Професия учител - 18

• 50 058
  • 736
  •   1
Отговори
# 90
Брей, какви нагли работодатели... За доклад в Инспекция по труда са. Wink

# 91
  • Добрич
Здравейте, работя в частна детска градина в малък град  като учител. Имам болничен до 21.02 включително, но работадателят ми иска и настоява да се явя на работа на 19.01, без да го интересува как съм. Има ли право да ме кара да отида на работа по време на болничен, който не е изтекъл?

Работодателят няма право да прекъсва болничен и се учудвам, ако не го знае. Предполагам, че имате предвид 19.02, а не 19.01., щом питате на 16.02.

Вела, едно и също казваме, само че аз казвам, че всичките тези дейности в зелено не са заложени в ролята на учителя, ами в ролята на ученика, когато става въпрос за СТЕМ среда. Учителят определя и поставя целите на проекта (и, да, не казвам "урок", казвам "проект"). Урокът би трябвало да е представянето на готовия проект.
Необходимо е да има консенсус, според мен. Тази дискусия ме накара да се запиша в специализацията, така че ще видя и ще чуя "по-запознатите" доценти какво казват... Simple Smile

amy_nka, всички тези дейности в зелено са винаги за ученика. Това са активните глаголи, които учениците изпълняват по време на образователния процес. Явно сега не се преподава таксономията на Блум. Тя е създадена много преди появата на СТЕМ (1956 г. е публикувана за първи път).

Таблица на йерархията по Блум (с активните глаголи) приложена към учениците.

Навремето ни учиха, че като описваме очакваните резултати, усвоените знания, овладените умения и компетентности задължително трябва да използваме активните глаголи (разбира се според съответното равнище).  Те се прилагат и от Центъра за качество на образованието към МОН и задачите за контрол се съставят по тях. За всяка задача първо се определя тя какво точно ще проверява у учениците (равнище и глаголи) и едва тогава се измисля самата задача.

Последна редакция: сб, 17 фев 2024, 03:37 от Вела

# 92
  • София
Презентациите в училище не би трябвало да се различават от презентациите след училище. Мисля си, че децата никога не учат какво всъщност е презентация. Може би ако го има някъде в часовете по ИТ е в рамките на 3-4 часа. Не съм си правила труда да проверявам. Със сигурност знам, че в 8, 9 и 10 го няма.

Учи се цял срок. Мисля че беше в шести клас втория срок. Поне за учениците, които сега са от 9 до 12 клас.
И да кажем, че презентация, запис или формуляр е някаква иновация, е все едно да кажем, че словесните задачи по математика, физика и химия са междупредметни връзки, защото се спазва правопис и всичко, учено по БЕ.

# 93
  • European Union
Благодаря, Вампирче. Потърсих програма по ИТ за 6 клас. Компютърната презентация се учи в две теми от общо 18. Значи съм познала, че е в 3-4 часа.

Никъде и никога не съм твърдяла, че дадените от мен примери са иновация.

# 94
  • Бургас
Здравейте, работя в частна детска градина в малък град  като учител. Имам болничен до 21.02 включително, но работадателят ми иска и настоява да се явя на работа на 19.01, без да го интересува как съм. Има ли право да ме кара да отида на работа по време на болничен, който не е изтекъл?

Работодателят няма право да прекъсва болничен и се учудвам, ако не го знае. Предполагам, че имате предвид 19.02, а не 19.01., щом питате на 16.02.

Вела, едно и също казваме, само че аз казвам, че всичките тези дейности в зелено не са заложени в ролята на учителя, ами в ролята на ученика, когато става въпрос за СТЕМ среда. Учителят определя и поставя целите на проекта (и, да, не казвам "урок", казвам "проект"). Урокът би трябвало да е представянето на готовия проект.
Необходимо е да има консенсус, според мен. Тази дискусия ме накара да се запиша в специализацията, така че ще видя и ще чуя "по-запознатите" доценти какво казват... Simple Smile

amy_nka, всички тези дейности в зелено са винаги за ученика. Това са активните глаголи, които учениците изпълняват по време на образователния процес. Явно сега не се преподава таксономията на Блум. Тя е създадена много преди появата на СТЕМ (1956 г. е публикувана за първи път).

Таблица на йерархията по Блум (с активните глаголи) приложена към учениците.

Навремето ни учиха, че като описваме очакваните резултати, усвоените знания, овладените умения и компетентности задължително трябва да използваме активните глаголи (разбира се според съответното равнище).  Те се прилагат и от Центъра за качество на образованието към МОН и задачите за контрол се съставят по тях. За всяка задача първо се определя тя какво точно ще проверява у учениците (равнище и глаголи) и едва тогава се измисля самата задача.

Да, за 19.02 - понеделник става въпрос. Не съм обърнала внимание. Благодаря за отбелязването на тази грешка. Редактирах поста.

Това не се случва за първи път и не знам какво да направя...

# 95
В други случаи прекъсвали ли сте си болничните?

# 96
  • Бургас
В други случаи прекъсвали ли сте си болничните?

Да, налагало се е. Тогава влязох в положение и бях по-добре и не ми пречеше да отида ден преди края на болничния. Но сега се иска от мен три дни преди края му да отида.

# 97
  • Добрич
kavak_yelleri_fan, май трябва да избирате между работата и здравето. Помислете какви ще бъдат последствията за вас и в двата случая и направете избор.
Това прекъсване на болничен как го правите? Легално с писмо до НОИ? Чела съм, че даже да се отиде на работа, работодателят е длъжен да  върне служителя щом е по време на болничен.
По принцип здравето винаги е на първо място.
Това,  което иска шефът Ви не е законно и не сте длъжна да се връщате по-рано.
Разбира се решението си е Ваше. И последствията също... И в двата случая.

# 98
  • Бургас
kavak_yelleri_fan, май трябва да избирате между работата и здравето. Помислете какви ще бъдат последствията за вас и в двата случая и направете избор.
Това прекъсване на болничен как го правите? Легално с писмо до НОИ? Чела съм, че даже да се отиде на работа, работодателят е длъжен да  върне служителя щом е по време на болничен.

Нищо не съм подавала, просто ми казва трябва да дойдеш и ми прави проблем, ако не се явя...

# 99
  • Добрич
Скрит текст:

Нищо не съм подавала, просто ми казва трябва да дойдеш и ми прави проблем, ако не се явя...

Ако правилно съм разбрала, през тези дни ще работите нелегално.  Ще се водите в болничен пред НОИ, а всъщност ще сте на работа.  Той шефът Ви може и да реши после да не Ви плати,  щом официално сте в болничен.
Казвате, че не е и за първи път.
Сигурно моментът не е подходящ, но може би трябва да помислите за нов работодател.

# 100
И аз си мисля, че ако откажете да се явите, /което според мен е правилния вариант/, ще си развалите сякаш отношенията и ще е добре да помислите за смяна на работното място в бъдеще.

# 101
  • Karmobat
Здравейте!
Не знам, дали трябва точно тук да си отправя въпроса, но съм нова в този форум, а има толкова много подобни теми, че  вече се обърках.
Накратко, тази година завършвам гимназия. Имам интерес към 2 специалности- Логопедия и Специална педагогика /ресурсен учител/. Но все още не мога да се насоча към конкретна.  А и изводът, до който стигнах от моето малко проучване, е, че има, като че ли прекалено много логопеди. Дали е вярно това или е просто някакво съвпадение на мненията на случайни хора.
Какво ще кажете, как ги виждате нещата, какво ще ме посъветвате?

# 102
По мое мнение и наблюдения, логопеди и ресурсни учители ще се търсят все повече, за съжаление.
Логопедията ми се струва по-перспективна, а след това винаги можеш да изкараш една допълнителна квалификация и за ресурсен учител.

# 103
Хубавото в професията е, че има много възможности за надграждане и развитие. Запишете това, което ви харесва и ви се работи. И потърсете мнение от първо лице. Ако имате възможност /училище, детска градина / присъствайте в часове и преценете.

# 104
  • Sofia
И двете професии изискват много търпение и умение за работа с деца, някои от тях с проблеми (, а някои - със сериозни проблеми).

Общи условия

Активация на акаунт