Рак на белия дроб - тема 12

• 32 143
  • 302
  •   1
Отговори
# 180
Глава , кости и черен дроб
Там има метастази ли?
Иначе правилно са ви насочили за изследванията за движещи мутации, макар да има още няколко - BRAF , MET, RET.
Ако има метастази в мозъка -трябва да се търси и вариант за радио-хирургия ако са ограничени брои -под 5-6 .

Привет, благодаря за отговора!
За сега се знае единствено, че гръдната стена е "с инфилтрация от умерено диференциран аденокарцином на белия дроб", за други метастази нямаме информация.
Следваме инструкциите за сега и ще видим. Планът е да се започне подготовка и лечение след като излезнат резултатите за EGFR, ALK и ROS, а през Юли да се направи и PET скенер.
След днешната консултация съм малко по-спокоен, че сме на възможно по-правилен път...

# 181
Здравейте! След като при КТ по друг повод откриха лезия на бял дроб на мъжа ми, д-р Хинков от ВМА му направи бронхоскопия. Резултатът от хистологията е типичен карциноид. Не сме правили други образни изследвания. С епикризата ни дадоха и решение на онкокомисия с мнение за начално оперативно лечение. При взимането на епикризата имаше разговор с гръден хирург, като мнението беше, че трябва да се отстрани частта от белия дроб, където се намира карциноида, като след това ще се изследва отново. Днес ще отидем в Токуда, при д-р Минчев.
Въпросите ми са трябва ли да направим още едно изследване на взетия при биопсията материал за второ мнение и къде би било добре да се направи, трябва ли да направим ПЕТ скенер и ЯМР преди операцията и в случая необходими ли са други изследвания - имунохистохимия и генетични?
Дано не са много глупави въпросите, но нямаме никаква представа от тези неща и ни е трудно да се ориентираме.
Ще се свържа и с онколог, за да попитам какво трябва да предприемем.

Последна редакция: чт, 03 юли 2025, 07:52 от brumchilka

# 182
  • гр.Пловдив
Здравейте! Майка ми е на таргетна терапия с Бригатиниб за НДКБД от 2 г и заради плеврален излив е направена плевродеза с Талк първо в ляво преди 2 г и после в дясно сега месец 02 25 г и нямаше проблем до сега. Защо отново има такъв пак в десен бял дроб? На последния Пет скенер всичко е наред, сега й предстои месец септември нов. БЛАГОДАРЯ. БЪДЕТЕ ЗДРАВИ

# 183
Здравейте. Баща ми беше хоспитализиран в отделение по гастроентерология заради оплаквания от болки, отпадналост, затруднение да диша. Направиха КТ и ми съобщиха, че има тумор в белия дроб и туморни клетки на костите. Аз съм много объркана и не знам как да процедираме нататък, казаха ни, че не сме за там и трябва да търсил гръден хирург и да му се направи бронхоскопия. Може ли да ми препоръчате наистина добър гръден хирург в Плевен, София или Варна? От Велико Търново сме. И всякаква помощ и насоки за това какво следва биха ми били много от помощ. Благодаря Ви!

# 184
  • някъде там
Здравейте. Баща ми беше хоспитализиран в отделение по гастроентерология заради оплаквания от болки, отпадналост, затруднение да диша. Направиха КТ и ми съобщиха, че има тумор в белия дроб и туморни клетки на костите. Аз съм много объркана и не знам как да процедираме нататък, казаха ни, че не сме за там и трябва да търсил гръден хирург и да му се направи бронхоскопия. Може ли да ми препоръчате наистина добър гръден хирург в Плевен, София или Варна? От Велико Търново сме. И всякаква помощ и насоки за това какво следва биха ми били много от помощ. Благодаря Ви!
Препоръчвам д-р Анатоли Семков в иван рилски София.
Мога да ми дам и телефон

# 185
Здравейте,
Включвам се и аз в темата с молба за съвет.
Майка ми, на 71 години, е с нодул на белия дроб, който почти сигурно е рак. Правиха и КАТ скенер през юни и ПЕТ през юли и нодулът е нарастнал от 12x13 до 28x30 мм. Уж няма разсейки. Прилагам разчитанията.
Ходихме при доцент Минчев в Токуда и според него нодулът може да се опрерира. Предвид скоростта на нарастване, обаче, вярвам че операцията трябва да се случи максимално бързо, а доцент Минчев излиза в отпуска и ни предложи дата през август, което ми се струва далече.
Може ли някой да ми препоръча добър хирург, който прави минимално инванзивни операции на бял дроб (видео или робот асистирани), в болница с добра клинична патология (да можем да разчитаме че хистолигичният резултат ще е точен и навременен).
Предварително ви благодаря! Знам че всеки в тази тема има сериозни проблеми и е страхотно че има хора, които отделят от времето си да помогнат.

# 186
Видео или робот-асистирана гръдна хирургия има само на 2 места в София - Токуда (при Минчев, от много години) и Софиямед (при Врачански, от 2 години някъде). Тоест, ако държите на Da Vinci и Минчев в Токуда го няма, остава само Врачански в Софиямед. Освен ако някой покрай Минчев не е прихванал достатъчно и не оперира сам в негово отсъствие.

Колко е добра клиничната патология няма особено значение (стига да могат да фиксират материала правилно веднага след взимането му). Така или иначе ще трябва да си вземете блокчетата от болницата и да ги потвърдите. В Токуда от няколко месеца е доц. Бачурска и там имат пълен потенциал за биологични изследвания (ИХХ и генетика). В Софиямед…не ми е известно какво е състоянието на тази клиника. Но най-сигурните варианти за подобни изследвания са проф. Христова в Александровска и проф. Поповска в Георги Странски (Плевен). Та дали ще е Токуда или Софиямед - аз поне бих търсил второ мнение от една от двете.

Съжалявам, че попадате в темата и че по-директно ви сервирам информацията. Накратко, у нас няма болница, която да е най-най във всяка област, съответно е добре от сега да свикнете, че ще ви трябва да разнасяте документи, изследвания, проби, дискове и прочие от едно място до друго.

Успех желая със следващите стъпки.

ПС: Имало ли е травма скоро (известна) в шийката на бедрената кост? Ако не е имало, според мен е желателно да се дублира с ЯМР с контраст тази находка.

# 187
Благодаря много за отговора, Hope4C!
Не държа да е робот-асистирана, но държа да е минимално инванзивна.
Травма в областта на шийката на бедрената кост не е имала, поне не нещо явно. Има отдавна разни проблеми с прешлените и ставите и по цял ден рови нещо в градината сгъната, та може и да си е докарала някаква травма, но ще я пратя на ЯМР.

Последна редакция: чт, 17 юли 2025, 00:05 от Trotoro

# 188
Ако не държите на робот-асистирана (Da Vinci), то VATS мисля правят и в Иван Рилски при доц. Янков. Уви, патологията пак ще е желателно да повторите на друго място. Питайте и дали с VATS ще могат да направят резекция на целия тумор. Лаишкото ми предположение е, че ще се търси лобектомия вместо wedge резекция, предвид размер и местоположение, но това хирургът ще прецени.

Разликата между VATS и Da Vinci не е малка, обаче. Визуализацията с Da Vinci е триизмерна, а с другите минимално-инвазивни алтернативи е двуизмерна. Освен това Da Vinci дава доста повече свобода и поле в движенията. Та…или изчакайте Минчев, или се вижте и с Янков, и с Врачански и ги разпитайте в прав текст какво могат и не могат да направят. И в какъв срок, разбира се, защото август е…след 2 седмици. Изглежда ви далеч, но не е и като нищо може да се окаже, че разликата между слотовете при Минчев и тях двамата е няколко дни.

PS: Има нещо, което мен леко ме…обърква в тези разчети на образните/нуклеарните. SUVmax не е твърде висок - 4.4. На фона на това, описаното нарастване е внушително, което не е обичайно за повечето солидни тумори. За сравнение, при баща ми туморът беше ниско-диференциран (G3), със SUVmax 16.8 на първия ПЕТ/КТ, високо Ki67 (40-45%) и удвояваше размерите си на 8-10 седмици.

От друга страна, проф. Кирова никак не е консервативна в описанията си (тоест, няма да “смали” проблема). На ПЕТ/КТ пък да го преувеличат…чудя се дали няма някакви инфламаторни промени около самия тумор, които водят до натрупване на радиофармацевтик отвъд стриктните граници на самия тумор, което да води до преекспониране на проблема под формата на завишен размер. Тоест, реално да имате малко повече време/спокойствие при взимането на решения и последващи действия.

Последна редакция: чт, 17 юли 2025, 00:53 от Hope4C

# 189
Отново много полезен отговор. Благодаря, Hope4C!
Изглежда добре да занеса дисковете за второ мнение. Имате ли наблюдения кой специалист по нуклеарна медицина е добър избор за второ мнение?

# 190
Да, проф. Пиперкова (УСБАЛО) или доц. Бочев (Сити). И двамата правят ревизия на готови образи; също сравняват с предходни КТ и ЯМР, стига да ги имате на дигитален носител.

# 191
Привет в късното на вечерта! Имам нужда от съвет, подкрепа, каквото дойде, за да вземе семейството ми вай-правилното решение! Баща ми е с карцином на десен бял дроб, като след хистология го определиха като Т4N0M1a. От м.януари 2025 знаем, че има нещо, но първо се приборихме с друго заболяване рак на писочния, и малко ни позабавиха в лечението по отношение на белия дроб. От януари до април въпросното нещо беше пораснало с 1см. Юни минахме ПЕТ КТ, след което биопсия под скенер или там както му се казва. Онкорешението ще е чак в понеделник.
Много добър образен ни препоръчва първо операция в София (ние сме от Варна), друг също добър онколог от Панагюрище е на мнение, че сроред него трябва да е първо предоперативна химиотерапия, но да се започне още другата седмица, защото не трябва да се бавим. Реално ни казват, че няма заразени лимфни, няма метастази все още, за това трябва да се бърза. Ние се спряхме на проф.Минчев, но как да се запишем за него?! От Токуда казват ден преди да тръгнем за София да звъннем, за да проверят доктора дали ще е там. .. били отпускарски месеци и да проверяваме.. Ами дори и да е там, за кога ще назначат операцията, дали няма да се забавим? Такива въпроси в главата ми, много.. Ако има начин да се свържа лично с проф.Минчев, споделете, моля ви. Може би излишно се тревожа, но ако сега е момента, то наистина трябва да действаме бързо.
Искам най-доброто за тате, и въпреки, че е голям инат, и се дразни, че говорим само за това от дни, все пак поне за сега се е навил за пътува до София, но искат с мама да изчакат онкорешението, а аз не искам да чакам, искам още в понеделник да пътуваме.. дори не знам какво  ни чака..
Самата мен ме оперираха от рак на гърдата 2023, слава Богу първи снади 4мм хванат изключително навреме под зоркия поглед на д-р Куцаров. Преборих го и сега съм на терапия хормонална и инжекции, но се справих и се старая да вдъхвам вяра, надежда и отговорност сред жените да не пропускат профилактичните.. а сега с тате, се бавим и това ме изнервя.. дано излишно се притеснявам!
Ще кача епикризата, ако някой разбирара, че аз честно казано, почти нищо..
Благодаря ви и пожелавам на всички да се лекувате успешно и тревогите ви за останат завинаги зад гърба ви, далеч в миналото!

# 192
Хубаво е да прочетете назад из темите. От пета нататък, защото преди това леченията са коренно различни и нямат общо с реалностите днес.

Изобщо не сте се операция. Лимфни възли няма заразени, но има метастатична лезия в левия бял дроб (първичният тумор е в десния), затова и M е 1а, а не нула. Съответно Т4N0M1a означава IV стадий, където операция никога не се прави, не е в клиничните показания и противоречи на стандартите за лечение.

Трябват ви 2 неща: 1) среща с онколог за определяне на системно лечение; 2) ИХХ и генетика (тоест, да си вземете блокчетата и да ги занесете за допълнителни изследвания - минимум PDL1, EGFR, ALK, ROS1). Освен това хистологията е…странна. Определен е като аденокарцином, но има негативна ядрена реакция към TTF1, което е изключително рядко. Повечето аденокарциноми (>90%) са с положителна такава. Съответно ревизия/второ мнение (за мен) е задължително.

Та…първо ревизия на блокчетата, ИХХ и генетика - защото без тях няма как да се определи адекватно лечение. Онколог. След време, дано всичко върви по план, може да се мисли за консолидиране с лъчетерапия (в различни модалности), но НЕ и операция.

Успех!

# 193
Благодаря ти, Hope4c, ще прочета Flowers Hibiscus
За второ мнение на блокчетата къде мога да отида в София? Или да си заплатя и да поискам от патологията в Терапия Варна да доизкледват блокчетата ни? И на мен ми стана странно, че например няма ki67, няма G, сравнявам с резултатите от моята патология.. Във Варна за второ мнение има и патолог д-р Кънчев от Окръжна болница но съм чувала, че е по-добре второто мнение да е в друг град..
Иначе за химията дали е по-добре да пътуваме до Панагюрище или онкото във Варна Терапия ще е ок?.. много хора пътуват и избират Панагюрище, не разбирам защо, след като отделението във Варна за химията е спретнато, ново и чисто, но ако трябва ще пътуваме..
Изключително съм благодарна за насоките!

Ps: A не може ли да се направи операция и за се изреже десен гонения лоб, а покрай.е да е химията, която да бори отражението в ляв дроб, трябват ми спешни консулти явно.. почнах да чета от 5тема

Последна редакция: пт, 18 юли 2025, 06:18 от anonymous78

# 194
  • Пловдив
При  белодеобните Ка, ki67 не се изследва рутинно.
При метастатично заболяване ,операция не се прави(на БД) ,само на метастази водещи до животозастрашаващи състояния -например големи метастази в главен мозък ,фрактури на гръбнаен стълб (в следствие на костна метастаза в един/няколко прешлена).Има и други случаи ,вкл. и в гръдния кош много големи образувания .
Безмислено е ,туморните клетки вече са в кръвообръщението щом има метастази .

Общи условия

Активация на акаунт