Плюсове и минуси на кварталите в София - тема 18

• 38 375
  • 731
  •   1
Отговори
# 165
Люлин-ите също са квартали, в които първоначално преобладаващо са заселвали семейства с деца. Обеля - също. Аз, като живеех в Обеля, бях с малко дете и едвам успях да се докопам до място в ДГ, с предимство като студентка. Точно защото преобладаващо ж.к.-то беше населено със семейства с малки деца.

# 166
Здравейте,

Да помоля за мнение за района зад НБУ, имам предложение за покупка на апартамент в една сградата, която ще е точно зад бежанският лагер.

Абсолютно всичко е супер, цена, етаж, големина и разпределение, прави, големи, без чупки стаи.

Като локация ми изглежда много добре, 7 минути пеша до Метро Мизия, 2 минути до Била, близост до медицински центрове, децки градини, училища и на спокойна и тиха улица.

Единственият много голям минус, който ме спира е, че буквално ще е срещу гърба на бежанският център.

Знам, че ще го затварят и ще оставят само деца без родители в центъра, като в момента има 36 такива.

Все пак да попитам, ако има някой живял в този район, за мнение.

7 мин сигурно не е, може би повече, както и районът не е приятен за нощно прибиране от метрото.
Не бих купила до бежански център. Най-важна е локацията за жилището, а не правите стени.

# 167
Около 600-700 метра са, които спокойно се взимат за 7 минути по нанадолнището, на обратно ще е малко повече. Добре са го сметнали.

# 168
Ох, моят мъж буквално полудя в Люлин 7. Беше стигнал до там да обикаля целия квартал, но само и само да не минава покрай кръчмата с пияниците ( малко по-надолу от кръглата площадка).
Вчера ходих сама с детето във Воуг да се видим с приятелите ни от там-тъкмо ще се нанасят в нов апартамент, пак там , в Люлин 7 . И разказвам на ММ колко е голям, колко хубаво и луксозно са го направили , а той : по -добре на таван  или мазе някъде другаде, отколко палат там.
Та, за този който попита за Люлин 7 - ако ще купувате апартамент, задължително проучете съседите. Огледайте , поразпитайте , постойте там, каквото се сетите. Нашият вход беше късата клечка отвсякъде, дори не ми се разказва.
Иначе кварталът като комуникации и инфраструктура си е супер, да не говорим , че в Люлин 7 е една от най -добрите държавни детски графини в цяла София. Близо до парк, метро, парк , болница си има , спортна зала , че и всичко като че ли е малко по-евтино.

# 169
Наскоро, докато убивах времето в ръчкане из Гугъл мапс в Люлин-10, където продадох малко жилище ЕПК преди няколко години, видях като "забележителност" кварталното магазинче под бившия ми имот, като точка за събиране на пияндетата. Малко помещение на партерно ниво, магазинче тип вода/бира/хляб/кафе 3в1 да си купиш, а пияндетата не бяха шумни или агресивни, но висяха по цял ден (и вечер), просто неприятно винаги да те оглеждат и да са там. За пореден път се зарадвах за доброто решение да продам и да вложа, с доплащане, в друг имот. Иначе като локация - на по-малко от 5 мин. до метрото и магазини, спирка на ГТ, срещу вход към Западен парк (който го обновиха, след като продадох). Т.е.като локация в Люлин - перфектно, като микролокация заради съседите - не беше ОК.

В Люлин-7, високите ЕПК-та покрай булеварда, има проблемни блокове/входове, с обитатели българи, които са проблемни. Така че си зависи от конкретния блок/съседните блокове, покрай които минаваш. Завърти се наоколо, огледай се, в оживени часове.

# 170
Неприятното е че като живеете в краен квартал като "Люлин",и отидете с метрото до центъра на София например на театър или просто на купон с приятели в апартамент на "Витошка",подсъзнателно често пресмятате в колко часа трябва да се върнете в "Люлин". С метрото ли да стане или с такси,и прочие. Досадно е. Затова много живеещи в крайните квартали се отказват да "слизат" до "мегдана"... Yum

# 171
😃 този пост много ме разсмя.
Люлин пък е един от най-близките до Центъра, особено 7 и 10.

Другите крайни може наистина да са така. Но то като цяло може да се каже за всички квартали, без широк център, разбира се.

# 172
  • Сф
А пред блока, в който живеехме ние в 5 та част на 1 вият етаж , досами балконите на хората са си направили паянтова беседка- силно казано, разбирай кашони и найлони и си поркат от сутрин + музикално оформление.
Наша обща позната, която си купи навремето в съседен блок и много се радваше с мъжа си , сега не си пускала децата да играят пред блока , заради гаменчета. Така чух Simple Smile

# 173
  • София
Неприятното е че като живеете в краен квартал като "Люлин",и отидете с метрото до центъра на София например на театър или просто на купон с приятели в апартамент на "Витошка",подсъзнателно често пресмятате в колко часа трябва да се върнете в "Люлин". С метрото ли да стане или с такси,и прочие. Досадно е. Затова много живеещи в крайните квартали се отказват да "слизат" до "мегдана"... Yum

И аз пресмятам в колко часа да се върна в Изток. Спи ми се и гледам да не тичам за последното метро към Ж.Кюри. Като бях на 20 и още живеех в Люлин не смятах-все някак се прибрах по нощите Satisfied
През Борисова няма да мина нощем, ако ще пари да ми дават. Евентуално покрай Цариградско от към Яворов. 
В Люлин през детството ми и после до 20 и някоя година съм виждала и преживявала култови неща, но честно казано никога не съм се озъртала по този начин. Пияници има навсякъде и съседите обичат да се събират. Досадно е да минаваш през тях(особено като тийн и двайсетгодишна, защото са на възрастта на родителите ти и те зяпат с кой си идваш, кой те изпраща, къде си ходил)...и сега пред блока ми някои съседи зяпат и са вечното присъствие. Имаме двама съседи, които вечно айсторят нещо, все ръчкат по тревните площи, клатят някакви плочки, замазват. Мъжът ми гледа камерата на входа, за да ги избегне Satisfied И пак редовно го сгащват, като си върши някаква работа и го разпитват или напират да му помагат.
Същото беше и в Люлин. Пиеха си бира на масата пред входа, виждала съм един съсед да разфасова огромен сом. Блокът ни беше полицейски и почти всички мъже/родители работеха това-веднъж не съм чула за кражба, и досега баща ми казва, че не е чувал да има обир в блока.
Пияниците по магазинчетата са досадни, но не бих казала шумни. Повече мръсотията ме притеснява и липсата на инициатива да вдигнеш някоя опаковка и да я метнеш в кофата. Седиш на пейката и все едно си седнал в сметището.

# 174
  • София
О и при нас в ДружбаЙ са ни лична охрана пред блока пияниците... Преди бяха на едно капанче, сега са ми точно пред терасата пред магазина. Мен лично ме дразнят че само оглеждат, ама като цяло не седят до много късно та се ядват...

# 175
То навсякъде е така. Дали пред панелката или в дворчето пред комплекса, все има събрали се на софричка 😃

Последна редакция: сб, 26 юли 2025, 22:43 от aDream

# 176
Като купувах преди 4 години (много важно - за лично ползване), водещото беше локацията. Естествено невъзможни за бюджета ми квартали като Изток, Лозенец, Иван Вазов и центъра около Оборище не гледах - единственото, за което би ми стигнало щеше да е някой коптор от 40 квадрата, нуждаещ се от ремонт на стойност поне половината от цената му. Огледи правих само в Гео Милев, Стрелбище, Хиподрума, Гоце Делчев, Белите брези, Борово, Мусагеница, Дианабад и Младост (всички без 4) и един в Красно село (ама на кофти локация в края на квартала). По мое мнение особено първите осем от изброените са сравнително спокойни, няма бежанци и други тъмнозелени елементи, с добри транспортни връзки са (кола нямам и паркирането не ме вълнува, но и гаражите преди няколко години бяха на по-нормални цени). Цените бяха с поне между 20 и 30% по-високи от останалите квартали, обаче като живяла 6 години под наем в Стрелбище, не можех да си представя да ида в Кръстова вада, Дружба или Люлин (нищо лично, имам и роднини, и приятели там, но просто не е моето). Не си представям в 23.00 ч. да се озъртам как ще се прибера и да се моля да не срещна купчина манговци или кучета. Наскоро познат купи двустайка около метрото на Вардар за 165К, по-добре дай 200 и не се чуди какви изненади биха те очаквали по пътя към вкъщи. Няма гаранция, че и тези квартали няма да се населят в бъдеще с маргинални елементи, но засега са значително по-малко. Та за мен водещо беше личното спокойствие, платих си за него, но не съжалявам.

# 177
NoWay4, в крайна сметка на кой от тези квартали се спряхте и как е там?

Относно това за Дианабад и бежанците, напоследък много често ми прави впечатление, че като използвам автобус 88 от района на Експото на Вапцаров до ГМ Димитров в района на Данабад се качват и слизат групи, а понякога семейства араби, очевидно бежанци. Не за първи път ми прави впечатление в последните 2 години, да няма някакви общежития в квартала?

Младост го харесвах... някога. Сега почти не останаха зелени петна и градинки. Най-актуалното място, където подготвят за строеж е ето тук на този ъгъл: https://www.google.com/maps/@42.6496065,23.3678649,3a,75y,236.89 … MDSoASAFQAw%3D%3D

Не, че запуснатата зелена площ, която е сега е по-хубава, но колко още бетон ще се изсипе в този квартал не знам. Но пък нека наливат там, а не в Дружба.

Иначе вече един от критериите ми е и микроклимата. Научих го по трудния начин - сега живея на място, където дори да има облаци и мълнии много рядко ще капне капка. В същото време само на няма и 4-5 километра по-надолу в съседен квартал се изсипва порой. И въпреки, че е по-високо тук е по-топло и по-сухо, от колкото там. Онзи ден отидох за малко до ИЕЦ на Цариградско, там имаше локви. В Дружба - също. Само, че тук не капна и капка. Изток ми е направило впечатление, че зимата е по-слънчев от колкото тук, Дружба и Младост. Тук почти цяла зима бяха мъгли тази зима, докато в Изток грееше слънце. Но пък лятото тук е доста топло и сухо. От седмици не е падал дъжд, а в някои квартали недалеч валя няколко пъти през тези седмици.

# 178
Разликата между 160 и 200 К хич не е малко, така че трудно може да се каже - Айде, голяма работа, ще дам с 40К евро повече, какво толкова му плащаш!

# 179
.

Последна редакция: сб, 26 юли 2025, 22:43 от bubkab

Общи условия

Активация на акаунт