Недохранени деца

• 4 125
  • 82
  •   1
Отговори
# 45
Според мен пита свекървата, а фактаче никой лекар не иска да се ангажира с каквото и да било е красноречив.

# 46
Как разбрахте, че лекарите не са се ангажирали с каквото и да било? Аз разбрах, че не са се ангажирали да разработят индивидуален хранителен режим, защото не им е по специалността, а не че са заключили, че няма нужда да се подобри храненето.
Аз като съм питала за конкретен хранителен режим, както и авторът е направил, и ЛЛ, и хематолог, и ендокринолог са ми казвали да търся диетолог, т.е. нищо извън нормата не се е случило. Направление по НЗОК за диетолог не съм чувала някой да е получавал (ако това Ви е навело на мисълта, че не са се ангажирали).
В тази история единственото нередно е че някой е излъгал автора, че диетолозите помагат само за отслабване.
Ако имате предвид, че лекарите не са сигнализирали за нередност = всичко е наред, сигурно не живеете в България, защото, както виждате, тук мнозинството е на мнение, че всеки трябва да се остави да си гледа детето, както намери за добре.

# 47
А, не, бе, що?!? Всяка тетка трябва да има право да си поставя личните въгледи за отглеждането и възпитанието на чуждите деца.

# 48
А ако дете действително има нужда от помощ и не му помогнете ? Толкова е трудно да се преценяват такива неща в действителност. Защото от друга страна живота наистина е доста натоварен и остава на човек да му се изсипят някакви социални - съвсем няма да има време да напазарува и сготви.
Много трудна тема е това според мен. Кога наистина да се намеси човек за да е правилно и да не попречи и да не навреди.
Към авторката не е ясна ситуацията, но ако сте роднина, близка или позната - според мен опитай спокойно и позитивно да влезеш в контакт с родителя. Опитай да дадеш съвет или да помогнеш. Напазарувай, сготви, занеси и поговори. Опитай да подариш нещо на родителя, да го зарадваш, да му окажеш внимание , да има доверие и да ти даде достъп до детето и да можеш да му приготвиш нещо вкусно, да седнеш с него да се храни.
Според мен се опитай с мед, не с оцет.

# 49
  • Пловдив
Ако изостава значи доста неща не трябва да яде. Именно аутизма е свързан с това и мога да ви кажа че ако детето има някакво форма на аутизъм не трябва да яде нищо с лактоза, както и още един куп неща трябва да се избягват като храни, а пък  сладки неща са голямо НЕ за такива деца- все повече проучвания сочат, че аутизма е свързан с храната и с проблеми със стомах и черва.
Не е така. Това, което се нарича аутизъм, са много състояния със сходни симптоми, но предизвикани от различни "повреди", като повечето от тези повреди не се повлияват от неядене на лактоза, казеин, глутен и т.н. Силно надценявана е и връзката на захарта с хиперактивността.

# 50
А някои източници пък го свързват и с дефицит на б12 например, което не е никак трудно нещо да се случи при веган хранене... Те поначало и доста други дефицити са трудни за избягване при веган де, това хранене е много по-сложно от просто избягване не всичко що е от животни. Май точно един човек познавам дето може да се каже че се справя и че знае какво прави, в масовия случай не е така и това има последствия.

# 51
natka това е при всякакви ограничения. Има дразнители и алергии, които изискват също диети.

Последна редакция: сб, 05 окт 2024, 22:25 от bella-ciao

# 52
А ако дете действително има нужда от помощ и не му помогнете ? Толкова е трудно да се преценяват такива неща в действителност. Защото от друга страна живота наистина е доста натоварен и остава на човек да му се изсипят някакви социални - съвсем няма да има време да напазарува и сготви.
Много трудна тема е това според мен. Кога наистина да се намеси човек за да е правилно и да не попречи и да не навреди.
Към авторката не е ясна ситуацията, но ако сте роднина, близка или позната - според мен опитай спокойно и позитивно да влезеш в контакт с родителя. Опитай да дадеш съвет или да помогнеш. Напазарувай, сготви, занеси и поговори. Опитай да подариш нещо на родителя, да го зарадваш, да му окажеш внимание , да има доверие и да ти даде достъп до детето и да можеш да му приготвиш нещо вкусно, да седнеш с него да се храни.
Според мен се опитай с мед, не с оцет.
Т.е. се смята за нормално някой да ми подари тенджера, за да ме приласкае и да ми дава акъл за гледане, хранене на дете?
Ими да ми цъфне на вратата с някаква домашна яхния и аз да се разтопя от умилиние пред домашната манджичка.
Подобно поведение показва ужасна липса на обноски в добрия случай и комроментирано психично здраве в лошия.

# 53
За съжаление, жената не иска да даде по-специфична информация, нито обратна връзка, затова и ние можем да си спекулираме и да я храним колкото си искаме. Аз имам достатъчно наблюдения над хора и техните мотиви за това и онова. Поведението е 1:1. Тъпото е, че само искат да се намесят, а не да помогнат. Понякога човек наистина има нужда от помощ, невинаги наемането на помощник в къщи е удачно. Какво по-хубаво от това роднина да се включва и да помага? Г-жата, повдигнала темата, ако се е грижила за детето, би трябвало сама да е установила как се храни то и какви храни обича. Не видях намек за трудна ситуация, в която детето се храни трудно - да, тогава диетолог няма да помогне - а че родителите системно не го хранят и го лишават от храна, едва ли не. Т. е. ако има повече храна, детето ще лапа само.

# 54
Какво по-лошо от това някоя стринка да се включи непоканена да помага.
Всеки трябва да си знае дома.
Такива напъни за помагане, номесвоне в чуждо домакинството, даване на акъл как да се гледат децата -  звучи доста простотата.

# 55
По принцип аз съм твърдо против външен човек да се меси в отглеждането на чуждо дете.

Някой са слабички. Такъв им е тутуша. Някой са злояди. Някой имат аутизъм и мания да ядат само определена храна. Някой имат заболявания. Тези неща не се обявяват публично.
Но понякога макар и изключително рядко, знам за случаи за веган майки, които хранят децата си по тяхните разбирания и децата им са под нормата. Педиатъра ги съветва, но нищо не може да направи.
Има и случаи на точно обратното девет годишно дете да тежи 97 килограма.

Много зависи какви са причините за проблема. Може да разберете подробности за това, преди да хвърляте обвинения и кал върху майката.

# 56
Ама тя не иска да се погрижи - иска да тресне документа на майката и майката да се грижи.

Ако смятам, че внуците ми са недохранени ще ги каня на гости, ще се опитвам всячески да са с мен, ще купувам, ще нося, за да се погрижа колкото е възможно. Но авторката иска да заведе дете на изследване - искам да видя кой и къде взема венозна кръв на дете без майката и да каже "Аз казах ли ти! Сега вече ме слушай как да ги храниш детето. "  

Същото е и с диетолог - какъв е смисъла да се посещава диетолог - след това е такова готвене и слугинаж, че ако майката не желае такова нещо е напълно безмислено.

Това е недопустимо според повечето хора тук - бабата няма право да дава нищичко на детето без майката, да го храни на гости с неща, които майката не е одобрила, да мъкне и му предлага и т. н.

Очевидно е какво иска жената, не знам защо тази тема натисна някакво болно място, всички сме имали, или сме били слаби деца, очевидно става въпрос за друго.
Жената вижда - или смята, че вижда, неправилно хранене на близко дете, най-вероятно наистина внуче и пита към какъв лекар да се обърне за изготвяне на препоръка, схема за хранене, с която да убеди майката на въпросното дете от позицията на медицинския авторитет. Аз нещо лошо не виждам.

Само че не знам към какъв лекар, ако някой знае, да и каже. Аз ползвах една книга с примерни менюта и грамажи.

# 57
  • filibeto-maina:)
Съжалявам, че пуснах това запитване тук. Ако можех да го изтрия, щях да го направя, но форума явно няма тази опция.
Най- вече съжалявам, че този въпрос събуди една болезнена част в женската ни психика, че някой друг ще ни се бърка как да си гледаме децата.
За последно пиша тук и затова давам малко още данни за детето за да разберете че проблема е наистина реален и нямах никакви подмолни намерения.
Детето влезна в болница тези дни, затова и не ми се пишеше тук предвид че имаше толкова друга работа.
Личния му лекар е запознат със здравословния му статус, но както казаха не е в компетенцията му да запише примерен списък с храни и грамажа подходящ за него.
Да детето в със заболяване, на памперс е, и през времето в което го познавам е смъкнал доста кг. Защото всяка година ЛЛ изисква претегляне и премерване на детето и самият той ми казва, че детето е започнало да отслабва вместо да се задържа на едно положение. Хематологът също даде препоръки за по силна храна и по голямо количество, но и тези препоръки не се спазиха.
А причината каква ? точно същата която провокира всички тези еднотипови коментари. Че никой не иска да му се казва как да си върши работата или в случая как се храни детето и как да го обгрижва.
Сега докато беше в болницата, пак помолих ликуващите лекари да изготвят или да направим консултации с необходимите медици за изготвяне на хранителна препоръки, защото колкото и да е нахално да се бъркам и да настоявам за чуждо дете не смятам, че порция от 150гр варено нишесте само с вода и захар може да е вечеря или да нахрани 28 годишно дете за повече от 5-6 ч,

# 58
28 годишно дете?

Ако детето е 2 или 8 годишно и смятате, че се държи гладно от неправилно гледане - то социалните/Закрила на детето са вашето решение. Това вероятно ще е краят на отношенията с майката.

Ако е на 28 години човек в неравностойно положение - няма към кого да се обърнете май Sad

Очакванията, че някой нещо ще изготви и майката ще ги спазва са нереалистични. Ако тя е искала сама да спазва нещо нямаше да чака да и кажат. Всяка жена знае какво е "силна храна".

Възможно е самото дете да не иска да яде или да не яде всичко.
Все пак ако сте близка - вървете и колкото можете помагайте в неговото хранене, като смятате, че гладува.

# 59
Такива препоръки с грамажи освен диетолог не виждам какъв друг лекар би могъл да даде. Евентуално ЛЛ или друг специалист при който е било, щом смята че има нужда от такива предписания и промяна в храненето може той да насочи, със съответната обосновка. По описаното звучи като да има нужда наистина. Вече родителите дали и това ще спазят, пак от тях си зависи, за съжаление.
Но вие ако не сте родител или настойник на това дете (предполагам че 28 години е печатна грешка щом пишете дете), просто не виждам какъв полезен ход имате, вие просто законно нямате правото да се намесите. В качеството на каква? Евентуално сигнал до съответните служби за сериозно неглижиране, не съм запозната с терминологията как точно се води но мисля че стана ясно какво имам предвид. Но иначе в качеството на каква се очаква да можете да се намесите?

Общи условия

Активация на акаунт