👉Лоялната програма - да спечелим и да споделим👈

• 22 197
  • 746
  •   1
Отговори
# 315
Bgmama плаща данъка, но лицето, получило наградата, се задължава да подаде данъчна декларация. Поправете ме ако греша.

# 316
  • Телиш/Плевен
Bgmama плаща данъка, но лицето, получило наградата, се задължава да подаде данъчна декларация. Поправете ме ако греша.
Точно така. С приемането на хонорара, възниква и задължение да се декларира.

# 317
Само да кажа, че през март вече всичко се зарежда в данъчната декларация. Мен не ме притеснява, така и така подавам всяка година, защото имам две деца под 18 години и ползвам данъчно облекчение.

# 318
  • София
Разликата е, че това не се счита за награда, а за хонорар
Остава въпросът какво правят хората, които живеят постоянно в чужбина, обсъжда се в темата за новото предизвикателство

# 319
Едва сега намерих време да изчета двете теми за Лоялната програма. Междувременно прехвърлих точките си в Инсентив след подканване от БГ-Мамма. Не бързах да купувам ваучер при положение, че не знам какво искам. Изчаках и да минат Коледните празници, за да видя какви подаръци ще получим аз и детето 😀
И направих поръчка от baby.bg (които са към Ozone). По същия начин, както описвате - прехвърлят се портфейл и при завършване на поръчката се дърпат от там. Радвам се, че не заложих на друг сайт. При тях май е най-лесно и ваучера прехвърлен в портфейла е безсрочен. Не съм и мислила да купувам дрехи и обувки. Винаги нещо връщам, та трябваше да е нещо, което е ясно, че няма да върна (в случая и не мога, за тези продукти няма опция връщане). И се сдобих с този сет за хранене на моето бебе

Цветът е като столчето за хранене. Та съм доволна 😀
Благодаря на БГ-Мамма ❤
Много е хубаво!

# 320
Нищо не се декларира от вас. Търговецът подава нужната информация, вместо фл.

Какво имаш предвид с тво вместо ФЛ.

Да разбирам ли, че имам точки Х, купувам продукт У, нямам никакви ангажименти с деклариране на тази незнам как да нарека "награда", няма никой да ме потърси, че не съм декларирала тази награда, а търговеца предполагам декларирайки си има и своите финансови ангажименти.
ФЛ е физическо лице и да за втората част *стойността е незначителна (до 100 лв е). Затова giveaways се правят почти винаги със стойност до 100 лв, търговците все пак имат юристи.
Когато изпращате пратка по Спиди или Еконт, също информацията отива в НАП. Но за да възникне задължение за подаване на ГДД, трябва или да има приходи по граждански договор или такива над определена сума.

milka22, защото достигате до изводи, че е хонорар? За хонорар се счита получена сума по граждански договор. Няма как да получите хонорар, без да сте регистриран като ЕТ, свободна професия, занаят и т.н. За хонорар се изискват квалификации. Не обърквайте потребителите с погрешни Ваши изводи.

Всъщност една проста проверка в портала на НАП дава отговор на всички въпроси, които имате.

https://nra.bg/wps/portal/nra/uslugi/deklariarane_na_dihodite_na_fizicheski_lica - какви доходи на ФЛ се декларират и как, кога

https://nra.bg/wps/portal/nra/taxes/okonchatelen-danak-varhu-doh … onkursi-i-proekti - деклариране на награди.

Затова разсъждаването във форуми от неспециалисти по дадена тема, не е правилно.

Горните ликове излизат с едно просто търсене в Google - "подава ли се данъчна декларация за спечелени ваучери от търговец"

Последна редакция: сб, 11 яну 2025, 16:30 от KPP

# 321
Само да кажа, че през март вече всичко се зарежда в данъчната декларация.

Именно.
Хонорар, награда, печалба, както и да се определи, то ще е записано, но ние не дължим данък. Аз не декларирам доходи от лихви и дивиденти, защото който трябва да им плати данъка вече ги е декларирал и те просто си фигурират в ГДД, без задължения от моя страна.
Така и с тези точки и закупени ваучери.

# 322
Пак казвам - хонорар е нещо съвсем различно. Вие/ние не работите за бгмама, а участвате в игра на бгмама. За да се изплаща хонорар, трябва на първо място да си специалист в дадена област, да си регистриран като самоосигуряващо се лице за тази си квалификация или да си ЕТ, да има сключен граждански договор с бгмама.
!Печалбата от игра, не е хонорар! и почти никога не е облагаема

# 323
Здравейте! Някой може ли да ми обясни как да си прехвърля точките? Опитвам от няколко дни, все едно и също ми излиза… Профила ми е свързан, но се отваря този прозорец и по-нататък нищо.
Скрит текст:

# 324
  • София
За Takeaway да кажа. За да се използва остатъка от ваучера, трябва да се въведе отново същият ваучер към новата поръка и показва каква сума е останала.

# 325
  • Пловдив
За да получиш хонорар, т.е. възнаграждение по договор за изработка ("граждански договор"), не е задължително условие да си специалист по нещо, нито да си самоосигуряващ се. Ако платя на съседа Гошо да ми нацепи еднократно дървата от двора, това е договор за изработка, но Гошо нито е професионален цепач на дърва, нито е самоосигуряващ се.
Иначе и аз не виждам защо това да е хонорар, като си прилича на чиста печалба от игра, ама все ми е тая, де. Wink

# 326
В случая говорим за хонорар, а не възнаграждение за положен физически труд. Хонорарът е специфичен термин в българското право и е обвързан с определен тип услуги/определен вид труд, за които се изисква специфична квалификация. Хонорар не се плаща за физически труд - цепене на дърва. Това е еднократно възнаграждение

# 327
  • Пловдив
Не ми е известно българското право да използва някъде термин "хонорар". То урежда договор за изработка и договор за поръчка и за никой от тях не поставя изискване за самоосигуряване или квалификация. Нито пък за многократност.

Последна редакция: пн, 13 яну 2025, 05:58 от Магдена

# 328
  • София
Аз ще споделя, че имах 10 125 BGM, като за 5000 си взех ваучер за CCC и си купих страхотни боти. Същите бяха намалени от 179 лв. на 125 лв. и с ваучера от 50 лв. си ги взех на 75 лв. Останах много доволна, сега остава да преценя какво ще взема с останалите 50 лв. Simple Smile

# 329
Аз да питам в новото предизвикателство за печелене на точки, освен попълване на анкетата, какво друго може да ни донесе точки? Освен откриване на нова тема Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт