Юни 2025

• 9 728
  • 303
  •   2
Отговори
# 285
Честит празник на всички мами с по-големи дечица, които почват градина/училище!

При нас беше започнала една хубава 6-часова пауза между храненията вечер, той от доста време вече си хапва 6 х 150 мл с 5 м.л. на четири часа, на Хипп АР сме от месец и половина вече, уж всичко наред. Да, но от десетина дена заради запек започнах да му давам Омнибиотик Панда... да, ама в четвъртък вечерта нашето момче изведнъж получи диария - без температура, без повръщане, усмихнат и активен, но... изхождания по 5-6 пъти на ден, накрая само воднисти... водихме го на нашия педиатър, аз и преди съм споделяла, че тя е доста старомодна, каза да му даваме преварена оризова вода между храненията и да сменим млякото с хипоалергенно - той кръв или слуз в изпражненията няма, а за оризовата вода четох, че не се препоръчва за 3-месечно бебе въобще. Изписа ни и прахчета Ентерол сутрин и вечер и ни прати вкъщи. Каза да спрем Омнибиотика. Уикенда позакрепихме положението и намаляха изхожданията до 1-2, но продължават да са много течни, видяхме се в чудо. Взех да го храня по по-малко но на три часа, вместо на четири, та си върна и нощното хранене. Сагата си продължава и до днес... Не знам някой сблъсквал ли се е с нещо подобно, шишетата си ги стерилизираме, млякото уж си е все същото и в срок на годност, а пък нашият отскоро почна да си лапа ръчичките и се чудя дали не е забърсал нещо покрай tummy time или някоя играчка... на нас нищо ни няма. Какво ли не се хванах да пера и чистя, но то вече няма значение. Иначе сме правили рота ваксина преди седмица и половина, надали е от нея също.Ужас просто.

# 286
При нас след първата рота махна нощното хранене, но имаше няколко пъти по-течно изхождане и сега след втората започна да си тъси отново и вечер, та понякога се чудя дали няма да върне нощното хранене, а се и изпъва, газове има и плаче, и явно го свива коремчето. Чак толкова сериозно и продължително не е било с диарията при нас, само първите 2дни след ваксинста и то с по 2-3 изхождания на ден, но пък повръща по минимум 5 пъти. А преди никога не го е правил.
Ръцете от седмици не му излизат от устата и лапа всичко, което може да стигне с ръка, хваща си го и него набива в устата, бодитата си ги стиска и разтяга, за да успее и тях да лапне 🫠 Също се притеснявам да не лепне нещо така, въпреки че дрънкалките му ги мия по 100 пъти на ден, защото по толкова успява да ги хвърли на земята. Сложила съм му от онези килими за игра на пода, минавам го с влажна гъба или кърпа преди да го сложа и след игра го сгъвам, но с ръцете вече не мога да се оправя - дрънкалки, лигавници, бодита, играчки - всичко вкарва в устата си за секунди.
Лекарката му каза, че ротата може да даде някакво отражение на стомахчето, но мен вече ме е страх да му дадем третата доза, защото тъкмо си нормализира храненето, успокои му се коремче и колики и буквално вечерта след ваксините отново го почва вскчко и почва да повръща. Две-три седмици след първите спря да връща така, беше ок 1 седмица и с новите ваксини пак почна да връща. Не знам дали е от тях, но все по време почва няколко часа по-късно.
Edit: редактирах, че пропуснах за повръщането

Последна редакция: пн, 15 сеп 2025, 10:56 от genome

# 287
При нас също след ротавирусната се завърна рефлукса и след всяко ядене по 2/3 пъти ,даже и час след храна пак повръща.Аз мисля да не слагаме ротавирусната ,нали е пожелателна.Пък ние не сме си я слагали и сме Ок.Наистина си мисля,че от ротавирусната му се обостри рефлукса,въпреки,че ми казват,че няма как…

# 288
Аз първо мислех да я слагам ротавирусната, но малкото се оказа със силни колики и рефлукс. Двама педиатри ме посъветваха да изчакам, тъй като наистина обостря подобни състояния. И май в крайна сметка няма да я сложа, защото храносмилателните й проблеми още продължават в някаква степен.

# 289
При нас от два дена също има диария, много ме притеснява. Акаше по веднъж на ден, сега едва ли не след всяко ядене. Мина доста време от ротавирусната ваксина, предполагам, че е забърсал някой вирус някъде, той също от някакво време започна усърдно да си лапа ръцете. Опитвам се да се успокоявам, че е това, а не някакви по-ужасни възможности, които ми минават през главата. Иначе и моя е весел, спокоен, спи почти нормално, стерилизираме шишета, млякото е в срок и не сме го променяли... Днес ще ходим на педиатър да видим какво ще каже. Пробиотик не даваме, мисля да опитам тази седмица да му давам, да видя как ще му се отрази. За всеки случай може да запиша час и при гастроентеролог. Ходихме преди ваксинацията, понеже имаше зелено в акото, казаха ми че уж било нормално и не значело непременно инфекция, както пише в нета... знам ли вече да вярвам ли или не :/

# 290
Същата работа е и при нас, вчера и днес ходи по веднъж, но още е доста рядко. Днес свършваме Ентерола обаче и не знам от утре как ще е :/ споделете, ако е удобно, какви насоки Ви е дал педиатърът на вас.

При нас от два дена също има диария, много ме притеснява. Акаше по веднъж на ден, сега едва ли не след всяко ядене. Мина доста време от ротавирусната ваксина, предполагам, че е забърсал някой вирус някъде, той също от някакво време започна усърдно да си лапа ръцете. Опитвам се да се успокоявам, че е това, а не някакви по-ужасни възможности, които ми минават през главата. Иначе и моя е весел, спокоен, спи почти нормално, стерилизираме шишета, млякото е в срок и не сме го променяли... Днес ще ходим на педиатър да видим какво ще каже. Пробиотик не даваме, мисля да опитам тази седмица да му давам, да видя как ще му се отрази. За всеки случай може да запиша час и при гастроентеролог. Ходихме преди ваксинацията, понеже имаше зелено в акото, казаха ми че уж било нормално и не значело непременно инфекция, както пише в нета... знам ли вече да вярвам ли или не :/

# 291
Здравейте мами,днес бяхме на консултация, мериха  бебка на 3 месеца и 2 седмици е 5.500 и 60см., качила е 700 грама този месец и 4 см. Биха ни ваксината. Бебка не спира да си яде ръцете и да лапа каквото и попадне, вече не желае биберон, освен вечер като заспива. Исках да ви попитам някоя от вас дава ли кърпичка(дуду) за успокояване и приспиване?

# 292
Здравейте, изписаха му Ентерол за 3 дена и после пробиотик, дадоха и направление за гастроентеролог. Изказа мнение, че може да се касае за непоносимост към кравето мляко и препоръча да отидем при д-р Янева, която била специалист за такива случаи. Питах дали да не опитаме да сменим с адаптирано мляко от коза, но каза засега да не го правим.
А вие как разтваряхте Ентерола? Педиатърката каза, че си пишело в инструкциите, ама то пише "малко вода" - какво значи това за бебе на 12 седмици, не зная Grinning

Същата работа е и при нас, вчера и днес ходи по веднъж, но още е доста рядко. Днес свършваме Ентерола обаче и не знам от утре как ще е :/ споделете, ако е удобно, какви насоки Ви е дал педиатърът на вас.

# 293
Хм, възможно ли е отведнъж да се появи такава непоносимост? На нас педиатърката ни каза да пробваме с хипоалергенно мляко, ако продължи, но ми се стори странно, след като три месеца си караме на стандартното без симптоми. Но наистина гастро + изследвания е най-добрият вариант. Мисля да искам направление, ако няма промяна.
За Ентерола по презумпция просто реших да му го смеся с последната доза АМ преди лягане/първата за деня - нашият така или иначе много рядко не си изпива бутилката. Така правихме и с Омнибиотика преди да го спрем. Иначе разтворен чисто във вода, Ентерол мен ме отблъсква с вкус и аромат, а пък камо ли бебчето Grinning Ако му давате на бебчето вода и е свикнало с някакви количества, предполагам, че просто в тези количества, които изпива, може да му сложите Ентерола. Аз съм от недаващите вода, та затова заложих на прикриване на следите му в "манджата". Grinning

Здравейте, изписаха му Ентерол за 3 дена и после пробиотик, дадоха и направление за гастроентеролог. Изказа мнение, че може да се касае за непоносимост към кравето мляко и препоръча да отидем при д-р Янева, която била специалист за такива случаи. Питах дали да не опитаме да сменим с адаптирано мляко от коза, но каза засега да не го правим.
А вие как разтваряхте Ентерола? Педиатърката каза, че си пишело в инструкциите, ама то пише "малко вода" - какво значи това за бебе на 12 седмици, не зная Grinning

# 294
И на мен ми се стори странно, той от родилното е все на Лактана, но тя каза, че можело. Знам ли, може да е права.

Мъжа ми снощи реши дилемата с Ентерола като му го е дал в млякото в 1 часа, когато яде спейки и си изяжда всичко. Давахме му вода в големите жеги и е посвикнал, но не пие повече от 5 мл. Днес ака нормално, но явно го боли все още, изпъва се назад като яде и после плаче... Първия възможен час за гастро беше другата седмица, не знам как ще издържи дотогава Sad
Хм, възможно ли е отведнъж да се появи такава непоносимост? На нас педиатърката ни каза да пробваме с хипоалергенно мляко, ако продължи, но ми се стори странно, след като три месеца си караме на стандартното без симптоми. Но наистина гастро + изследвания е най-добрият вариант. Мисля да искам направление, ако няма промяна.
За Ентерола по презумпция просто реших да му го смеся с последната доза АМ преди лягане/първата за деня - нашият така или иначе много рядко не си изпива бутилката. Така правихме и с Омнибиотика преди да го спрем. Иначе разтворен чисто във вода, Ентерол мен ме отблъсква с вкус и аромат, а пък камо ли бебчето Grinning Ако му давате на бебчето вода и е свикнало с някакви количества, предполагам, че просто в тези количества, които изпива, може да му сложите Ентерола. Аз съм от недаващите вода, та затова заложих на прикриване на следите му в "манджата". Grinning

Скрит текст:

[/spoiler]

# 295
Здравейте! Ние бяхме днес на консултация. На 3 месеца и 2 дни бебка тежи 6.5кг и е дълга 62,5см. Вече много ми тежи да я нося на ръце, надявам се вече да намалее темпа на растеж, че пак е качила 1.2кг за 1 месец (още е на кърма+АМ). Биха ни вторите дози на 6-валентната и пневмококовата ваксина, та доста поплака милата, но след това още в колата заспа. Миналият път нямаше странични реакции, надявам се и сега така. Иначе вече си откри ръцете и й дадох залъгалки, както и дуду кукли и всичко си завира в устата. Постоянно й текат лиги. Grinning Миналият месец много се опитваше да се върти, но прави само половин оборот и не се сеща да си подложи ръцете и да си вдигне главата. Откакто обаче си откри ръцете, въртенето остана на втори план. Grinning От вчера пък си хваща краката с ръцете, много е смешна. Grinning

# 296
Gemini, ние също до половината се обръщаме😀 веднъж успя изцяло, но едва си извади едната ръчичка, не му е силата във вратлето да надигне 😀 като казваш за ръцете - яде ли ги, или ги гледа? И моят все ги лапа, отказва биберони вече. Иначе хваща по-тънки/плоски предмети, бутам му в ръчичките малки пеленки/лигавничета и си ги дърпа.

Вашите как гукат? Казват ли ‘агу’? Вчера бебето на приятелка на 2м. как сладко го произнесе, моето на 3 само ‘аа‘, ‘ъъ’. Иначе го научихме да се плези и повтаря след нас😀😀. Изумена съм как знае кое му е езичето!

Вие стоите ли на пуснат ТВ до бебетата? Уж избягваме, ама се случва и директно забива поглед и трябва да го обръщаме с гръб, как от толкова малки могст да се зомбират, изтръпвам!😀
Поръчах играчки от тему, ще споделя, ако има попадения.

# 297
  • Пловдив
И ние днес бяхме на ваксини, малкия изобщо не плака - излезе много корав, още ми е трудно да повярвам.
На 3м и 3 дни тежи 7400 и е висок 65см. Само на кърма е , направо не знам как успява така да наддаде. Кръст нямам, а тепърва ще расте.
И нашето откакто си разбра за ръцете поотказа въртенето, но пък много си играе в гимнастиката, хваща си играчките, изяжда си меките книжки, хваща си бибероните зафучва ги и лапа ръцете. Плюнчи се като френски булдог, докато се разнасяме хвърчат лиги навсякъде.
Вече прави 2 часа будуване и след това заспива, но дремките през деня са кратки, като една е малко по-солидна между 1,5 -3 часа, вечер спи между 4 и 6 часа.
Яде по 7 пъти средно +/- но нагаждаме се. Вече стои в количката повечко, определено е по на кеф, да чукам на дърво, да не се урочасам.
Хубавото е, че откакто започнах да пазя някаква диета, а може би и вече има нужда от повече кърма и не успява да преяде, а аз имам някакъв лимит сигурно, драстично намаля повръщането. Адът от втория месец го няма. Но естествено се появиха други главоболия с храненето, да видим до кога ще изкарам. Докато смятах да го захранвам на 6 навършени месеца, сега съм свалила мизата на 5 Grinning

Отделно от бременността и следродилния период се оказа, че имам стрес-гастрит, та още повече ми намалиха позволените храни, че от болки стигнах до спешен кабинет.

Цикъл все още нямам. Остават ми две кила до старта на тази бременност и още доста останали от първата.

Да се похваля тръгнах на пилатес и все повече успявам да намирам някакво време за себе си, то и мъжа започна повече да се задържа вкъщи с отминаването на лятото, но се чувствам все повече човек и жена.

ТВ-то запълва тишината вкъщи, малкия се заглежда определено и гледам да го държа с гръб. От няколко дни много бърбори и ми е толкова мил.

Наспамих ви яко, но скоро не се бях включвала. Grinning

# 298
Gemini, ние също до половината се обръщаме😀 веднъж успя изцяло, но едва си извади едната ръчичка, не му е силата във вратлето да надигне 😀 като казваш за ръцете - яде ли ги, или ги гледа? И моят все ги лапа, отказва биберони вече. Иначе хваща по-тънки/плоски предмети, бутам му в ръчичките малки пеленки/лигавничета и си ги дърпа.

Вашите как гукат? Казват ли ‘агу’? Вчера бебето на приятелка на 2м. как сладко го произнесе, моето на 3 само ‘аа‘, ‘ъъ’. Иначе го научихме да се плези и повтаря след нас😀😀. Изумена съм как знае кое му е езичето!

Вие стоите ли на пуснат ТВ до бебетата? Уж избягваме, ама се случва и директно забива поглед и трябва да го обръщаме с гръб, как от толкова малки могст да се зомбират, изтръпвам!😀
Поръчах играчки от тему, ще споделя, ако има попадения.
Относно ръцете - първо започна да си ги гледа, също аз като я хващам срещу мен ми хваща пръстите и ги разглежда, а след това осъзна, че може да хваща предмети. Grinning Много ми е забавна. Grinning
Моята почти не гука, а също издава нечленоразделни звуци като "ъъ", "ее", "оо". Grinning
За ТВ също се заглежда, ако е пуснат. Случва се като я сложим на гимнастиката, а телевизорът отзад е пуснат и веднага се обръща и започва да гледа ТВ, макар и наобратно... Поне вече започна да дърпа и едната играчка от гимнастиката и да я лапа.
Едит: Забравих да добавя, че май онзи ден ми дойде цикълът. Не съм съвсем сигурна, защото още кърмя (макар и малко), а и беше доооста слабо. Също все още имам проблеми с хемороиди от естественото раждане, та ме е страх да не е нещо от там. Вероятно другата седмица ще отида на гинеколог за успокоение.

# 299
При нас си остана с няколкото дни успешни обръщания по корем върху меко, но също ръцете са по-интересни сега и забрави да се обръща. Дърпа си лигавника от врата и го вкарва в устата, бодитата ги разтяга, за да ги добере до устата, вкарва половината ръка в устата и не спира, лигите са навсякъде, днес го бях оставила на нашето легло и докато се обърна нашият хванал ъгъла на възглавницата и се опитва да си я издърпа, но му идва над капацитета Joy Днес за пръв път ми посегна към лицето и ми оглеждаше и опипваше бузата, няколко пъти ми бръкна в окото, а накрая се опита да ми хване бузата.

Rarina , от тему му взех от онези с издърпването на кърпички и му ги слагам върху него на шезлонга - дърпа и мята кърпички навсякъде. Поне при него се оказа успешна покупка. Иначе нямаме проблем с гукането засега, по едно 20-30минути не млъква, казва чисто "агу" още от както беше на 2м, а от днес вече е на "койойоо", не знам откъде е хванал това "йо", но е като папагал. "Мнананье" нещо подобно също повтаря често. Със смеха е същата работа - започне ли и доста продължително се смее и не спира, но пък много повръща така. За сметка на това пък си върна нощното хранене от около седмица. Снощи ни се събуди в 2.40 и не се успокои нито сам, нито на ръце, а като се наяде и заспа. После в 3.30 отново се събуди, плака 10мин без да спре, взех го на ръце и се успокои, после в 5 пак. Така от седмица някъде ни се буди постоянно през нощта, но пък за деня си хвана няколко конкретни часа, в които почна да заспива и за пръв път прави плътно час и нещо дремки дневно. По принцип бяха 10-15мин, макс 30.

И при нас ТВ е на фон, но иначе е много тихо. Точно като зомбиран се обръща и все му слагам шезлонга с гръб.

Общи условия

Активация на акаунт