Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема №29

• 44 217
  • 758
  •   1
Отговори
# 60
Arwen Amarantha, такива оплаквания съм слушала и чела за абсолютно всички диети и хранителни режими.
Когато някакъв човек има такива оплаквания, е хубаво да влезе в някоя група във facebook или тема във форума, да си качва менютата, и хората му показват къде греши, или какво може да оптимизира.

# 61
Затова се прави и гликиран хемоглобин, и или кръвно захарен профил, на хора на нашата възраст.
Абе не е същото, тия 2 неща са за откриване на диабет повече, не за ИР толкова. Гликираният особено на някого дето редовно му и пада КЗ заради ИР... може и да не е висок. Профил правят на диабетици или при съмнение за диабет. Особено ако КЗ е доста висока на гладно, тогава няма кой да се съгласи да те назоби и още с глюкоза, това просто не се прави.
При ИР при някои хора си личи още на гладно, тогава наистина е ясна работата. Но ако на гладно са добре, а има съмнения и симптоми, не е пък чак толкова страшно изследването, а информацията от него е ценна. Правиш го веднъж, а след това си правиш плана за много време напред и със съответните ползи.

Зоната ми звучи странно и на мен, но си признавам че не съм навлизала чак в много подробности. Има доста доволни също, така че едва ли е чак лошо нещо. Просто както всяко друго, няма как и да е подходящо за всички.
За последното съм съгласна обаче - освен ако не смятат и броят стриктно всичко, доста хора само си мислят че са на режим. То така на око много лесно се лъже човек и преценката е субективна.
Няма да забравя една приятелка как ми обясняваше че тя много много не яде въглехидрати... а ден-през ден беше в пекарната срещу у тях. Живее в голям град в Турция, мисля че няма нужда да обяснявам техните пекарни какви са - само докато се огледаш и качваш кило и половина Joy

# 62
Абе не е същото, тия 2 неща са за откриване на диабет повече, не за ИР толкова.
Съгласна съм. Но ир е повече при по-младите, затова няколко пъти подчертах за нашата възраст.
На 50 + откъде толкова инсулин, то е ясно че вървим на към диабет.

# 63
Ее, ти ме уби, на 50 години защо да няма достатъчно инсулин? А и не всички диабетици тип 2 са с малко инсулин, трябва много да прогресира диабетът че да стигнат и до това. При повечето е брутална ИР дето вече не удържа КЗ в граници, чак доста по-нататък вече и панкреасът е омалял и нищо не пуска. Особено както някои медикаменти за ДТ2 и засилват отделянето на инсулин след храна.

# 64
Има, но вървим към намаляването.
А обикновено и в двата случая изписват едно и също - метформин.

# 65
Не е само метформин като стане вече на диабет, обикновено е с още по нещо към него. Или пък глутиди. Комбиниран препарат глутид с инсулин в една писалка съм виждала също, което вече е шантаво.
Абе не бързай към диабета от сега... То не е речено че всеки пък трябва да има диабет, независимо до каква възраст живее. И ИР не е задължително, макар и да не е и рядкост.

# 66
Навсякъде пише че с възрастта трябва да се яде все по-малко. Ако си ял малко преди тази възраст е нормално да се налага да започнеш да ядеш още по-малко. Аз се примирявам с този факт защото трябва да реша или съвсем да не ям или да съм закъгленка. Предпочитам второто. И без това вече не приличам на себе си. Ще съм окръглено неприличаща на себе си.

# 67
момичета, не сте на по 70г, всички сме още млади, на по около 50г. правилна храна и движение. Вървене пеша, упр.в къщи. Мислете позитивно. 

# 68
истината е добре да бъде назована с истински думи,  така боли по-малко и е по-полезно и за нас и за всички наоколо. Иначе изглеждаме смешни в опънати дрехи с много фасадна боя, с пластика и други отчаяни опити да излъжем времето.  Всяка възраст е красива, но от красота до красота има разлика. Като видите снимки на Ален Делон преди да умре нали виждате като мен , че няма общо с  хубавеца на младини от който ни се подкосяваха краката? Ами това е истината, Но, не наистина все още не сме на 70 това също е истина, пък какво да кажем за 80...

# 69
трябва да се движим, по всяко време на деня и годината. Не само за храната да мислим. Каквито и болежки да имат хората, обездвижат ли се, залежат ли се на дивана, всичко отива на кино. Има решение, не трябва да се примиряваме, с това или онова.... по принцип пиша, не е конкретно към някой.
Ама пък в крайна сметка, кой както иска, така да прави, да си мисли, да се оправдава, да се успокоява, да се бори и търси варианти.....

# 70
Ех бре, тая пуста храна.
Това не е глад, лакомия е.
От какво да си пък толкова гладен на 40-50, като и отгоре на това никакво физическо усилие нямаш. Децата родени отгледани, не мърдаш от бюрото, колата, дивана.
Всичко е в главата и презадоволения хедонистичен дух, който е типичен за нашето време.

# 71
Ми лакомия, я. Яденето е едно от удоволствията на живота...ама не ядене на торти и погачи, ами деликатесчета разни... Wink
Е някои и торти и погачи обичат...не, че са лоши!

# 72
Ох, как обичам всичко тестено.
Ама знам, че после следват гадни неща - и краткосрочно, и дългосрочно. Е, за какво ми е. 5 минути кеф и после…проблеми и кореми.
За някои хероинът е удоволствието на живота.
За други ракията…

# 73
И тесто обичам, и картофи обичам, и ориз обичам... а за бирата да не ви говоря, там е повече от любов, направо е духовна връзка... Joy
Ама... кратки и редки срещи, гледам не допускам сериозни отношения точно с тези Grinning Жива и здрава съм и без да ги ям редовно. Даже по-здрава отколкото когато го правех.
Като е така - ще си ям мръвките без хляб и без картофи, какво да правиш Grinning Силно предпочитам да имам талия пред това да нямам и всичко произтичащо от нямането.
Това е което работи най-добре за мен, за друг може друго да е. Остава и да измисля как да изяждам повече протеини, че на това мое внушително телО според мен му се полагат повече, а пък не съм склонна да си добавям протеин от прахчета, ама ще му намеря и на това колая все някога. А уж не ям малко по принцип.

# 74
  • София
Имаш воля, аз не. На вечеря (по принцип не вечерям)  ходихме на ресторант и ядох миди в Чили сос, е как да не си топна препечен хляб 🤣.
При липса на ИР, диабет не е проблем да се хапват въглехидрати умерено. Калориен дефицит трябва да има.

Общи условия

Активация на акаунт