Страсти – ясли и градини в София, кампания 2025/2026 - Тема 2

• 10 953
  • 254
  •   1
Отговори
  • София
Добре дошли в новата тема!

Наредба за прием на деца в общинските СДЯ, ДГ и в ПГ в общинските у-ща
Информационна система за обслужване на детските заведения
Въпроси и отговори
Класиране - квоти
Свободни места

Списък на самостоятелни частни детски ясли, регистрирани в СРЗИ - дават 1т. при кандидатстване за 1-ва градинска група (при посещение на яслата най-малко 6 месеца от последните 12 месеца към датата на класиране). Също така дават право на компенсации, ако детето не е прието в общинска ясла:
Скрит текст:

Календар 2025

ГРАФИК за кандидатстване за детска ясла/градина/подготвителна група в училище в София за тръгване от септември 2025 г.:
- на 24 март 2025 г. в https://kg.sofia.bg се обявяват свободните места в софийските ясли, градини и подготвителни групи в училищата (ПГУ) за новата учебна година. За тези места ще могат да кандидатстват децата от набори 2024, 2023, 2022, 2021, 2020, 2019 (след 22 април децата от набор 2019, ако родителите им желаят, ще могат да кандидатстват за първи клас заедно с родените през 2018 г., които следва да постъпят в първи клас през учебната 2025/2026).
- от 24 март до 8 май 2025 г. родителите подреждат желаните детски ясли/градини/подготвителни групи в https://kg.sofia.bg , като за целта трябва да се направи профил/регистрация в сайта. Ако вече семейството има профил, проверете дали цялата въведена в него информация е актуална и при необходимост я актуализирайте. Важно - ако сте подредили желаните детски заведения в профила преди 24 март, то подредените кандидатури ще бъдат анулирани преди обявяването на свободните места и ще трябва да ги подредите отново след обявяването на местата за новата учебна година. На 8 май 2025 г. в 12 часа ще заключат системата за класиране, т.е. до тогава можете да актуализирате семейния профил, да редите и пренареждате желаните градини;
- на 9 май 2025 г. се провежда първото класиране за софийските ясли, градини и подготвителни групи в училищата и в същия ден се обявяват резултатите от класирането;
- от 12 до 23 май 2025 г. е срокът за записване в ясла/градина/ПГУ, в случай че сте от късметлиите с прието дете. Необходимите документи за записването са съобразени със заявената от родителя информация и ще се виждат в профила на детето в сайта (има секция "Документи" в профила);
- ако детето не е прието, следите и кандидатствате на следващите второ и трето класиране (може да пренареждате желаните ясли/градини/ПГУ според свободните места) – резултатите от тези класирания ще бъдат публикувани съответно на 23 май и 6 юни 2025 г.;
- ако детето не е прието и на второ и трето класиране, чакате и кандидатствате на текущите класирания, които започват от 29 август 2025 г. и се провеждат регулярно през учебната година (обикновено веднъж на всеки две седмици) до февруари-март 2026 г. На първото текущо класиране (29 август) част от незаетите места за деца с хронични заболявания (ХЗ) и специални образователни потребности (СОП) ще бъдат прехвърлени по общ ред и за тях ще могат да кандидатстват и да ги заемат деца, кандидатстващи по общ ред (не очаквайте и не се надявайте на много свободни места – единични са местата, които се появяват в детските заведения от това прехвърляне). На всички текущи класирания е възможно кандидатстването със сменен набор; реални шансове за прием със сменен набор обаче имат най-вече децата, които са на възраст за трета градинска група (петгодишни) и кандидатстват за местата за четвърта градинска група/ПГУ в училище за 6-годишните. В останалите случаи смяната на набор много рядко води до прием.

Срокове за постъпване
Постъпването на деца в общинска СДЯ/ДГ, класирани за прием през новата учебна година (с изключение на децата в задължителна предучилищна възраст) се извършва поетапно не по-късно от 60 дни за яслена група и 30 дни за градинска група, считано от 15-ти септември на съответната календарна година. За текущи класирания след 15-ти септември сроковете започват да текат от датата на записване на децата.

Незаетите свободни места за деца със СОП и ХЗ ще се прехвърлят към свободните места по общ ред за първото текущо класиране за съответната година. - тази година това е 29-ти август.

Смяна на набора
След приключване на класиранията през месеците май и юни за съответната учебна година, в общинските ДГ и ПГ в общинските училища, децата могат да кандидатстват с по-голяма или по-малка възрастова група, когато :
* има наличие на свободни места и
* няма чакащи за прием деца от съответната възраст.
Дете, което посещава яслена група в общинска детска градина, може да кандидатства за по-голяма възрастова група в същата детска градина.

Санкции :
Скрит текст:
* В случай, че родителят на дете, класирано в общинска СДЯ, ДГ и общинско училище не запише детето си в определения срок, губи право за кандидатстване в съответната общинска СДЯ/ДГ и общинско училище до началото на класиранията за следващата учебна година. Детето може да участва за следващо класиране. Допълнителните точки за поредността на желанията по низходящ ред се намаляват с 1 точка.

* При две последователни класирания по първо желание, за които родителят не е записал детето или не е подал заявление до директора на общинската СДЯ/ДГ, че не желае да го запише, губи правото да кандидатства до началото на класиранията за следващата учебна година, с изключение на децата, подлежащи на задължително предучилищно образование.

* Дете, класирано чрез Системата, не се записва, ако директорът установи, че родителят е заявил критерии, които не могат да бъдат доказани със съответните документи или служебни проверки. В случаите, когато детето е класирано два пъти чрез Системата и не бъде записано, или са констатирани невярно заявени обстоятелства, детето губи правото да кандидатства до началото на класиранията за следващата учебна година, с изключение на децата, подлежащи на задължително предучилищно образование.

* В случай, че детето не постъпи в общинската самостоятелна детска ясла/детска градина в определените срокове, незаетото място остава свободно за следващо класиране. Родителят губи правото си за кандидатстване в съответната СДЯ/ДГ до началото на приема за следващата учебна година. Детето може да участва в следващо класиране, като допълнителните точки за поредността на желанията по низходящ ред се намаляват с една точка.

* Дете се отписва от общинска СДЯ/ДГ при отсъствие повече 30 последователни дни без писмено заявление от родителите/настойника до директора за причините, поради които детето не посещава съответната общинска СДЯ/ДГ.

Компенсации за неприети в ясла и детска градина деца - към момента са в размер на 510 лв. месечно. В линковете са описани условията, процедурата за кандидатстване, сроковете и необходимите документи:
Кандидатстване за компенсации за неприети в ясла деца
Кандидатстване за компенсации за неприети в детска градина деца

Работна група
В Столична община е образувана Работна група от представители на партньори в сферата на образованието от: Столична община, родителски и други неправителствени организации, директори на детски градини, професионални съюзи и разработчиците на системата. Към работната група може да се обърнете официално, депозирайки лично, по куриер или чрез Български пощи Вашето предложение, молба или жалба в деловодството на Столична община, ул. "Московска" № 33 или през контактния център на Столична община (за функцията  с червения плик "Писма, жалби, ЗДОИ и др." се изисква регистрация в платформата).

Протоколите на заседанията на двете РГ
За връзка и въпроси към РГ: ЛС до мама САННЯ и Kinder AG
При информация за неправомерен прием на дете: ЛС до мама САННЯ

Стари теми :

Успех на всички кандидатстващи!

# 1
Лорена, благодаря за темата. Искам да попитам от къде взе статистиката, която публикува в миналата тема

# 2
  • Sofia
Цитат
GerKa99 :
"Аз бих казала, че да работиш от вкъщи с малко дете е абсолютно невъзможно, на практика нито се работи, нито се гледа детето. Имахме такъв случай в екипа, положението беше зле за асболютно всички, и екипът недоволен, и работата несвършена, майката изтощена и нервна, детето занемарено и държано пред екран за да мирува поне малко…Издържа точно 3 месеца и излезна в неплатен отпуск. Направо се изприщвам като някой се изказва така ларж за съчетаване на хоум офис и гледане на дете едновременно!"
Не е невъзможно, много зависи от естеството на работата и от самия човек. Но съм съгласна, че изобщо не е лесно и не е за всеки.

Малката тръгна на ясла на 1г и 7 месеца. Взех си два месеца натрупан платен отпуск и когато беше на 1г и 9 месеца се върнах на работа (изцяло хоум офис). Сега тя е на 3г и 1 месец и сега за пръв път ходи три поредни седмици на ясла. По принцип е една седмица ясла, три - вкъщи болна.
Ако не беше хоум офиса ми, не виждам как щяхме да оцелеем. Нямаме баби и дядовци, които да могат да помагат. Благодарения на хоум офиса за период от 1г и 5 месеца съм взимала само два пъти болнични (общо около 10-тина дни) заради хоспитализации на малката. През останалото време, когато е болна, си я гледам аз. Така и работодателят е доволен, и аз!

И работата си върша сериозно (защото съм благодарна на работодателя си за тази възможност), и ме повишиха през това време, и детето успявам да си гледам - обличам я, храня я, давам й вода (сама още не може/не иска), гърне, приспиване и т.н.  Е, не мога да си играя с нея, да четем книжки, не пеем песнички и не се разхождаме в парка, но това кой го прави докато е на работа! Тези неща остават за през свободното време.

Да, изморително е, защото детето ми е постоянно на главата докато работя или съм в срещи с колеги, шефове, клиенти. Налага се и да доработвам в извънработно време. Определено за по-дълъг период от време става напрягащо и всеки път чакам с нетърпение детето да се върне на ясла.
Тази схема за мен е напълно ОК, за да мога да съчетавам работа и гледане на дете. И яслата и работата хоум офис играят огромна роля, за да могат нещата да се получават. Ако през тази година и половина нямах ясла и трябваше изцяло аз да се грижа за нея, щях да изтрещя. На подобно темпо не се издържа дълго време, колкото и да е организиран човек.
И затова си много права, че "хоум офис" изобщо не е равно на "можеш да си гледаш детето и само заемаш място в ДЗ". Да не говорим, че при някои хоум офиси изобщо нямаш възможност да се отлепиш от компютъра, камо ли дете да гледаш.

Последна редакция: чт, 29 май 2025, 09:35 от Brin de muguet

# 3
  • София
Да това всъшност зависи от естеството на работа. Има хора дето са цял ден в срещи и такива, които свършват нещо и после има малко свободно време. Така, че не е невъзможно да се гледа и така. На хората им се вижда затормозяващо и натоварващо, но докато са мънички и още нямат имунитет няма много опции.

# 4
Да, но много малко хора имат възможност да работят от вкъщи.

# 5
  • София
Мисля, че точно обратното се случи след Ковид. Доста работотдатели са склонни да пуснат служителите си да работят от вкъщи и да не плащат наеми на офиси. Разбира се, това не важи за всяка професия.

# 6
Мисля, че точно обратното се случи след Ковид. Доста работотдатели са склонни да пуснат служителите си да работят от вкъщи и да не плащат наеми на офиси. Разбира се, това не важи за всяка професия.
Това са предимно ИТ сверата, всички други - лекари, апекари, зъболекари, подавачи, учители, служители в банки и много други, нямат такава опция.

# 7
Не зная какво е това естество на работа. През цялото време трябва да съм съсредоточена, освен това моите деца не са еднорози и не ги свърта дълго време на едно място, какво остава цял ден да са затворени в къщи. И да не сме на работа едвам ги удържаме тогава.
В края на работния ден с триста зора съм гледала по един и съм свършвала работа просто защото е трябвало само да довърша почнатото. Веднъж обаче не можах да проведа среща, заради скачащо навсякъде дете.
За мен това не е опция.

# 8
  • София
Това са предимно ИТ сверата, всички други - лекари, апекари, зъболекари, подавачи, учители, служители в банки и много други, нямат такава опция.
Това не е малка сфера по принцип иначе не са само те Simple Smile Да, затова и казах, че не всяка може, но доста от тях се приспособиха.

# 9
На мен ми предстой завръщане и много се притеснявам. На часта ясла ще сме с макс 15 деца (не сме приети в държавна). Знам, че не могат да ме изгонят преди детето да стане на 3, но пък сигурно има вратички. Не мисля, че и някой ще ме вземе на друга работа с малко дете. Тези отсъствия, за които говорите доста ме притесняват. Въпреки че имаме познати с малко дете, което почти не е отсъствало в яслата. Не мисля, че и мъжът ми ще може да отсъства, за да се редуваме, защото е със специфична работа и не може да си позволи много отсъствия, никой няма да го търпи. Направо ми е лошо...😅

# 10
  • Sofia
Да, но много малко хора имат възможност да работят от вкъщи.
Аз писах във връзка с този пост от миналата тема :
Цитат
тъпото е че наистина има огромен брой родители, чиито деца не ходят на ясла или градина с месеци, даже и по цяла година (имат баба да ги гледа вкъщи, родителите си работят хоум офис и си ги гледат...
А това колко родители имат възможност за хоум офис е съвсем отделен въпрос.

# 11
На мен ми предстой завръщане и много се притеснявам. На часта ясла ще сме с макс 15 деца (не сме приети в държавна). Знам, че не могат да ме изгонят преди детето да стане на 3, но пък сигурно има вратички. Не мисля, че и някой ще ме вземе на друга работа с малко дете. Тези отсъствия, за които говорите доста ме притесняват. Въпреки че имаме познати с малко дете, което почти не е отсъствало в яслата. Не мисля, че и мъжът ми ще може да отсъства, за да се редуваме, защото е със специфична работа и не може да си позволи много отсъствия, никой няма да го търпи. Направо ми е лошо...😅

Дали 15 или 25 деца май е все едно. Моята дъщеря сега е в частна и са 16 деца. Ми съсипа се да боледува. Септември като тръгне в държавна ще е същото.
Неведнъж баща й я води сутрин и я прибира веднага вкъщи, защото засича все едни и същи родители да си водят болно детето и на всичкото отгоре и те самите болни. Не че ни се е разминавало като я върне вкъщи де.
До дете е боледуването, но и не само.
Не се настройвайте отсега, ще го мислите като тръгне на ясла.

# 12
  • София
Лорена, благодаря за темата. Искам да попитам от къде взе статистиката, която публикува в миналата тема
С минимална математика я сметнах и я подредих цветничко по набори, като данните взех от лог файла ( ISODGRegister.log ) , който качиха на сайта на ИСОДЗ след класирането: https://kg.sofia.bg/#/news/article/2204 .
Най-горе във файла са дадени свободните места по набори за второ класиране, като от общия брой свободни места за даден набор извадих тези за деца със СОП и ХЗ, за да получа местата по общ ред. Пак най-горе във файла има данни за кандидатстващите деца за всеки набор по първо желание (извадих от общия брой кандидати за набора децата със СОП и ХЗ, за да остане бройката на децата, кандидатстващи по общ ред). Най-отдолу във файла има данни за броя на приетите деца на класирането по общ ред/СОП/ХЗ. Процентите шанс за прием ги сметнах с калкулатора, като те са на база броя на всички кандидатстващи от София от даден набор по даден ред (общ/ХЗ/СОП) спрямо свободните места в цяла София за съответния набор по съответния ред. В отделните райони е възможно процентите да се различават много от шанса, изчислен общо за набора.
Знам, че не могат да ме изгонят преди детето да стане на 3, но пък сигурно има вратички.
Варианти има, даже не са вратички. Закрилата на майките на малки деца под 3 годишна възраст не е абсолютна, не се отнася за всички основания за прекратяване на трудови договори и може да бъде преодоляна. Но повечето работодатели не тръгват да прекратяват договорите на майките веднага след връщане от майчинство, освен ако ситуацията не го налага.

Последна редакция: чт, 29 май 2025, 14:18 от *Lorena*

# 13
Скрит текст:
Цитат
GerKa99 :
"Аз бих казала, че да работиш от вкъщи с малко дете е абсолютно невъзможно, на практика нито се работи, нито се гледа детето. Имахме такъв случай в екипа, положението беше зле за асболютно всички, и екипът недоволен, и работата несвършена, майката изтощена и нервна, детето занемарено и държано пред екран за да мирува поне малко…Издържа точно 3 месеца и излезна в неплатен отпуск. Направо се изприщвам като някой се изказва така ларж за съчетаване на хоум офис и гледане на дете едновременно!"
Не е невъзможно, много зависи от естеството на работата и от самия човек. Но съм съгласна, че изобщо не е лесно и не е за всеки.

Малката тръгна на ясла на 1г и 7 месеца. Взех си два месеца натрупан платен отпуск и когато беше на 1г и 9 месеца се върнах на работа (изцяло хоум офис). Сега тя е на 3г и 1 месец и сега за пръв път ходи три поредни седмици на ясла. По принцип е една седмица ясла, три - вкъщи болна.
Ако не беше хоум офиса ми, не виждам как щяхме да оцелеем. Нямаме баби и дядовци, които да могат да помагат. Благодарения на хоум офиса за период от 1г и 5 месеца съм взимала само два пъти болнични (общо около 10-тина дни) заради хоспитализации на малката. През останалото време, когато е болна, си я гледам аз. Така и работодателят е доволен, и аз!

И работата си върша сериозно (защото съм благодарна на работодателя си за тази възможност), и ме повишиха през това време, и детето успявам да си гледам - обличам я, храня я, давам й вода (сама още не може/не иска), гърне, приспиване и т.н.  Е, не мога да си играя с нея, да четем книжки, не пеем песнички и не се разхождаме в парка, но това кой го прави докато е на работа! Тези неща остават за през свободното време.

Да, изморително е, защото детето ми е постоянно на главата докато работя или съм в срещи с колеги, шефове, клиенти. Налага се и да доработвам в извънработно време. Определено за по-дълъг период от време става напрягащо и всеки път чакам с нетърпение детето да се върне на ясла.
Тази схема за мен е напълно ОК, за да мога да съчетавам работа и гледане на дете. И яслата и работата хоум офис играят огромна роля, за да могат нещата да се получават. Ако през тази година и половина нямах ясла и трябваше изцяло аз да се грижа за нея, щях да изтрещя. На подобно темпо не се издържа дълго време, колкото и да е организиран човек.
И затова си много права, че "хоум офис" изобщо не е равно на "можеш да си гледаш детето и само заемаш място в ДЗ". Да не говорим, че при някои хоум офиси изобщо нямаш възможност да се отлепиш от компютъра, камо ли дете да гледаш.

Ти говориш за гледане на дете, което по принцип посещава ясла, докато е болно вкъщи и успоредно хоум офис. ОК, ако е от време на време, когато детето отсъства заради болест / др причина , може и да се получава, ако естеството на работа го позволява. Аз визирах случай, при който детето изобщо не посещаваше ясла. И между другото след въпросния случай в екипа сме решили, абсолютно единодушно, че повече няма да допускаме подобно нещо. Повечето колеги са с деца и няма проблем инцидентно да са хоум и успоредно да гледат детето, но не и за постоянно.

Иначе мен друго ми стана интересно - с какво се занимава детето докато ти работиш? Предполагам, че все пак ти трябват интервали от поне 20-30 минути, в които да не те прекъсва да се съсредоточиш. И то не 1 или 2 такива, ако говорим за пълен работен ден и все пак вършене на някаква работа.

# 14
  • Sofia
GerKa99, както писах, досега през повечето време беше вкъщи, отколкото на ясла. Пусна ли я, ще се разболее. Седи вкъщи докато оздравее и след това я оставям още една седмица отгоре (с надеждата да й се позакрепи имунитетът). Не действа, но и ме е страх да я пусна прясно оздравяла.

А какво прави докато работя - много е различно. Аз работя на смени и се опитвам така да й нагаждам режима, че да спи през по-голямата част на работния ми ден. Тоест тя си ляга мнооого късно, аз също, но после аз ставам мнооого рано, а тя си доспива. Имам и нощни смени, там тя спи през цялото време. Съответно когато тя е вкъщи, проблемът в повечето случаи е, че аз не спя, за да мога да съчетая дете и работа в 24 часа. Когато не мога да й наглася режима, тя си играе сама докато аз работя. За щастие не е дете, което ще се тръшка по цял ден или ще изпада в истерии за нещо си. Има си 5 панера пълни с играчки и книжки, пускам й и песнички. Разиграва си някакви сценарии с играчките, играе с магнитите на хладилника (те са десетки), но любимото й е да седи до мен на бюрото и там да си играе, да иска да ми седи в скута или да иска да й чеша гръбчето. Е ми, работя с нея в скута ми, и понякога се налага и гръбче да чеша (само и само да не пее, ако съм в среща), слушам я как ми надува главата с песнички и постоянно си разчиствам бюрото от играчки. Изобщо не е идеално и както писах, не е за всеки, но на мен не ми пречи на концентрацията и не влияе на качеството на работата ми. Аз съм с невероятни нерви и търпение, трудно ще се изнервя от подобно нещо. А и както казах, налага се да доработвам, когато ММ се върне, за да смогна с количеството работа.

Последна редакция: чт, 29 май 2025, 19:08 от Brin de muguet

Общи условия

Активация на акаунт