ДВАНАДЕСЕТИ клас 2025/2026

• 13 883
  • 280
  •   1
Отговори
# 30
  • В светлината на слънцето
Единствената промяна във ваканциите, която виждам, е удължаването с 2 дни на коледната ваканция, ама то е заради уикенда, който съвпада, а не поради висшето им благоволение. Пролетната ваканция традиционно за 12 клас е по-къса. Датите за матури са такива от години.

# 31
  • Пловдив
Благодаря за новата тема!
За нашия клас няма абсолютно никаква домашна по БЕЛ, само произведенията за четене са им изпратени. Много съм разочарована от учителката-нищо допълнително не им се дава. А е в езикова гимназия, където уж всичко е на сериозно ниво.
Наборката изобщо не я интересува, нищо не е седнала да чете. Почти денонощно е навън с приятели, а от другата седмица започва работа в един бийч бар с басейн.
За бала нищо още не сме подготвяли, но тя иска да го правим с 40 човека-15 деца от компанията и 20-25 най-близки роднини. Тя беше на няколко бала тази година с по 50-60 човека и иска и тя да покани приятелите. Мен ме втриса от цялото това нещо. Но децата са си много близки, постоянно са заедно и вероятно няма да й откажа.

# 32
Вие говорите за абитуриенски балове... а моят синковец  днес ме поля със студена вода. Гледал какви изисквания има към портфолиата в желаните от него унита и понеже изискванията са сериозни, обемни, дори искат неща, които не е правил в училище решил, че може би другата година няма да кандидатства а ще готви портфолио. Говорил с баща си и мъж ми му казал, щом е толкова сложно нека отложим - ще  го запишем на курсове, ще потърсим курсове за подготовка на портфоло, фирма посредник, да не се притеснява. Една година отсрочка не било нищо. Особенно понеже се очаква годината да му е сложна ще има изпити по специалността, категоризация, дипломна работа. Има унита където кандидатстването едва ли не привършва декември. Сега не знам да се смея ли да плача ли. Викам на, мъжо, ти преди да коментираш да се беше посъветвал с мен.

# 33
MianaNia, да е весело и безпроблемно влаковото приключение на девойката! Нашият младеж също беше на ръба да се запише, но липсата на компания го спря, а и аз не мисля, че бихме били спокойни да пътува съвсем сам.
Можеше да ги запознаем и да пътуват по-голяма компания. Моята ще е с най-добрата си приятелка, само двечки. И на мен ми е супер притеснено, но няма как да я спра....
MianaNia, да, така щяха да си имат кавалер за подкрепа...Не ми е минало през главатa въобще, когато го писа предния път...Здраве да е...Всичко ще е наред - те явно са оправни момичета!

_re_ge, както се вижда мненията на подрастващите са доста променливи (само нашият се е запънал със своето, въпреки опитите на всички ни да го убедим, че може да се пробва и друга основна специалност...), така че утре може да се събуди с друга идея...Wink

# 34
  • София
...само нашият се е запънал със своето...
Аа, не е само той  Wink ! Моето момче твърдо е решил какво иска и досега няма жива сила, която да му промени мнението. Отчитам това като добро.

_re_ge, не е лошо това решение за отлагане с година, предвид нещата, които твоето момче има да прави. Курсове винаги може да запише, за да не изгуби темпото за учене, а и те само ще са му от полза да надгради себе си преди университета. Признавам си, че и на мен ми е минавала подобна мисъл за набора по едно време, когато още се чудехме и избирахме специалности и университети. Портфолиото е много важно за творческите професии и не е нещо, което би следвало да се претупва в бързане.

# 35
Re_ge, той още не знае какво се иска, пък вече се е уплашил! Да кандидатства, пък каквото сабя покаже!
Балът е далече от мен засега.
Къде ще се кандидатства е напълно неясно също.
В момента се радвам на лятото и очаквам морето с нетърпение!

# 36
  • На морето!
Сред наборите изгрява някакъв тренд да отлагат една година. Моят също каза, че ако не го приемат в единственото желание, което има, няма да запише друго и ще пробва отново догодина.

# 37
Реге, ние също обмисляме такава възможност за наборката. Разбира се, притеснява ме да не загуби тренинг да учи.

# 38
  • Пловдив
Сред наборите изгрява някакъв тренд да отлагат една година. Моят също каза, че ако не го приемат в единственото желание, което има, няма да запише друго и ще пробва отново догодина.
Да, това е мнението и на моя. Казва, че няма смисъл да си губи времето с нещо, което не му харесва само и само да каже, че учи в университет. Има логика, но лошото е, че не виждам напъни да се подготвя за кандидат студентски изпити и изобщо да прави нещо в посока - подготовка да влезе в единственото си желание - строителен инженер (за която професия, според мен, има някаква идеализирана представа).

Последна редакция: пт, 25 юли 2025, 16:42 от JiD

# 39
Въпросът е какво смятат да правят през това време. Понеже да се спи до обяд, после да се цъка на телефона и вечер с приятели- така няма да се разберем. Животът си е техен, ако не им се учи - да работят!

# 40
Говори се, че Кастрева ще смени Янка Такева 😉

# 41
  • Пловдив
Говори се, че Кастрева ще смени Янка Такева 😉

Е, верно ли!?
Въпросът е какво смятат да правят през това време. Понеже да се спи до обяд, после да се цъка на телефона и вечер с приятели- така няма да се разберем. Животът си е техен, ако не им се учи - да работят!

Ооооо! Категорично!

# 42
  • София
И моята преди време, ме пита, може ли ако не я приемат, да си вземе gap year, ами не не може, ще учи друго. Отговорът ми е такъв, не защото искам да учи нещо което не й харесва, а защото за съжаление имаме нагледен пример, как младеж завършил гимназия с успех 6.00, на който амбицията беше да учи медицина, но понеже му предстояли тежки години на учене искал да си почине една година и да поработи, ами 6 години по - късно все още си отпочива от училището и не иска да чуе за висше. И още по жалкото е, че работи като шофьор. Не искам да умаловажавам никоя професия, но при други обстоятелствата сега щеше да завършва семестриално.

# 43
  • София
Подкрепям, Марти.
Без такъв пример съм за това да не се пропуска годината, освен в случаите на особено целенасочена и сериозна подготовка, но без да се пропуска канидастването в годината на завършване.
Съученичка на сина ми си все gap year - много умно и успешно дете (с национални и международни постижения), според мен и по-широко скроени родители, аз сигурно бих го приела пораженчески. На следващата година влезе в университет. Не съм разпитвала дали знае какво е правила, но мисля, че не пропусна година, заради отказан прием, просто така бе решила.

За бал не говорим.
Иначе съм купих "копче" за "балтона" (т.е. бижута),:joy: харесвам разни модели "балтони", но не съм показвала на девойката.
Приятелка, бивша колежка ми препоръча шивачка, която се справи много добре с роклята й за бала на батко й (ползва я и за сватба след това) - намали я с 2-3 номера Joy , така че ми е вариант "конфекция" и намеса на тази жена. Е, една рокля има вече, но тя е като за "изпращане в училище", а и да видя размера, ....определено ще има нужда от намесата на сръчната дама Joy

При батко й нямаше в семейни сбирки с "родата" в ресторанти и "домашни" фотосесии.
Костюмът купихме 1 месец преди бала, на деня - делничен, в къщи бяха родителите ни + сестра ми с мъжа й. Закарахме го в училище, там се събираха, а приятелка-съученичка им беше организирала придвижването до ресторанта, преди това се бяха самонаснимали.
След 2 дни отново в къщи бяхме поканили най-близките си приятели, т.е. около 12 общо бяхме, но балът не просто повод.
Храната и за 2те събирания бяха от близък ресторант, та хем не се притеснявах с приготовления, хем не бяхме ограничени от време.
Всъщност тогава ми бе свито сърцето заради КСК, а отбелязването на завършването на средното ми бе суета.
Към цялата лудница около класирането, младежът си бе подредил море след 1вия ден от записването на 1во кладиране. Връщаше се за 2ро класиране и след 2дни имахме пътува за сватба до другия край на света. Бяхме на нокти дали ще се подреди всичко и бяхме готови да канселираме пътуването, ако се наложи.
Ако трябва да оценят финансово нещата, организирането на всичко + костюма излезе по-малко от подаръка му за завършването.

За Кастрева не се радвам ...нали знаете максимата за новия шеф и за прасето ... гледай и "главата" на МОН нищо добро не чакам. Онази, която е по-добре да се скрие някъде вместо засее мозък Angry

Иначе двойката е с натоварена програма - учи се да шофира, продължава с уроците по НЕ, "работи" един месец в моята работа на 1/2 ден... и ако има с кого, не пропуска излизания Joy
Майката на девойката 2 седмици държи фронта в офиса -  така се случи, че колегите ми излязоха едновременно .... всъщност надявам се да го държа, а не да има после "олеле какво си ги свършила" Joy Уж работим подобни неща, но всеки си има и нещо "лично", та през това време каквото можа се обърка, та се наложи да навляза рязко в "чуждото" .

Последна редакция: сб, 26 юли 2025, 11:36 от Desem

# 44
Привет, момичета! Heart Eyes

"Не пей ми се, не смей ми се" е положението при мен!
Отворих шестокласната тема(бъдеща седмокласна) и с тих ужас я затворих. Реших, че ми е рано още да се записвам там. Grin
Надникнах и при вас. Гледам по-приятни теми обсъждате, обаче пак леко се напрегнах. Бал! Нямам никаква концепция засега. Да сме живи и здрави, сигурно ще е в пълния си блясък, но има време да го мисля. Толкова неща ни предстоят, че вече съм на принципа да се тревожа само за най-належащото. Не ми се получава съвсем, но се старая.

Набора си ваканцува, редува работа със забавления, като набляга на забавленията. Шофира активно, а моят сън е мираж!

JiD, приятно изненадана съм от избора на професия на синът ти. Може да съм ви полезна за в бъдеще. Hug

_re_ge,  довери се на интуицията на твоето момче. Освен талантлив е упорит и целенасочен. Знам, че ще вземете най-правилното решение. Hug

beb4o_fb , надявам се всичко лошо да е зад гърба ви и малките сладури да се чувстват добре в новото училище. Те заедно ли са и след 7 клас? Hug

MianaNia, впечатлена съм, много съм впечатлена! Разказвай, когато можеш за това едномесечно пътуване на дъщеря ти из Европа. Hug

MollyBy, стискам палци на първородния, да се наредят нещата, така както му е на сърце. Hug

etty775, на крачка съм от Хилса. Ако нещо се наложи, за всеки случай, да знаеш... Simple Smile

KallyMay , благодаря за темата! Hug

Общи условия

Активация на акаунт