Професия учител - 23

• 25 344
  • 359
  •   1
Отговори
  • Добрич
Защото да си учител, е най-добрият начин да промениш света...

Добре дошли в новата тема!

Старите теми:

Нормативните документи в МОН са в процес на непрекъсната промяна, но все пак ето няколко линка:

Наредби и полезни линкове

В сайта на съответното РУО се публикуват свободните работни места.

Допълнете за някой пропуснат линк, давайте предложения, докато все още мога да коригирам първия пост.

За старши учител:
Скрит текст:
Цитирано от Крамбъл:
...от март месец 2024г, след промяна в закона. Всички притежаващи 3 ПКС без значение  стаж, могат да подадат молба към директор за старши учител до 01.01.2026г.

"7. Разпоредбите на чл. 71, ал. 1, т. 4 и ал. 2, т. 4, чл. 72, ал. 1, т. 4, чл. 73, ал. 1, т. 4, ал. 2, т. 4 и ал. 3, т. 4, чл. 74, ал. 1, т. 5 и ал. 2, т. 5 не се прилагат от детските градини и училищата до 1.01.2026 г.'

Цитат
Уважаеми .....................,
Заявявам желанието си да бъда преназначена като старши учител предсрочно по чл. 71, ал. 2 от Наредба No 15 от 2019 г. за статута и професионалното развитие на учителите, директорите и другите педагогически специалисти. Имам XX квалификационни кредита и съм придобила III ПКС.
Прилагам следните документи:
1. Удостоверения за квалификационни кредити
2. Свидетелство за професионално-педагогическа специализация
3. Свидетелство за професионално-квалификационна степен
4. Копие от изменение на Наредба 15 от 19.03.24г

И допълнено от ЗлаВещица
Цитат
Ако имате наградени ученици на национални състезания в ПУ ви признават пето ПКС без изпит. Представяте копие от грамотата и уверение от директора, че сте учител на ученика.

Успешно начало на предстоящата учебната година, колеги!

# 1
От къде черпите вдъхновение? Аз следя prepodavame.bg, Pinterest,  някои учители в ТикТок (Miss.Modern.Teacher, Теодора Пападопулова (Позитивно обарзование), Gerry_the_teacher. Някои от идеите им са много добри и бих изпробвала. Можете ли да препоръчате други подобни?

# 2
Напоследък доста идеи ми дава ИИ, подхвърлям някакво мое хрумване и той ми го развива.

# 3
При нас новоназначените не получават пари за 15 септ. И такива като мен, отсъствали и завърнали се, също не получават.

# 4
  • София
От тази учебна година ли ще въведат историята като интегриран учебен предмет към НВО-то по БЕЛ след VII и X клас?

Добавка: видях, че ще има география към раздела по математика. Какво, по дяволите?  Какви задачи може да измислят по математика, че да са свързани с географията? Joy

Последна редакция: чт, 28 авг 2025, 19:57 от Lunna Sonata

# 5
И при нас новоназначените не получават пари за 15 септември. Много гадно, но политика на училището.

# 6
От тази учебна година ли ще въведат историята като интегриран учебен предмет към НВО-то по БЕЛ след VII и X клас?

Добавка: видях, че ще има география към раздела по математика. Какво, по дяволите?  Какви задачи може да измислят по математика, че да са свързани с географията? Joy
Задачи с път, скорост и време?
Шегувам се, нямам идея. Много е странно наистина.

# 7
Мен повече ме притеснява това за оценката всяка година..

# 8
  • European Union
Мащабите са от географията.

# 9
Вела благодаря за темата.
Успешна учебна година на всички.
За спокойна не мисля че ще е.
За география химия и физика (от човекът и природата) и досега имаше задачи в 7 клас. Биологията малко ме притесняват, повече в свързвам с изпита по български език.
Например химия

География и физика

Това от 24 и 23 година
Обаче за 10 клас как ще свържат нещата...

# 10
  • Пловдив
Новопостъпилите още не са работили, естествено е да не получават бонус за 15-ти септември. Облекло също се дава за отработени месеци - няма как учител, който е току що назначен и ще работи 3 месеца и половина за календарната година да получи пълно работно облекло - дава се процентно за това време. По същата логика и ако някой напусне, а му е изплатено за цяла година се отдържа сумата за останалите месеци.

# 11
  • София
Точно защото вече съм виждал няколко задачи, свързани с география от предишни години (карта/мащаб и прочее) , ми стана интересно какво още може да въведат, че сега го обявяват толкова официално. Че и по БЕЛ. Да питат Алеко от кой край на България е. Grinning

Мен повече ме притеснява това за оценката всяка година..

Атестирането ли? Не се ли отлага за следващата учебна година?

# 12
При нас бонусите са след 6 месеца работа в училище.

# 13
  • при моите деца .....
Искам спокойна учебна година!
Редът за изплащане на допълнителните възнаграждения е заложен във вътрешните правила.
В училището, в което работих преди беше след 6 месеца(отработени),  но аз като се върнах от майчинство очаквах за 15 септември, но не получих.
В училището, в което сега работя получих  бонус след едва 3 месеца отработени (не очаквах).

Последна редакция: чт, 28 авг 2025, 23:00 от * Боби *

# 14
  • Майничка
Вела, благодаря за труда! 🌷

За вдъхновението - в моята сфера има доста платформи, в които пишат учители от цял свят. Има и платени материали, но повечето споделяме идеи и уроци безплатно.

Общи условия

Активация на акаунт