Нашите любими торти ... глазури, покрития и фигурки за тях 92

  • 74 243
  • 738
  •   1
Отговори
  • Пловдив
  • Мнения: 3 325
Добре дошли в новата тортена тема, мили дами!   bouquet

Моля ви когато задавате въпроси, ги маркирайте в друг цвят, за да изпъкват!


Т О Р Т Е Н А   Б И Б Л И О Т Е К А
Основна информация за начинаещи и рецепти



А това са линковете към старите темички:

Глазури, марципан, покрития за торти, фондан, фигурки за торти, 2, 3

Моите любими торти!!!, 2, 3, 4

Нашите любими торти... глазури, покрития и фигурки за тях, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50-та юбилейна, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 84, 86, 87, 88, 89, 90, 91



Галерия Торти - Тук пускайте само снимки на вашите торти с линкове към тях и по възможност с описание на пълнежа на тортата!


Най-често задаваните въпроси и отговори към тях:

В: Задължително ли е да се сложи крем под захарното покритие и какъв?
О: Добре е да се сложи, защото иначе прозира, става неравно и има опастност да се свлече покритието! Най-добре е да се сложи маслен крем (слага се много тънък слой, който не се чувства при консумация), леко разреден кайсиев мармалад, който се оставя да позасъхне или шоколадов ганаш, но с повече шоколад за да държи добре!

В: С кои захарни покрития се работи най-лесно и какво да избера?
О: За начинаещи препоръчвам марципан Варна или млечния марципан, евентуално захарното покритие от бонбони marshmallows. Но и тук както при други рецепти важи - всяка от нас си избира тестото, според това как се и работи с него, какъв е вкуса му, какви са продуктите, които се използват. Затова препоръчвам, ако Сте начинаеща, опитайте различните видове покрития и намерете това, което е най-удачно за Вас и Вашето семейство!

В: Кои захарни покрития се втвърдяват бързо и кои по-бавно?
О: Най-бързо се втърдяват захарните покрития в които има желатин, затова са подходящи за по-сложни и големи фигурки, които трябва да изсъхнат по-бързо! По принцип важи, че ако правите фигурки или цветя за тортата, е добре да са правени поне ден-два по-рано за да са напълно сухи.

В: Колко дълго издържат захарните покрития?
О: Издържат доста дълго - в хладилник поне 2-3 месеца, защото са с много захар, която е един вид консервант!

В: Как се реже блат за торта, как се сиропира?
О:Винаги правя блатовете поне ден преди сглобяването на тортата. Иначе при рязане се ронят и късат. Трябва да са абсолютно изстинали. Същото важи и за кремове, а сиропирането на блатовете се прави също със студена течност. Освен това гледайте да не я сиропирате много - има опасност да се разтече.

Няколко съвета за рязането на блатовете:

Блата трябва да е студен.
Изберете най-дългият нож, който имате и добре го наострете.
Мислено си разделете блата така, че всеки слой да е около 1-1.5 см висок.
Сега ако сте десняци (ако сте леваци, действайте противоположно) сложете лявата си длан на блата и през цялото време притискайте с цялата длан блата. Не много силно, но не и леко. Сега с дясната ръка в която е ножа, започнете да режете най-горната част на блата но само около 2см навътре,, като с лявата ръка леко завъртате блата(като продължавате да притискате).Гледайте да държите ножа хоризонтално и да спазвате  мислено дебелината на слоя.. Когато блата ви е разрязан така по цялата дължина, започнете да режете вече по-дълбоко, като следвате вече направения разрез. Лявата ръка продължава да притиска. Ножа извършва движението на трион(като при рязане на хляб).

В:Как се използват прахообразните сладкарски бои?
О: Направете си първо цялата захарна маса и после разделяйте според това какво количество ще ви е нужно. Боичките разтворете в няколко капки вода - не много - само колкото да се разпуснат.

В: Как да намажем тората отстрани с крем без да омажем подложката с крем?
О: Ето няколко идеи:

по въпроса за чистата чиния: при мен вариантите са следните:
- приготвям тортата и я пренасям вече готова украсена върху декоративната чиния;
- под най-долния блат слагам парчета хартия за печене - при украсяването глазурата пада върху тях, после само ги издърпвам внимателно.
- не правя нищо и накрая със салфетка внимателно почиствам около тортата.

Първо зависи какъв крем правя - колкото е по-гъст крема, толкова по-малко поразии има.
Второ използвам  ето това чудо за нанасяне на крема по страните на тортата - много удобно се нанася и не цапа толкова.
И трето - една моя "рационализация" Wink - тъй като когато пека блата за тортата си изрязвам за дъното на формата колело от хартия за печене, запазвам си изрезката от квадрата от който съм разяла и при мазане и украса отстрани я слагам около тортата. Дори и да се изцапа, после просто маха и готово!

Наскоро четох въпрос, чийто отговор не видях - как правим тортите така, че чинията или подноса около тях остава чист? Аз не съм голям спец, но в началото слагам голямо парче хартия за печене върху чинията, после работя, като не се притеснявам от мацането, а накрая, след като тортата се втвърди и е напълно готова, внимателно изрявзам с ножичка хартията по края на тортата и хартията не се вижда, и подноса е чист. Е, накрая, при ваденето на парчетата е добре да се сетиш да пъхнеш лопатката над хартията  Laughing Онзиден правих един кекс с глазура за гостите на щерката, забравих да сложа хартия, и докато се опитвах да избърша чинията, се сетих да го споделя.

Полезни съвети! Справочник за подправки! Мерни едниници!


Линкове към най-често правените торти:

Торта Трюфел

Алказар

Наполеон 1

Наполеон 2

Торта Рафаело

Торта Татяна - Блатовете НЕ се сиропират!!!

Шоколадова торта с рула на ЛЕО

Торта Медовик

Торта Шварцвалд -  Тането


ПРИБЛИЗИТЕЛЕН БРОЙ ПАРЧЕТА В ЗАВИСИМОСТ ОТ РАЗМЕРА НА ТОРТАТА

Кръгли торти:

Ф30- 18-20п.
Ф28- 16-18п.
Ф26- 16п.
Ф24- 12-14п.
Ф22- 12п.
Ф20- 10-12п.
Ф18- 8-10п.


правоъгълна 30х30см - 24-32п. зависи от размера на парчето.
Ето и 3 варианта за големини, като и трите са нормални парчета.
За 24п. - 4х10см. парчето
за 30п. - 3х10см. парчето
за 32п. - 4х8см. парчето


Ако искате да поздравите някой по случай празника, подарете му тема ТУК

# 1
  • Мнения: 1 965
Пепи, благодарности, че наблюдаваш темата!!!   bouquet
Ще доживея ли някога да съм първа?!?!  Rolling Eyes Я да видим????
 newsm44 newsm68 newsm44 newsm68

# 2
  • Мнения: X
А аз вторааа...ама ха!

# 3
# 4
  • Мнения: 1 461
хоп и аз  Grinning
Пепи благодаря за темата   bouquet

# 5
  • Мнения: 1 122
_Пепи_  bouquet

Ели в момента правя твоите къпкейксчета. Ако станат ще покажа.

# 6
  • Мнения: 50
Здравейте момичета,следя ви от доста време и досега не съм се включвала,защото не мога да се похваля с толкова добре изпипани торти и все отлагах като мислех,че следващата ще е по добра и тогава ще ви се представя,но днес се почувствах като крадец,защото и аз си изтеглих книжките за което ви благодаря от все сърце. newsm51 newsm51 newsm51Всичко което съм направила до сега е благодарение на вас  bouquetмного четох и всичко е така добре обяснено,че човек като мен който не се е хващал да направи до сега дори и кекс  Embarassedуспях да се справя.МНОООООГО ВИ БЛАГОДАРЯ,ЧЕ ВИ ИМА newsm51 newsm51 newsm51 newsm51 newsm51




Последна редакция: вт, 22 сеп 2009, 13:33 от BOBIVO1

# 7
  • Мнения: 22 412
Здравейте момичета. ))

Аз сигурно ще задам възможно най-идиотският въпрос, но....

Каня се да правя една торта, блатовете на която трябва да се пекат отделно и се препоръчва да е на намазнена кухненска хартия.
Тъй като аз нямам такава хартия (а не ми се ходи до другият край на града да си купя) се чудя дали ако намазня една тавичка и я поръся с брашно....и сложа блата да се пече в нея ще стане?

# 8
  • Мнения: 1 122
Mirama рискуваш да не ти се отлепи. Ако имаш алуминиево фолио също става, а също и листа от тетрадка като намазняваш с олио.

# 9
  • София
  • Мнения: 255
Mirama трябва си хартия, според мен!

Пепи, Благодаря за новата тема! Hug

# 10
  • Мнения: 1 491
Нощните птици докато се събудят и Пепи нова тема  Mr. Green   bouquet  bouquet

HOLY не сме те забравили, пък аз те "дебна" и в една друга тема  Mr. Green  hahaha


Айде да се стегна в кръста и да се приготвям за кафенце от 14ч ... Да си взема фотото, аааа?

# 11
  • Мнения: 634
Пепи ,благодаря ти за темата   bouquet
Холи ,много оригинална кошница Hug
Мирама ,аз лично постилам от долу вестинк,но ако печеш така наистина не зная как ще извадиш блата цял ,без да го натрошиш newsm78
Виолет блу ,снимай мила и докладвайте после как мина срещата .Аз вчера не се сетих да взема моето фото и да снимам нашата среща в Пловдив ,но ми беше много приятно в компаниятя на Пепи и Краси.Естествено за какво сме си бъбрили ,разменихме си малко продукти и хайде обратно ,но със сигурност ще се съберем пак Peace

# 12
  • Плевен
  • Мнения: 1 738
Здравейте момичета. ))

Каня се да правя една торта, блатовете на която трябва да се пекат отделно и се препоръчва да е на намазнена кухненска хартия.
Тъй като аз нямам такава хартия (а не ми се ходи до другият край на града да си купя) се чудя дали ако намазня една тавичка и я поръся с брашно....и сложа блата да се пече в нея ще стане?
Не е нужно да ходиш до другия край на града. В почти всеки хранителен магазин има на Фино.
Баба ми преди праваше тоя номер с вестник и като го отлепи от блата тук там се четеше пресата Joy

# 13
  • Vaudreuil Canada
  • Мнения: 2 609
Пепи благодаря за новата тема

Аталанта аз си увих дъмито със стречфолио или както там се води найлоновото фолио и отгоре покрих - после свалих покритието (на места беше залепнало за фолиото но пък дъмито е здраво и читаво.

Рая на мен ми се е пресичал ганаш - нищо не съм и опитвала да го правя.

Холи много хубави торти пак - кошницата е страхотна.

# 14
  • Мнения: 2 185
  tiptoe
Честита мома рожденичка на Рая! Чакаме тортата!

Общи условия

Активация на акаунт