Как успявате да запазите спокойствие вечер у дома?

• 4 796
  • 67
  •   3
Отговори
# 30
  • Пловдив
За нас е различно. Големият (на 5г е) е 5/5 дни в седмицата на нещо. Ако е на тренировки - ходят с баща си и се прибират към 20:00ч., ако е на език - прибира се към 19:30ч. Аз използвам това време да направя вечеря, да изкъпя малката (тя е на 1г и половина) и към 20-20:30 я слагам да спи. След това малко игри с големия, често строят неща с баща си или играем настолни игри, ако не е прекалено уморен, има и вечери, в които иска да погледа 30тина минути тв преди сън.
5 от 5 дни допълнителни занимания за 5 годишно!?!?!?!?!?! И смятате това за нормално?!!?! Леле!

# 31
  • София
Янтра, сам иска да ходи. Предлагали сме му вариант 3 дни, отказва. Щом се чувства ок и ходи с желание ние го подкрепяме. Повечето деца в групата му в градината са на същия режим, а някои дори ходят и уикенд на занимания.

# 32
  • Пловдив
Виж... ти къде си като родител? Той може и да иска да пуши на 5, или да пие, ти какво?
Може и сам да иска, но ти и баща му го подкрепяте и насърчавате. Мен не ме интересува, ти си помисли.

# 33
  • София
Как успя да сравниш спорт и учене на език с пушене и пиене??? 😳😳 Ми давай да си стоят вкъщи, да не учат нищо, да зяпат тв или таблет, а пък че детето желае активности кво толкова нали. Тъкмо по-лесно за родителите, какво ще отделят време да водят децата където и да е.

# 34
  • Пловдив
Намирам подобно натоварване за също толкова вредно, точно затова ги сравнявам.

# 35
Ако не са хипер натоварени има и други начини не с таблет, а общуване, разходки, игри, тези неща са също толкова важни, а ва 5 годишно с работен график наистина звучи страшно натоварващо.

# 36
  • София
Ами детето видимо не се претоварва към момента. Има избор, никой не го кара на сила. Прибира се ентусиазиран, разказва, показва какво е научил. Сутрин преди градина миналата седмица е репетирал всичко научено, за да го покаже тази седмица на треньора и групата си.
Нито разходките, нито общуването, нито площадките (на които той вече няма желание да ходи) не са му спрени. Много хубаво пропускате част от фактите, че има време за всичко. Приемете, че някои деца са по-активни и имат различни амбиции от вашите.

Темата на авторката е съвсем различна, вие тука се отклонихте кой и защо си води децата на занимания.

# 37
  • Пловдив
О, напротив, доста общо има - да запишеш детето си на 5 занимания само и само за да имаш мир вечер е грешно.
Не можеш да сравняваш амбициите на моите деца - най-малкия е на 14 и половина, големия е студент, делят ги поне 10 години с твоето дете. Личните ми амбиции са покрити от всичките ми деца в задоволителна степен. И без подобен тормоз. На 5 години никакъв чужд език не научава. От моя опит - с уроци по веднъж седмично, от втори клас, и голяма доза здравословен мързел моя син се докара до Кеймбридж сертификат по английски, при явяване за С1 му дадоха директно С2. И има издържана матура по италиански, 5.40, което покрива знания за ниво В2. Та да не си мерим пишките, аз съм била където си ти в момента. И имам доказателства, че моя начин работи.

Средния очаквам да вземе С1 английски до февруари-март. Третия е още млад, но до 17 ще се докара и той до С1. Тези двамата са с втори език немски. Признавам - фукам се безсрамно.

Последна редакция: вт, 07 окт 2025, 20:52 от Янтра

# 38
Английският за сегашното поколение вече не се води отличителен. Аз съм взимала C1 на 14. И не чувствах натоварване. Харесваше ми. Учех на различни нива и още два езика, за които впоследствие също взех C1 и B2. Стечение на обстоятелствата. Децата носят доста добре, ако им е в природата. И игрите навън преди това не съм пропускала. И гимназиалните тийн глупости с бягането от час и пак си поддържах оценки. Изобщо не е чак толкова невъзможно.

Имам позната - детето е от смесен брак рускиня и западноевропеец - живеят в Бг, говорят на английски между тях. Детето преди 10 говореше 4 езика с лекота. Супер възможно е.

Последна редакция: ср, 08 окт 2025, 21:13 от Linda*kiss

# 39
5 годишно дете няма как да има амбиции, очевидно майката има. Но най-вероятно ще го изтощи напълно и като порасне няма да иска да прави нищо, защото всеки човек иска да изживее цялата палитра на живота. А животът е разнообразен, не е само да бъдеш..на работа или да успяваш.

# 40
Може, но то затова им се предлагат варианти на децата и си личи като им харесва. Като си има капацитет и влечение, надали ще е изтощено детето. Те са доста енергични и попиват като гъби.
От друга страна, зависи и в каква среда расте детето. Средата дърпа също и го прави да се усеща естествено за всички.

Само да уточня, че аз ходех на уроци, но уроците не бяха до 19-20ч. Тогава часовете не бяха изместени така. Сега има и детски тренировки до 21:00. Всичко след 18-19 намирам за кофти график. Не откъм самото натоварване - физическо или интелектуално, а заради конкретните часове.

Последна редакция: вт, 07 окт 2025, 21:59 от Linda*kiss

# 41
  • София
Никъде не съм писала, че ходи на 5 занимания. Ходи на 2 - спорт и език, но запълват 5 вечери. И не, не го правя за мир, а защото детето иска. Нямам нужда от мир (нямаше да ставам майка, ако ми беше това). Аз не се меря с теб, мен не ме интересуват чуждите деца. Ти се мериш. Нито съм те питала за твоите деца и техните умения, нито искам да знам за тях. И ако щеш вярвай детето вече втора година учи езика с желание и може да проведе елементарен разговор. Ние сме в такъв кръг от хора, децата си разказват постоянно кое какво е правило, какво е научило и къде има състезание/представление. За тях не е тормоз, а част от ежедневието и се ходи с желание и хъс (все 5-6 годишни).

# 42
Никъде не съм писала, че ходи на 5 занимания. Ходи на 2 - спорт и език, но запълват 5 вечери. И не, не го правя за мир, а защото детето иска.
Прочетохме, 5 дни от 5 се прибира вечер в 20ч. Разбрахме, че детето на 5 години иска да ходи на език и спорт.
Предполагам, че излиза от дома преди 8 часа сутрин, тоест 12 часа е на крак. Вие си знаете, но дамите са писали много верни неща.

# 43
Естествено, че на 5 г има енергия все още, но тя трябва да се разпределя правилно от родителя. Всеки си знае, но сега виждам, че това е същата потребителка, която не спи, ясно от къде идва 5/5 за 5 годишно.
Янтра е много права в случая; и даде за пример децата си, които не ся имали работна седмица на 5 години. Написах , че ще се изтощи като порасне, а не утре или като стане на 6.. на 14 е едно, на 5 съвсем друго. Както и да е, нали всеки си преценЯ.

Последна редакция: ср, 08 окт 2025, 06:13 от Tanya Valcheva

# 44
  • Пловдив
Ние сме в такъв кръг от хора, децата си разказват постоянно кое какво е правило, какво е научило и къде има състезание/представление. За тях не е тормоз, а част от ежедневието и се ходи с желание и хъс (все 5-6 годишни).
Да, да. Мерите си пишките.

Английският за сегашното поколение вече не се води отличителен. Аз съм взимала C1 Кеймбридж на 14. Тогава беше уау, защото бях най-малката на изпита. Аз не чувствах натоварване. Харесваше ми. Учех на различни нива и още два езика, за които впоследствие също взех C1 и B2. Стечение на обстоятелствата. Децата носят доста добре, ако им е в природата. И игрите навън преди това не съм пропускала. И гимназиалните тийн глупости с бягането от час и пак си поддържах оценки. Изобщо не е чак толкова невъзможно.

Имам позната - детето е от смесен брак рускиня и западноевропеец - живеят в Бг, говорят на английски между тях. Детето преди 10 говореше 4 езика с лекота. Супер възможно е.
Не виждам никаква причина да ги карам да взимат С1 на 14. Втори език също учат, очаквам В2. Двама учат и трети език, не им е кой знае какво нивото, че да се фукам. Но някакви познания имат. От брак между двама българи, в Пловдив.

Натоварване 5 дена седмично е имал единствено големия, на 18 години в 11 клас, след нова година, за да кандидатства и държи матури. Никой никога по друго време.

Последна редакция: ср, 08 окт 2025, 07:01 от Янтра

Общи условия

Активация на акаунт