Пазарът на недвижими имоти във ВАРНА - какво се случва реално? - Тема 20

• 33 984
  • 786
  •   1
Отговори
# 390

Защо да не ти отговарям, нали все пак водим дискусия, пък казаното от теб може да има повече истинност или да е по близка до реалността, аз не претендирам да ги разбирам нещата и както за 100000000 път казвам, изразявам лично мнение и не ангажирам никого с нищо с моите постове.

И аз се чудя, някой да кажем живее в Тутракан на квартира и работи там и да ми обяснява колко са били апартаменти в Дубай, ами да си купи в Дубай и да работи в Тутракан да го видя.

НО аз по горе съм дал пример за инвестиция от чужденци, нали по всички канали излизат едни и обясняват, как след еврото щели да дойдат чужденци и да купуват на килограм. Ето аз като не разбиращ питам защо така ще стане? Защо ще чакат еврото, хайде шенген като мотив го разбирам повече но еврото? После защо ще изберат точно Варна пред Лисабон или друг хубав европейски град? Какво има в Варна и аз не знам?

После най ми е смешно като казват българските банки били пълни с пари, да не би немските банки да са празни и немците да нямат спестявания?

После от не знам кога не мога да кажа, аз съм млад но все имотите са в евро, чужденците прости хорали са? за да чакат еврото и да купуват по скъпо, нали това се говори след еврото всички цени на горе с имотите защото идвали чужденци?

И пак да се повторя при толкова много продадени имоти, като една част задължително ще излязат на пазара на наеми, кой ще ги наеми се питам, хайде да кажем студенти, да идват нови но има и завършващи и те не всички остават в Варна, те също освобождават квартири?

Също ми е интересно да чуя вие какво мислите, всеки стиска имота за еврото и неговото поскъпване, и след влизане на това еврооооо нали трябва да излезе на пазара, и ако излязат много имоти дали ще има толкова купувачи за да купуват. Желаещи може да има много но купувачи дали ще има, все пак с поскъпването на имотите, доста купувачи остават извън пазара защото не могат да си позволят и сега тия цени камо ли ако скочат още?
Или, че толкова много имоти които се продават както топъл хляб дори на зелено никога няма да излязат на пазара?

Ето аз като не разбиращ питам, явно има неща, които не разбирам и ако може да ме светне някой и аз да съм в час.

# 391
В България основно си се купува от българи, ниски лихви, ниски данъци, ниски такси. Не малка част гледат да купят за детето, някои си имат пари, други кътат ли кътат за да купят, народопсихология, и няма лошо. Други от някъде наследят нещо и пак купуват, и после го отдават под наем. Вътрешна миграция, все още я има, 2/3 от държавата не предлага елементарни услуги и инфраструктура и хората от там мигрират към 3-те града, където поне има някакви болници и т.н. И като цяло хората си имат пари, кой просто си изкарва повече, кой я рушветче, я нещо така от тук о там. Цените са си в евро от 10 години и повече, няма на 01.01 някоя си година рязко, ама вече сме в евро и айде +20 %. Ще стане жалко със заплатите, понеже цитираните по-горе суми ще бъдат някъде 750- 1200 евро, а под 1000 евро вече психологически ще изглежда жалко, толкова са помощите за бежанци, които лежат на плажа по цял ден...

# 392
  • Варна
Абе Дидка, ако ти не се интересуваш от политика, политиката ще се заинтересува от теб. 30 години ви мажат очите едни тутманици, че нищо не зависи от вас, че сакън да не политизираме...никъде го няма това в цивилизована Европа, на която се кланят същите тия лешници. Никъде. Цените на имотите са много повече функция на политиката отколкото на икономиката. И в случая говорихме за геополитика има разлика. И никой не те подозира, че си докладвала, колкото и да ме мразиш заради мнението ми за кучетата аз пък нямам лошо мнение за теб. И колкото по-скоро въпросните модератори разберат, че всяка тема, която е специфична си е малко общество, в което много-много не е разумно да се месят, толкова по-добре за тях щото ей го къде е Myspace, Yahoo и подобни, никой под 20 неще да пипне Facebook, та и тоя форум ще го сполети същото при такава политика.

# 393
  • Варна
Интересувам се от политика, но не мисля, че това е правилната тема за обсъждане. Да, нещата са свързани, но стана твърде голямо отклонение и задълбаване. 
Омразата е твърде дълбоко чувство, за да го изпитвам за непознат.

# 394
Мога да дам пример с едно немско семейство, което всяка година почива в България, без да правя обобщения за всички немци. Та тяхната логиха е: ако решат да живеят в България, първо ще вземат къща под наем за цяла година, в някое село и като мине годината, и им допадне истинския живот тук, тогава ще мислят.

# 395
Ниските данъци ще са до време, даже до много скоро. Тази година изпищяха общ Аксаково, във Варна са вдигнати всички административни такси, свързани с имоти, и данъците са бутнати нагоре (естествено).
В момента има отстъпка за основно жилище, дали ще има отстъпка за едно жилище или двойни данъци за второ и следващо- май, май е едно и също.

# 396
После най ми е смешно като казват българските банки били пълни с пари, да не би немските банки да са празни и немците да нямат спестявания?
Разбира се не знаем точно експозициите на нашите и немските банки. Единственият критерий за преценка на простосмъртните като нас е да преценим според лихвите по депозитите. Със съвсем  бързо търсене в Гугъл може да се види, че лихвите по депозитите в Германия варират около 3% +/- 0.4%, а при нас са кръгла нула. Това означава, че нашите банки са с една идея по-пълни с пари от немските, не ни щат спестяванията. Каква е причината за това? Вероятно немският бизнес, колкото и да е закъсал, инвестира повече от нашия и тегли кредити, демек парите се въртят и правят "прим". При нас повечето са спестовници и по-малко инвестират. Така че когато доста хора казват, че нашите банки са пълни с пари, те имат известно основание и не е повод за смях, а по-скоро за плач. Парите при нас не работят, а отлежават. Разбира се и другата крайност не е за радване - да почнат да се вдигат рязко лихвите по депозитите, и то си е за плач.

# 397
  • Варна
Ниските данъци ще са до време, даже до много скоро. Тази година изпищяха общ Аксаково, във Варна са вдигнати всички административни такси, свързани с имоти, и данъците са бутнати нагоре (естествено).
В момента има отстъпка за основно жилище, дали ще има отстъпка за едно жилище или двойни данъци за второ и следващо- май, май е едно и също.

Е как ще е едно и също?!? Joy математика за 4ти клас…

Аз съм ок с вдигането на данъците, то е ясно, че няма как да останат толкова ниски завинаги. Но това е съвсем различно от налудничавите съвети едва ли не да се въведе забрана човек да има повече от един имот, че да има за всички по 100 лева - бройката. Щото някой го мързи да се образова и да работи, дай да вземем от тия, дето са направили нещо, за да имат…

# 398
  • Варна
Е, Диди ти сега ли откри основите на марксизъм-ленинизма? Цял строй се провали само заради това. Прочети Фонтанът на Айн Ранд, там се разглежда какво става в едно общество когато се взема от тези, които правя и се дава на тези, които не могат.

# 399
В момента се случва точно това. От хора, които са си изкарали парите се взима и се дава на хора, които нямат пари на ниска лихва. Лихвите са ниски не заради многото пари в банките, а заради лош политически и икономически климат. Тези които имат се ограбват чрез инфлация. Банките си затварят очите и дават на много хора, които не би трябвало да могат да се класират за кредит. Дават се ипотечен + потребителски над оценка, надуват се оценки и тн. Отделно държавата се чуди как да натовари имащи, за да плати на нямащи или наши хора. Държавния сектор, който нищо не произвежда и където продуктивността е ниска вдига заплати, а частния не може да го догони. И какво следва от това? До кога едни ще живеят на гърба на други? Да не говоря че младите са в много лоша позиция. Едно че ги разглезихме, изградихме им нереалистични очаквания и второ че правим задомяването им непосилно. Дали ще искат да драпат и да създават семейства или ше лежат при мама и тати и ще паразитират и те върху икономиката? На такива ли ще чака лошата хазяйка? Та в момента социализма си върви с пълна пара в Европа и още повече в България. Да видим до кога.

# 400
Общината за да поддържа града иска да събере XXX млн данъци от имоти и такси смет. Все едно и също е дали ще каже - 50% отстъпка за основно жилище на по-голяма сума или ще каже на по-малка сума - това е за основно жилище, за всяко следващо по две
Докато не назрее социална нужда от имоти няма да има забрана за второ, трето и амнайсто жилище. Но ако такава се появи ще се последват примерите на Германия, Франция и Испания -  жестоки данъци за имоти, които не се обитават и дават под наем, жестоки данъци за отдаващите под наем за да може да се отпускат пари на социално слаби семейства да си покриват наемите и да не живеят на улицата, а ако се налага и да се строят общински имоти.
Държавата не я интересува твоето благосъстояние, а това да няма бездомници и социални бунтове.

Gogo, ние за себе си взехме решение, единият апартамент е за детето, не много голям, ако иска голям и луксозен да си купи, да се напъне. Но има шанса да живее с 1-2 деца и жена в добър район с всички градски комуникации. Това ако реши да остане във Варна. А 20-25г да теглят кредити по 200хил евра за да създават дом,  ами бая ще почакаме за по-добра демография, а и на тази възраст е по-добре да инвестират в учение, развитие и собствен бизнес.

Последна редакция: пн, 24 фев 2025, 14:57 от скаридка

# 401
Социалната нужда не е само директна. Ето например като няма пари за пенсии, които пак са социална нужда, ще вдигнат данъците, за да намерят пари за пенсии.

# 402
  • Варна
Абе как ще е едно и също, стига глупости.
5 жилища с по 200 лева данък.

Вариант А: първо на 50% тоест 100 + 4 х 200 = 900 лв.

Вариант Б: основно жилище 200 лв + 4 х 400 (двойно ако е за всяко следващо) = 1800 лв.

Ядно ми е как работи социалната политика, но няма смисъл да си фантасмогирате крайности. Корекции със сигурност ще има, но брадва - не. Все пак тези, които вземат решенията, няма да си отсекат собствените глави. Хора, бъкани с цели сгради и хотели, прокарали си 9% ДДС на цял сектор туризъм, няма да гласуват двоен данък точно на имоти никога.

# 403
Офф, математико НЕлюбима ..
Защо вдигаш данъка на имота втория път, говоря че сумата, която искат да съберат е eдна и съща 900лв
- дали ще ти кажат 200лв данък на имот, за първия -50% ->100 + 4*200
- или ще ти кажат 100лв данък на имот, ама за повече от един двойно 100 +4*200  все едно и също е

# 404
  • Варна
Извинявай, но не каза това. Писа за втори и всеки следващ да се плаща двойно. То иначе сега е именно така - основно жилище на 50%, останалите - без корекция. 100 + 4*200.

Общи условия

Активация на акаунт