ДНК тестове- Ancestry, My Heritige, 23 and me и други

• 7 192
  • 176
  •   1
Отговори
# 120
Аз съм сигурна, че ще ми покаже азиатски произход някакъв процент, но на фона на информацията, която се получава, не бих платила на този етап да се тествам, защото ми се струва безполезна.
Това с азиатския произход звучи интересно, от къде ти е?

Преселници са от Мала Азия една част от предците ни, но и видимо се проявяват през поколенията азиатски черти. Не е скорошна "намеса", още от прадядовци има такива, но явно по някакъв начин не се размиват в поколенията, определени хора си ги наследяват.

# 121
Българската база данни в myheritage засега се основава на 790 проби, ако правилно видях, а гръцката над милион.
Значи е доста смешна работа (790 проби). Нещо като висок рейтинг на български филм в IMDB, който е постигнат с 20-30 участника (актьорите във филма и роднините им).

# 122
  • До хладилника, който обичам
Разраства се постоянно, някой по-назад каза, че веднъж годишно се обновява с нови данни и тогава имаме по-голяма яснота.
Също помага и сайтът Българското ДНК, който работи само с български данни (предоставят доклади и на чужденци срещу дарение, но те не влизат в базата данни).

# 123
Ами тя базата данни се трупа от хора, не се появява така от нищото. Действително за българския стандарт са скъпички тестовете, но го има и моментът с начина на мислене и с културата на хората по отношение на съдействие и принос към общественозначими процеси. Разбира се, наясно съм, че кое е общественозначимо е много субективно, затова не критикувам никоя от страните.

# 124
  • Пловдив
Ами тя базата данни се трупа от хора, не се появява така от нищото. Действително за българския стандарт са скъпички тестовете, но го има и моментът с начина на мислене и с културата на хората по отношение на съдействие и принос към общественозначими процеси. Разбира се, наясно съм, че кое е общественозначимо е много субективно, затова не критикувам никоя от страните.
Ако теста беше 30-40 лв много повече българи биха се тествали. За българския стандарт просто е скъпо.

# 125
Така е, да. Аз затова засега се въздържам, но съм си обещала, че ще я свърша тази работа.

# 126
На промоция не е толкова скъпо и за много от хората в България, просто не мисля, че е популярна идея все още.

# 127
  • Пловдив
Ама популярна е. Аз съм го обмисляла от 20-тина години, както обмислях и замразяване на стволови клетки. И бая народ го обмисляше. Просто тогава не ни е било по джоба. И аз си знам, че е много скъпо и не съм сещала, че е поевтиняло. И даже поевтиняло не е точно евтино спрямо стандарта.

# 128
Данните на 15 милиона души са обявени за продажба след фалит на компания за генетични тестове.

😁
Пък вие им плащайте, за да ви кажат, че имате баба от Македония, дядо от Тракия, и 2 процента етиопски корени.
И чичо ви не е от баба ви.
И събирайте пари, за да ви замразят и възкресят след 100 години.

# 129
  • Пловдив
Как точно ще ни навредят с данните ни?

# 130
Могат да ви използват клетъчния и генетичния материал за експерименти, могат да ви клонират и това не е научна фантастика. Това е безценен материал, който се замразява и може да се съхрани 100 и повече години. Подписвали ли сте някаква декларация, че искате да се унищожи материала ви и да не се използва за екперименти? Чели ли сте в условията на изследването, че те декларират, че няма да използват материала ви за други цели

# 131
Намирам идеята да ме клонират и да има хиляди прекрасни, умни, добри, умятни и изключително скромни същества по света за чудесна.

# 132
Малко по Бюджолд, но на мен ми изглежда напълно реалистично, на нивото на което е медицината сега, богатите да си клонират материал за донорство - стволови клетки, отделни тъкани, органи, ембриони, но може и цели организми, които са отглеждани, за да станат достатъчно възрастни, с достатъчно развити органи, че да послужат на реципиента.

# 133
Могат да ви използват клетъчния и генетичния материал за експерименти, могат да ви клонират и това не е научна фантастика. Това е безценен материал, който се замразява и може да се съхрани 100 и повече години. Подписвали ли сте някаква декларация, че искате да се унищожи материала ви и да не се използва за екперименти? Чели ли сте в условията на изследването, че те декларират, че няма да използват материала ви за други цели
Не мога да кажа за другите, защото не съм чела, но за myheritage отговорът е да, и го имат разписано в правилата на сайта си, важи за всички, даже ако някой не чете какво подписва.

# 134
Данните на 15 милиона души са обявени за продажба след фалит на компания за генетични тестове.

😁
Пък вие им плащайте, за да ви кажат, че имате баба от Македония, дядо от Тракия, и 2 процента етиопски корени.
И чичо ви не е от баба ви.
И събирайте пари, за да ви замразят и възкресят след 100 години.
Може ли източника на информацията за фалита и продажбата?

Общи условия

Активация на акаунт