Съвети от дерматологa д-р Иван Пеев: Проблемна кожа, подходящи процедури и грижи

• 123 367
  • 1 361
  •   1
Отговори
# 1 350
Здравейте! Бих искал да попитам плоските бенки подлежат ли на премахване с лазер, ако са доброкачествени, или е задължително това да стане хирургично?

Питам, тъй като имам такива на лицето, а няма много смисъл да ги махам, ако след това ще остане белег.

# 1 351
Благодаря! Още един въпрос. При лазерно премахване на бенка, ако останат клетки и бенката се появи отново, това може ли да бъде опасно за живота? Трябва ли да се бърза да се отиде след това на нова процедура, за да се премахне изцяло?

Ако бенката е нормална, просто ще се появи отново, не означава че ще бъде опасна. Не е нужно да се бърза, но който прави процедурата трябва да прецени, най-добре как да я премахне.

Поздрави!

# 1 352
Здравейте, д-р Пеев,
Има ли спасение от хормонални пъпки по лицето (там са основно голями бели, не черни точки, където и да стисна излиза) и особено гадни и упорити в областта на брадичката? Правилното хранене, спорта и правилната козметика са налице, но спасение няма. Нямам никакви проблеми с хормоните, освен че са харкатерни за възрастта ми - 48г. Нямам и заболявания.

Здравейте,

Със сигурност има варианти. Във вашият случай козметиката може да не е достатъчна. Има и медикаменти, които могат да помогнат, но всеки случай е индивидуален.

Поздрави!

# 1 353
Здравейте, док!
Преди няколко дни направих първа процедура с лазер на брадичката (за премахване на черните твърди косми). Лицето ми е с мелазма. Ползвам ежедневно слънцезащитен крем. Въпросите ми са два:
1. Достатъчно ли е ползването на крем, очила, шапка за предпазване от слънцето и образуването на нови петна след лазерна епилация на лицето?
2. Мит или реалност е, че русите косъмчета (тип мъх) в тази зона има вероятност да избуят и да се превърнат в твърди черни косми при третирането на зоната с лазер? Или лазерът да "събуди" ново окосмение? Тук уточнявам, че черните косми, които се опитвам да унищожат са малко, но също така имам и рус мъх.

Здравейте,

По първият въпрос, не се сещам за други предпазни средства, освен чадък. Така че смятам, че е достатъчно. Важно е кремът да се нанася на 2 часа.
По вторият въпрос, русите косъмчета практически не се улавят от лазера, но е възможно ако има хормонални причини и заради топлината, която лазерът отделя, да се провокира стимулация на растежа им.

Поздрави!

# 1 354
Здравейте! Бих искала да попитам какво ще ме посъветвате относно съмнение за актинична кератоза, става въпрос за малко петно на лицето, образуващо коричка от време на време ?

Благодаря предварително!

Здравейте,

Ако има актинична кератоза, ви съветвам да я премахнете (азот или лазер). Хипотетично с годините има риск да се превърне в спиноцелуларен карцином. Самата тя не е злокачествено образувание.

Поздрави!

# 1 355
Здравейте,
Моят въпрос е свързан с появата на черно петно под формата на сърп, между пръстите на краката на моят син. Появи се когато беше на осем месеца. Сега е на 6 години. Следи се, без промяна във външния вид. Няма болка или дискомфорт, но е плашещо на външен вид. Пиша ви защото нямаме поставена диагноза, само мнение за състоянието.

Здравейте,

Най-добре е да бъде поставена диагноза от дерматолог.

Поздрави!

# 1 356
Здравейте, д-р Пеев,
Какво е вашето мнение за процедурата интралипотерапия за локално разграждане на мазнини по тялото, които не могат да бъдат повлияни от диета и спорт? Имате ли наблюдение за ефективността й, както и какви рискове носи? Благодаря ви!

Здравейте,

Интралипотерапията има за цел разграждане на локализираните мастни натрупвания. Има липолитици и липоредуктори. Имат резултат, но нямам наблюдение за дългосрочната им ефективност. По верятно е да се правят поддържащи терапии.
Рисковете са минимални, като почти всички инжекционни процедури, тип мезотерапия. Може да има повече оток и болка след процедурата за няколко дни, в зависимост от това, какъв препарат се инжектира.
Поздрави!

# 1 357
Здравейте, д-р Пеев, преди ден забелязахме 3 малки петна около подмишниците на 7-годешния ми син. Едно на едната и две около другата. Изглеждат ми като екземи. Моля за вашето мнение!
Прилагам снимки

Здравейте,

Прилича на екзема, но е добре да бъде прегледано от дерматолог.

Поздрави!

# 1 358

Здравейте,  от какво точно може да е този обрив? Става дума за дете на 1г 11м. Казаха ни че е алергична реакция, но се разпространява.  В момента е по ръцете, крачетата (стъпалата), задната част на бедрата и дупето. Няма температура, нито промени в настроението, но спи повечко и днес е ден първи, не знам какво да очаквам.
Благодаря предварително!

Здравейте,

Трудно ми е да определя по снимка. Ако е алергична реакция, може да очаквате да се задържи няколко дни и постепнно да отшуми, но най-добре да бъде проследено от дерматолог.

Поздрави!

# 1 359
Здравейте! Бих искала да попитам какво е вашето мнение относно тези ситни бели точици. Получавам ги в областта на деколтето и по брадичката. По принцип съм с гъша кожа/кератозис пиларис. Но се чудя това милиа ли е, кератозис пиларис, сирингома или нещо друго. Понеже ми излизат такива и по брадичката.
Благодаря предварително!

Здавейте,

Прилича на кератозис пиларис, но не е характерно за брадичката. Направете консултация с дерматолог.

Поздрави!

# 1 360
Здравейте! Бих искал да попитам плоските бенки подлежат ли на премахване с лазер, ако са доброкачествени, или е задължително това да стане хирургично?

Питам, тъй като имам такива на лицето, а няма много смисъл да ги махам, ако след това ще остане белег.

Здравейте,

Плоските бенки обикновено достигат по-дълбоко в кожата, от надигнатите бенки. За да бъдат премахнати напълно, най-сигурно е да бъдат изрязани. Отстраняването с лазер крие рискове, освен това може да доведе до по-неблагоприятни белези от хирургичната манипулация. При добре извършена ексцизия, белегът може да е едва забележим. 

Поздрави!

# 1 361
Здравейте, може ли да препоръчате шампоан на съпруга ми при сух, себореен дерматит. /Не е доволен от Дюкре/. Също и крем за лице...Около носа кожата е червена и се лющи леко.

Общи условия

Активация на акаунт