Блокиране, гоустване - модерно "късане" или страх от конфронтация?

• 3 843
  • 77
  •   1
Отговори
Ще помоля, ако темата е в грешният раздел модератор да я премести.
Благодаря!

Искам да опипам почвата.
Нормално ли ви се струва хора, с които сте имали взаимоотношения (приятелски, интимни, колегиални и т.н.) да ви блокират без предупреждение когато вече не сте им нужни?
В психологията термина мисля, че е "ghosting"/гоустинг (изпаряване, изчезване като призрак).
Нещо не я разбирам тази "мода" в последно време или явно просто остарявам.
Къде остана честността и лоялността - да кажеш на някого, че не искаш нищо общо с него вместо просто за по-лесно да го изтриеш?
Особено когато сте имали да кажем добри взаимоотношения и изведнъж си в листата "блокирани". Седиш и се чудиш какво по дяволите си направил?
Та какво мислите за тази нова "мода"?
Как реагирате и се справяте с нея?

Последна редакция: сб, 29 мар 2025, 01:16 от Arielle

# 1
Според мен конкретните хора, които са в ролята на блокиращи, също не могат да дадат отговор. Разбирам човек да се скара с някого и да го блокира. Бивши колеги, познати, съученици, съседи и т.н.  да се трият от социалните мрежи без причина за мен е белег на ниска емоционална интелигентност.

Социалните мрежи предлагат възможности да се ограничат някои потребители да не виждат определено съдържание, което публикуваме, ако не искаме да споделяме всичко с всички от списъка си с приятели. Някои може да не иска да споделя снимки на децата си с хора, които не е виждал последните години. И това ок.

Хората, които трият и блокират без причина, според мен сами пред себе си доказват нещо. "Ти на мен не си ми важен и ще ти го покажа, като те блокирам, защото аз съм важен." Аз поне така си го обяснявам. Имам приятелка, която трие хора от фейсбук, защото нищо не й харесват. Колко зряло е това?! (риторичен въпрос)

# 2
Ариел, случва се. Случва се да те ghostват и ти да ghostваш.
Понякога връзките се изчерпват, понякога не виждаш смисъл нито в конфронтация, нито в обяснение.
Понякога така е най-лесно.

Болезнено е, обаче е част от живота deal with it! Живота е нечестен и гаден. Най-добрата ти приятелка може да го направи. Ти може да го направиш. Аз съм го правила.
Понякога това е най-доброто и за двете страни. Понякога, колкото и да обясняваш на някой няма да разбере или няма да промени нищо или няма капацитет за повече.
Друг път си преглъщам горчивото хапче и се чудя къде сбърках, можеше ли да е иначе?
С времето установих, че най-добре да си сложа разумни граници на близане на раните и да продължа, вярвайки, че е за добро.
Друг път ти ще блокираш човека от всякъде и ще избягваш местата, където ходи той. И когато станеш на отсрещната страна ще разбереш.
Ариел, някой хора са ти ситуационни приятели, други са за определен етап, малко, много малко остават до живот. Ще има други.
Тези неща са част от живота.

# 3
  • Далечният изток
Според мен е имало предупреждение, просто другият не го е схванал.
По принцип аз веднъж предупреждавам, кой разбрал - разбрал, после блокирам или пълен игнор.
Някои може действително да не им се занимава, да не обичат дългите обяснения и конфронтации. Напълно ги разбирам, даже това е по-близо до мен, отколкото да давам милиони шансове и обяснения и пак отсреща да не ме чуват.
Особено вече на тези години... нямам нито сили, нито желание да си играя игрички - казвам, не разбира от дума, чао завинаги. Изчезвала съм и без да дам шанс да ми обяснят, когато нещо в другия достатъчно силно ме е ядосало. Той може и да е бил с убеждението, че всичко между нас е наред, и да се чуди както казваш какво е направил, ама нещо не ми се вярва да не знае... Просто не си го признава.

# 4
  • София
Реакцията да блокираш е иносказателна.
Тоест, нямат потребност от изясняване, обяснения, защитаване на тези и доказване на вина.

В кого е проблема обаче, това е въпросът.

# 5
Гоуствали са ме, и аз съм гоуствала. Не приемам като драма нито едното, нито другото. Понякога това е единствения начин. И за двете страни.

# 6
Изобщо не се впечатлявам от такива неща. Истинските ми приятели се броят на пръстите на едната ми ръка. Всички останали са в графа познати.

# 7
Имам една приятелка в САЩ, там като спят с някого редовно се гоустват...
Удобно мишкарство си е.

# 8
Аз не съм го правила, тъй като това е пълна простотия. Може да кажеш на човек, че не желаеш да имаш взимане даване с него. Ако продължи да те тормози го блокираш. Може просто да спреш да го търсиш. Аз ако няколко пъти първа започвам чат, след това спирам и ако човек иска да общува с мен да ме потърси, ако не вече не се чуваме. Преди доста време един човек, с който излязох веднъж и след това му написах, че няма да се получат нещата, той ме блокира.... Не ми пукаше, но малко незряло. Все едно ще тръгна да му пиша насила.

# 9
Имам една приятелка в САЩ, там като спят с някого редовно се гоустват...
Удобно мишкарство си е.

Туй не е ли по скоро чук и бег Simple Smile ?Гостуването е като си имал дълги и близки отношения с някого.

# 10
  • София
Когато думите станвт излишни, комуникацията се прекратява. Не намирам нищо странно в това.

# 11
И аз не намирам нищо странно в това. Не смятам, че трябва да давам обяснения на някого, нито имам желания за препирни, неразбирателства, скандали, нападки, обиди и каквото там още може да се прояви в един подобен разговор.
То не е като да кажеш на някого - утре ще спра да си говоря с теб защото *** и той да ти каже - ок, разбирам те и уважавам мнението ти, ето ти от мен един златен пръстен за сбогом, а ти да възкликнеш О НЕЕЕ, не бях права за теб, взимам си думите обратно, ще се виждаме всеки ден от тук до края на света!
Както и не виждам какво добро може да донесе едно обяснение защо съм решила да прекратя контакт с някого поради причина, която няма да се промени? Само ще се озлобят хората, ще нападат, ще се защитават...
Не се сещам да съм била гоуствана, но аз съм го правила, и няма да спра да го правя - не смятам да хабя ментална енергия за отношения, които не смятам да поправям, ремонтирам или пренасочвам в друга посока. (да уточня, тук  не говоря за раздяла с партньор след дълги отношения)

# 12
  • София
Давам друга гледна точка - казал си/показал си какво те притеснява или те е обидило. И отсреща да да да и никаква промяна, има една арогантност, че ще ти мине. Или убеждаване, че не си точно прав да се сърдиш, започват се едни безкрайни диалози, след които съжаляваш, че си проявил откровеност и доблест. Тогава най- добрият подход е това. А и аз смятам, че хората винаги знаят къде са сгафили, просто се пробват до последно. Визирам все пак някакви по- дългосрочни отношения, приятелства. Не забивки от по 2 седмици.
Щом на мен ми е дошло в повече и съм съжалила, че съм проявила интегритет, значи работата изобщо не се квалифицира за изяснявания.

# 13
  • София
Мен никога никой не ме е гоуствал, това приятели правят ли го изобщо?
Блокиране?

# 14
  • Далечният изток
И мен не, ама аз да, двама. Веднъж блокирах, веднъж гоустнах. Понякога се налага. Не съжалявам.
Едно друго олигофренско блокиране - разблокиране по хиляда пъти, ей това вече не мога да го разбера.

Общи условия

Активация на акаунт