Догодина, до амина, в "Искам бебе" бебета ще има

• 17 234
  • 548
  •   3
Отговори
# 15
А каква е идеята на късните ФМ. Това 32 седмица, то бебето всеки момент ще се роди. Какво толкова може да се хване, което да не се е видяло на предните 2 и най-вече да може да се предотврати толкова късно. Или е по-скоро да подготви родителите ако има нещо. Малко съм объркана по отношение на последната ФМ и въобще от смисъла да я правя.

# 16
Може да се хванат проблеми с околоплодни води, доплер, изоставане в растежа, които може да се предпоставка за по-стриктно следене, определяне на родоразрешението, т.н. Аз заради това, че бях двуплодна бременност имах ФМ всеки месец последния триместър - 28г.с., 32г.с. и 36г.с.

На бременните момичета - да ви е лека и безпроблемна бременността до финал! И дано все повече се пълни темичката с бременни.

# 17
Ясно, благодаря. Аз мислех, че на всеки преглед се гледат тези неща, а не само на ФМ. Нещо ми бягат концепциите. Моята следяща прави ФМ във Варна и почти всеки преглед ми е такъв, та затова се позачудих мислех си, че по-специални неща се гледат.

# 18
Аз вчера бях на втора ФМ в 22 г.с и попитах кога е най-удачно да се отиде на фетална ехокардиография. Докторката каза, че може и сега, но най-добре към 28 седмица.
За трета фетална ме вика 32г.с

# 19
Aми поне при мен примерно мереха бебетата всеки път, но околоплодните води не са ги мерили специално. Поне на амб. лист нищо не е описано. Доплер също не е пускан всеки път на стандартните прегледи при АГ.
В интерес на истината познавам хора, които не правиха ФМ в 30-32, но аз лично предпочитам да си мина плануваните прегледи. Вероятно има причина да се е наложило като практика да има такъв преглед и в този срок от бременността.
Това е от сайта на Щерев информацията:
Скрит текст:
Времето между 34 и 37 г.с. е посветено на т.нар. късна фетална морфология с доплерово изследване. Чрез този трети преглед при специалиста по фетална медицина се оценява доброто общо състояние на плода в края на бременността. Доплеровата ултразвукова диагностика дава информация за кръвотока в различни съдове на развиващото се бебе, в пъпната връв и маточните артерии. По време на този преглед отново се прави оценка на различните органи и системи на плода. В този срок на бременността се извършва оценка как се чувства бебето в майчината утроба и се установява има ли някакви усложнения, които да изискват повишено внимание от проследяващия акушер-гинеколог и екипа по време на раждането.

# 20
Е супер препоръка, пак щом не е казала да идеш направо след раждането 😂
Да, много хора не си правят късната фетална, според мен дори следящия АГ да ги гледа на всеки преглед тези неща, може и да пропусне нещо, а феталния специалист е по-квалифициран да разпознае проблем.

# 21
На мен никой не ми е препоръчал да ходя на фетална ехокардиография, от тук разбрах. Питах следящата по ЗК и каза, че го препоръчват само ако има проблем. Маринов пък сподели, че е добре по принцип да се направи независимо дали е засечен преди това проблем или не. Вика ни на профилактичен преглед и 2-3 месеца след като се роди детето.

Аз правих ФМ и ФЕ в два последователни дни, защото нямаше часове за след това. По Коледа или НГ няма кой да се занимава с мен. Питах дали е проблем, казаха Не. По календар се водех  21гс и 4 дни, но според ФМ съм 22гс и 4дни, не знам дали заради смененият термин не ме смятат и по г.с. напред. Ще питам, че съвсем се обърках с тези седмици и аз вече не знам коя съм 😀

За третата ФМ ме викат 30-34гс и ще  отида. Не мисля да пропускам.

# 22
Той реално оглежда единствено сърцето на бебето така че не виждам никакъв проблем да се направят двете едно след друго. Да,  доктора много държи всяка бременна да мине ехокардиография дори без показания, защото косата му е побеляла от пропуските на феталните специалисти. А и този преглед дава шанс за живот на много деца с ВСМ, тъй като лекарите са подготвени на самото раждане, какъвто беше и нашият случай. След раждането вика, защото масово неонатолози и педиатри не чуват изобщо (ако има) или не могат да определят дали даден шум в сърцето на бебето е чисто физиологичен или притеснителен. Най-често иска да види дали след раждането се е затворил форамен овале.

# 23
Ох, тия следящи, ей.

Запис от мен, въпреки, че така и не успях нито веднъж да се похваля в другата тема. Последният път ме досрамя даже, че имаше момичета, които толкова време се борят, а аз бременея от въздуха, буквално.Head Band

Цял живот ще си благодаря сама на себе си, че въпреки, че бях записала час при д-р Маринов за малкото ми дете, обмислях да го отменя, а не го направих. И отидох от гузна съвест, защото с по - голямото правих фетална ехокардиография, въпреки, че нямаше предпоставки. То и сега УЖ нямаше, ама друго се видя. Така и не го видя това Михова на 4-те фетални, които правих при нея. Споменах какво е видял д-р Маринов на прегледа, от който нямах нужда, и пак не го видя.
Детето ми се роди със съмнение за коарктация на аортата, в последствие се отхвърли, но има предсърден дефект и шум, които за момента се надяваме да преодолее сама. Дали, ще видим. Толкова от мен за ненужните изследвания и заключения от топ специалисти.

# 24
Ем и при мен Сигридов не видя изолирана транспозиция на големите артерии. Ако не бях отишла при Маринов можеше и да не е живо детето. Роди се с тотална цианоза, на раждането дойде кардиолог и веднага го пое, интубираха го след няколко часа. На 10 дни го оперираха. Много дълго време бях бясна, че не го видя. После се сетих, че ако го беше видял, вероятно щеше да ми наговори един кум глупости и да ме накара да го махна. А сега си имам прекрасно борбено дете на цели 3 години. Аз за това много апелирам за тая ехокардиография, но масово не ходя дори след каро чуят подобни истории. Всеки си мисли, че на него няма да се случи.

# 25
Alison, Пълнолуние, мен също не са ми споменали изобщо за фетална ехокардиография. Виждам, че Маринов ги прави в Надежда - звъня и запазвам час просто, нали?
Първите две фетални правих при Стратиева (стажантите й) в Оскар клиник, като не са ми казвали нещо особено.

В зависимост Маринов кога ще има часове, но предполагам че най-рано ще е сигурно в края на януари, когато ще бъда в около 34та седмица, надявам се не е прекалено късно? В 32-ра седмица ще бъда на последната ФМ при Василев в Токуда.

Ем и при мен Сигридов не видя изолирана транспозиция на големите артерии. Ако не бях отишла при Маринов можеше и да не е живо детето. Роди се с тотална цианоза, на раждането дойде кардиолог и веднага го пое, интубираха го след няколко часа. На 10 дни го оперираха. Много дълго време бях бясна, че не го видя. После се сетих, че ако го беше видял, вероятно щеше да ми наговори един кум глупости и да ме накара да го махна. А сега си имам прекрасно борбено дете на цели 3 години. Аз за това много апелирам за тая ехокардиография, но масово не ходя дори след каро чуят подобни истории. Всеки си мисли, че на него няма да се случи.

# 26
Аз ходих в Марковс и запазих час през сайта им, но те пускат часовете постепенно, т.е. 2 часа за половината месец, после за следващата половина и тн. За сега нямат нови обявени часове за Маринов.

Прегледа ми беше 120лв. За Надежда не знам как ае запазват часовете, но може да звъннеш и да питаш.

Дали ще е късно за преглед, за жалост не мога да кажа. На мен следящата по ЗК ми каза, че около 24 седмица е било най-добре. За след това не сме коментирали. Не знам дали в болницата могат да дадат информация.

Последна редакция: сб, 21 дек 2024, 11:18 от Пълнолуние

# 27
  • Замък сред облаците
И в МЦ Марковс преглежда вече Маринов. Запазва се през сайта им. Предполагам след 2 януари ще има часове в графика.

Едит: Пълнолуние, малко по диагонал четох, че приготвям закуска междувременно 😅 и се заблудих, че си ходила в Надежда и се включих за Марковс. Прочетох втори път и се пляснах по челото 🤣

Последна редакция: сб, 21 дек 2024, 10:44 от АА

# 28
Fearless няма да е късно, просто след 20 гс, сърцето е вече добре развито и може добре да се огледа. Аз запазих час в Марковс по телефона, но общо взето в началото на месеца казват кои ще са датите за месеца.
Маринов беше много внимателен и ни обясни всичко. В Марковс беше мн добър и самият ехограф, не знам как е в Надежда, а и това има значение, въпреки че докторът най-важен.

# 29
Аз избързах и се свързах с Надежда - предложиха ми веднага час за понеделник при него. Надявам се и там да е окей ехографът, ще проверя и ще докладвам 😅

Общи условия

Активация на акаунт