Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема №28

• 33 933
  • 761
  •   1
Отговори
# 420
Някой случайно да следи в ИГ dr. Mary Claire Haver? Тя е голяма застъпничка на ХЗТ с биоидентични хормони. В същото време dr. Jen Gunter, която следя отскоро, е май на друго мнение. Аз се бях замислила в последно време за биоидентичен прогестерон, но не знам на кого да вярвам, а и нещата не са ми съвсем ясни и ме е страх да не оплескам работата.Thinking

# 421
  • София
Аз ще питам личния, като си оправя здравните. Ама аз съм при него от 30 г, той ме познава достатъчно добре. Той не ми даваше ПЗ, така че вероятно няма да ми даде и ХЗТ, особено при моя 'сравнително редовен цикъл ".

# 422
  • Варна
Има ли някоя от вас, която е на ХЗТ?
Мисля да пробвам, поне за няколко месеца. Това моето не се търпи. Вчера ми дойде и днес съм парцал. Безсъние, без апетит, сърцебиене, изпотяване.
Трябва да намеря сговорчив АГ и да обсъдим.

# 423
  • тук и там
Като обсъждахме вариантите,моят ЛЛ ми каза,че имало крем с естроген.(ХЗТ).Може би това е вариант.Сигурно и в Бг го има.Аз съм си окей с билковото,но на мен не ми и идвал цикъл от 8  месеца.Общо взето ,в чужбината дават възможност на пациента да избира дали да е на ХЗТ.Като са нетърпими и  неприятни симптомите и поискаш ХЗТ,ти дават рецепта.Не виждам защо в БГ да не е така,та да трябва да търсиш "сговорчив".По-скоро търси някой с опит ,който разбира от хормони.За другото би следвало ти да си решаваш.

# 424
  • Бургас
Има и биоидентичен крем без рецепта. Най-малкото може да се пробва, едва ли ще навреди колкото класическата ХЗТ.
https://www.silabg.com/bg/31567-biovea-estriol-cream-60-ml.html

# 425
В тази възраст не е ли точно естрогенът в излишък спрямо прогестерона?
Защо да се вкарва допълнителен?

Назад дамите, които се оплакваха от напълняване в коремната област, правили ли са обременяване с глюкоза?
Това си е класически симптом на ИР.

# 426
  • тук и там
Горещите вълни са провокирани от нисък естроген,не от нисък прогестетон.

# 427
  • Варна
Естрогенът е в излишък, но е небалансиран. Нагоре - надолу и съответно симптомите са така. Прогестерон няма, за да балансира.
Моята АГ не дава ХЗТ.
Момичета, при запазени яйчници (и предполагаема хистеректомия) пак ли ще има такива симптоми, ако си ги имал преди? Предполагам да, защото всичко идва от мозъка, а и той се променя по време на менопаузата. Нервна и ендокринна система работят заедно по отношение на цикъла.

# 428
Професора каза щом има яйчници промяна няма. Единствено цикъл не идва. Simple Smile
Аз си има същите симптоми на пременото като преди махането нервност, подуване, ускорен пулс, безсъние.
Като затихнат яйчниците ще почнат симптомите на меното.

Последна редакция: сб, 10 авг 2024, 09:54 от mimi.7299

# 429
Може би зависи в каква възраст е хистеректомията.
Иначе всяка клетка в теб е женска, дори без матка.

# 430
  • Бургас
Някъде пише, че горещите вълни идвали заради липсата на прогестерон. В книгата за прогестерона също.
https://www.synevo.bg/deficit-na-progesteron/
На други места пък обратното - че били заради нисък естроген.

# 431
Докато ми следяха показателите ежемесечно в началото естрогена ми беше висок и имах вълни, после прогестерона подскочу до норма и имах още по гадни вълни. Търсих, четох, стигнах до извода че вълните са  от небалансирани хормони един спрямо друг. А това трудно се напасва когато все още не си в мено. Така осъзнах, защо класическата ХЗТ се прави когато си вече в доказана менопауза. Тогава вече всичко се вкарва отвън и балансът се постига лесно.

# 432
Да, точно така е реге. Самия доктор каза на този етап /демек в премено/ не препоръчнам ХЗТ.
Иначе ако накоя жена желае не вярвам лекар да не й изпише. Все пак всеки си преценява до колко може да понесе мъките и неприятните усещания.

Последна редакция: сб, 10 авг 2024, 10:18 от mimi.7299

# 433
Аз ще питам личния, като си оправя здравните. Ама аз съм при него от 30 г, той ме познава достатъчно добре. Той не ми даваше ПЗ, така че вероятно няма да ми даде и ХЗТ, особено при моя 'сравнително редовен цикъл ".
Ама как личния, моля ти се. Има си гинеколози за тази работа...

# 434
Горещите вълни са провокирани от нисък естроген,не от нисък прогестетон.
Само,че късното излизане в менопауза и излишъка от естроген не бяха ли 2 лискови фактора за някои видове хормонално- зависими раци? Дали пък тези симптоми не са в голяма степен на психическо ниво? Колко от нашите баби са имали симптоми и колко да са били драматични? Това е естествен процес, подобно на пубертет,раждане и прочие и който не е само физически ,а има и емоционални измерения и всяко нещо,което се меси в биологията на тялото ,дали билково или химическо е навярно еднакво вредно.

Общи условия

Активация на акаунт