Събирам ли червени знаменца?

• 39 917
  • 1 072
  •   1
Отговори
# 1 020
Е, не си ли чела биографията на Джейн Остин, та да не знаеш, че до един определен момент не е било прието да пишат и публикуват книги жени. Не че, не са боравели.
Та нали и за Шекспир има теории, че е бил всъщност жена Wink
https://megavselena.bg/uchen-syzrya-zhena-v-shekspir/

# 1 021
Естествено, че е така. Просто тоя аргумент, че само жените "плямпали" не го разбирам. Я вижте мъжете във форума как хубаво ще ни обяснят да си знаем мястото. 😂

Впрочем, към днешна дата Нобелова награда за литература имат 103 мъже и 17 жени.

# 1 022
Започва се с “дръж се като мъж” и се преминава през “момчетата не плачат”, “отстъпи ѝ, тя е момиче” и накрая се стига до Титаник. Ако прочетете съобщенията за потъването ще видите, че право на оцеляване са имали единствено жените и децата. Не първо жените и децата, а единствено.

А ако прочетете по-задълбочено - само единият човек от екипажа е разбрал "единствено и само жени и деца", другите са качвали и мъже и дори спасителна лодка номер 1 е била пълна ПРЕДИМНО с мъже:
https://en.wikipedia.org/wiki/Titanic_Lifeboat_No._1
Most of the occupants of Boat 1 were men, despite Captain Smith's call for "women and children first."

Да се спасяват първи в такава ситуация е било една от малкото благинки за жените по онова време и въпреки това мъжете яко са се бутали по спасителните лодки.

# 1 023
И да, свободата е нещо, което всеки има по презумпция. Но не живеем сами и тя постоянно бива атакувана и може да бъде отнета от всякакви страни и с всякакви методи. Но ако някой дойде и ми обясни, че ще е по-мил господар от друг господар, аз и в двата случая, на края на деня... съм роб.
Е то си е така на всички нива. Ето например България като малка и слаба държава, няма как да я кара без господар. Едни дърпат към Путин, други към Байдън или Урсула, но без господар няма как да се оцелее.
Това, че си роден свободен къде го пише? Написали са го в конституцията на САЩ, ама са дали на гражданите правото да носят оръжие, за да си я бранят. Право, което някои сега искат да им отнемат, а в много държави въобще не е разрешено - гражданите не могат да имат оръжие, само ченгетата имат, а ченгетата ги командва местният Делян Пеевски. Голяма свобода! Свободата винаги трябва да си готов да я защитиш, защото не ти е гарантирана от никого. И господ даже като е дал на Мойсей 10-те заповеди, никъде там не пише нищо за свободата, напротив - на много места в стария завет пише за роби и за правото на силния над слабия. Самият господ също е един вид господар. Нима мъжете са свободни - едно време е имало царе и благодорници, сега има началници, партийни отговорници, политици, и какви ли още не, от които всеки човек зависи.

Като искате свобода, ще си я браните и няма да си я давате доброволно. Жените съвсем не са без оръжия срещу мъжете, въпреки по-малката мускулна маса. Едно силно оръжие е сексът/нуждата на мъжа от секс, чрез която жените много умело ги играят и контролират откак свят светува. Друго е кокествтото, притворството, интригите, клюките и кроежите, в което жените са признати майсторки. Природата като дава, дава и на двата пола нужното - на едните едно, на другите друго, но в крайна сметка достатъчно, за да оцелеят и добруват.

# 1 024
Аз пък като страстен почитател на литературата от дете не мога да скрия, че повечето боравещи с думи в исторически план са били мъже (впрочем, прочетете за Вера Набокова или София Толстой Simple Smile).
Аз също съм страстен читател и мога да потвърдя, че да, това е така, на света има много повече велики писатели, отколкото велики писателКИ. Дали обаче това не се дължи на факта, че дълго време жените не са получавали образование? И имам предвид истинско академично образование, а не просто четмо и писмо. Да не говорим, че дори и в днешно време предимно жената се грижи за дома и семейството, независимо колко е заета на работа, а това "краде" от времето, в което тя може да се развива. Сещам се за Елисавета Багряна, чиято свекърва е смятала, че писането не е женска работа и Багряна е трябвало да крие тетрадките със стихотворения под покривката на масата. Или пък Жорж Санд, която предизиква истински скандал с това че зарязва семейството си, за да се отдаде на литературата (както между впрочем прави и гореспоменатата Багряна, когато не издържа да е само домакиня). Друг фактор е това, че жените дълго време не са могли да посвещават толкова време на пътуване, колкото мъжете. И не само заради физическата им безопасност, а и поради предразсъдъци, че не е прилично. Иначе няма логика жените да сме по-"вербални", а на света да има повече велики писатели мъже, а не жени.

# 1 025
Сякаш не знаем колко мъже като идат на военна мисия изнасилват женското население там. А мерси от такава защита.

Една много известна снимка е направена по време на войната във Виетнам. Американски войници се опитват да изнасилят жената на снимката, майка й зад нея се опитва да я предпази:

Това, че си роден свободен къде го пише?
"Човек се ражда свободен, а навсякъде е в окови." - Русо, един от основоположниците на съвременната демокрация и заедно с Лок въвеждат идеята за естествени (и вродени) права на човека, като реакция към Хобс, който пък твърди, че естественото състояние на човек е войната. 🌞

Като искате свобода, ще си я браните и няма да си я давате доброволно.

Чакам мамута.

# 1 026
Правиш ли разлика между свои и вражески войници?

# 1 027
  • София
Скрит текст:
Емммм … аз пак ще се “обадя”.
Мъжкото тяло има средно около 40-50% мускули, а при жените е около 30-38%. От там мъжът е много по-силен от жената. За да управлява тези много повече мускули му трябват много повече мозъчни връзки - от там по-големият мозък. За да контролира всички тези мускули момчето започва да се развива първо моторно и после речево, докато при момичетата е обратно. Момичетата си седят с удоволствие на задниците и говорят и слушат, докато момчетата имат нужда от движение и сами да откриват неща. Как работи образованието? - говорене, говорене, говорене … феноменално за момичетата и трудно за момчетата - от там и проблемите на момчетата с ученето. Ще го видите във всяко междучасие: момичетата си седят на групички, момчетата тичат из целия двор.
Нашият свят прави от момчетата войници. Започва се с “дръж се като мъж” и се преминава през “момчетата не плачат”, “отстъпи ѝ, тя е момиче” и накрая се стига до Титаник. Ако прочетете съобщенията за потъването ще видите, че право на оцеляване са имали единствено жените и децата. Не първо жените и децата, а единствено. Оцелели са само мъжете, които са ги превозвали с лодките, а всяко момче над 14 годишна възраст е било определяно за мъж.
Това като една пътечка за мисъл.
Понеже тук четат и много пишат буквалисти казвам за да няма недоразумения:
Не защитавам никой пол и не обвинявам никой пол. Спестете си “Горките мъже”
Говоря за масовия случай с направени проучвания.
Не говоря за бодибилдърки много по-силни от някой слаботелесен мъж.
Не говоря за вашия кратичък син отличник, нито за щурата ви дъщеря, с проблеми в училище.

Персона ме изпревари за мита за Титаник, но да постна и аз един линк:

https://www.newscientist.com/article/dn22119-sinking-the-titanic … hildren-first-myth/

Другото е, че ако и на Титаник беше изпълнявано толкова стриктно, защо има толкова оцелели мъже, за сметка на загинали жени и деца Wink А жените, знаем, са доста по-ценни за бързо възстановяване на вида, така че наистина има логика да се пазят повече.

Относно другото... отлична илюстрация как се променят резултатите като промениш условията, така че да пасват повече на силните страни на единия пол. Само дето образованието не е правено да е удобно на жените, просто някои неща не можеш да ги научиш на полето, вдигайки тежко.

Като искате свобода, ще си я браните и няма да си я давате доброволно. Жените съвсем не са без оръжия срещу мъжете, въпреки по-малката мускулна маса. Едно силно оръжие е сексът/нуждата на мъжа от секс, чрез която жените много умело ги играят и контролират откак свят светува. Друго е кокествтото, притворството, интригите, клюките и кроежите, в което жените са признати майсторки. Природата като дава, дава и на двата пола нужното - на едните едно, на другите друго, но в крайна сметка достатъчно, за да оцелеят и добруват.

Ами ето де, браним си я Wink

# 1 028
Още по-зле, щом ще разчитам на българската армия да ме спасява. 😀

🌞

Няма ли да ни преместят някъде вече? На нищо направихме темата на авторката... 😂😂😂

# 1 029
Няма значение. И американците не са си държали пазвите затворени във Франция по време на ВВС, нито са си искали по кавалерския начин.

# 1 030
Просто по идея мъжествеността е една, а на практика не се случва. Теорията е много романтична - мъжете ще ходят на война, мъжете ще отстъпят спасителна лодка на жените, мъжете ще работят, защото са по-силни и издържливи...Исторически е пълно с истории как тези "обещания" за мъжество не са спазени и жените заради това са се принудили да си поискат повече права - за да спасят собсвената си кожа. После "ами вие жените сами си го направихте това". Ами не, не е сами, принудени сме били заради хилядите нещастни бракове на жени без изход. Е, имало е тук-там някоя двойка за пример, като прабаба ми и прадядо ми, които са живяли в хармония, прабаба ми е учила до 4-ти клас, но това не му е пречило да я уважава, защото тя е поддържала дома и уюта. Ама на една щастлива жена, са се падали много нещастни, на които не е останал друг изход, освен да си търсят повече права.

# 1 031
Покрай войната в Украйна пак се заговори за мобилизации и тн. Знаете ли какво казват масово по-младите и образовани мъже? Че ще бягат и ще направят всичко възможно да не участват във война. Даже в българския Reddit ми бяха показали точно такава тема наскоро. Предполагам, че мутроподобните с татуси на Левски ще се изкефят да са на линия, ама не знам тия момчета как ще се научат на нужната дисциплина и ред, вместо "ти на мен ли ще ми казваш, бе???".

Дами, нападнат ли ни, ще сме с едни гърди напред... 😂

# 1 032
Изключителния има много, но като цяло тези правила са се спазвали до известно време. След това идва феминизма в сегашния му вид и е****ва майката на всичко

# 1 033
Изключителния има много, но като цяло тези правила са се спазвали до известно време. След това идва феминизма в сегашния му вид и е****ва майката на всичко
Друго си беше като нямах право на образование, имот и граждански глас. 😍

# 1 034
Няма ли да ни преместят някъде вече? На нищо направихме темата на авторката... 😂😂😂
Аз много се радвам, че темата на авторката отиде в тази посока.

Иначе по повод феминизма искам да направя едно важно уточнение - феминизмът възниква не само като желание на жените да имат право да гласуват, а и защото търсят общественото признание, че работата на една жена като домакиня е точно толкова важна, колкото и работата на мъжа извън дома. Жените искат да се признае, че да отглеждаш деца и да въртиш къщата е точно толкова важно, колкото и да работиш в някоя фабрика. И отпорът, който срещат от мъжете, до голяма степен води до изземването на мъжките функции от страна на жените. Казвам го с пълното ми уважение към всички жени, които правят кариера и на които създаването на семейство не им е приоритет. Отдавна живеем във време, където жените могат сами да решават как да живеят живота си.

Общи условия

Активация на акаунт