С какво ви дразнят свекървите? – 166

• 29 472
  • 752
  •   1
Отговори
# 645
  • София
Скрит текст:
Дори и не предполагах, че един ден ще се запиша в тази тема, но на свеки нищо й нямаше до преди внучето. И си показа рогата много бързо. Стигнахме до сериозни обиди и нападки към сина й; не обичаме детето, циганите се грижели по-добре за децата си. Очевидно само тя знае как да се грижи за внучето, ние ще го уморим…

С ММ сме на една позиция - намалени контакти и игнор, но виждам, че на него му е тежко от създадената (от майка му) ситуация.
На мен ми е най-лесно просто да я изключа от живота ми, но не мисля, че е най-правилното решение да спре комуникация с родители си.
Скрит текст:
Мисля, че минимални контакти ще понеса и няма да ми е твърде съвестно за него.

Убедена съм, че чете тук, та няма да разказвам в един пост цялата драма, но имам нужда от съвет как да се справя с досадното повтаряне на едно и също. Всеки път и по няколко пъти при виждане се повтарят едни и същи неща и вече ми писва. Няма проблеми със слуха, мисля си, че повтаря с идеята да стане на нейната след достатъчно повтаряне. Пиенето на вода примерно - по 5 пъти за 2 часа ме пита ‘да й дам малко вода’. Първо обясних защо съм решила да не давам вода, после започнах просто да отговарям ‘не’. Излязохме с мъжа ми единия път и той се върна, че забрави нещо - завари бабата да дава вода на детето. Завиването с одеало на 30+ градуса е другото. Понеже одеала вкъщи няма, завива с каквото намери, докато не гледам. Същото прави и с други неща несвързани с детето - през ден пита дали да дойде, въпреки че й е казано многократно, че се идва само с покана от наша страна. Искат да се преместим да живеем близко до тях (абсурдно, нито аз, нито ММ го искаме) - при всяко виждане ме пита кога ще се преместим. Отдавна знам, че диалог не се води с нея, то са само монолозите й, но става все по-зле. Хем не искам да съм груба, хем не ми оставя друга опция. А е обидчива и като се разсърди, го отнася сина й.

Връщам се по старите теми да чета, че осъзнах проблемите често са идентични или близки, и за 165 теми, сигурно има поне още няколко такива свекита като нашата…
Ти спокойно може да нямаш контакти с нея, мъжът ти може да ѝ ходи на гости. Няма нужда той да спира комуникация с нея. Разбира се, след като тя не се съобразява с начина, по който гледате детето си, няма да го гледа. За живеенето близо едни до други даже няма нужда да го коментирам.

# 646
Ако преди отношенията ви са били други, а конфликтите само по отношение на детето, най-вероятно е от (криворазбрано) чувство за отговорност. Панира се детето да не се обезводни, или да не настине и не може да се успокои и да приеме, че действате правилно. Това е супер затормозяващо за младите родители и ги кара да се съмняват в способностите си, затова не трябва да се допуска. Както казваш, каквото се случва с детето е твоя отговорност и ти ще поемеш последиците от своето решение.

В нейна защита, макар и с половин уста, мога да кажа единствено, че е от загриженост и обич към бебето, което е все пак една идея по-добре, на фона на предишни оплаквания за свекърви и дори майки, които не поглеждат внучето, камо ли да знаят какво пие и с какво се завива.

Има и вероятност, като се убеди, че бебето е добре гледано и  се справяте да миряса и да стане пълноценна баба,  но за момента е допълнителен дразнител.

# 647
  • София
Ако преди отношенията ви са били други, а конфликтите само по отношение на детето, най-вероятно е от (криворазбрано) чувство за отговорност. Панира се детето да не се обезводни, или да не настине и не може да се успокои и да приеме, че действате правилно. Това е супер затормозяващо за младите родители и ги кара да се съмняват в способностите си, затова не трябва да се допуска. Както казваш, каквото се случва с детето е твоя отговорност и ти ще поемеш последиците от своето решение.

В нейна защита, макар и с половин уста, мога да кажа единствено, че е от загриженост и обич към бебето, което е все пак една идея по-добре, на фона на предишни оплаквания за свекърви и дори майки, които не поглеждат внучето, камо ли да знаят какво пие и с какво се завива.
А, Ирис, с маркираното в черно не съм съгласна. Не е безопасно да се дават неща за ядене и пиене на бебе зад гърба на родителите.

# 648
За водата - някъде четох, че е хубаво  глътки да "измие" млякото. Нещо като миене на зъби ,хигиена. Нищо няма да стане  и с вода и без, млякото е вода в голям %.  Не и нарочно да се налива с вода.

# 649
Milenaka, тя вече не държи да вижда нас - за внучето е всичко. Даже при едното виждане не ни говореше на нас Bowtie хем съм ок да не ми говори, хем е доста сконфузно да стоим на една маса и да си мълчим. Но всичко ще направи само и само да е при внучето.

Iris, за водата - пратих я да чете предписанията на СЗО, според които не се дава вода на новородено. Иначе сигурно има някаква истина в думите ти, че поне е загрижена, но поставянето на всяко мое решение под съмнение е безкрайно затормозяващо. Не съм длъжна да се обяснявам на никого, пак казва, по въпроси, които не са животозастрашаващи. Да имаше поне основателни притеснения. Освен това е млада баба, с времето очаквам, че ще става все по-зле.

# 650
Дори и не предполагах, че един ден ще се запиша в тази тема, но на свеки нищо й нямаше до преди внучето. И си показа рогата много бързо. Стигнахме до сериозни обиди и нападки към сина й; не обичаме детето, циганите се грижели по-добре за децата си. Очевидно само тя знае как да се грижи за внучето, ние ще го уморим…

С ММ сме на една позиция - намалени контакти и игнор, но виждам, че на него му е тежко от създадената (от майка му) ситуация. На мен ми е най-лесно просто да я изключа от живота ми, но не мисля, че е най-правилното решение да спре комуникация с родители си. Мисля, че минимални контакти ще понеса и няма да ми е твърде съвестно за него.

Убедена съм, че чете тук, та няма да разказвам в един пост цялата драма, но имам нужда от съвет как да се справя с досадното повтаряне на едно и също. Всеки път и по няколко пъти при виждане се повтарят едни и същи неща и вече ми писва. Няма проблеми със слуха, мисля си, че повтаря с идеята да стане на нейната след достатъчно повтаряне. Пиенето на вода примерно - по 5 пъти за 2 часа ме пита ‘да й дам малко вода’. Първо обясних защо съм решила да не давам вода, после започнах просто да отговарям ‘не’. Излязохме с мъжа ми единия път и той се върна, че забрави нещо - завари бабата да дава вода на детето. Завиването с одеало на 30+ градуса е другото. Понеже одеала вкъщи няма, завива с каквото намери, докато не гледам. Същото прави и с други неща несвързани с детето - през ден пита дали да дойде, въпреки че й е казано многократно, че се идва само с покана от наша страна. Искат да се преместим да живеем близко до тях (абсурдно, нито аз, нито ММ го искаме) - при всяко виждане ме пита кога ще се преместим. Отдавна знам, че диалог не се води с нея, то са само монолозите й, но става все по-зле. Хем не искам да съм груба, хем не ми оставя друга опция. А е обидчива и като се разсърди, го отнася сина й.

Връщам се по старите теми да чета, че осъзнах проблемите често са идентични или близки, и за 165 теми, сигурно има поне още няколко такива свекита като нашата…
Не и го оставяйте. Как така и поверявате бебето, когато знаете, че не е надеждна. То е ясно, че ще даде вода, щом смята, че ще го уморите.
Какво въобще прави у вас? Детето нали е бебе, не ви трябва гувернантка.
Сега прочетох, че се натиска да помага. Еми, не.

По- нататък, когато почне да шава и да яде обща храна. Тогава ще е полезна.

# 651
  • София
Milenaka, тя вече не държи да вижда нас - за внучето е всичко. Даже при едното виждане не ни говореше на нас Bowtie хем съм ок да не ми говори, хем е доста сконфузно да стоим на една маса и да си мълчим. Но всичко ще направи само и само да е при внучето.

Скрит текст:
Iris, за водата - пратих я да чете предписанията на СЗО, според които не се дава вода на новородено. Иначе сигурно има някаква истина в думите ти, че поне е загрижена, но поставянето на всяко мое решение под съмнение е безкрайно затормозяващо. Не съм длъжна да се обяснявам на никого, пак казва, по въпроси, които не са животозастрашаващи. Да имаше поне основателни притеснения. Освен това е млада баба, с времето очаквам, че ще става все по-зле.
Значи сама си отрязва тази възможност. Не е твоя вината.
Не знам как някой може да очаква, че родител ще му остави детето си, след като не се съобразява с родителя. Колко хора ще оставят детето си на човек, на когото не може да се има доверие?

# 652
Постовете винаги са субективни и няма как да бъдат обективни.

Разбира се, че постовете отразяват личната гледна точка на автора. Но обективност за мен означава да се опиташ да видиш ситуацията и извън собствения си опит и емоции, а не да поставяш етикети или да обобщаваш.
Правилно! Опитай се да вникнеш и в емоциите на съпруга си, не само в своите собствени! Дали той не страда от цялата тази ситуация?!

# 653
Николина не взе предвид историческия опит.
Тя ще налага иновативен подход, като ще принуди свекървата да се разкае, за да започне да я забелязва " на масата", вместо погледът и да я прескача.
Само си го представих. Фиксирам се в снахата, защото иска да я отразявам уважително. И така, по цял сеанс, тоест, семейно събиране.
Хората правилно са рекли да внимаваме какво си пожелаваме.

# 654
Постовете винаги са субективни и няма как да бъдат обективни.

Разбира се, че постовете отразяват личната гледна точка на автора. Но обективност за мен означава да се опиташ да видиш ситуацията и извън собствения си опит и емоции, а не да поставяш етикети или да обобщаваш.
Правилно! Опитай се да вникнеш и в емоциите на съпруга си, не само в своите собствени! Дали той не страда от цялата тази ситуация?!

Ами да, точно затова смятам, че е редно и собствената му майка да помисли за него – как се чувства и колко му е тежко от цялата тази ситуация. Не всичко е само върху моите плещи, тя също носи отговорност за напрежението, което създава.

# 655
Не съм чела сегашните предписания на СЗО относно приема на вода при новородените, но педиатъра на моите деца /преди повече от 20г/ също препоръчваше няколко глътки вода след мляко, за да се изплакне устата, особено, ако е изцяло на АМ. Тук не става въпрос за наливане. Новородените нямат физиологична нужда от вода в количества като за подрастващо дете, защото я приемат с кърмата. Приема на голямо количество вода би заместило /фалшиво/ храненето за известно време, което би повлияло както на пълноценното хранене, така и би изместило часово приема на дневната порция и от там режима.
Не е ИИ, споко 😂

Последна редакция: чт, 14 авг 2025, 23:15 от •mimoza•

# 656

Има и вероятност, като се убеди, че бебето е добре гледано и  се справяте да миряса и да стане пълноценна баба,  но за момента е допълнителен дразнител.

Колкото и да е загрижена за бебето, не е много уместно да каже на родилка, че не си гледа добре детето и, че циганите били си ги гледали по-добре. Едва ли бабата става по нощите да го храни и страда от недоспиване

Понеже и аз родих преди 3 седмици, от време на време имам конфронтации с майка ми относно някои неща (свекърва ми е починала) и това, с което я "затапвам" е като и казвам, че не е на мое място

# 657
Два пъти сме й оставяли детето за няколко часа, просто защото предпочитам да не стоя там - когато съм там виждам как въпреки моите думи, тя си прави каквото иска. Нито тя наранява детето, нито аз. Водата, която тя дава, няма да му навреди, с пъпките от претопляне ще се справим. Но си мисля, че нещата няма да станат по-добре ако не направя нещо. Но когато говоря, не ме слуша. И аз си мислех, че следваща стъпка е просто да огранича вижданията с детето. Обаче имам морална дилема - едната ми баба беше много чепата, но никога не са ме ограничавали да прекарвам време с нея. С годините, аз спрях да ходя, защото не ми беше приятно. Иска ми се да не насаждам моите емоции на детето (знам, че е бебе, но според мен дори бебетата усещат емоциите и могат да се повлияят в бъдеще).

Не очаквах дискусия на тема вода Laughing
https://www.who.int/news-room/questions-and-answers/item/breastfeeding

# 658
Два пъти сме й оставяли детето за няколко часа, просто защото предпочитам да не стоя там - когато съм там виждам как въпреки моите думи, тя си прави каквото иска. Нито тя наранява детето, нито аз. Водата, която тя дава, няма да му навреди, с пъпките от претопляне ще се справим. Но си мисля, че нещата няма да станат по-добре ако не направя нещо. Но когато говоря, не ме слуша. И аз си мислех, че следваща стъпка е просто да огранича вижданията с детето. Обаче имам морална дилема - едната ми баба беше много чепата, но никога не са ме ограничавали да прекарвам време с нея. С годините, аз спрях да ходя, защото не ми беше приятно. Иска ми се да не насаждам моите емоции на детето (знам, че е бебе, но според мен дори бебетата усещат емоциите и могат да се повлияят в бъдеще).

Не очаквах дискусия на тема вода Laughing
https://www.who.int/news-room/questions-and-answers/item/breastfeeding
Извинявай, но не може така да се предаваш, когато става въпрос за детето ти. Не може да вдигаш ръце и да оставяш свекървата да се налага. Днес е даването на вода и завиването, утре ще е нещо по-сериозно. Ти така ли смяташ да я караш? Какво означава, че като говориш, тя не те слуша? Значи не говориш по правилен начин, значи не успяваш да поставиш граници. Утре свекърва ти директно пред теб може да казва на детето, че няма нужда да те слуша, а трябва да слуша само нея, ти тогава какво ще направиш? Или си мислиш, че тогава ще можеш да си възвърнеш авторитета и тя ще се съобразява с теб? Помисли си хубаво, защото в момента започваш да се пързаляш по наклонената плоскост и ако не спреш, може и да се озовеш в урвата.
И няма нужда да сравняваш твоята баба със свекървата, защото нито ти си длъжна да постъпваш като родителите ти, нито двете баби са един и същ човек. Имаш ситуация, която трябва да разрешиш и да гледаш в миналото какво било и що било е загуба на време и ментална енергия.

# 659
Благодаря за коментара, Acid_Burn, не ги виждах по този начин нещата  Heart

Общи условия

Активация на акаунт