Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 42

• 31 668
  • 757
  •   1
Отговори
# 435
И ние купихме Вивехром ултра резист, но майстора не беше боядисвал с нея..
С други, по-евтини бои е правил стените като огледало, но с тази много се изложи като започна.
Чак като Драго подробно написа как се боядисва и купихме грунд на Вивехром стана по-добре.

# 436
Технологията е една и съща, но не се спазва от "майсторите". ММ много се кара и 90% си правят каквото си искат уж за по-лесно, а после го питат : " Е как го направи и при теб стана?"...

# 437
  • Бургас
Когато пребоядисвах основно от цветни стени към бели, ползвах задължително грунд.
Стана относително прилично.

# 438
Предполагам, че когато развиваш бизнес, отначало трябва да влагаш лично време и усилие - дали заради грижата към клиента и отговорност към бизнеса си, дали - заради липса на достатъчно средства за аутсорсване. В един момент, обаче, е също толкова важно да се пречупиш и да се възлагаш на други задачи, които могат да бъдат вършени срещу заплащане.

# 439
  • София
Зависи и от естеството на задачите. Когато са ти приятни и не те затрудняват, даже е приятно да ги вършиш.

# 440
  • в пералнята
Аз в началото много се нервирах на мъжа ми, че не иска да прави разни неща сам. На последното жилище, което купихме даже не искаше да закачи лампите, въпреки че го може, нали щял да дойде майстора така или иначе за едно друго нещо.
Дойде майсторът да ги сложи и веднага удари кабел, трябваше да отвори тавана и да замаже на ново... ММ каза - видя ли, ако ми се беше случило на мен, щях да се ядосвам 2 дни и пак да го викаме него да оправя. 😂
Той си изчислява алтернативния разход - часовата му ставка е в пъти по-висока от тази на майстора, значи си инвестира времето в работен проект, а не в ремонт. Разделението на труда съществува поради логични причини.
Ако е нещо, което доставя удоволствие, тогава е друго.
Затова вече не се ядосвам, разбирам го. Дори и аз започнах да си пестя енергията за някои неща.

# 441
Аз в началото много се нервирах на мъжа ми, че не иска да прави разни неща сам. На последното жилище, което купихме даже не искаше да закачи лампите, въпреки че го може, нали щял да дойде майстора така или иначе за едно друго нещо.
Дойде майсторът да ги сложи и веднага удари кабел, трябваше да отвори тавана и да замаже на ново... ММ каза - видя ли, ако ми се беше случило на мен, щях да се ядосвам 2 дни и пак да го викаме него да оправя. 😂
Той си изчислява алтернативния разход - часовата му ставка е в пъти по-висока от тази на майстора, значи си инвестира времето в работен проект, а не в ремонт. Разделението на труда съществува поради логични причини.
Затова вече не се ядосвам, разбирам го. Дори и аз започнах да си пестя енергията за някои неща.
Така е, но има и някои нюанси.
Почти винаги, особено за дребни неща присъстваш докато майсторите работят. Т.е. твоето време по скъпата ставка пак се хаби. Отделно, майсторът идва в друг ден, друг час, когато може, след 1 седмица уговорки (или месец) и тогава е редно да си смяташ и времето, дето вдигаш телефона, уговаряш се, разправяш се, пътуваш до обекта и тн и тн. Отделно и има някои майстори, работят на 1/2 на моето темпо.
Иначе, делегирането принципно е уместно, въпросът е наистина да е точна сметката.

Сега, ако имаш мега-доверен майстор, дето ще ти пазари материалите и уредите, ще му дадеш ключа и сам ще си влезе и ще си направи всичко, това е друго. Всеки си пести времето. Примерно сега ми се отваря зареждане на климатик и смяна на бойлер. Аз викам на наемателя, ти кога си там, да дойдат майсторите и да не идвам. Той пък обратното, "ако искаш, ела без да съм тук". Майсторът и той, "ама ще пробиваме ли нови дупки, ако може стария бойлер. Не е някаква тайна, всеки иска да си пести времето.

# 442
Принципно съм съгласна, че всеки си цени времето, но понякога аргументът, че половинката е супер зает да изкарва чували с пари, вместо да свърши някаква работа в къщи, е просто мързел или неумение да свърши тази работа (качествено). Рядко мъж ще си признае, че го мързи или не може.
Разбира се, че има професии, при които 99,99% от ремонтните дейности са противопоказани - хирурзи, дори "обикновени" лекари, пианисти/цигулари, балетисти и др. подобни, на които основният "инструмент" (освен мозъкът) е тялото (ръце, крака, мускули и т.н.) и те трябва да си ги пазят. Но повечето мъже, които не искат да похванат каквато и да ремонтна дейност в къщи, не са в тези групи.

# 443
# 444
  • в пералнята
Така е, но има и някои нюанси.
Почти винаги, особено за дребни неща присъстваш докато майсторите работят. Т.е. твоето време по скъпата ставка пак се хаби. Отделно, майсторът идва в друг ден, друг час, когато може, след 1 седмица уговорки (или месец) и тогава е редно да си смяташ и времето, дето вдигаш телефона, уговаряш се, разправяш се, пътуваш до обекта и тн и тн. Отделно и има някои майстори, работят на 1/2 на моето темпо.
Иначе, делегирането принципно е уместно, въпросът е наистина да е точна сметката.

Сега, ако имаш мега-доверен майстор, дето ще ти пазари материалите и уредите, ще му дадеш ключа и сам ще си влезе и ще си направи всичко, това е друго. Всеки си пести времето. Примерно сега ми се отваря зареждане на климатик и смяна на бойлер. Аз викам на наемателя, ти кога си там, да дойдат майсторите и да не идвам. Той пък обратното, "ако искаш, ела без да съм тук". Майсторът и той, "ама ще пробиваме ли нови дупки, ако може стария бойлер. Не е някаква тайна, всеки иска да си пести времето.
Разправиите с организацията, да. Но иначе ние можем да работим от всякъде с интернет. Въобще не ме бърка, ако трябва да дойде и аз да съм на място. Взимам си лаптопа и си чаткам. Но си имам за София и доверен майстор, който ми направи целия апартамент, докато бях в Германия. Нито съм го юркала, нито съм му седяла на главата. Такива са обаче единици.

# 445
  • Бургас
Имах прекрасна случайна среща с една съфорумка от Клуба на алчните хазяйки. Познайте къде - в Икеа Joy
Много ценен съвет ми даде, че тъкмо се чудех как ще разглобявам и изнасям старите мебели, хамали, разправии...
Да пусна обяви за подаряване.
Днес сутринта качих обявите, до 11 ч. 2/3 от нещата вече бяха изнесени, включително закачени шкафове на стена. Човекът дойде, сам ги свали, тока изолира до тях, абе супер.
Чак не ми се вярва, направо нереално.

# 446
  • Варна
О, и аз така разкарах половината заварени мебели в новия апартамент - легла, матраци, холна гарнитура. Даже някои неща продадох на съвсем символични цени (по 20 - 30 лева) - микровълнови, столове, неработеща фурна, щори, холна маса…  Само една огромна секция разглобихме и изнесохме сами, понеже свекърът искаше дървените плоскости за кофраж да си прави нещо си на село.

# 447
  • Бургас
Въобще не се бях сетила.
През цялото време въртях планове в главата си кого ще викам да ги сваля долу, как ще звъня на общината да запазвам час за изхвърляне (тук имаме право веднъж годишно да изхвърлим едрогабаритни отпадъци с техен транспорт).
Остана само матракът, надявам се и него да разкарат скоро.
Иначе някои неща и аз ги продавам на символични цени, но тези категорично не стават за продажба.

# 448
  • Варна
Ще го вземат. Матраците ми ги взе един добре изглеждащ, възпитан господин. Щял да ползва дунапрените да си тапицира някакви мебели на вилата. За холната гарнитура дойдоха семейство цигани и беше леко притеснително да влязат вкъщи. Добре че беше прясно закупено жилището и още нямахме никакви лични вещи вътре.

# 449
Някой по-нагоре беше писал за евтини бели мебели, това във връзка с цвета на стените. От къде са тези евтини бели мебели, Икеа ли?

Общи условия

Активация на акаунт