Работа, CV-та, HR-и, съвети - 98

• 25 734
  • 773
  •   1
Отговори
# 105
  • София
Да, знам, че всеки втори, който не заема баш колцентърска длъжност, си мисли, че той разполага с някакви специални знания, които го отличават от масата.
Реалността поне в този бранш е, че повечето са издигнати точно от кол център маймунки и тук - таме някой заблуден.

Има такива позиции, разбира се, но не са регулярните. Само дано не доживея деня, в който AI напълно ще ни лекува. Като гледам колко куцо се справя с елементарни неща...

# 106
Може би ще мине доста време преди да ни лекува, но определено ще подобри диагностицирането и лечението с лекарства (откъм дозировка примерно). Предполагам, че не е далеч времето, когато ще успеят да премахнат и генетичните болести и бебетата ще се правят изключително в епруветка.
За много неща ИИ ще стане по-добър от хората. Дано не се случат най-черните сценарии, които са възможни....

# 107
AI не може да поеме изцяло дейности, при които е налице същинска отговорност ако нещо се обърка, т.е. следва да има човек във веригата, който да я поеме и носи. Голяма част от офисните дейности обаче не попадат в тази категория, а при част от тях не е голяма драма и дори нищо да не се върши по някое направление.

# 108
  • Melmak
Обслужеането от Ии може да не е топ в момента, но все пак се подобрява и то бързо.
Освен това често се минава първо през ИИ и ако той не се справи тогава те праща към човек. Постепенно в тази насока хората ще са все по-малко. Това, че ИИ не се справя с всички проблеми сега, не значи, че след година няма да се справя доста по-добре.

В нашата фирма също има все още екипи от съпорта, но някои случаи се разрешават от ИИ.

# 109
  • София
AI не може да поеме изцяло дейности, при които е налице същинска отговорност ако нещо се обърка, т.е. следва да има човек във веригата, който да я поеме и носи.
Искаш да кажеш, че ще останат 'мениджърите', носещи отговорност за AI.
Натам ли биеш, или не интерпретирам правилно поста ти?

И с 'меките си умения' (що за глупав превод, впрочем, идиомите не следва да се превеждат) ще менажират ботовете.

Последна редакция: нд, 23 мар 2025, 21:30 от The Catcher in the Rye

# 110
... Офисните работи си заминават постепенно. Мотиката зове.
нормално, не беше нормално заплатите им да са по- високи и лекарските и учителските

# 111
... Офисните работи си заминават постепенно. Мотиката зове.
нормално, не беше нормално заплатите им да са по- високи и лекарските и учителските
И от мотики няма нужда, селскостопанската техника е много напреднала, една машина върши работа за 40-50 човека.

# 112
  • София
Автоматизирана машина не значи непременно изкуствен интелект. Мисля, че много хора бъркат автоматизация с AI

То и chat gpt е почти гугъл. Просто не преравяш резултатите, а ти обобщава. Не съм видяла кой знав каква полза от него. Да не говорим, че си противоречи (пробвах го). Пробвах го и със специфична информация, която има в някои източници, за които имам абонамент и също ми даде само широкопопулярната информация.

# 113
Не го бъркам, само казвам, че и там не ни зоват. И според това, което обясняват зърнарите с модерните машини, трябва да си компютърен инженер за да можеш да боравиш с нея.

# 114
Искаш да кажеш, че ще останат 'мениджърите', носещи отговорност за AI.
Натам ли биеш, или не интерпретирам правилно поста ти?

Да, това имам предвид. AI е неодушевен субект и не би могъл да носи отговорност за каквото и да било, а юридическо лице (като напр. вендорът на AI агент) носи единствено гражданска и административна, но не и наказателна.

Предвид това, някъде по веригата ще трябва да остане поне един човек , който да надзирава действията на агента и да носи крайната отговорност ако нещо сериозно се издъни. Освен това, в някои сектори (като банковия) аутсорсването на дейности към външни изпълнители не прехвърля отговорността за спазване на съответните изисквания към тях - тя остава при задължения субект.

# 115
  • София
Хора, не се заблуждавайте, че било бебе. Може да е бебе, но расте с дни, да не кажа часове. В САЩ е вече малко дете. Докато стигнем до моментите с отговорността, много народ ще остане без препитание. Вижте само скоростта, с която работи, и още, и още. За една малка страна като България това не е добър сценарий.

Последна редакция: пн, 24 мар 2025, 00:31 от Helene S

# 116
То вече се усеща. Трябват хора, да, но трудовият пазар става съвсем различен, когато вече се търси един човек на мястото на предишните 20.

# 117
Хора, не се заблуждавайте, че било бебе. Може да е бебе, но расте с дни, да не кажа часове. В САЩ е вече малко дете. Докато стигнем до моментите с отговорността, много народ ще остане без препитание. Вижте само скоростта, с която работи, и още, и още. За една малка страна като България това не е добър сценарий.

Това казвам и аз, обаче някои хора смятат, че няма истина в това. За съжаление нещата не са розови за бъдещето ни и мисля, че съвсем близо е моментът, в който хората няма да имат дори и средства за храна. Разделението между бедни и богати ще се усеща много осезаемо. Дано не съм права.....

Дори и ИИ в момента да е бебе, ще се развива с невъобразими темпове. Ако човек учи нещо години, на ИИ му трябват секунди. Не се съмнявам, че след време ще започне за се самоусъвършенства и да "мисли".
Единствената ми надежда е, че понеже ще е изключително интелигентен, няма да се занимава с нас, а ще "мисли" по различни космополитни въпроси и загадки...

# 118
  • София
Първо, промяната не става от днес за утре и второ, хората си променят сферата на работа.
Работих в болница, в която технологиите бяха навсякъде. От триаж, до администриране на лекарства, процедури и проследяване. Няма намаляване начовешкия персонал, просто улесняване на функциите.

# 119
Моля за мнения и съвет за интервюта, по-точно как да се /не се/ реагира на неочаквани и леко неприемливи за мен въпроси. За 3 месеца истински професионалните интервюта без лични въпроси се броят на пръсти, основно софийски големи ИТ. В другите и големи и малки фирми даже и някои с чуждо участие питат поне за семейно положение, на това вече не се впечатлявам... Имам дълга пауза около година, за която вече свикнах да давам лаконичен ОК според мен отговор за причината. Проблемът ми е ако продължат да ровят нещо повече за лично, финансово положение и т.н., което не намирам за уместно.  Усещам как до 1 линия съм ОК, но пресекат ли я отговарям леко уклончиво. Просто не успявам да се пречупя да кажа усмихнато лицемерно нещо, истина или лъжа, и да се обяснявам като ученичка все едно всичко е ОК. Запазвам самообладание и учтивост, държа се обрано и професионално, но вероятно леко се усеща фрустрацията ми. Просто е изпитание за границите ми.
Чуденето ми - как се приема това от интервюиращите? Дали някъде го виждат като опърничавост и може да е коствало/в бъдеще коства някоя позиция? Изобщо докъде е границата на приемливите въпроси? А реакция? Ако сте на зор кое преглъщате кое не? Последното дето ме смути е как съм се справяла и издържала финансово /след отговор НЕсемейна/. Отговорих нещо, но не можах да си изкривя езика и да е с усмивка, видя се как не ми беше ОК.  Права ли съм? Няколко приятелки ми казаха, че разбират работодателя и един вид в моя случай е нормално да питат. Дали аз реагирам твърде чувствително и трябва малко да преглътна и свия перките...
Припомням, не съм в София и съм без работа около 1г, търся активно 3 месеца. Ножът опира до кокала и не мога да си позволя да стана и да си тръгна на всеки неудобен въпрос.

П.П. на едни отказах да отговоря имам ли жилище след 5 други въпроса, те пък ме харесаха, но им отказах имаше много други червени лампи...

Последна редакция: пн, 24 мар 2025, 12:22 от Miss_Kaprisse

Общи условия

Активация на акаунт