Въпрос към хазяите

• 1 709
  • 57
  •   2
Отговори
# 45
Но е доброволно от тяхна страна, не можеш да ги задължиш.

# 46
Това са граждански отношения, не администравни , че да задължаваш.
Подписал е, съгласен е. Две свободни воли са се срещнали. Доброволно.
Договорът има силата на закон за страните, казва ЗЗД.

Тоест на поста ти - да, задължен е да го спази. Нали е подписал. Той сам се е "задължил" с подписването.

# 47
Ок, съгласна съм,, но нямат други санкции при неизпълнение, освен заложените в договора.

# 48
Да, съвсем доброволно и осъзнато  им е разяснено, че както плащат такса за поддържане на входа, ел. енергията и водата на апартамента така ще заплащат и такса смет. Както писах по-горе на необитаем имот преди години аз НЕ плащах за смет.

# 49
За необитаем се плаща част от такса смет. Те са общо три пера в нея, не е пълно освобождаването.

Санкции - ами неплащане-неизпълнение на договор-неизправна страна-прекратяване-съд евентуално и т.н. 
Това са възможните последици. Да.

# 50
tеtа75, явно е така. Аз писах, че е по спомен. Беше поне преди 7-8 години.

# 51
И тогава беше така...както сега.

# 52
И колко е тази космическа смет, та не може да си я поеме наемодателя? Направо се изумявам колко дребнави са някои хора. Плащам данъци онлайн и не мога да видя колко е била за миналата година, но е нещо от порядъка на 20-30 лв. За такива ли суми се борим?
Нито за данъка ми е минало през ума да го включа в наема, нито да искам пари за смет.
Даже и наема е под пазарните нива, защото имам свестен и дългосрочен наемател. Важно ми е да нямам текучество, което да ме вкарва в постоянни разходи за почистване, ремонти и търсене на нови наематели.

# 53
За центъра на столицата е около 19 лв.и нещо на месец.

# 54
Аз пък си мислех, че е към 100-200лв за апартамент.
А за магазин плащам към 500-600лв. И ги плащам аз, не наемателят.

За апартамент не съм се заглеждал с точност, но за магазина беше такава сумата.

# 55
ТБО е скъпата част.
Данък жилище е по-малко обичайно.

Но таксата си е дебелЖка сума годишно. И често я вдигат..през година-две при нас.

ПС..аз си плащам и двете.
Но не възразявайм който както иска да подхожда...

# 56
DeVa, сега погледнах - такса смет 10 лева и стотинки. Като дребнав човек всеки месец изисквам плащането, залегнало в договора.

# 57
Казвам на наемателя крайна цена, ако попита как е формирана - включва данък печалба, такса смет и нещичко за мен. Договорът е задължителен, нотариално заверен. Плащането става по банков път, защото така ми е много по-лесно да проследявам плащанията и след това да подам годишната данъчна декларация. Попълването на която, между другото, отнема точно 10-15 минути (без да съм счетоводител или подобен специалист).

Общи условия

Активация на акаунт