За консервирането, или как да си приготвим зимнина. 11-та тема

  • 14 710
  • 320
  •   1
Отговори
# 300
  • Мнения: 9 737
С обикновена сол ги правих краставичките.
От Лидл мисля.

Странно ми се видя и двата ми опита тази година да са неуспешни. Краставичките бяха купени от различни места двата пъти.

А през годините съм правила, макар и не ежегодно. В стъклен буркан.

Тази година пробвах в тези пластмасови бидончета.

# 301
  • Русе
  • Мнения: 6 164
Скрит текст:
Здравейте!
Влизам в темата с бърз въпрос - вкъщи обичаме солени краставички. Но обикновено ги прави свекърва ми. През годините съм правила и аз няколко пъти.
Тази година вече два пъти ми се развалиха солените краставички. Още преди да са станали. Rolling Eyes
Започнах да се чудя каква е причината - дали не е това, че тази година ги правих в едни пластмасови бидончета.

Ето такива:
https://5.imimg.com/data5/SELLER/Default/2021/3/AB/MY/UF/3971621 … e-jar-500x500.jpg

Чудя се дали да пробвам пореден път. Вече ще си намеря голям стъклен буркан, както съм ги правила преди.

Здравей! Правя ги по тази рецепта и не съм имал проблеми досега.
Тази година ще направя съвсем малко, че ми останаха от миналата /бях с увлякъл и направих 20 броя 1л буркана/.


За да се развалят има 2-3 вероятни причини -  некачествен оцет, отгледани краставички с използване на много химикали, недобре затворени буркани и оставени в топло помещение. Солта много по рядко е причина за развалянето им.

# 302
  • Мнения: 9 737
peych, блогадаря, но става дума за солени краставички /слънчеви краставички/.
Те не се стерилизират. И няма оцет. Правят се само със сол.

# 303
  • Мнения: 23 358
Неминуемо помътняват и  са краткосрочни. Скоро подреждах мазето и  изхвърлих забравени такива. Омекнали също.

# 304
  • Русе
  • Мнения: 6 164
Скрит текст:
peych, блогадаря, но става дума за солени краставички /слънчеви краставички/.
Те не се стерилизират. И няма оцет. Правят се само със сол.

Правя такава туршия, без стерилизация и само със сол. Слагам краставички в нея. Съвсем скоро ще заредя 4 л бидонче.
 

# 305
  • Мнения: 9 737
Между другото - в групите във ФБ прочетох, че на много хора са им се развалили солените краставички, както на мен. И коментарите бяха, че се дължи на нитрати...

# 306
  • Мнения: 1 503
Търся рецепта за мариновани чушки, намирам ги много рядко по магазините. Сурови, нарязани са на ленти, в сладко- кисела марина.

# 307
  • Русе
  • Мнения: 6 164
Скрит текст:
Търся рецепта за мариновани чушки, намирам ги много рядко по магазините. Сурови, нарязани са на ленти, в сладко- кисела марина.

   

Последна редакция: сб, 11 окт 2025, 20:48 от peych

# 308
  • Мнения: 5 428
Някъде из темите бях чела, че някой прави туршия само от карфиол, може ли рецепта.
Не знам кой беше споделил и дали изобщо пише в тази тема, но много обичам карфиол и може и друг да прави такава.

# 309
  • Мнения: 4 912
Всички туршии с млечнокисела ферментация се приготвят по еднакъв начин - 40 гр. сол на литър вода и претакане до готовност.

# 310
  • Мнения: 5 428
Аз такава ще си направя пак малко в една кофичка, ако ми се занимава може и царска един буркан.
Това, беше само карфиол в малки буркани.

# 311
  • Русе
  • Мнения: 6 164
Скрит текст:
Някъде из темите бях чела, че някой прави туршия само от карфиол, може ли рецепта.
Не знам кой беше споделил и дали изобщо пише в тази тема, но много обичам карфиол и може и друг да прави такава.

# 312
  • Sofia
  • Мнения: 1 525
Преди години бях правила карфиол и моркови в буркани с аспирин. Рецепта бях намерила в нета. Стана много добре. Не съм я правила повече, защото след това правех царска трушия, не защото не я харесахме, а защото другата обичаме повече. Ако я искате и не я намерите, ще я потърся.

# 313
  • Русе
  • Мнения: 888
туршия само от карфиол, може ли рецепта.
За нас тази туршия от карфиол е много сполучлива.
Приготвя се саламура:
1ч.ч морска сол
4ч.ч. захар
4ч.ч. оцет
9ч.ч. вода
1с.л. мед
В рецептата се разбърква до разтваряне на всички продукти, аз за по-лесно я заварявам и разбърквам, след което я оставям да изстине.
Накъсаните розички карфиол се подреждат в компотен буркан, слагат се два аспирина- един на дъното и един отгоре в буркана. Залива се със студена марината. Затварят се. Една седмица се разклащат бурканите-вечер ги обръщам на капачката, сутрин -нормално на дъното си.

# 314
  • Мнения: 9 461
аз си правя цветната туршия с мед, където карфиолът е основен зеленчук - слагам малко моркови и ню-ню чушка, само за цвят. Така че ползвай си рецепта за любима туршия и сложи само карфиол.

Общи условия

Активация на акаунт