Професия учител - 18

• 50 088
  • 736
  •   1
Отговори
# 120
  • Бургас
Има ли законова уредба относно присъствието на родител в учебен час ( индивидуален ) на дете със специални образователни потребности? Майката присъства в часа и непрекъснато предявява претенции.
Няма нормативна уредба, просто ако е с ТЕЛК с придружител не може да се откаже да присъства, в другите случаи е с решение на екипа/заповед на директора. За претенциите -     едва ли може да се угоди на всички, директорът да я постави на място. Ние имаме 24 деца със СОП, ако на всички им хрумне да не искат конкретен учител или не знам си какво, докъде?!

# 121
Няма разписано в нормативната уредба. При нас е решение/заповед на директора. Не се допуска родител в часа. Има колеги, които допускат. Аз предпочитам контакта с детето. В противен случай се получава, че преподавам на родителя. Той задава въпросите, меси се, вкл прави забележка на детето ако сгреши. Имам дете с ДЦП. Пиша вместо него и т.н, но работим без родител. Имам часове с деца, които са с психически разстройства. В нашето училище има много деца със СОП.            Реално е достатъчно трудно да се подсигури ресурс (учители), които да преподават, т.като това са индивидуални часове, трябва да се осигури база. Има моменти, в които няма как да се вместят в смяната и ги работим следобед. Много е трудно.

Последна редакция: ср, 21 фев 2024, 18:47 от ddani

# 122
Съгласна съм на 100 процента! И при нас положението е същото. Тази майка отказва да напусне часовете,отговоряйки да й кажел Директорът. В моите часове присъства и непрекъснато се намесва, иска обяснения защо прилагам всяка една дейност. Освен това, прави забележки и на детето, разсейва ме - позволи си да ме пита защо съм учител, ей, тъй от нищото, просто си пита! Говорих с ресурсните и те казват, че е начинът е да се събере ЕПЛР и да й се каже, че няма работа в учебния час. Дано да успеем! Благодаря на всеки, който коментира и даде идеи за решаване на проблема!

Няма разписано в нормативната уредба. При нас е решение/заповед на директора. Не се допуска родител в часа. Има колеги, които допускат. Аз предпочитам контакта с детето. В противен случай се получава, че преподавам на родителя. Той задава въпросите, меси се, вкл прави забележка на детето ако сгреши. Имам дете с ДЦП. Пиша вместо него и т.н, но работим без родител. Имам часове с деца, които са с психически разстройства. В нашето училище има много деца със СОП.            Реално е достатъчно трудно да се подсигури ресурс (учители), които да преподават, т.като това са индивидуални часове, трябва да се осигури база. Има моменти, в които няма как да се вместят в смяната и ги работим следобед. Много е трудно.

# 123
  • Пловдив
Ние пък предпочитаме понякога да има родители в час. Има агресивни деца, които ако са сами цял час вилнеят и не може да се работи изобщо с останалите.
И малко хумор от практиката.

Скрит текст:
Имах преди години едно дете, всъщност в класа бяха две деца със СОП, едното само, другото придружено от баба си. Бабата в първи клас вдигаше ръка с децата да отговаря. Във втори клас отговаряше ако никое от децата не отговореше на въпрос. Трети клас направо отговаряше преди децата, а четвърти клас допълваше учителката. Примерно аз казвам "ръченицата е български народен танц, който се танцува по двойки", а тя продължава "много често има и надигравания".
Веднъж, когато имах студенти на наблюдение в този час двете деца се бяха развълнувани и доста се разхождаха по време на час, а бабата беше в стихията си. Заключението на методистката беше "колеги, както виждате този клас е малко особен - има две хиперактивни деца и една баба, която е свръхактивна по време на часове"

# 124
Посмях се с бабата в час. Simple Smile
Някой знае ли как се става член на СБУ?

# 125
  • Перник
Здравейте!

Има ли разписани в нормативен документ изисквания за превръщане на точки в оценки при текущи изпитвания?

Предварително благодаря за отговора!

# 126
  • Майничка
Ние ползваме формулата (точките х 6): максималния брой точки.

# 127
  • Перник
Ние ползваме формулата (точките х 6): максималния брой точки.
Това означава при под 50% - слаб (2)?

# 128
  • Майничка
Да. Нали тройката се нарича среден.

# 129
Аз смятам по формулата 2+ бр. получени точки*4/мах бр точки

# 130
  • Добрич
Никъде няма нормативно регламентирана скала за превръщане на точките в оценка.
Даже на НВО в различните класове скалата не е с едни и същи проценти.

Кой както си реши...

Формулата, споделена от J_M_M се прилага доста често, даже мисля, че и в СмарТест беше заложена, като избор.

Ако се изискват 50% за оценка "Среден (3)" в училищата с малцинства рядко някой ще има толкова...

Последна редакция: нд, 25 фев 2024, 02:53 от Вела

# 131
  • Перник
Благодаря ви за отговорите!
Смятам, че 50 % са твърде много за Среден (3). Формулата,  споделена от J_M_M ми се струва доста по-приемлива.
Спокойна нощ!

# 132
  • Пловдив
Аз не разбирам как може да се пише Среден при под 50% .
Ползвам същата формула
Получените точки по 6 / общия брой. И това е формула на МОН по професионалните предмети и за придобиване на професионална квалификация.
Но знам, че колегите по общообразователните предмети пишат на 20-30% Среден. И това ще е нормално, докато и за матурата в 12 клас е нормално да си я изкарал с 30%.
По мое време трябваха 60% за тройка Wink.
Но ако погледнем практично, аз не бих си поверила изграждането на ел. инсталацията в ап. на електротехник, завършил с 20% успеваемост по специалните предмети, но ако има 20% познания по география няма да ми пречи.
Така че, "всичко е точно" Wink Wink Wink

# 133
  • Перник
Въпросът ми се отнасяше за общообразователните предмети.
Представям си как издирвате резултатите от изпита на електротехника!:wink:
Хубав ден!

# 134
  • Пловдив
Насочвам малко мисленето, не целя заяждане: За да има диплома, значи е покрил 50%. По сегашните изисквания.

Общи условия

Активация на акаунт