В кухнята на Близнаците ....

  • 57 642
  • 65
  •   1
Отговори
  • Мнения: 610
                                 



     ДОБРЕ ДОШЛИ В МОЯТА ТЕМА !


Първо искам да Благодаря на всички момичета от готварския форум на бг. мамма и най-вече на мамите от тази вкусна, красива и уютна тема- http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=456612.0    bouquet Те са моето вдъхновение ! Благодаря им за споделените рецепти, опит, съвети... Hug
Аз съм от начинаещите кулинарки... Blush но всичко което приготвям , го правя с голямо желание и много любов.  Heart Eyes
Всъщност трябва да си призная , че главните " виновнички "  Simple Smile които преди около година ме накараха да се развихря в кухнята  cook  са от ето тази темичка - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=391422.0  Благодарение на тях и вкусната тема която направиха , аз започнах да влизам по-често в кухнята....да пробвам нови и непознати вкусове за мен и моето семейство.
Mentha , Petia 911 , Tali Dan - Благодаря ви момичета !   bouquet  Hug

Рецептите които ще споделям тук са семейни, от форума, книги, списания, Интернет...

Първата рецепта която ще напиша е за едни много вкусни и мекички курабийки.



4 яйца, 1 ч. чаша захар, 1ч. чаша кисело мляко и 1 ч. чаша олио се разбиват.
Пресява се 1кг. брашно, прави се кладенче, в кладенчето се слага едно пакетче амонячна сода и една щипка сода бикарбонат. Омесва се добре и се прибавят разбитите по горе продукти.
Омесва се пак и тестото се разточва на пласт с дебелина около 1см.
Курабийките се поръсват със захар и се пекат в предварително загрята фурна на 180гр.  до зачервяване.
Източник : маминия тефтер.  Simple Smile



Добър апетит ! 

# 1
  • Мнения: 610
Портокаловата  торта на Конан Дойл.

Продукти:
4яйца
1ч.ч. брашно
2 портокала
1ч. л. масло
3/4 ч.ч. захар
2с.л. нишесте
1/2 ч. л. сода бикарбонат
3/4 ч.ч. прясно мляко
сол на вкус

за крема:
2ч.ч. сметана
1ч.ч. пудра захар
1/2 ч.л. ванилия

Единият портокал се обелва, кората се настъргва на ситно, а другият се оставя за украса.
Разделят се жълтъците от белтъците. Жълтъците се разбиват със захарта на гъста пяна , прибавят се портокаловата кора и солта. Добавя се по малко от млякото , брашното, нишестето и содата. Сипва се сокът от изцедения портокал и се прибавят разбитите на твърда пяна белтъци. Разбърква се още веднъж и сместа се изсипва в намазана с масло и поръсена с брашно форма. Изпича се във фурна при 180гр.  за 40-50 минути.
За крема се смесват сметаната с пудрата захар и ванилията и се разбива с миксер 7-10 минути.
Готовият блат се охлажда леко , разрязва се на две части хоризонтално и първият слой се намазва с половината от готовия крем.
Похлупва се с втория блат и също се намазва с крем.Отгоре се нареждат резени от втория портокал.

*  Тортата може да се украси и с други плодове.
Аз украсих с портокал и малинки.



Източник :- сп. Кулинарен Журнал.

# 2
  • Мнения: 610
Пилешки месца с арпа и зеленчуци




Източник : Рецептата взех от тук - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=193235.msg13161804#msg13161804  аз нямах печена чушка, сложих сурова, добавих и моркови, стана много вкусно.   chef

Добър апетит !

# 3
  • Мнения: 610
Руло с шипков мармалад




Източник : http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=357183.msg9634081#msg9634081

На малките ми сърчица направих парченцата от рулото като охлювчета  Simple Smile да се радват.  Heart Eyes

# 4
  • Мнения: 610
Пица




Източник : идеята за пицата взех от тук http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=448141.msg13474245#msg13474245

# 5
  • Мнения: 610
Много вкусни оризови кюфтенца



Източник : http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=371720.msg10627870#msg10627870

# 6
  • Мнения: 610
Торта " Тиквена сладост"

Продукти:
1малка тиква
2 пакета обикновени бисквити
1ч.ч. захар
1ч.ч. галета
1 и 1/2 чаени чаши вода
1 ч.ч. орехи , стафиди
канела, сметана

Захарта се карамелизира в тенджера. Разрежда се с водата и се прибавя нарязаната на кубчета тиква. След като тя се свари , се пасира и се добавят натрошените бисквити и останалите продукти без сметаната. От тази смес в голяма чиния се оформя торта , покрива се с разбитата сметана. Оставя се в хладилник за един ден , за да се стегне.



Източник : сп. Кулинарен Журнал

# 7
  • Мнения: 610
Пастички

200гр. обикн. бисквити
един натурален шоколад ( от 90гр.)
един млечен шоколад ( от 90гр.)
100гр. масло
1с. лъжица мед
200мл. течна сладкарска сметана
2с. лъжици пудра захар
за украсата - сметана и плодове, може къпини, малини...по избор , аз сложих къпини от сладко.

Бисквитите се смилат, маслото се разтопява с меда и се смесва със смляните бисквити, с тази смес се покрива дъното на малка тавичка. Слага се в хладилник за кратко. Двата шоколада се разтопяват на водна баня, към тях се добавя и пудрата захар, разбърква се добре . Сметаната се разбива с миксер и към нея се добавя шоколадовата смес, получената смес се излива върху бисквитения пласт в тавичката , заглажда се . Остава се в хладилник минимум 3 часа.
Украсява се с малко разбита сметана и плодове .

Източник: рецептата взех вчера от приятелка която ме почерпи с тези пастички за именния си ден . Страшно ги харесах и реших, че това ще е един от сладкишите които ще направя за имения ден на моята дъщеря Йоана.  Heart Eyes
Днес ги направих  Simple Smile всички в къщи ги харесаха  Party много са вкуснички и се топят в устата .... eat



Добър апетит !

# 8
  • Мнения: 610
Бананов кекс

Този кекс е много любим на всички в къщи и аз често го приготвям .  Simple Smile



Източник :http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=371720.msg10155521#msg10155521

Mentha    bouquet

# 9
  • Мнения: 610
Финландски Коледни сладки




Източник: http://kulinar.gbg.bg/index.php?area=1&p=recipe&id=2236&print=1

# 10
  • Мнения: 610
Ягоди с шоколад
                                                   

                                     


На водна баня се разтопява шоколада, изчаква се леко да се охлади и в него се потапя всяка ягодка , като се върти докато се покрие с шоколада.
Готовите ягоди се поставят на хартия за печене и се оставят за кратко в хладилник.
Може да се направят и с бял шоколад, според вкуса.  Simple Smile




Добър апетит !

# 11
  • Мнения: 610
Пиле с кетчуп, мед и соев сос




Източник :- http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=371720.msg10678535#msg10678535

# 12
  • Мнения: 610
Питка с кайма

Продукти:
500г кайма
2 глави кромид
вегета
черен пипер
магданоз
15 супени лъжици брашно
1 бакпулвер
1 ч.ч. кисело мляко
3 яйца

Каймата се омесва с нарязания на ситно лук, вегетата и черния пипер. Запържва се и се добавя нарязания на ситно магданоз . Смесва се с брашното , бакпулвера, киселото мляко и яйцата. Сместа се изсипва в тавичка и се пече на умерена фурна.

Източник:- сп. Кулинарен Журнал




Добър апетит !

# 13
  • Мнения: 610
Латкес ( картофени кюфтенца)

Продукти:
2 чаени чаши обелени и настъргани картофи
1с.л. настърган кромид
3 яйца
2с.л. брашно
1 и 1/2 ч.л. сол
1/2 чаена чаша олио

Настърганите картофи се поставят в тензухена кърпа и се изстискват добре. Прехвърлят се в купа и се смесват с лука, разбитите яйца, брашното и солта.
От получената смес се загребва с голяма лъжица и се пуска във врящото олио. Пържи се и от двете страни. Готовите кюфтенца се оставят върху домакинска хартия за да се отцедят от излишната мазнина.

Източник :сп. Кулинарен Журнал

# 14
# 15
  • Мнения: 610
Бисквитена торта




Продукти:
2 пакета обикновени бисквити
400г заквасена сметана
1/2 чаена чаша захар
4 с.л. сладко от кайсии ( праскови)
1 пакетче ванилия
200г кисело мляко
за украсата - шоколадови пръчици ( аз украсих с какао нескуик )

В купа се смесват - сметаната, захарта, сладкото, ванилията и киселото мляко.
Дъното на малка тавичка се покрива с бисквити, залива се с част от сместа, отново се нареждат бисквити ......до изчерпване на продуктите. Завършва се със сметановата смес.
Преди поднасяне тортата се оставя за около 2 часа в хладилник .

Източник : сп. Бон Апети



Добър апетит !

# 16
  • Мнения: 610
Картофени кюфтета с топено сирене




Сваряват се 1 кг. картофи, обелват се и се смачкват на пюре. Прибавят се 2 жълтъка, 1 цяло яйце, 100гр. настърган кашкавал, 2 супени лъжици галета, черен пипер и сол на вкус.
От получената смес се оформят кръгли кюфтенца, издълбава се дупка във всяко, слага се по 1 парченце топено сирене, след това сиренцето се " завива" в кюфтенцата.
Слагат се в намаслена тавичка и се запичат за кратко, като отвреме на време ги обръщаме в мазнината.

Източник : сп. Апетитно



Добър апетит !

# 17
  • Мнения: 610
Пастет от яйца, грах и орехи




Източник : http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=371720.msg10267442#msg10267442

# 18
  • Мнения: 610
Салатка " гъбки "

Продукти - 3 яйца, 2 домата, 1 лист зелена салата и малко майонеза.
Яйцата се сваряват и обелват . Отрязват се от едната страна , за да стоят стабилно изправени.
Доматът се разрязва на две и се издълбава. Поставя се върху яйцето така, че да заприлича на гъбка. Отгоре се украсява с капчици майонеза и се поставя върху зелената салатка.




Източник : сп. 1001 рецепти

# 19
  • Мнения: 610
Крем супа от броколи и сметана




Източник : kaigi   bouquet http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=373486.msg13548264#msg13548264

# 20
  • Мнения: 610
Сладолед - Динена наслада





Източник : http://www.xcerx.com/index.php?m=348&lang=1

# 21
  • Мнения: 610
Пастет от пилешки дробчета, яйца и лук

Продукти :
220гр. пилешки дробчета
45 мл. олио
1 глава кромид
45 + 30 мл. пилешки бульон
2-3 твърдо сварени яйца
2-3 стръка зелен лук , черен пипер , сол.

Олиото се загрява в тиган и в него се запържва ситно нарязания лук докато омекне.
Прибавят се пилешките дробчета и се пържат, като се бъркат и се раздробяват с вилица.
Долива се 45 мл. бульон и бъркането продължава още няколко минути. Сместа се прехвърля в кухненски робот и се пасира. Изважда се от робота и в него се поставят сварените яйца и зеления лук.
Добавят се останалите 30 мл. бульон , сол и пипер и всичко се пасира до паста.




Източник : http://spisania.rozali.com/ot-kulinaren-jurnal/p6109.html

# 22
  • Мнения: 610
Сладкиш с кадаиф и ванилов крем на Marieta   bouquet





Източник : http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=166666

# 23
  • Мнения: 610
Предястие " Дамски обувки "

2 малки краставици
50г шунка
2 с.л. настърган кашкавал
клечки за зъби, домат

Краищата на краставиците се отрязват леко под наклон, така че да се получи токчето на обувката. Краставиците се издълбават под формата на лодки и с клечка за зъби закрепваме " токчето на обувката " към тях. Шунката се нарязва на ситно , смесва се с кашкавала и с тях се пълнят лодките . От обелките на краставиците се изрязват каишки на обувките и се закрепят с клечки за зъби.



Източник : сп. Кулинарен Журнал

# 24
  • Мнения: 610
Меденки




Рецептата за меденките е на Tali Dan   bouquet

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=371720.msg10644068#msg10644068

# 25
  • Мнения: 610
Пържоли с топено сирене , сметана и гъби

Продукти :
1кг свински пържоли
1 опаковка топено сирене
гъби ( около 300гр.)
половин ч.ч. бяло вино, заквасена сметана

Пържолите се начукват, осоляват се , в йенска тенджера се нареждат - ред пържоли , върху всяка кръгчета топено сирене, гъбки.....и така до изчерпване на продуктите.
Накрая се заливат със смес от - заквасената сметана , бялото вино и малко вода.
Пекат се на умерена фурна около 2 часа.

# 26
  • Мнения: 610
Лейках - меден сладкиш





Рецептата е предоставена от Espa .   bouquet
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=371720.msg10435925#msg10435925

# 27
  • Мнения: 610
Шоколадови бисквити Трюфел





Източник : http://www.gotvetesmen.com/recipes/categories/DESSERTS/cracker/recipe_121.php

# 28
  • Мнения: 610
Кадурей Шоколад - Шоколадови Топки





Рецептата е на Tali Dan   bouquet
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=371720.msg10343179#msg10343179

# 29
  • Мнения: 610
Пилешки бутчета със сусам

Продукти : 4 пилешки бутчета, 4 супени лъжици настърган кашкавал, 2 супени лъжици сусам, 2 супени лъжици галета, 1 чаена лъжица риган, 1 чаена лъжица червен пипер, 1 чаена лъжица мащерка, настърганата кора на един лимон, 1 цял лимон, сол, черен пипер, 2 яйца.

Галетата, кашкавалът, сусамът, ригана, червеният пипер, мащерката и лимоновата кора се разбъркват в купа. Бутчетата се посоляват и се поръсват с черния пипер. Яйцата се разбиват с 2 супени лъжици вода. Всяко бутче се потапя първо в тях , а след това в сместа с кашкавала и галетата. Слагат се в намаслена тавичка и се поръсват с лимонов сок.
Пекат се в предварително загрята на 180 гр, фурна до готовност.





Източник : сп. Апетитно

# 30
  • Мнения: 610
Бобале ( картофен кекс )





Рецептата за бобале е на Mentha .   bouquet
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=391422.msg11172927#msg11172927

# 31
  • Мнения: 610
Кошнички от бутер тесто с крем


Продукти :
1 опаковка бутер тесто
250 гр. крем ванилия , аз използвах готовия крем на Д-р Йоткер
За украсата - сладко от къпини ( може и от малини, боровинки....според вкуса  Simple Smile )

Тестото се разрязва на квадратчета със страна около 10 см.
Квадратите се поставят във формички за мъфини ( може да се сложат и в алуминиеви форми за кексчета ) . Пекат се в предварително загрята фурна на 180 гр. до златисто ( около 10 м. )
Оставят се да изстинат и се пълнят с крема.


# 32
  • Мнения: 610
Ваниловите кексчета на Джемма





Рецептата на Джемма   bouquet е тук :
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=176696.msg3541416#msg3541416

# 33
  • Мнения: 610
Мини кюфтенца с топено сирене


Продукти :
500г кайма смес
1 глава кромид
1 филийка сух хляб
100гр. топено сирене
галета, сол, черен пипер, магданоз

Каймата се омесва с лука, хляба и подправките . Оформя се на малки топчета.
По средата им се прави дупчица и се поставя малко парченце топено сирене.
След това кюфтенцата се овалват в галетата и се пържат в силно сгорещено олио.





Източник : сп. Кулинарен Журнал

# 34
  • Мнения: 610
Браунис





Рецептата за браунис е на Mentha .   bouquet
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=371720.msg10432123#msg10432123

# 35
  • Мнения: 610
Баница със сирене



Баницата направих по тази рецепта на МИШЕЛ , http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=445616.msg13287196#msg13287196  с малки промени от мен , вместо 3 яйца сложих 4 и добавих и 1 ч. чаша лимонада.

# 36
  • Мнения: 610
Френски сладкиш с круши





Рецептата за този разкошен сладкиш е на Natalyna.   bouquet
http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php?topic=249.msg32679#msg32679

# 37
  • Мнения: 610
Sders ( бонбони от фурми )





Рецептата за бонбоните е предоставена от marsy .   bouquet
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=448336.msg13550715#msg13550715

# 38
# 39
  • Мнения: 610
Шоколадов сладкиш с черешки

Продукти: 125 гр. масло
125 гр. кисело мляко
150 гр. захар
3 яйца
200 гр. брашно
1/2 пакетче бакпулвер
1 с. л. какао , 50 гр. разтопен натурален шоколад
За плънката : 150 гр. кисело мляко
150 гр. сметана
225 гр. череши , замразени или от консерва
Намажете леко с масло форма за печене с диаметър 21 см.
Загрейте фурната до 180 гр. Разбийте на крем маслото, млякото, захарта и яйцата.
Изсипете брашното , бакпулвера и какаото и разбъркайте добре.
След това добавете разтопения шоколад.
Печете блата 45 - 50 минути. Охладете сладкиша за 5 минути , преди да го извадите от формата. Разрежете го напречно .
За плънката - разбийте сметаната докато се сгъсти и прибавете млякото . Отцедете добре черешите . Добавете ги към крема и разбъркайте внимателно . С получения крем слепете двата блата.






Източник : сп. Кулинарен Уикенд

# 40
  • Мнения: 610
Бисквити с ванилия за Св. Валентин








Източник : рецептата за тези вкусни бисквитки взех от тук
http://mycookingcreations.blogspot.com/2009/04/biscotti-alla-van … -granella-di.html

# 41
  • Мнения: 610
Кюфтенца с маслини ( от Гръцката кухня )

Продукти : 1 кг. кайма ( свинско и телешко 50 : 50 )
1 филия хляб
1 картоф
2 с.л. оцет
1 глава лук
1 капачка узо
2 яйца
150 гр. зелени маслини
1 с.л. джоджен
брашно, зехтин, черен пипер, сол

Картофът се сварява и се пасира , а филията хляб се накисва във вода, след което се отцежда.
Маслините се изчистват от костилките . В купа се слага каймата и към нея се добавят картофът , хлябът, нарязания лук, маслините , узото, оцетът, разбитите яйца, джоджен, черен пипер и сол.
Всички продукти се омесват , след което сместа се оставя да престои в хладилник 5-6 часа.
В тиган се загрява зехтин за пържене. От сместа се оформят малки кюфтенца , овалват се в брашно и се изпържват .





Източник : сп. Кулинарен Уикенд

# 42
  • Мнения: 610
Кокосови бонбони







Източник : по рецептата на Pety   bouquet Страхотни !
http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php?topic=2136.msg45236#msg45236

# 43
  • Мнения: 610
Шоколадови бонбони





На водна баня разтопявам натурален ( бял) шоколад + малко масло .
По големите бонбони направих в силиконови формички - http://media.snimka.bg/5590/017434943.jpg
А за по- малките ползвах празна кутия от бонбони - http://media.snimka.bg/5591/017436958.jpg
След като се напълнят формичките се слагат в хладилник .
Цветните бонбони са от бял шоколад , оцветен с червена сладкарска боя.

# 44
  • Мнения: 610
Шоколадов сладкиш с майонеза





Източник : рецептата за този вкусен сладкиш е на sladka hapka .  bouquet
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=464514.msg13858192#msg13858192

# 45
# 46
  • Мнения: 610
Портокалови мъфини





Източник : По рецептата на Umbra .   bouquet
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=320407.msg9068629#msg9068629

# 47
  • Мнения: 610
Реване





Източник : по рецепта на berina.   bouquet
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=254554.msg6090866#msg6090866

# 48
  • Мнения: 610
Селски пай




http://foto.bg/data/500/tmpphpxsa4Jr.jpg


Източник : рецептата за пая е на Tannita.   bouquet
http://tanitaang.blogspot.com/2010/02/blog-post_18.html

# 49
  • Мнения: 610
Кекс с тиква и лешници




Продукти :
1 ч.ч. настъргана тиква
1ч.ч. растителна мазнина
1 ч.ч. прясно мляко
2 и 1/2 ч.ч. брашно
1 ч.ч. бяла захар
1/2 ч.ч. фино смлени лешници
1 ч.ч. кафява захар
3 яйца
1 пакетче бакпулвер
1/2 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.л. канела
2 ванилии , щипка сол

Начин на приготвяне :
В купа пресяваме брашното заедно с набухвателите , подправките и солта.
В друга купа смесваме захарта и мазнината  и разбиваме с миксер до пухкав крем.
Добавяме яйцата едно по едно и разбъркваме към захарната смес.
Прибавяме млякото и разбъркваме добре . Смесваме мократа и сухата смес , като добавяме брашното на части , докато се поеме изцяло. Разбъркваме добре.
Добавяме тиквата и лешниците и разбъркваме отново.
Изсипваме в набрашнена и намаслена форма. Печем в предв. загрята фурна на 180 гр.  около 50 минути .




Източник : сп. Кулинарен Уикенд

# 50
  • Мнения: 610
Карамелен ябълков кекс

Продукти :
175г меко масло
175 г кафява захар
1ч.л. ванилия
2 яйца
225 гр. брашно
1/2 ч.л. канела
4 с.л. кисело мляко ( препълнени )
2 ябълки
50гр. орехи, едро накълцани и 1 с. л. накълцани
50 гр. карамелени бонбони
2 с. л. сметана

Загрейте фурната на 160 гр. Намазнете правоъгълна форма за кекс и застелете дъното и стените с хартия за печене.
Разбийте маслото, захарта и ванилията и добавете яйцата едно по едно.
Сложете брашното, канелата и киселото мляко.
Обелете , почистете ябълките и ги нарежете на дребно. Сложете и тях към сместта за кекса и объркайте добре. Сипете тестото във формата за кекса и загладете повърхността.
Поръсете с дребно накълцаните орехи . Запечете по средата на фурната за 1 час и 20 мин.
Проверете дали е готов с дървено шишче . Оставете да изстине във формата.
Сложете карамелените бонбони и сметаната в малка тенджерка . Загрейте на бавен огън , като бъркате докато бонбоните се разтопят  и получите гъст карамелен сос. Оставете го да се поохлади за минутка докато внимателно обърнете кекса. Полейте го с карамела и веднага го поръсете с едро накълцаните орехи .




Източник : сп. Good Food

# 51
  • Мнения: 610
Италиански шоколадов сладкиш





Източник : http://vkuhniata.wordpress.com/2009/11/24/italian-chocolate-cake/

# 52
  • Мнения: 610
Мъфини със стафиди





Източник : по рецепта на Pety.   bouquet
http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,2136.msg51102.html#msg51102

# 53
  • Мнения: 610
Шоколадова торта с дулсе де лече и бананов мус






Източник : рецептата за тортата е на Espa   bouquet
http://vkuhniata.wordpress.com/2010/01/30/birthday-cake-for-my-love/

# 54
  • Мнения: 610
Кексчета със сирене и сусам

Продукти :
3 яйца
сол на вкус
200 гр. брашно
2-3 с. лъжици олио ( зехтин )
1/2 кофичка кисело мляко
1 бакпулвер
200 гр. натрошено сирене
сусам за поръсване

Яйцата се разбиват с брашното , сол на вкус и мазнината. Киселото мляко в което е разтворен бакпулверът , се добавя към яйчената смес . След това се добавя и натрошеното сирене.Получената смес се разпределя във формички за печене , които се поставят в силно загрята фурна. След като леко се зачервят , се поръсват със сусам и температурата във фурната леко се намалява.





Източник : сп. Кулинарен Журнал

# 55
  • Мнения: 610
Мляко с грис

Продукти :

1 л. мляко
9 с. л. грис
8 с. л. захар
1 ванилия

Млякото , захарта и гриса се слагат в тенджера на котлона.
Бъркат се докато заври , накрая се слага ванилията.
Готовата смес се изсипва в намокрени чаши , за да може да се обърне по- лесно.
По желание се поръсва с канела .




Източник : Elmalı Turta
Благодаря на bz   bouquet  за превода от турски език .  Heart Eyes

# 56
  • Мнения: 610
Пиленца от яйца


За да приготвите тези сладки пиленца са ви нужни 5 твърдо сварени яйца.
Те се разполовяват и жълтъците им се изваждат .
Жълтъците пасирах с малко настъргано сирене , малко масълце и сол .
От тях оформих коремчетата и главичките , за очички сложих маслини , за гребенчета червена чушка и за нослетата морков , за крилцата магданоз , може да се сложи и зелена чушка.


# 57
  • Мнения: 610
Ябълков пай




Източник : рецептата за пая е на petia911 .   bouquet
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=371720.msg10353554#msg10353554

# 58
  • Мнения: 610
Какаови трюфели

Продукти :
1 пакет обикновени бисквити
125 гр. масло
1 ч. ч. пудра захар
2 ванилии
1/2 ч, ч. смлени орехи
50 гр. какао ( едно пакетче )

Бисквитите се смилат . Към тях се добавят пудрата захар, ванилиите и част от какаото.
Маслото се разтопява и се смесва с тях . Добавят се орехите. От сместа се оформят малки топчета , които могат да се овалят в какао или орехи .
След направата им , трюфелчетата се поставят за малко в хладилника, докато се стегнат.




Източник : сп. Кулинарен Уикенд

# 59
# 60
  • Мнения: 610
Мъфини със смокини и орехи



Продукти :

3 яйца

125 гр. меко масло

250 гр. брашно

1/2 пакетче бакпулвер

1 ч. ч. захар

1/2 ч. чаша смлени орехи

1 ч. л. есенция ванилия

1/2 ч. л. канела

1 ч. ч. смокини , нарязани на малки парченца

Приготовление :

Мекото масло се разбива със захарта до получаване на пухкав крем , добавят се и яйцата едно по едно и се разбива добре , слага се и ванилията,  прибавя се пресятото брашно с бакпулвера и канелата , разбърква се , накрая се добавят орехите и нарязаните смокини и се разбърква внимателно с дървена лъжица .

Мъфините се пекат в предварително загрята фурна на 180 гр. около 25 минути .

# 61
  • Мнения: 610
Кюфтенца в доматено - яйчен сос



Продукти :
500гр. кайма

1 глава лук

1 яйце

1 филия хляб

 черен пипер , сол и магданоз .

Приготовление :

Омесва се каймата , лука ( настърган на ситно ренде ) , филията хляб натопена в малко прясно мляко или вода , черния пипер , сол на вкус и магданоза .

Във вряща вода се пускат оформените кюфтета .

Продукти за соса :
2 яйца

около 800 гр. домати настъргани на ренде

1 ч.л. захар

2 листа дафинов лист

лук

3 с. л. брашно + 200 гр. бульон от кюфтетата

Приготвяне на соса :

В тенджерка се задушава лука , добавят се настърганите домати , лъжичката захар  и дафиновия лист . Към сгъстените домати се прибавя брашното размито с 200гр. от бульона , разбърква се и се добавя още бульон , толкова колкото да се получи рядка каша , слагат се и кюфтетата . Оставят се да поврът около десетина минути , след което се прибавят и разбитите яйца . След “ побеляването “ на яйцата се сваля от огъня .

# 62
  • Мнения: 610
Медени ореховки



Продукти :
1 ч. ч. / 150 гр. / мед

1 /2 ч. ч. захар

2 яйца

1 с. л. масло

1/2 ч. л. сода бикарбонат

1/2 ч. л. канела

1 /2 ч. ч. смлени орехи

около 500 гр. брашно / колкото да се получи меко тесто /

Приготовление :
Медът и захарта се разтопяват на водна баня на тих огън , сипва се брашното и се разбърква .

Сместа се охлажда и се разбърква с яйцата и разтворената в малко вода сода . Прибавят се разтопеното масло , канелата и орехите . Готовото тесто се слага в хладилник за около час .
След като се извади от хладилника тестото се разточва и с формички се изрязват фигурки .

Нареждат се в тавичка постлана с хартия за печене и се изпичат във фурна при температура 180 гр. до леко покафеняване .

Рецептата за Медените ореховки е от сп. Кулинарен журнал

# 63
  • Мнения: 610
Бонбони с тиква и орехи



Продукти :
400 гр. тиква

1ч . ч. / 150 гр. / ситно смлени орехи

1 пакет / 100 гр. / обикновени бисквити

4 с. л. пудра захар

1 /2 ч. л. канела

кокосови стърготини за овалване

Приготовление :
Нарежете тиквата на малки парчета и я сварете с пудрата захар , отцедете излишната вода и пасирайте . След като изстине тиквеното пюре добавете смлените бисквити , смлените орехи и канелата .Разбъркайте добре .

От получената смес оформете малки топчета и ги оваляйте в кокосовите стърготини .

Идеята за бонбоните е от тук - Pembe Tatlar

# 64
  • Мнения: 610
Сладкиш със сливов мармалад и орехи

Продукти за 1-на доза :

2 яйца

1 ч. ч. кисело мляко , 1 ч. л. сода / слага се в млякото /

1/2 ч. ч. олио

1 ч. ч. захар

2 ч. ч. брашно

4 ванилии

1 ч. ч. едро смлени орехи

мармалад от сини сливи за мазане на блата

пудра захар за поръсване

Приготовление :

Разбиват се продуктите за първата доза – яйцата , киселото мляко , олиото, захарта и накрая брашното с двете ванилии . Получената смес се изсипва в подмазана тавичка и се пече в предварително загрята фурна на 170 гр. около 30 минути / проверявайте с дървено шишче /Докато се пече първият блат се приготвят продуктите за втория . Пак последователно се разбиват същите продукти . Когато първият блат е изпечен се изважда от фурната и още топъл , бързо се намазва с мармалада и се поръсва с орехите , веднага върху него се излива сместа за втория блат и се пече така върху първия   до готовност .

След като сладкиша поизстине се поръсва с пудра захар .

# 65
  • Мнения: 610
Салата с рукола, моркови и шунка

Продукти:

200 гр. рукола

3 едро настъргани моркова

6 резена шунка от бут

50 гр. белени и печени тиквени семки

прясно смлян черен пипер

Приготовление :

Измийте руколата и я сложете в широка чиния. Добавете настърганите моркови и ги объркайте с руколата. Поръсете с тиквените семки, а отгоре сложете резени шунка. Овкусете и поръсете с черния пипер.

Общи условия

Активация на акаунт