Бързи онлайн консултации с акушер-гинеколог: Попитайте д-р Рафет Хафузов

• 16 143
  • 234
  •   1
Отговори
# 150
Здравейте, д-р Хафузов! Моля да ми препоръчате вариант за отлагане със седмица на месечния цикъл на момичета на 14 и 16години. Предварително благодаря!

# 151
След преболедувана анорексия 5 години сестра ми няма цикъл. На 32 години е . Иска деца. Възможно ли е ?

Здравейте!

Трябва да посетите репродуктивен специалист, за да бъдете прегледана и да ви се назначат хормонални изследвания.
Благодаря. Тоест да търсим репродуктивен специалист, а не акушер гинеколог?
Бихте ли препоръчали при кого да отидем?

# 152
Здравейте докторе
Направих си тест за бременност 5 дни преди МЦ излезна много бледа втора черта
На следващия ден направих още тестове , но са отрицателни според вас възможно ли е да е била биохимични бременност или ??
Очаквам МЦ на 30.07
До 29.06 пиех противозачатъчни.
На 10.07 се установиха фоликули при ехограф и на двата яйчника...
Прикачвам снимка от теста с бледата черта

# 153
Здравейте, д-р Хафузов!
Имам следния въпрос: по предписание от лекар приемах Иногинол в продължение на 6 месеца. Спрях го преди около месец (доколкото разбрах е необходима почивка)  и оттогава не приемам никакви хранителни добавки. С партньора ми правим опити за бебче и според вас, необходимо ли е да започна прием на някаква добавка по своя инициатива, или е по-добре да изчакам още малко и да се консултирам с гинеколог за приема отново на Иногинол?
Благодаря предварително!

# 154
Здравейте, д-р Хафузов. Преди 20 дни претърпях вакуумно абразио заради кухо яйце. Днес отидох на преглед 20 дни след процедурата, за да се види възстановяването и за съжаление доктора намери киста в десния яйчник, като според него е киста на жълтото тяло. Прилагам снимка, за да погледнете и Вие, но бих искала да Ви попитам и за мнение, много съм притеснена и отчаяна, тъй като имахме планове след 2-3 месеца да възстановим опитите, а сега това допълнително усложнява ситуацията и ме притеснява. Притеснявям се да не се наложи и операция.. какво мислите Вие?

# 155
Здравейте, д-р Хафузов!

На 55 години съм, преди 7 години ми е премахната матката с шийката заради миоми. От 3-4 години през няколко месеца получавам тъпа болка ниско в десния яйчник, която се разпострира до горната част на костта на таза и се увеличава/съсредеточена е в мястото на апендикса/. Продължава около 5-6 часа и после сама отминава. При тази криза ме боли  най-вече, когато съм в изправено положение и вървя и когато ходя по малка нужда. Нямам никакво течение. Когато легна на дясната страна болката намалява. Не бях получавала тази криза повече от година, но преди две вечери пак се случи, но не беше чак толкова болезнено. Не съм посещавала лекар по време на такава криза, просто чакам да отмине. Последният ми гинекологичен преглед беше миналият Юли - само с екограф и доктора каза, че няма данни за кистозни процеси или нещо по-лошо. Не ми обясни на какво може да се дължи тази болка. Вие какво мислите за тези симптоми? Трябва ли да посетя друг гинеколог за по-обстоен преглед или може би уролог?

Благодаря предварително!

Последна редакция: ср, 30 юли 2025, 14:34 от Diana G.

# 156
Здравейте отново доктор Хафузов.
От няколко месеца ПМС е силно изразен около десет дни преди цикъл.  Желание за повече храна, задържане на вода и тегло, подуване на гърди и корем, и никакво желание за полов контакт. Въпроса ми е нормално ли е от толкова рано да започват симптомите? Благодаря ви!

Здравейте!
Да, напълно възможно е симптомите на ПМС да започнат дори и 10 дни преди началото на менструацията. Това зависи от индивидуалната чувствителност към хормоналните промени, които настъпват след овулацията, по време на т.нар. лутеална фаза на цикъла. След овулация нивата на естроген спадат, а прогестеронът се повишава. При някои жени това води до задържане на вода, подуване, чувствителност в гърдите, повишен апетит, умора, раздразнителност и намалено сексуално желание.

# 157
Здравейте д-р Хафузов! Откриха ми фоликуларна киста на яйчника 6 см.,но лекарят каза,че имам и жълто тяло и да изчакам няколко дни да видим дали ще дойде цикъл. Възможно ли е,понеже аз мисля,че фоликуларна киста се образува,когато не се спука фоликул,а при жълтото тяло не е ли обратно? От спукан фоликул? Доста ме боли яйчника и страшно ми се гади. Някакви други изследвания необходимо ли е да си пусна в този случай или другата седмица да отида пак на преглед?

Здравейте!
Да, фоликуларната киста и жълтото тяло (corpus luteum) са различни структури, които се образуват на различен етап от овулацията. Фоликуларна киста се образува, когато зрял фоликул не се спука, тоест овулацията не се случва. Вместо това фоликулът продължава да нараства и задържа течност. Жълтото тяло, от своя страна, се образува, след като фоликулът се спука и освободи яйцеклетката – то е нормална част от цикъла и произвежда прогестерон, подготвящ матката за евентуална бременност.
Възможно е да имате двете едновременно. Ако единият яйчник е овулирал и е образувал жълто тяло, а в другия има фоликуларна киста, или дори в същия яйчник има различни фоликули на различен етап – това не е изключено. Понякога дори жълтото тяло може да се задържи и наподобява киста, което също създава объркване на ехографа.

Какво може да направите
Проследяване с ехограф, хормонален профил, ПКК, CRP.

Последна редакция: нд, 03 авг 2025, 09:55 от Рaдост

# 158
Здравейте Д-р Хафузов,
На 49 години и 9 месеца съм...
Принципно менопаузата не е нещо изненадващо...
Изненадващо то за мен е че не съм очаквала да се случи без преходен период, нещата в тази посока отиват...
ОТ ноември-декември месец нямам менструация...
По предписание на лекар пих 5 дни по 2 Примолут Нор за предизвикване на някакво течение!/цикъл за да може да се изследва яйчников резерв от 3 до 5 ден...
Обаче нямаше никакво дори и слабо...
Какво означава това и проблем ли е.....
Липсата на хормони по проблемна ли е от нормалните стойности за тази възраст за да не действа Примолут Нор....?
И статуса на матката от ехограф "линеарен ендометриум" проблемен ли е....

Здравейте!
На тази възраст (близо 50 години) клиничната картина е типична за периода на перименопауза или навлизане в менопаузата.

1. Липса на кървене след Примолут Нор.
Когато се спре след няколко дни прием, се очаква отпадно кървене, но само ако ендометриумът е достатъчно задебелен, за да бъде изхвърлен под действието на хормоналния спад.
Ако кървене не настъпи, това обикновено означава, че ендометриумът е твърде тънък (линеарен) или нивата на естроген са много ниски, така че лигавицата изобщо не се изгражда.

2. „Линеарен ендометриум“ – притеснително ли е?
Не, това е нормална находка при ниски естрогенни нива, каквито се наблюдават в менопауза или перименопауза, периоди на аменорея (липса на цикъл) или след прием на хормонални медикаменти. Не се счита за патологично, особено ако няма кървене, болка или други тревожни находки. Просто означава, че маточната лигавица не реагира активно на хормони – още един признак за навлизане в менопауза.

Липсата на отговор на Примолут Нор – по-голям проблем ли е от самата менопауза?
Не. Това не е по-проблемно, а по-скоро потвърждение, че яйчниковата активност е силно намалена, нивата на естроген са ниски, менопаузата вероятно вече е настъпила или е в процес.

4. Необходим ли е допълнителен хормонален профил?
За изследване може да пуснете FSH, LH, естрадиол, AMH.

Последна редакция: нд, 03 авг 2025, 09:56 от Рaдост

# 159
Здравейте, д-р Хафузов!
Имам следния въпрос: по предписание от лекар приемах Иногинол в продължение на 6 месеца. Спрях го преди около месец (доколкото разбрах е необходима почивка)  и оттогава не приемам никакви хранителни добавки. С партньора ми правим опити за бебче и според вас, необходимо ли е да започна прием на някаква добавка по своя инициатива, или е по-добре да изчакам още малко и да се консултирам с гинеколог за приема отново на Иногинол?
Благодаря предварително!

Здравейте!
Иногинолът е безопасен за продължителен прием и подпомага овулацията, особено при поликистозни яйчници. Ако цикълът Ви е редовен и се чувствате добре, можете да изчакате още малко без добавки и да се консултирате с гинеколог, преди да започнете отново приема. Препоръчително е да приемате фолиева киселина при опити за бременност, дори и без Иногинол. В случай че имате нередовен цикъл или други оплаквания, би било добре да обсъдите с лекаря възможността за продължаване на приема или други подходящи варианти.

Последна редакция: нд, 03 авг 2025, 09:57 от Рaдост

# 160
Здравейте отново доктор Хафузов.
От няколко месеца ПМС е силно изразен около десет дни преди цикъл.  Желание за повече храна, задържане на вода и тегло, подуване на гърди и корем, и никакво желание за полов контакт. Въпроса ми е нормално ли е от толкова рано да започват симптомите? Благодаря ви!

Здравейте!
Да, напълно възможно е симптомите на ПМС да започнат дори и 10 дни преди началото на менструацията. Това зависи от индивидуалната чувствителност към хормоналните промени, които настъпват след овулацията, по време на т.нар. лутеална фаза на цикъла. След овулация нивата на естроген спадат, а прогестеронът се повишава. При някои жени това води до задържане на вода, подуване, чувствителност в гърдите, повишен апетит, умора, раздразнителност и намалено сексуално желание.

Благодаря Ви ,докторе!
Още един въпрос на колко време трябва да се правят изследвания на хормони, кортизол ,и инсулин?

# 161
  • Варна
БЛАГОДАРЯ много за подробния и изчерпателен отговор Д-р Хафузов.....!

# 162
Здравейте, д-р Хафузов! Бих искала да попитам ниво на кръвна захар от 3.68 mmol/L проблемна ли е за 8ми месец от бременността? (Нямам диагностициран гестационен или друг диабет или други съпътстващи заболявания).

# 163
Здравейте д-р Хафузов,
Моля за мнението ви, имам изписан антибиотик Д@ксицикли# 100 мг/по 1 капсула на ден, за 3 месеца поради кожен проблем. В момента не съм бременна, но имаме такива планове и ако се установи бременност по време на лечението, до колко би било опасно. Възможно ли е да се продължи лечението или трябва веднага да се спре. Вероятно зависи и по кое време (все пак е за 3 месеца) от периода на лечението настъпи бременността.

# 164
Здравейте, д-р Хафузов! Правим опити за бебе, на 26.07 до 29.07 имах “цикъл”. 2 дни след него усетих доста специфични спазми и на 3тия ден направих дигитален тест за бременност, който изписа “ДА”. Направих и обикновен, който беше по-късно през деня и има много бледа втора черта. Можете ли да ми дадете мнение какво се случва?

Общи условия

Активация на акаунт