Пазарът на недвижими имоти във ВАРНА - какво се случва реално? - Тема 20

• 33 882
  • 786
  •   1
Отговори
# 645

Нелепи са опитите Франция да се представи като по-евтина държава специално по отношение цените на имотите.

Това не е вярно просто! Има интернет, имаме портали за имотни продажби. Видно е, че цените на сравними имоти във Варна и големите френски градове (централните парижки райони не ги броим по очевадни причини) са съвсем сравними. Тристайни хубави, просторни, обзаведени апартаменти там са по 300-350 хиляди евро. Тук колко са? 250-300 хиляди...

За градска среда, качество на живот да не отваряме дума. А ако сравним с градове като Тулуза, Монпилие, Нант съвсем се вижда, че царя е гол.

# 646
И колко струва кажи да знаем? Аз ще ти кажа едни други цени. Само за труд на баня, плочки коридор и част от всекидневна 6000 лв, само за труд на шпакловка и боядисване 6000 лв. До тук 12 000 само за труд.  Хора вие искате всичко да ви е без пари, обаче комунизма вече го няма. Услугите, земята та дори и материалите са много високи. И заплатите на някои хора не са лоши.

Колко струва да се завърши един апартамент, който се продава като строителна площадка с измисленото понятие БДС е ясно.

Въпросът обаче е друг : защо при цени от 2000-3000 евро на реален м2, апартаментите се издават без шпакловка, без баня, без врати, без боя, без отопление?!

Такова нещо няма никъде по света.
Апартамента ти няма баня? Това да не е гараж? Няма боя? Ама розова ли да е? Хора вие вече незнаете какво да искате.

# 647
Мине се не мине и се започват сравненията с други държави. Колкото и да има проблеми Франция и по 10 да и се умножат проблемите пак ще е по-добре.
Първо Париж е 10 млн., метрото ли е като софийското, културния живот или спортните събития. Кое точно в София е алтернатива на Айфеловата кула. Посещавал съм я и беше баистина впечатляващо. Или пък Лувъра. Черно море не може да се сравнява нито със Средиземно, нито с Атлантика като транспортни възможности. Иначе плажовете ни са добре сравнително. Отделно сезона е по-дълъг на Средиземноморието. Имат си трески за дялане навсякъде и при нас си има хубави неща, но нека да не се самозабравяме.
Разбирам Варна да я сравняваме с градове 300-500 хил градове. Ама с Барселона, Валенсия, Милано, Флоренция,Ротердам, Берген - падам и умирам. Катедралата със Саграда Фамилия ли ще сравняваме или Валентина с улицата на модата. Или Спартак със Интер и Барселона?

# 648
И колко струва кажи да знаем? Аз ще ти кажа едни други цени. Само за труд на баня, плочки коридор и част от всекидневна 6000 лв, само за труд на шпакловка и боядисване 6000 лв. До тук 12 000 само за труд.  Хора вие искате всичко да ви е без пари, обаче комунизма вече го няма. Услугите, земята та дори и материалите са много високи. И заплатите на някои хора не са лоши.

Колко струва да се завърши един апартамент, който се продава като строителна площадка с измисленото понятие БДС е ясно.

Въпросът обаче е друг : защо при цени от 2000-3000 евро на реален м2, апартаментите се издават без шпакловка, без баня, без врати, без боя, без отопление?!

Апартамента ти няма баня? Това да не е гараж? Няма боя? Ама розова ли да е? Хора вие вече незнаете какво да искате.

Каква баня има в новото строителство по БДС точно?! Груба крива циментова замаска и инсталация на тапи.

Докато стане баня минават 2 месеца и 15 хиляди лева.

# 649
  • Варна
Имаше навремето една матрона магазинерка, в един мой друг живот, с която по нещастие имах всекидневни срещи, та тая жена дето чужд език не говореше ме убеждаваше колко прекрасни били Златни пясъци в сравнение в курортите в Западна Европа - говори за преди 20 г. Били са хубав курорт ама преди 89-та....

Иначе има квартали и предградия в града за който говоря в които се разхождам просто ей така да ми се напълни душата, да вървя по нормална улица на която единствения шум е от пръскачките, без дупки, без натрупани коли, без цветя в тенекии от сирене, без найлони, без струпани железарии по дворовете, без гъзарски къщи на по 4 етажа в стил и-аз-не-знам-какъв-ама-дъщерята-я-кръстих-Аманада-сина-Джино-а-къщата-ми-е-копие-на-мавзолея-на-Октавиан-Август-не-го-знам-кой-е-ама-е-престижно.

# 650
Предпочитам без тези трите - но да е отразено в цената.
Друга подобна глупост съм чувал : ми да си го направиш както си искаш, по собствен вкус...
Ми да !
Защо да е глупост, сори но вкуса ми не се свежда до масовката - имитация на мрамор, успоредни вертикални летви и плочки имитация на дърво.
на Дънката кооперациите имат всичко което си посочил, без отоплението МИ честно повръща ми се от стила на баните му, белият ламинат и фрезованите врати.
И аз и всичките ми познати закупили апартаменти все са разбивали нещо в новозакупени жилища ( то с тея разпределения и кутийки ) предпочитам нищо да няма
Сто пъти предпочитам да купя по БДС, отколкото да плащам за фолирани врати и 7 мм ламинат.
Hands Plus1

иначе Донев за много неща съм съгласна с теб.

наскоро Христо Шомов беше качил видео със строеж в Германия, ако на някой му е интересно да погледне.
Само че проблема тук са законите и изискванията и строителите си ги използват в тяхна полза.
Както ми каза един строител общите части за мен ли да останат ?

# 651
  • Варна
Стаматко, между другото Барселона и.т.н. няма как да ги стигнем на тоя етап защото нито сме имали тяхното колониално минало, нито сме имали свобода до преди 150 години. След това пак разсипия...

Но имаме други неща и вместо да наблягаме на тях - природа, близост до земята, чиста храна, селски райони, автентичен фолклор и.т.н. ние се мъчим и имитираме тия дето не можем да стигнем. Нещо като Хазне в Йордания - то прилича на елинистична сграда, само дето е една фасада в скалата изсечена.

# 652
Диди, ти Варна я имаш за повече от Монтпелие? Я да сравним природните дадености,  законовите дадености, благоустрояването и платежоспособността на живущите...

Стига с тези общи части - имате апартамент X за цена ZZZ хил евро,  правиш му оглед и преценяваш дали светлата площ те устройва, всичко друго е ала-бала. Примерно за 200хил евро имаш тухла на 3 етаж, холо-кухня 4,50*6,50 м, една спалня 3x4M и детска 4,50x4, прилична баня, отделна тоалетна и 1м2 килер.. Точка това е, ама дали е 80, 90 или 120м2 с някакви си части все тази

# 653
Заплатата никога не е била определяща за цените на жилищата.

Е, те на зелено бяха и в Сезони примерно 40 000 евро двустайните, а във Фемили Гардън дори имаше и за 29 000 как да вземеш ама в момента са над 120 000 по БДС готовите там, а обзаведено с паркомясто може и да е 140 000

Да в миналото заплатите не бяха голям фактор защото цените бяха евтини и апартамент се купуваше след 1-2 бригади или 1-2 рейса на круз  ама сега цените са като за западни заплати и според мен ще има все по- голяма зависимост.

# 654
Диди, ти Варна я имаш за повече от Монтпелие? Я да сравним природните дадености,  законовите дадености, благоустрояването и платежоспособността на живущите...

Стига с тези общи части - имате апартамент X за цена ZZZ хил евро,  правиш му оглед и преценяваш дали светлата площ те устройва, всичко друго е ала-бала. Примерно за 200хил евро имаш тухла на 3 етаж, холо-кухня 4,50*6,50 м, една спалня 3x4M и детска 4,50x4, прилична баня, отделна тоалетна и 1м2 килер.. Точка това е, ама дали е 80, 90 или 120м2 с някакви си части все тази

Как ще е ала бала? Ние имаме 20кв общи части, което в пари е 30 000 евро.Или за теб 30 000евро не са пари?
И този пример, който си дал е някакво малко апартаментче,на което да има такива общи части,трябва да си луд за да си го купиш.

# 655
Има 3 варианта за площообразуване, по който и да сметнеш квадратите в крайна сметка живееш, в светлата площ - без да се включват стени, тераси, стълбищни площадки и какви ли още не щуротии.
Някой купил ли си е апартамент без общите части, НЕ! А някой живее ли в общите части- пак НЕ!
Един апартамент с 80м2 светла площ, с тераси, стени  и общи части често минава 110-120м2. Това, че на теб ти се струва евтино като купуваш на 1500euro/м2 120м2 и скъпо когато някой ти каже, че иска за 80м2 светла площ по 2250еур/м2, цената на имота е все 180 хил евра.
Жалкото апартаментче според теб е всъщност доста голям тристаен Simple Smile около 30м2 дневна, масово са около 25м2 и то със стените, спалня 12м2 и прилична детска стая 18м2. Отделно са коридор, антре , баня, тоалетна и килер.

# 656
Ти че живееш в светлата част е ясно, но много хора не искат или нямат възможност да плащат такива общи части. За това ти говоря.
А стените защо ги смяташ? Тераси и общи части,ясно.

# 657
Защото по едното площообразуване квадратурата на имота се изчислява като се включват и 100% от дебелината на стените фасада и калкан и 50% от дебелината на стените, когато са гранични с друг апартамент в сградата Simple Smile
Стандартната дебелина на външна стена е 38см без изолацията, с изолация +10см още=48см, а на вътрешна min 25, като добрите строители и тук слагат тухла 38 см за по-добра шумоизолация. Квадратурата под стените, която също не полваш, но си я платил може да си я сметнеш.

Какво значи не искаш да плащаш "такива общи части". Стълбищата и площадките имат минимални размери, по новите стандарти трябва на площадката и на терасите на апартамента да може да маневрира и човек с инвалидна количка. И на мен ми се струваше глупост, докато не се наложи да гледаме дядо в инвалидна количка и добре, че на времето от чист майчин егоизъм си избрах имот в сграда, в която асансьорът тръгва от партера и спира на площадката пред апартамента, а не на полуетажи. На терасата не можеше да излезе, защото вратите са тесни, самата тераса е 1,50 широка, но вратата е малка

# 658
  • Варна
Мисля че съвсем разбираемо написах:
….За къде животът е по-приятен изобщо не коментирам. Говорим само за цени….

Пределно ясно е, че като качество на живот тук е по-зле. И аз намирам сравненията с други държави за неуместни. Но Пенко от една година повтаря Франция, та Франция… а сега взе да мрънка че и било по-евтино там. Това просто не е вярно.
Къде колко добре се живее е малко субективно, но цените са си числа.

# 659

Каква баня има в новото строителство по БДС точно?! Груба крива циментова замаска и инсталация на тапи.

Докато стане баня минават 2 месеца и 15 хиляди лева.
Ама ти искаш бели плочки и китайски смесители ли? И накрая да ти пише   обзаведен лукс. Айде няма нужда.

Общи условия

Активация на акаунт