Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема №34

• 35 545
  • 737
  •   1
Отговори
# 720
  • София
При мен е "проблем', че уж всичко ми е наред - относително нормална функция на яйчниците, матката си беше ок във фертилна възраст, късна пременопауза, даже все още имам цикъл тук-там, на 50 години.
Та затова лекарите ми казват - всичко е ок, всичко е нормално. А в същото време съм на влакчето в лунапарка - като имам цикъл са почти кръвоизливи, тежки мигрени. Като нямам цикъл - изпотяване, безсъние и тревожност. И проблеми със стомаха и червата.

# 721
Параход, това е несериозно, за твоята приятелка в Берлин. Точно там се намира най-добрата ендокрин, например, която разбира от всичко по темата, прегледа и преди 5-7г. беше около 350 евро ( не съм ходила, но съм се интересувала). Точно нейния праксис правеха и платени семинари. Който търси намира.

# 722
При мен е "проблем', че уж всичко ми е наред - относително нормална функция на яйчниците, матката си беше ок във фертилна възраст, късна пременопауза, даже все още имам цикъл тук-там, на 50 години.
Та затова лекарите ми казват - всичко е ок, всичко е нормално. А в същото време съм на влакчето в лунапарка - като имам цикъл са почти кръвоизливи, тежки мигрени. Като нямам цикъл - изпотяване, безсъние и тревожност. И проблеми със стомаха и червата.
Това е известното и описано (естествено, в популярната литература, че е малко ненаучно) перименопаузално състояние IDFLM (I don't feel like myself). Почти като теб съм, с тази разлика, че на 50 без 4 месеца все още никога не ми е пропускал цикъл.
По-рано стабилизирах малко циклите с витекс, вече ми е късно за него. Сега пия само К1 и вит. Ц за облекчаване на кръвоизливите и ако не забравям, добре ми действат. Кратки курсове с вагинален естриол за локална сухота/ваг. атрофия и симптоми, наподобяващи UTI (но без действително да има такава) също са ми в арсенала. Но понеже имам и миоми, а не искам да пия протестерон пер ос, внимавам и много ограничено ги ползвам.

# 723
Рокстар, "всичко ти е наред" -относно гинекологичните норми, а как стои въпроса с ендокринологичните такива ? Точно в тази наша възраст, всички хормони в тялото са в хаос и дисбаланс, не само гин., функцията на всички се променя, те са свързани. Може би , в тази посока да погледнеш...

# 724
  • София
RAngelova, моля те пиши, че се разсмях с глас.
Мило момиче, гжа, гце - RAngelova е модератора на темата тук в БГ Мама и няколко страници по назад, 1 или 2 е публикувала поредното интересно видео. прави го  почти всяка седмица.

"Мило момиче, гжа, гце" искрено ме зарадва Grinning Друго си е в тема за менопаузата, да се чудят дали си момиче или г-ца Kissing Heart

Извинявам се момичета, особено на #RAngelova, не съм много активна във форума и рядко помня никове, за модератори пък изобщо идея нямам Flushed
Ще прегледам постовете и ще изгледам пуснатото, благодаря Hug

Последна редакция: пт, 24 окт 2025, 13:39 от Felis

# 725
И аз съм с миома, д-р Йонкова ми предписа Утрогестан 300 мг. Каза, че така ще се удължи втората фаза и ще се изтъни лигавицата, за да няма обилно кървене. Каза 3 месеца така, после без да видя как е, и така докато реши да спира... Само че, според изследванията още си имам яйчников запас, на 50... Dizzy Face
Мера, мерси, ще чакам да ми пишеш за тестостерона Heartpulse.

# 726
Между другото да вметна също , че тестостерона също е изключително важен и действа много по-добре от антидепресантите когато е доказано нисък, а често при жени в пери менопауза е нисък.
Тестостеронът влияе директно върху настроението и енергията като стимулира допамина и серотонина -хормоните на удоволствието и мотивацията;подобрява фокус, самоувереност и желание за живот;намалява усещането за тревожност, апатия и плачливост, ниско либидо .
Когато нивата му паднат (а това става още в 30-те или началото на 40-те), и се започва с :
“всичко ми е тежко, нямам енергия, нямам желание, нищо не ме радва.”Често това се бърка с депресия, но всъщност е андрогенен дефицит.
Може ли да споделиш какви стойности на тестостерона са оптимални в нашата възраст и трябва да ги поддържаме? Питам, не защото утре ще си купя тестостерон и ще почна прием, а за да съм информирана.

# 727
То и да искаш, няма какво да си купиш. Проучила съм вече Joy

# 728
  • Canada
MERA, моля и аз за тестостерона на лични. Имам набелязан, но още информация никога не е излишна.

Последният цикъл закъсня с три седмици и се влачи вече втора, със супер оскъдно кървене. Признавам, че тези аномалии ми объркват цялата изградена рутина 🫤

# 729
Аз съм на ХЗТ от 32 годишна, ако не беше ХЗТ да съм изтрещяла от всичките симптоми, които ме направиха да се чувствам толкова зле, че не ми се живееше в собственото ми тяло. Аз не виждам нищо лошо в това да се запълнят липси на хормони, които тялото по една или друга причина спира да произвежда, а има нужда от тях за жизненоважни функции. В по-развитите държави жените са запознати повече и живеят и изглеждат по-добре на напреднала възраст благодарение на ХЗТ. Понеже работя с жени и общуваме ежедневно имам наблюдения и не ги говоря тия неща на основа прочетено тук-там . Между другото да вметна също , че тестостерона също е изключително важен и действа много по-добре от антидепресантите когато е доказано нисък, а често при жени в пери менопауза е нисък.
Тестостеронът влияе директно върху настроението и енергията като стимулира допамина и серотонина -хормоните на удоволствието и мотивацията;подобрява фокус, самоувереност и желание за живот;намалява усещането за тревожност, апатия и плачливост, ниско либидо .
Когато нивата му паднат (а това става още в 30-те или началото на 40-те), и се започва с :
“всичко ми е тежко, нямам енергия, нямам желание, нищо не ме радва.”Често това се бърка с депресия, но всъщност е андрогенен дефицит.

И аз да питам за тестостерона, за който вметвате, само като информация ли го споделяте или имате опит с прием на такъв? Наистина ще е интересно да обменим инфо относно действието му.

# 730
И аз съм с миома, д-р Йонкова ми предписа Утрогестан 300 мг. Каза, че така ще се удължи втората фаза и ще се изтъни лигавицата, за да няма обилно кървене. Каза 3 месеца така, после без да видя как е, и така докато реши да спира... Само че, според изследванията още си имам яйчников запас, на 50... Dizzy Face
Вагинално ли ще го прилагаш? Кажи после как върви. То нали и Мирена е на същия принцип - отделяне на ниски дози прогестерон локално, но аз не исках нея по ред различни причини.

# 731
И аз твърдо се опъвах за Мирена. Но старата ми гинеколожка много държеше и ме преследваше с тая Мирена, затова смених докторката. Тази даже изрази учудване, че първата е държала на 50 да ми слага спирала.
Почвам утрогестана от утре и ще кажа как е. Да, вагинално.
Тя ми каза от 14 ден да го почна, ама моя цикъл е доста по-къс от 28 дни, та мисля компромисно от 12 ден.

# 732
в Мирена, прогестерон няма . Има Прогестини, те са лошите. И преди съм го писала. Информация има колкото искате.

# 733
  • Варна
Ако някой знае във Варна гинеколози, ендокринолози или други лекари с по сериозни познания, а и практика с ХЗТ да сподели ако желае...
Въртях на доста места с въпрос прилагате ли ХЗТ нещо различно от синтетични таблетки през устата, навсякъде отговорът е "НЕ"...
Хм, в клиниката на проф.Явор Корновски на сайта им са описани разни новости които ги няма по други места, казвам си тук сигурно ще се предлага нещо по добро от синтетични хормони.
АМИ не, били изписвали само таблетки...

Последна редакция: сб, 25 окт 2025, 09:50 от Вътрешен КОМПАС

# 734
  • Варна
Ако някой знае във Варна гинеколози, ендокринолози или други лекари с по сериозни познания, а и практика с ХЗТ да сподели ако желае...
Въртях на доста места с въпрос прилагате ли ХЗТ нещо различно от синтетични таблетки през устата, навсякъде отговорът е "НЕ"...
Хм, в клиниката на проф.Явор Корновски на сайта им са описани разни новости които ги няма по други места, казвам си тук сигурно ще се предлага нещо по добро от синтетични хормони.
АМИ не, били изписвали само таблетки...
И аз съм в същото търсене...

Общи условия

Активация на акаунт