"За" или "Против" въвеждането на еврото 💶

• 287 461
  • 7 706
  •   5
Отговори
# 5 385
Пак да ви питам - защо тези търговци, за които  говорите не искат януари да връщат ресто в левове. На което имат право? Питайте ги, като ви кажат, че нямат евро, осведомете ги, защо да не работят хората и да затварят.

Кажете им да връщат ресто в левове.

Мнго важно, че нямало да работят. То икономиката се крепи на фризьорките, маникюристките и малките магазинчета! Почти всичките са в сивата икономика.  20 държави минаха през това, само нашите тарикати все не са готови, все не разбрали и не успяли. Големите вериги работят, измекярите и хитреците да се оправят. Имаха достатъчно време. Само дето слушаха прокремълските опорки как еврото нямало да влезе. Още 13 дена, после да се жалят на Арменския поп.
Нямам думи...Измекяри....Алооу...Кой е измекяр,

Това, че някой се е припознал в поста, си е негов проблем. Щом могат да не работят, ОК!. Да почиват. Пенсии и заплати се превеждат по карта и това е най-разумният начин на плащане, особено докато мине януари с двете валути.

# 5 386
В Хърватска двойното парично обращение беше 2 седмици. Тук и година да го направят, пак ще се чака до последно да се вадят парите от буркани и дюшеци.
Дошло е, няма какво да го мислим толкова, ще стане с нас и без нас. За неща, които са извън нашият контрол, няма смисъл да си трошим нервите.

Абсолютно, работи се с каквато валута има налична и чакаме края на януари.

# 5 387
ЧС, не искам да измествам темата в посока “за” и “против” веригите. За теб водещо е едно, за мен друго. Въпреки че предпочитам малките магазини за месо и млечни, от години бойкотирам малките магазини тип “зарзаватчийници”, та не ги защитавам всички на всяка цена. Само ги давам като пример за сериозна алтернатива.

# 5 388
Аз не пазарувам вече където няма пос терминал, иначе малко, голямо, има си всяко предимствата.

В тази тема явно някои са решили, че напук на здравия разум няма да се вслушат в никакви законови положения и предложения, и ще фалират и това си е. Е така - напук на еврото. Еми добре.
Не го вярвам, но е безсмислено и да се  повтаря едно и също.

# 5 389
  • Варна
Яко ще има злоупотреби, нека се кефят радетелите за еврото. Левът така и така си беше вързан за еврото, не бяхме стабилни да го въвеждаме точно поради множество злоупотреби, които стават и се задават.
Той левът както е вързан за еврото така може да се отвърже. С едно бързо гласуване в петък следобед.

Ей това е, на което трябва да се обърне внимание. Щото сме хванали последния влак лева да се обмени що годе на адекватно ниво в евро. В момента еврото не струва 2 лева , по-скоро е 5-6 лева. И по-лесно ще преглътнем повишените цени, отколкото да се отвърже борда , а с настоящите икономически условия това не е невъзможно, ако се забавим с влизането в еврозоната. И тогава всичките спестявания в лева, включително и в бурканбанк ще загубят стойността си в пъти и тогава ще стане страшно. За много приятелки на майка ми / пенсионерка е /чувам за колосални суми в лева ,които си държат вкъщи "за всеки случай " .

# 5 390
  • София
Сега обикалях по банките да си купя стартови пакети, на всяка каса пенсионери с големи суми, явно са ги събирали в брой вкъщи.
Пощенска в три клона - няма и нямало да има повече пакети. 🙄 В ПИБ ми продадоха един, въпреки че не съм им клиент.

# 5 391
Скрит текст:
Яко ще има злоупотреби, нека се кефят радетелите за еврото. Левът така и така си беше вързан за еврото, не бяхме стабилни да го въвеждаме точно поради множество злоупотреби, които стават и се задават.
Той левът както е вързан за еврото така може да се отвърже. С едно бързо гласуване в петък следобед.

Ей това е, на което трябва да се обърне внимание. Щото сме хванали последния влак лева да се обмени що годе на адекватно ниво в евро. В момента еврото не струва 2 лева , по-скоро е 5-6 лева. И по-лесно ще преглътнем повишените цени, отколкото да се отвърже борда , а с настоящите икономически условия това не е невъзможно, ако се забавим с влизането в еврозоната. И тогава всичките спестявания в лева, включително и в бурканбанк ще загубят стойността си в пъти и тогава ще стане страшно. За много приятелки на майка ми / пенсионерка е /чувам за колосални суми в лева ,които си държат вкъщи "за всеки случай " .

Лично аз НЕ вярвам, че е така, но точно около подобни хипотези се въртят основните съмнения за готовността на България за еврото. Ако наистина влизаме с толкова надценена валута / в което не вярвам/, ние де факто не отговаряме на изискването за валутна стабилност, а сме я поддържали изкуствено с борда и това едва ли ще е добре за икономиката ни.
Това не би било последен влак, а чиста самоизмама/ заложена принципно при влизането в ЕЗ на страни в борд/.

# 5 392
В момента не  е така. Но с отвързан, падащ лев може да стане бързо  и да се повтори  онова време ,малко или много да се доближи . Ако не сме в ЕС  и  ЕЗ, където  е голяма общност и има контрол върху машините за печатане на пари.  Няма да се съгласят ние точно да  се правим на печатница. Пътят е начертан отдавна. Дори е изминат вече.

# 5 393
Икономиката се крепи И на фризьорките, маникюристките и малките магазинчета. Всички сме заедно в една държава и няма как за едните да е добре, а за другите да е зле. Дори при професиите, които не плащат големи данъци, работещите ги харчат парите си в България и подпомагат същата икономика.
Няма никакъв смисъл от противопоставяне по професии. Всички зависим един от друг - държавни служители и организации, частни магазини, големи вериги и т.н. Затова винаги трябва да желаем и другите да са добре, финансово и всякак.

# 5 394
Ама разбира се. И те никак не са зле -  повечето вдигнаха цените още лани. Заради ковида, заради войната. Тази година пак - защото ще идва еврото. След Нова година сигурно пак - защото дойде...  По-догодина ще видим защо, но със сигурност ще има нещо.

Сега е идеалното време, който наистина има търговски нюх да се напечели.

# 5 395
Iris04, ти вярваш ли си, че някой може да вдигне ей така, от нищото цените на своите стоки / услуги и да се "напечели"? Нали за всяко нещо има конкуренция и никой няма как с едно вдигане да си реши проблемите.

Истината е, че в момента да имаш какъвто и да е бизнес е рисково и скъпо начинание, с големи ежемесечни разходи. Много хора с бизнес са щастливи, ако могат просто да покрият тези разходи и да разплатят заплатите на персонала. За печалба не се и мисли, ако си в режим оцеляване. Не знам как си го предствяте това - някой вдига неоснователно цените и забогатява Simple Smile Фантастика, но не научна Simple Smile

# 5 396
  • Буркина Фасо
В момента не  е така. Но с отвързан, падащ лев може да стане бързо  и да се повтори  онова време ,малко или много да се доближи . Ако не сме в ЕС  и  ЕЗ, където  е голяма общност и има контрол върху машините за печатане на пари.  Няма да се съгласят ние точно да  се правим на печатница. Пътят е начертан отдавна. Дори е изминат вече.
до сега как е имало контрол на нашата печатница и монетния двор?  сега искат (от ЕЦБ) да си унищожим машините. а с тях припечелвахме като печатим хартийте на някой  държави.

# 5 397
Iris04, ти вярваш ли си, че някой може да вдигне ей така, от нищото цените на своите стоки / услуги и да се "напечели"? Нали за всяко нещо има конкуренция и никой няма как с едно вдигане да си реши проблемите.

Истината е, че в момента да имаш какъвто и да е бизнес е рисково и скъпо начинание, с големи ежемесечни разходи. Много хора с бизнес са щастливи, ако могат просто да покрият тези разходи и да разплатят заплатите на персонала. За печалба не се и мисли, ако си в режим оцеляване. Не знам как си го предствяте това - някой вдига неоснователно цените и забогатява Simple Smile Фантастика, но не научна Simple Smile

Всъщност не. Може би за някакви много редки  услуги, но те вече останаха малко. А и не ми се зловиди - ако имат клиенти, да вдигат.

# 5 398
  • Западен парк
Все си мисля, че правим буря в чаша вода. Ще се изясня - на 7.01 ще преведат пенсиите на повече от 2 млн. българи в евро. После около 10ти - 15ти ще има аванс, пак в евро. И накрая към 25ти - 30ти идват и месечните заплати на всички, разбира се в евро. Още от 1.01 всичко по картите ще е в евро (спестени, преведени, забравени...) Та всъщност откъде ще дойдат толкова много левове, че да са причина за затваряне и фалит на дребния и микробизнес? Както по-напред някой посочи, през Януари малко се харчи, заради бясното пазаруване през последната седмица на Декември. Тогава кешът е основно в децата Simple Smile А и всички хладилници са претъпкани с остатъци от новогодишното готвене и презапасяването...
Накратко - през Януари всички търговци (основно дребните) подозирам, че ще приемат кой каквото даде, иначе остават без оборот.
Приемам опровержение на мнението ми. Не съм търговец, нито бизнесдама, на минимална заплата съм в национална болница. Бих искала да се ориентирам колко бъркам в разсъжденията си и дали пък не съм подвела близките си със спокойствието, което им предавам?

# 5 399
Не мога да убедя някой, на който единствената грижа е откъде да си купи нещо, колко проблеми създава въвеждането на еврото.

Ама нали нямало да умрем - викат някои.
Няма да умрете и ако скочите от втория етаж. Тогава скочете. Какъв е проблема?.

Нали имаме консенсус, че все някога трябва да се въведе?  Защо си мислиш, че ако е след 2 или 5 години тези технически и организационни проблеми няма да ги има пак същите, че и по-големи? Та все едно ще ги имаме, по-добре да минават и заминават, а междувременно да си ползваме другите бонуси от еврото.

сега искат (от ЕЦБ) да си унищожим машините. а с тях припечелвахме като печатим хартийте на някой  държави.

Тази глупост къде я прочете???

Последна редакция: чт, 18 дек 2025, 16:49 от Черна станция

Общи условия

Активация на акаунт