Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема №29

• 42 481
  • 758
  •   1
Отговори
# 750
А дали има връзка между това на колко години идва за пръв път и кога ще спре завинаги?
Днес момичетата съзряват по-рано.  Значи ли, че и по-рано ще са в менопауза?
Да, има описана такава зависимост. Проучванията обаче са правени в страни, където традиционното начало на менструацията е по-късно, отколкото в средиземноморския регион (към който принадлежим ние), така че ако искаме да са коректни резултатите, трябва да изместим малко надолу. Освен това връзката не е правопорционална - има и редица други фактори, които влияят, като раждания (или липсата им), начин на живот и т.н.
https://www.newscientist.com/article/2119117-starting-periods-at … -early-menopause/

Някой може ли да ми препоръча нещо за удължаване на цикъла, имам предвид да не ми идва толкова често. Постоянно се боря с анемии и дефицити, сякаш единствено витамин Д не успявам адекватно да го поддържам и предполагам е една от причините да ми се скъси цикълаа на 24, 25 дни. Четох и в темата за витамин Д, но много се обърках каква схема да започна при тежък дефицит, хематолога ми беше изписал по 2капки вигантол, което в последствие разбрах колко е нищожно, за това си позволявам да питам по форуми за схеми на прием.
Вие сте много млада за такива промени, прочетох и предния ви пост. Търсете читав лекар (може да е гинеколог, може ендокринолог, но и в двата случая трудно се намира) или опитайте с хормонална спирала.

# 751
Няма такава зависимост. На майка ми й е дошло в 4 клас, много рано за онова време, спря й на 52.

# 752
Няма такава зависимост. На майка ми й е дошло в 4 клас, много рано за онова време, спря й на 52.
Разбира се, един-единствен пример с роднина е показателен за цялата популация.

Последна редакция: пт, 18 окт 2024, 16:02 от Параход

# 753
  • София
В нашето семейство - майка ми, аз и дъщеря ми, идва късно и спира късно - при майка ми и при мен явно.

# 754
Аз това с ранното съзряване в момента не го разбирам. Като някаква мантра е. На мен ми дойде на 11,5 години. Около мен имаше много момичета с цикъл на тази възраст. В момента съм на 43 и съм в предмено. Да кажем, че при мен е фактор и многото ин витро процедури т.е. стимулации.

# 755
# 756
  • Бургас
Май няма връзка, на мен ми дойде сравнително рано, тъкмо щях да навършвам 12г., вече съм на почти 51г., а още имам
за питането за вит.Д, при поднормен - трябва да се почне с поне 6-7 000 единици дневно за три месеца, после се изследва и са намаля,  до 3-4-5 000 според нуждите

# 757
  • Пловдив
Аз това с ранното съзряване в момента не го разбирам. Като някаква мантра е. На мен ми дойде на 11,5 години. Около мен имаше много момичета с цикъл на тази възраст.
Аз бях на 11 и няколко дни, по мои спомени никак нямаше много на тази възраст, затова и ми беше изключително неприятно и ми звучаха като гавра споменаванията по разни филми или книги как някое момиче едва ли не с трепет чака да му дойде час по-рано за пръв път. Или да му пораснат циците. Мен ме беше срам да съм първа в класа - поне за друга не знам, а следващите две, 2-3 месеца по-късно, бяха с по няколко месеца по-големи от мен.
Сега, между 11 и няколко дни и 11 и половина вероятно има видимо нарастване на броя. Средната възраст, някъде бях чела, е 12 години и 7 месеца в световен мащаб.
Към момента 48 и половина и сравнително редовен цикъл, скъсен отдавна докъм средно 24-25 дни, плюс-минус няколко. За съжаление не знам за майки и баби, не са живи, а и майка ми никога не ми е било удобно да я питам лично за нея, макар да е ставало дума с нея за трети лица.
Чувала съм, че уж имало зависимост, за проучване чувам за пръв път. За изместването на началото за времето от "нашия" пубертет до днешния мисля, че е преувеличено. Изразена акселерация е имало преди и около средата на 20-и век, и пак кой знае колко точно е била изразена. Wink

Последна редакция: пт, 18 окт 2024, 17:13 от Магдена

# 758
Чувала съм, че уж имало зависимост, за проучване чувам за пръв път. За изместването на началото за времето от "нашия" пубертет до днешния мисля, че е преувеличено. Изразена акселерация е имало преди и около средата на 20-и век, и пак кой знае колко точно е била изразена. Wink
В новата тема съм споделила конкретни данни от проучвания по този въпрос - знае се доста.

Общи условия

Активация на акаунт