Как да избегнем гости, които не искаме

• 4 598
  • 78
  •   1
Отговори
# 45
  • When you are not fed love on a silver spoon, you learn to lick it off knives...
Хем е манталитет, хем едно такова остаряло чувство на престорена гостоприемност. Нали помни бабите ни как държаха бонбони (които ние изяждахме винаги) за неочаквани гости.
Аз обичам да имаме гости, но с предварителна уговорка. Ей така да ми се изсипе някой даже не мога да си го представя. Сигурно ще мигам тъпо 3 минути... Особено пък, ако не ми е приятен. Хайде, някоя приятелка да мине за кафе - ок. Но не и с новородено. Тогава е не от всякъде.

Покрай раждането на дъщеря ми бях доста притеснена и други неща усложняваха положението, та който е идвал е било по разбирателство, да ми помогнат, най-вече да има възрастен, с който да си поговоря Joy

В момента се опитвам да отбия мераците на майка ми да ми идва на гости - не мелим брашно заедно и времето, което можем да прекараме нормално в една стая е до 2 часа. И не си струва да бие път за това. Още повече, че не ми е приятно да идва у дома. Все успява да счупи нещо, рови ми по шкафовете... И тя така се самопоканва. Говорим си нещо и от никъде ми казва, аз ще взема да дойда една събота... За сега замълчавам тактично, но не знам как хем да не я обидя, хем да се лиша от това посещение...
И на децата вече не им е интересно с тази баба, че тя е спряла някъде в детската градина, а те я надрастнаха Joy
Ох, дано ѝ излязат разни ангажименти, че да се разубеди.

# 46
... Адекватно ли ви звучи?
За тях си е адекватно. Ти щом го преценяваш като неуместно - кротко, но решително откажи.
Кажи - за сега не ни е удобно.
Наистина предложението на Горджъс е много сполучливо: докато не минат гриповете, гости няма да каним.
Но наистина трябва да си убедена ти самата, че е вредно да ви се мъкнат бацилоносители вкъщи. От тона ти ще проличи, че не подлежи на обсъждане. И наистина не обсъждай.

На мен ми е най-неудобно, ако хората принципно са добри и приятни, но аз просто не искам дълги гостувания.

То още не е родено бебето и вече има уговорки "аз ще идвам да стоя при вас и да ви помагам за една -две седмици"

Ама аз не искам да ми помагат, но как да обидя така свекървата?
И сега казах на мъжа, че трябва да сме твърди, че и той не иска много много, и да спрем някак посещения до някаква степен, все пак не мога съвсем да ги отхвърля, пък и бабата не е в София и няма как да дойде за 2, часа и да си замине, трябва да седи няколко дни като идва.
Това много ме притеснява , направо съм под стрес от мисълта още преди да е станало.

# 47
Най-вероятно сами ще се откажат, така че не го мисли от сега. Те, ако всички, които обещават да помагат преди да се роди детето го правеха родилките щяха само да щракат с пръсти.

# 48
  • София
Тя може и да не иска да помага, но така е прието да се каже, пък иска да си види внучето. Последното е напълно нормално. Лошо, че трябва да се отсяда в дома на родилката и новороденото, иначе нищо лошо няма.

# 49
Така и не разбрах за колко близък става въпрос. Първоначално, помислих, че е за свекърва, но после прочетох, че свекървата звъни по телефон предварително. Не че ми е чак толкова важно да знам, разбира се.

# 50
  • София
Няма значение за колко близък на теория става въпрос. Важното е, че е неудобно.

# 51
За мен би имало значение, защото към различно близки и изобщо към различни хора имам различен праг на толеранс в случаите, когато ме дразнят и навлизат в личното ми пространство. Съотвено и реакцията, и подхода ми могат да бъдат много различни.

# 52
  • София
Авторката не е уточнила за колко близки роднини става въпрос, пише само, че са й неприятни.

# 53
Но пък и не иска да ги обиди...

# 54
  • София
Колкото и да са близки, пак си трябва някакво уважение към хората и времето им. Дори родителите ми, които винаги са имали ключ от дома ми, а и аз от техния, никога, абсолютно никога не са ми се явявали просто така. Мобилни телефони има, дори човек да е много импулсивен може да звънне първо и да види удобно ли е.

# 55
Написа, че са лели, братовчедки, сестра ѝ.
Без значение – не се изтръскваш така.

# 56
Много е невъзпитано най малкото. Не говори добре за тях самите. Затова човек трябва да е по-рязък в такива случаи. И следващия път ги попитай, ако вие им се натресете така, без предупреждение, дали те ще се чувстват комфортно от това. Хората, като цяло, имат лошата черта да не се поставят на мястото на другия. Всичко отстрани е лесно, докато не опре до тяхната глава.

# 57
  • София
Много е невъзпитано най малкото. Не говори добре за тях самите. Затова човек трябва да е по-рязък в такива случаи. И следващия път ги попитай, ако вие им се натресете така, без предупреждение, дали те ще се чувстват комфортно от това. Хората, като цяло, имат лошата черта да не се поставят на мястото на другия. Всичко отстрани е лесно, докато не опре до тяхната глава.
Те може у тях да приемат така, познавам такива хора, но това не означава, че светът трябва да се движи по техните правила и навици.

# 58
О, сега видях, че наистина вече авторката е писала какви са нахалниците. Дори точно мое питане е цитирала в отговора си.Flushed

# 59
Не знам, вече е странно така да се ходи, все пак това са навици от предтелефонната ера. Ми те хората може да не са си у дома, наистина ли така ходят да звънят близки и познати по звънците. За къща го разбирам донякъде, но в град да се вдигнеш просто така по блоковете.

Общи условия

Активация на акаунт