Отговори
# 90
Здравейте. Дъщеря ми наскоро получи подарък музикална детска книжка. Звука на книжката върви със светлини, които премигват в жълто, синьо и червено.  Според майка ми тези светлинки ще доведат до увреждане на зрението и психиката на детето, което е на 1 година. Намерих информация в Интернет, че всъщност тези светлини не са опасни и поощряват развитието. Само може да попречат на съня, заради свръх стимулацията.
Интересно ми е, какво ви е мнението ви доктор Димитрова?
Извинявам се, ако вече сте отговаряли на такъв въпрос.

Привет,

Прекаленото стимулиране на сензориката се отразява превъзбуждащо на неукрепналата детска нервна система. Зрението не вярвам да се увреди, ако се ползва много умерено. Но премигването и ярките светлини не са най-доброто за дете на тази възраст. Поощряването на развитието е нещо прекрасно, но има други методи, които са щадящи за нервната система. Препоръчвам да ограничите този тип играчки на този етап.

Поздрави,

Надя

Последна редакция: ср, 22 окт 2025, 11:47 от Рaдост

# 91
Много благодаря за отговора. А на каква възраст ще е подходящо детето да се занимава с играчки със светлинни ефекти?

# 92
Здравейте! Аз съм майка на тийнейджърка (на 16 години). От известно време имаме сериозни трудности в отношенията – тя често лъже, излиза без разрешение, прибира се късно и реагира агресивно, когато ѝ поставим граници.

Напоследък се държи непредвидимо – излиза с по-големи момчета, говори грубо, а понякога изразява много силни емоции и ни заплашва, че ще избяга. Чувстваме се безсилни да реагираме адекватно и се тревожим за нейната безопасност.

Бих искала да се консултирам как е най-добре да постъпим – дали е нужно да я види специалист (психолог или психиатър), как да разговаряме с нея и как да възстановим връзката помежду ни.

Благодаря предварително за съдействието и съвета!

# 93
Много благодаря за отговора. А на каква възраст ще е подходящо детето да се занимава с играчки със светлинни ефекти?

Моят съвет е да ги ползвате ограничено поне до 7 г. възраст.

Поздрави,

Надя

# 94
Здравейте! Аз съм майка на тийнейджърка (на 16 години). От известно време имаме сериозни трудности в отношенията – тя често лъже, излиза без разрешение, прибира се късно и реагира агресивно, когато ѝ поставим граници.

Напоследък се държи непредвидимо – излиза с по-големи момчета, говори грубо, а понякога изразява много силни емоции и ни заплашва, че ще избяга. Чувстваме се безсилни да реагираме адекватно и се тревожим за нейната безопасност.

Бих искала да се консултирам как е най-добре да постъпим – дали е нужно да я види специалист (психолог или психиатър), как да разговаряме с нея и как да възстановим връзката помежду ни.

Благодаря предварително за съдействието и съвета!

Здравейте, много съжалявам, че минавате през това - мъчително е да гледаш детето си в това състояние и с това отношение към живота, Вас и другите.

От една страна, пубертетът носи такива поведения, от друга - социалният фактор става особено силен - в частност влиянието на средата, в която тя пребивава в училище и на улицата. В такива случаи аз лично работя първоначално с родителите, за да ги подкрепя в поставянето на граници и "стигането" до детето с подходящи разговори, стратегии на поведение. Можем да потърсим заедно как да се подобри ситуацията, да си обясните поведението ѝ, да намерим какво я кара да се държи по определен начин, да ѝ помогнем на самата нея. Разбира се, правим и срещи със самото дете/тийнейджър... Можете да се свържете с мен на тел. 0888584041, ако желаете.

Поздрави,
Надя

Последна редакция: пт, 07 ное 2025, 17:38 от Рaдост

# 95
  • гр. Шумен
Здравейте д-р Димитрова,
Имам син на 12 години, добро дете. Когато беше на 9-10 години започнах да го хващам в лъжа. Лъжеше, че е прочел книги от летният списък. Започнах и в други лъжи да го хващам. Намали си успеха. И всичко това е от стоене в интернет и игране на игри. Много разговори съм провела. Наказвах, молих, говорих... В момента се съгласява, но после продължава, както преди. За мен е пристрастен към онлайн пространството и имаме нужда от помощ. Ние сме от гр. Шумен.
Поздрави!
Петя Стефанова

# 96
Привет, обадете ми се, ако искате да поговорим.

0888584041
Надя

Здравейте д-р Димитрова,
Имам син на 12 години, добро дете. Когато беше на 9-10 години започнах да го хващам в лъжа. Лъжеше, че е прочел книги от летният списък. Започнах и в други лъжи да го хващам. Намали си успеха. И всичко това е от стоене в интернет и игране на игри. Много разговори съм провела. Наказвах, молих, говорих... В момента се съгласява, но после продължава, както преди. За мен е пристрастен към онлайн пространството и имаме нужда от помощ. Ние сме от гр. Шумен.
Поздрави!
Петя Стефанова

Общи условия

Активация на акаунт