Къща на село - необходимост, мода или набутвация?

• 49 862
  • 1 243
  •   1
Отговори
# 1 110
Не, водата идваше от Ветрен, пускаха я сутрин и вечер по малко. Никой нямаше сондаж в двора си. Хората бяха свикнали да живеят така. Който с махнеш, не се връщаше повече да живее там. Не съм ходила там повече от 40 години, но знам, че положението с водата не се е подобрило.

# 1 111
+1. И остава въпросът как да търсим информация за положението с водата.

Лесно. Обикаляйте лятото. Пуснете търсене по новините и фейсбук. Някои села са от години така. Като прочетеш, че от 2015-та пишат за проблеми с водата, значи е неспасяемо положението.
Кметът на Вакарел, вече не се сдържа:

Обезводняването влияе на правописа!

# 1 112
И в наше село свърши водата 🙄
Поточетата пресъхват лятото и каптажите няма как да се пълнят… юли и август си е режим с битови кавги 😇

# 1 113
В момента нашето село на 1200 надморска се пръска по шевовете от софиянци. А да не ви говоря какво става по дивите биваци по  поречието на реката които вървят от нашето до съседното село - палатка до палатка бягащи от жегите.
Може да не е най-удобното живеенето на село, но като скочат температурите 35+ градуса в града, и това става все по-редовно, почва една климатична миграция.
(От село до село има огромни разлики както от Оборище до Люлин 5... тука темата не се ли поизчерпа вече)

Последна редакция: нд, 27 юли 2025, 15:20 от Belronika

# 1 114
  • Между гори и планини
И в наше село свърши водата 🙄
Поточетата пресъхват лятото и каптажите няма как да се пълнят… юли и август си е режим с битови кавги 😇
Най-големият ми страх!
Лятото в което за първи път каптажа се изпразни, заради огромния хотел до нас, се видях в чудо докато свържем кладенеца с къщата.
Слава богу, хотелът вече е заключен и не работи! Тези каптажи са изчислени за живеене , а не за басейни и къщи за гости и огромни хотели!
Една приятелка в съседно село, на 20 км от нас, вече втори път това лято са без вода, хем са към язовира. Огромни повреди, без вода по седмица! Вода от селската чешма която е от изворче. Колкото за тоалетна и да се позабършат в тия жеги .
Ужасно е управлението на водите в България, стара мрежа, големи загуби.
От миналата година язовира до нас пресъхва , лъжат хората, че вода има поне за две години, а гледката е смразяваща! Лъжат и , че няма ВЕЦ, а една справка в Гугъл и ВЕЦ - а лъсва! Допълнително реката се отклонява и всички се правят, че не е така...

# 1 115
  • София /Абсурдистан
Само да кажа, че и ние търсим вече доста време и цените на къщите във Варвара са много голяма резачка. Иначе там е хубаво, спор няма. Също съм на път да се откажа от лятна къща. По абсолютно същите причини като на Ън.

# 1 116
  • София
Е, аз не знам кой какво точно търси и какви са му възможностите Simple Smile И на мен ми харесва в Бистрица и Лозен, но построихме в Горна Малина. Не че там не е хубаво, напротив Simple Smile
Ето още предложения. Габровица е на еднакво разстояние от Пловдив и София, и няма римляни. Нагоре към Велинград - Ракитово, Дорково (то в преобладаващо българско). Селата от общ. Белово също ме са лоши, на главен път, с добра инфраструктура, има всичко, не съм чула за проблеми с водата. Но си има присъствие.
Скрит текст:

# 1 117
  • София
Дами,  а някой не е ли ползвал резервоар за вода?
Представлява огромен бидон, който се заравя в двора.
Доколкото си спомням, имаше опции за комбинация с пречиствателна станция и ползване на дъждовна вода.

Паталеница е много скъпо, това е място със статут на луксозно предградие.

Иначе аз притежавам разни места, които не харесвам или не ми вършат работа.
Не обичам стръмни места и ми е много важно да е равно, както и околността да е в равнина.
Гледките на планини в далечината са опция.

Не съм решила още дали бих искала имот собствен с подобен статут, засега по хотели обикаляме, но все повече тази идея ми се струва интересна.
Лехи с домати няма да отглеждам, но със сигурност вероятно ще искам водни инсталации на открито.

Последна редакция: пн, 28 юли 2025, 10:06 от Azzy

# 1 118
Ние оглеждаме селата в Самоковския край. ММ държи да е в планинска област. Мислим сега да ползваме къщата като вила, лятна къща и впоследствие за постоянно живеене.

# 1 119
Дами,  а някой не е ли ползвал резервоар за вода?
Представлява огромен бидон, който се заравя в двора.
Доколкото си спомням, имаше опции за комбинация с пречиствателна станция и ползване на дъждовна вода.

Нашата пречиствателна станция е свързана с резервоар, който по мои спомени е 6500л - огромен е  и изкопът за него беше огромен. С тази вода поливаме тревата. Пречистената вода НЕ може да се ползва за пиене,къпане и поливане на зеленчуци.
Някой ден ако имаме канализация в резервоара ще съхраняваме дъждовната вода, която се стича по улуците от покрива. С дъждовната вода ще може да се поливат и зеленчуците.

Инвестицията е сериозна пък и място трябва да има за вкопаването на самия резервоар.

# 1 120
  • Пловдив
За поливане защо не може пречистената, някакви вредни вещества ли съдържа?

# 1 121
За поливане защо не може пречистената, някакви вредни вещества ли съдържа?

Заради коли бактерии не се препоръчва за поливане на зеленчуци, а за питейни и битови нужди съвсем

# 1 122
Защото не могат да я пречистят отходната вода на 100%.
Знам, че има някакви методи да достигне 100% пречистване, но не съм ги разглеждала. Ние не гледаме много зеленчуци. Имаме предимно трева, храсти, туи и за тях тази вода е достатъчно пречистена.
Дъждовната вода обаче може да се ползва и за зеленчуци.

# 1 123
  • София
Зависи от пречиствателната станция и бактериите.
Пречиствателните станции не са само от един вид.
Има различни, с различна степен на пречистване и ползване на остатъчната вода.

Но аз говорех за резервоар за чиста вода.

# 1 124
  • Между гори и планини
В много села до къщата е направена щерня, която се пълни с дъждовна вода. Не знам за готвене става ли, но за битови нужди и градина - чудесно! Имам съседи с такива щерни, около 8 кубика вода имат по този начин.

Общи условия

Активация на акаунт