Отговори
# 15
Здравейте! От два месеца имам червени капиляри по лицето, които образуват червено петно. Бях се мазала с кортикостероиден крем и от него се уголеми. Има ли друг начин за лечение или поне намаляване освен лазер? Например нещо за мазане, което да ги свие или поне да намали зачервяването? Може ли след време сами да се скрият?  Благодаря предварително?

# 16
Здравейте! Не съм сигурна,че точно тук трябва да си задам въпросите,но не намирам подходяща тема. Бременна съм в 4 месец. Бях за 4 дни в болница на системи. Вторият ден започна да ме наболява ръката от абоката. На следващия започнах да усещам дърпане и боцкане ,а като ми сменяха системата сестрата натисна малко по-силно абоката. След като започна вливането усетих като балончета на мястото ,където е поставен абоката,даже ги чух като избълбукаха. Сестрата каза,че това се е получило,защото ме е натиснала по-силно и няма проблем. Не помня този дискомфорт с дърпането и боцкането кога стана,дали преди тези балончета или след това. Предполагам,ако абоката се  е бил изместил и не в бил във вената или пък е проникнал въздух на самото място щеше да има веднага последствия,като подуване ,кървене или нещо по-лошо. Има ли причина да се притеснявам и последствията да дойдат после ,когато вече е късно? Между другото , имам още един въпрос последната вечер преди да спрат системите, беше спряла да капе самата система . Една капка се мъчеше да падне сигурно 10 мин или изобщо не капеше не можах да преценя . Това опасно ли е ? Дали е имало запушване,където не трябва?

Последна редакция: вт, 30 сеп 2025, 16:21 от Съни-90

# 17
Здравейте!
Не знам с каква точно диагноза се водя, но са ми предписани компресионни чорапи 1-та степен 7/8  за зимния период от октомври до май, а през лятото съм на таблетки детралекс … заради разширена вена за коляното на десния крак, видимо нямам нищо, имам иначе повърхностни капиляри … но тези чорапи са ми крайно неудобни с този ластик на бедрото, много ми стяга и ми прави рани, отделно все едно ми преполовява бедрото и през дрехите си личи….. питането ми е, не мога ли да си взема чорап до горе с колан или направо чоропогащник… няма ли да ми е по-удобно и комфортно, че този ластик е ужасно стегнат и неудобен в бедрото?
До какви усложнения може да се стигне с тази разширена вена зад коляното и как се коригира това?
Правени са ми генетични изследвания за тромбофилии и нямам проблеми там, всичко излезе нормално.

# 18
Здравейте.
Заради болки в лявата подбедрица, през февруари тази година ми правиха склеротерапия.
Носих един месец компресивни чорапи. След това постепенно болката се усили, сега е вече доста неприятна.
На консултация със съдов хирург се видя, че клапите на голямата вена изобщо не работят и ми предлагат лазерна аблация.
Преди склеротерапията лекарката ми каза, че няма рефлукс.
Чудя се защо така се влошиха нещата, вместо да се оправят.

# 19
Здравейте,имам нужда от съвет. Не съм сигурна дали се касае за сериозен проблем. Родих преди 11 месеца,през бременноста ми се отключи проблем с капилярите,постепенно започнаха да ми се появяват на краката отгоре надолу. Тренирах години,намалих физическата активност заради рискова бременност,но не исках съвсем да се обездвижвам и в ранните месеци правих упражнение в къщи. Обикновено след това усещах като лек сърбеж някъде по краката и малко след това се появяваше капиляр. Лекарката каза,че ще се оправя като родя,но това не се случи. До ден днешен ми се появяват нови по краката,на лицето от дясната страна,под очите и на носа имам общо 5 "звезди",последните две ми излезнаха наскоро за един ден,в които бях под голям стрес и плаках много. Преди мислех,докато бяха малки участъците да ходя на лазер,сега за краката не знам дали има смисъл

# 20
  • София
Здравейте! От два месеца имам червени капиляри по лицето, които образуват червено петно. Бях се мазала с кортикостероиден крем и от него се уголеми. Има ли друг начин за лечение или поне намаляване освен лазер? Например нещо за мазане, което да ги свие или поне да намали зачервяването? Може ли след време сами да се скрият?  Благодаря предварително?

Здравейте,
капилярите по лицето, макар и съдов проблем, се третират от дерматалози, а не от съдови хирурзи. Консултирайте се със специалист, за да Ви дадат професионално мнение и опции за лечение.

Последна редакция: ср, 15 окт 2025, 11:19 от Рaдост

# 21
  • София
Здравейте.
Заради болки в лявата подбедрица, през февруари тази година ми правиха склеротерапия.
Носих един месец компресивни чорапи. След това постепенно болката се усили, сега е вече доста неприятна.
На консултация със съдов хирург се видя, че клапите на голямата вена изобщо не работят и ми предлагат лазерна аблация.
Преди склеротерапията лекарката ми каза, че няма рефлукс.
Чудя се защо така се влошиха нещата, вместо да се оправят.

Здравейте,
определено, ако магистралната повърхностна вена страда от рефлукс, то склеротерапията няма да има резултат, а аблацията е методът за третирането му. Дали имате, или не, няма как без специализиран преглед с еходоплер да се констатира. Принципът на терапията на венозната недостатъчност е, че се започва лечението от големите вени (ако има нужда) и се преминава към по-малките и капилярите.

Последна редакция: ср, 15 окт 2025, 11:20 от Рaдост

# 22
  • София
Скрит текст:
Здравейте,имам нужда от съвет. Не съм сигурна дали се касае за сериозен проблем. Родих преди 11 месеца,през бременноста ми се отключи проблем с капилярите,постепенно започнаха да ми се появяват на краката отгоре надолу. Тренирах години,намалих физическата активност заради рискова бременност,но не исках съвсем да се обездвижвам и в ранните месеци правих упражнение в къщи. Обикновено след това усещах като лек сърбеж някъде по краката и малко след това се появяваше капиляр. Лекарката каза,че ще се оправя като родя,но това не се случи. До ден днешен ми се появяват нови по краката,на лицето от дясната страна,под очите и на носа имам общо 5 "звезди",последните две ми излезнаха наскоро за един ден,в които бях под голям стрес и плаках много. Преди мислех,докато бяха малки участъците да ходя на лазер,сега за краката не знам дали има смисъл

Здравейте,
бременността е периодът, през който при жените обикновено започва хроничната венозна недостатъчност – отоци, капиляри, разширени вени. За съжаление, те невинаги изчезват след раждането – при част от жените дори може да се появяват нови с времето, особено при наличие на фамилна предразположеност. Има варианти за третиране, но всичко започва с преглед и доплерово изследване, за да се установи от какво естество е проблемът и да се направи план за лечение, разбира се, ако се налага.

Последна редакция: ср, 15 окт 2025, 11:21 от Рaдост

# 23
  • София
Скрит текст:
Здравейте!
Не знам с каква точно диагноза се водя, но са ми предписани компресионни чорапи 1-та степен 7/8  за зимния период от октомври до май, а през лятото съм на таблетки детралекс … заради разширена вена за коляното на десния крак, видимо нямам нищо, имам иначе повърхностни капиляри … но тези чорапи са ми крайно неудобни с този ластик на бедрото, много ми стяга и ми прави рани, отделно все едно ми преполовява бедрото и през дрехите си личи….. питането ми е, не мога ли да си взема чорап до горе с колан или направо чоропогащник… няма ли да ми е по-удобно и комфортно, че този ластик е ужасно стегнат и неудобен в бедрото?
До какви усложнения може да се стигне с тази разширена вена зад коляното и как се коригира това?
Правени са ми генетични изследвания за тромбофилии и нямам проблеми там, всичко излезе нормално.

Здравейте,
тези проблеми са чести при хора, които носят чорапи. Вместо чорап 7/8 с ластик на бедрото, спокойно можете да използвате компресионен чорапогащник или чорап с колан, които често са по-удобни, понеже ластикът не се впива.
Относно вената зад коляното – със сигурност носенето на чорап няма да я накара да изчезне.
Препоръчвам да се направи венозен доплер за уточняване на причината – това ще покаже дали е уместно миниинвазивно лечение (склеротерапия, аблация, микрофлебектомия). Варианти има.

Последна редакция: ср, 15 окт 2025, 12:09 от Рaдост

# 24
  • София
Здравейте,
От две години баща ми си следи аневризма зад коляното, но не ми става ясно за останалите размери описани в амбулаторния лист. Ако може да ми кажете има ли нещо притеснително на този етап?

# 25
Скрит текст:
Здравейте! Не съм сигурна,че точно тук трябва да си задам въпросите,но не намирам подходяща тема. Бременна съм в 4 месец. Бях за 4 дни в болница на системи. Вторият ден започна да ме наболява ръката от абоката. На следващия започнах да усещам дърпане и боцкане ,а като ми сменяха системата сестрата натисна малко по-силно абоката. След като започна вливането усетих като балончета на мястото ,където е поставен абоката,даже ги чух като избълбукаха. Сестрата каза,че това се е получило,защото ме е натиснала по-силно и няма проблем. Не помня този дискомфорт с дърпането и боцкането кога стана,дали преди тези балончета или след това. Предполагам,ако абоката се  е бил изместил и не в бил във вената или пък е проникнал въздух на самото място щеше да има веднага последствия,като подуване ,кървене или нещо по-лошо. Има ли причина да се притеснявам и последствията да дойдат после ,когато вече е късно? Между другото , имам още един въпрос последната вечер преди да спрат системите, беше спряла да капе самата система . Една капка се мъчеше да падне сигурно 10 мин или изобщо не капеше не можах да преценя . Това опасно ли е ? Дали е имало запушване,където не трябва?

Здравейте,

Извинявам се за забавянето на отговора!

Усещате ли все още болка и боцкане на мястото на абоката или някъде по ръката? Възможно абокат да предизвика локално възпаление на вената, което в повечето случаи не е опасно, но ако все още имате симптоми, е добре да се направи доплер за установяване на проблема.

В противен случай, ако към момента нямате симптоми, със сигурност няма място за притеснения. Дори и да допуснем влизането на минимално количество въздух (което е малко вероятно при така описания случай), това рядко предизвиква усложнения, а дори и да се случи, то те се проявяват моментално. От друга страна, има редица причини за спиране на системата - най-често прегъване или запушване на абоката (на абоката, не на вената) и те също изключително рядко представляват проблем.

Тромбофлебит на вена на ръката се проявява с продължителна болка, зачервяване и втвърдяване по хода на вената, а често и оток на ръката. Възможно е да се предизвика тромбофлебит от абокат, но той е преходен, лекува се медикаментозно и рядко води до усложнения. Въпреки това, ако симптомите Ви все още продължават, е силно препоръчително да се направи доплер ехографско изследване на кръвоносните съдове на ръката.

Последна редакция: сб, 18 окт 2025, 10:26 от Рaдост

# 26
Скрит текст:
Здравейте,
От две години баща ми си следи аневризма зад коляното, но не ми става ясно за останалите размери описани в амбулаторния лист. Ако може да ми кажете има ли нещо притеснително на този етап?

Здравейте,

Другите описани размери се отнасят за:

1.  Двете общи бедрени артерии (AFC - arteria femoralis communis), които са с леко увеличен размер (13 мм), но не може да се говори за аневризма;

2. Поплитеалната артерия вдясно (AP dex - arteria poplitea), която е с гранично увеличени размери (14 мм), но също не се класифицира като аневризма, макар че последното зависи от съотношението в диаметъра на различни участъци на артерията, което не е описано;

3. Поплиреалната артерия вляво (AP sin) - това е артерията, която има аневризма с диаметър 19 мм - това действително е аневризма, но размерът ѝ е граничен за операция, тоест по преценка на лекуващия лекар може да се остави под наблюдение, стига да не се увеличава.

Описани са и тромбози артерия тибиалис антериор (АТА) и артерия перонеа вляво. Те са част от артериите, захранващи подбедрицата и ходилото с кръв. Често е възможно, по преценка на лекуващия лекар, тези артерии да се лекуват единствено медикаментозно, без хирургична намеса. От друга страна, ако се наблюдава остра болка при минимално движение (напр. изминаване на 50-100 метра), изстудяване и посиняване на крака, е силно препоръчително да се обсъдят всички възможности за лечение, особено при рязко засилване на симптомите.

Последна редакция: сб, 18 окт 2025, 10:28 от Рaдост

# 27
Благодаря Ви за отговора ,д-р Христо Добрев!
Усещам съвсем лек дискомфорт ,но понякога като натисна мястото.  Минало е малко повече от 1 месец,предполагам,че все още се възстановява самото място . Нямам подуване и други оплаквания там.

Общи условия

Активация на акаунт