Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Нашите любими торти ... глазури, покрития и фигурки за тях 102

  • 118 834
  • 739
  •   1
Отговори
  • Пловдив
  • Мнения: 3 325
Добре дошли в новата тортена тема, мили дами!     bouquet

Моля ви когато задавате въпроси, ги маркирайте в друг цвят, за да изпъкват!


Т О Р Т Е Н А   Б И Б Л И О Т Е К А
Основна информация за начинаещи и рецепти



А това са линковете към старите темички:

Глазури, марципан, покрития за торти, фондан, фигурки за торти, 2, 3

Моите любими торти!!!, 2, 3, 4

Нашите любими торти... глазури, покрития и фигурки за тях, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50-та юбилейна, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 84, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101





Галерия Торти - Тук пускайте само снимки на вашите торти с линкове към тях и по възможност с описание на пълнежа на тортата!


Най-често задаваните въпроси и отговори към тях:

В: Задължително ли е да се сложи крем под захарното покритие и какъв?
О: Добре е да се сложи, защото иначе прозира, става неравно и има опастност да се свлече покритието! Най-добре е да се сложи маслен крем (слага се много тънък слой, който не се чувства при консумация), леко разреден кайсиев мармалад, който се оставя да позасъхне или шоколадов ганаш, но с повече шоколад за да държи добре!

В: С кои захарни покрития се работи най-лесно и какво да избера?
О: За начинаещи препоръчвам марципан Варна или млечния марципан, евентуално захарното покритие от бонбони marshmallows. Но и тук както при други рецепти важи - всяка от нас си избира тестото, според това как се и работи с него, какъв е вкуса му, какви са продуктите, които се използват. Затова препоръчвам, ако Сте начинаеща, опитайте различните видове покрития и намерете това, което е най-удачно за Вас и Вашето семейство!

В: Кои захарни покрития се втвърдяват бързо и кои по-бавно?
О: Най-бързо се втърдяват захарните покрития в които има желатин, затова са подходящи за по-сложни и големи фигурки, които трябва да изсъхнат по-бързо! По принцип важи, че ако правите фигурки или цветя за тортата, е добре да са правени поне ден-два по-рано за да са напълно сухи.

В: Колко дълго издържат захарните покрития?
О: Издържат доста дълго - в хладилник поне 2-3 месеца, защото са с много захар, която е един вид консервант!

В: Как се реже блат за торта, как се сиропира?
О:Винаги правя блатовете поне ден преди сглобяването на тортата. Иначе при рязане се ронят и късат. Трябва да са абсолютно изстинали. Същото важи и за кремове, а сиропирането на блатовете се прави също със студена течност. Освен това гледайте да не я сиропирате много - има опасност да се разтече.

Няколко съвета за рязането на блатовете:

Блата трябва да е студен.
Изберете най-дългият нож, който имате и добре го наострете.
Мислено си разделете блата така, че всеки слой да е около 1-1.5 см висок.
Сега ако сте десняци (ако сте леваци, действайте противоположно) сложете лявата си длан на блата и през цялото време притискайте с цялата длан блата. Не много силно, но не и леко. Сега с дясната ръка в която е ножа, започнете да режете най-горната част на блата но само около 2см навътре,, като с лявата ръка леко завъртате блата(като продължавате да притискате).Гледайте да държите ножа хоризонтално и да спазвате  мислено дебелината на слоя.. Когато блата ви е разрязан така по цялата дължина, започнете да режете вече по-дълбоко, като следвате вече направения разрез. Лявата ръка продължава да притиска. Ножа извършва движението на трион(като при рязане на хляб).

В:Как се използват прахообразните сладкарски бои?
О: Направете си първо цялата захарна маса и после разделяйте според това какво количество ще ви е нужно. Боичките разтворете в няколко капки вода - не много - само колкото да се разпуснат.

В: Как да намажем тората отстрани с крем без да омажем подложката с крем?
О: Ето няколко идеи:

по въпроса за чистата чиния: при мен вариантите са следните:
- приготвям тортата и я пренасям вече готова украсена върху декоративната чиния;
- под най-долния блат слагам парчета хартия за печене - при украсяването глазурата пада върху тях, после само ги издърпвам внимателно.
- не правя нищо и накрая със салфетка внимателно почиствам около тортата.

Първо зависи какъв крем правя - колкото е по-гъст крема, толкова по-малко поразии има.
Второ използвам  ето това чудо за нанасяне на крема по страните на тортата - много удобно се нанася и не цапа толкова.
И трето - една моя "рационализация" Wink - тъй като когато пека блата за тортата си изрязвам за дъното на формата колело от хартия за печене, запазвам си изрезката от квадрата от който съм разяла и при мазане и украса отстрани я слагам около тортата. Дори и да се изцапа, после просто маха и готово!

Наскоро четох въпрос, чийто отговор не видях - как правим тортите така, че чинията или подноса около тях остава чист? Аз не съм голям спец, но в началото слагам голямо парче хартия за печене върху чинията, после работя, като не се притеснявам от мацането, а накрая, след като тортата се втвърди и е напълно готова, внимателно изрявзам с ножичка хартията по края на тортата и хартията не се вижда, и подноса е чист. Е, накрая, при ваденето на парчетата е добре да се сетиш да пъхнеш лопатката над хартията  Laughing Онзиден правих един кекс с глазура за гостите на щерката, забравих да сложа хартия, и докато се опитвах да избърша чинията, се сетих да го споделя.

Полезни съвети! Справочник за подправки! Мерни едниници!


Линкове към най-често правените торти:

Торта Трюфел

Алказар

Наполеон 1

Наполеон 2

Торта Рафаело

Торта Татяна - Блатовете НЕ се сиропират!!!

Шоколадова торта с рула на ЛЕО

Торта Медовик

Торта Шварцвалд -  Тането


ПРИБЛИЗИТЕЛЕН БРОЙ ПАРЧЕТА В ЗАВИСИМОСТ ОТ РАЗМЕРА НА ТОРТАТА

Кръгли торти:

Ф30- 18-20п.
Ф28- 16-18п.
Ф26- 16п.
Ф24- 12-14п.
Ф22- 12п.
Ф20- 10-12п.
Ф18- 8-10п.


правоъгълна 30х30см - 24-32п. зависи от размера на парчето.
Ето и 3 варианта за големини, като и трите са нормални парчета.
За 24п. - 4х10см. парчето
за 30п. - 3х10см. парчето
за 32п. - 4х8см. парчето


Ако искате да поздравите някой по случай празника, подарете му тема ТУК

ВТОРИ ТОРТЕН СЕМИНАР

# 1
  • София
  • Мнения: 618
Днес ходих До Илчовски, и взех Кувертюр, кафяв и бял, също и черна боя. Ако някой иска да казва.
 Миша заливката ти се е напукала, защото е трябвало да сложиш още малко сметана, може би.
Пепи, да ти минава бързо този вирус.

# 2
  • Мнения: 903
Цитат на sreburna:
Момичета ,моля за малко помощ.Скоро синът ми има РД и искам аз да му направя тортата ,но с фигурките просто няма начин да се справя,ще си купя готово покритие и ще си я покрия,въпросът ми е как се рисува върху тези покрития ,как се разтварят боите и въобще какви са триковете при рисуване върху тях,Ако стане хубава обещавам да ви я покаже,ще ми бъде първи опит.
  bouquet

Да и аз съм любопитна,някой ще сподели ли с нас? Grinning

# 3
  • София
  • Мнения: 618
Много са начините.Може да се рисува след като се покрие тортата, направо отгоре. Разтварят се боите в малко алкохол.

# 4
  • Бургас
  • Мнения: 1 351
Само се записвам, надявам се скоро и торта да покажа...

# 5
  • Мнения: 141
Момичета имам въпрос. Мога ли да сложа шоколадово тесто върху сметана? Ще се разтопи ли? За другите покрития знам, че се размекват, обаче със шоколадовото как стои въпроса?  Wink Сори за аматьорския въпрос, ама....  Embarassed

# 6
  • Мнения: 186
Цитат на sreburna:
Момичета ,моля за малко помощ.Скоро синът ми има РД и искам аз да му направя тортата ,но с фигурките просто няма начин да се справя,ще си купя готово покритие и ще си я покрия,въпросът ми е как се рисува върху тези покрития ,как се разтварят боите и въобще какви са триковете при рисуване върху тях,Ако стане хубава обещавам да ви я покаже,ще ми бъде първи опит.
  bouquet

Да и аз съм любопитна,някой ще сподели ли с нас? Grinning

Аз се включвам с отговор: В тези жеги не ти препоръчвам да рисуваш директно върху тортата.
Изисква време, търпение - ръката няма опора. Рискуваш да се разтекат кремовете. Затова моят съвет е: разточи си тънко  захарното тесто, изрежи си кръг с желания размер (за шаблон можеш да ползваш чиния например или капак от тенджера) или каквато форма желаеш. И започваш да рисуваш. Накрая слагаш върху тортата, дори не е нужно да я залепваш, после може да си я съхраниш. Декорираш само по перифиерията. Самата рисунка правиш с бои за хранителни цели- аз използвам на Schwartau-4 цвята са, има ги вече почти навсякъде. Разреждаш със водка, може и с ракия Simple Smile аз така правя и рисуваш. Може да минеш първо много леко с водката, за да запечаташ захарното тесто да не ти попива боята. Изчакваш да поизсъхне и почваш. Успех!
Ето ти няколко примера:
http://ivaneivane.blogspot.com/2010/03/blog-post_21.html
http://ivaneivane.blogspot.com/2010/03/ii.html
http://ivaneivane.blogspot.com/2009/11/blog-post_28.html

Аз от месец ме съм правила торти и не се очертава в близкия. Попрочитам ви, ако има с какво ще се включвам !

Хубаво лято, момичета!

Последна редакция: сб, 03 юли 2010, 15:18 от Ивейн

# 7
  • Мнения: 3
Момичета прекрасни сте!Запалих се и прочетох всички теми писани до сега!Направо сте корифеи!Ще продължавам да ви следя и е крайно време да започна и аз да творя!Разчитам на всички вас!Благодаря ви за красотата! Hug Laughing

# 8
  • Мнения: 1 965
Момичета имам въпрос. Мога ли да сложа шоколадово тесто върху сметана? Ще се разтопи ли?
100% - Да. Ще се размекне и разлигави. Не рискувай. Освен това, се пързаля и в никакъв случай няма да можеш да опънеш чаршаф. Такъв целулит ще си докараш, че нищо няма да те спаси. Ако имаш впредвид фигурки, те също се лигавят. Топни ги в разтопен шоколад или конфитюр отдолу за да се изолират.
Ми6а - щангиста е много готин. Предполагам че се е напукало от пренасянето както мислиш и ти. За колата... какво да ти кажа. Трудна работа са тия коли. Адски много нерви хвърлям с тях. Стъклата - и съм изрязвала и отгоре съм лепила. Може би е по-добре да НЕ СЕ реже отдолу. Поне на мен така ми беше по-лесно.
Относно панделката в моята торта. Кафява е, не е черна. Така е излязла на снимката. Опитах да намекна че идва в повече, но държаха да остане. Махнах един бял борд отдолу, но панделката нямаше как. Ето ги двете снимки които ми пратиха. Дано не ме гръмне някой че съм преписвала дословно. Тортата от ТАЗИ и бебето от ТАЗИ

# 9
  • sofia
  • Мнения: 72
Цитат на sreburna:
Момичета ,моля за малко помощ.Скоро синът ми има РД и искам аз да му направя тортата ,но с фигурките просто няма начин да се справя,ще си купя готово покритие и ще си я покрия,въпросът ми е как се рисува върху тези покрития ,как се разтварят боите и въобще какви са триковете при рисуване върху тях,Ако стане хубава обещавам да ви я покаже,ще ми бъде първи опит.
  bouquet

Да и аз съм любопитна,някой ще сподели ли с нас? Grinning

Аз се включвам с отговор: В тези жеги не ти препоръчвам да рисуваш директно върху тортата.
Изисква време, търпение - ръката няма опора. Рискуваш да се разтекат кремовете. Затова моят съвет е: разточи си тънко  захарното тесто, изрежи си кръг с желания размер (за шаблон можеш да ползваш чиния например или капак от тенджера) или каквато форма желаеш. И започваш да рисуваш. Накрая скагаш върху тортата, дори не е нужно да я залепваш, после може да си я съхраниш. Декорираш само по перифиерията. Самата рисунка правиш с бои за хранителни цели- аз използвам на Schwartau-4 цвята са, има ги вече почти навсякъде. Разреждаш със водка, може и с ракия Simple Smile аз така правя и рисуваш. Може да минеш първо много леко с водката, за да запечаташ захарното тесто да не ти попива боята. Изчакваш да поизсъхне и почваш. Успех!
Ето ти няколко примера:
http://ivaneivane.blogspot.com/2010/03/blog-post_21.html
http://ivaneivane.blogspot.com/2010/03/ii.html
http://ivaneivane.blogspot.com/2009/11/blog-post_28.html

Аз от месец ме съм правила торти и не се очетава в близкия. Попрочитам ви, ако има с какво ще се включвам !

Хубаво лято, момичета!
Сърдечно благодаря за отговора,надявам се да се получи и да не ме е срам да я покажа.

# 10
  • София
  • Мнения: 555
Геновев,Ванче-мерси много за отговорите ще пробвам по-късно да ги сваля програмките.
Ванче-тортата с Уинксовките е страхотна-много те бива за торти с цветя и фигурките са чудни-не смея да я покажа на приятелки,че веднага ще я пожелаят ooooh! Grinning
Миша-тортата със щангиста е много готина.

# 11
  • Vaudreuil Canada
  • Мнения: 2 609
Радвам се че ви е харесала тортата-ваза - добавила съм още снимки тук - блатовете са 46 в снимките има и на разрез. Гравитацията наистина е голям проблем особено ако мръднеш малко нанякъде с такъв крив проект Simple Smile Тортата беше за много близък човек и честно казано имаше момент, в който се опасявах, че човека ще остане без торта - едва ли ще подхвана такова чудо пак с такива блатове. Всеки блат е печен като очертано квадратче с намаляващ или нарастващ размер - сглобих три пирамиди и накрая ги слепих помежду им. Измазвах на няколко пъти и накрая с  много зор покрих.

Страхотни торти видях и ще карам в обратен ред
Миша много готин щангист - успял е и тортата да напука толкова се напъва.
Ванче много шарени детски тортички - надобряваш с лицата много.
tracy_t много готина комбинация.
Кате напоследък си със страхотна продуктивност и всичките торти са прелестни.
Искра много готина емблема.
Албенче сметановата 16-тица ми е фаворит.
Сиси много идейна торта и чудесно изпълнение.
Жени супер е станала тортата с розите и пеперудите. Много изпипано.
Аталанта бухала е уникален - много готино се е получил.
Хриси страхотен борд си направила - много ми харесва.
Михаела много хубава кошница и много пълна.
КикиНики - тортата е станала много нежна - браво.
Стаси - чуден подарък а цветовете са класика в жанра.
Дитсан страхотна рисунка.
Клер изобщо не знам как успяваш и торта да направиш - идеята е много сладурска изпълнението също.
Пак се изписах за няколко години напред Simple Smile

# 12
  • Мнения: 634
Катя Сливен,пиратската торта много сполучлива  bouquet,но пак да отбележа  надписът е страхотен при мен все не се получава.
Ванче, Уинксите ги разпознах веднага  Hug Hug Hug и аз съм на такава вълна ,ще покажа дод одвечера едната ,самоче моята ще е рисувана Peace
Миша ,колата е шик  Hug,а така както си я вдигнала е още по добре.За стъклата да си призная и аз съм се мъчила ,режа и тогава полагам ,но и аз не съм доволна.Фитнесът е оригинален и то много Hug Hug Hug,точно от меката подложка се е напукала глазурата ,но ако искаш да не ти се пука прави глазура ,която си остава мека, а тя се прави равно количество кувертюр + сметана ,загряваш сметаната на водна баня и прибавяш кувертюра ,но гледай да не заври .След което оставяш да се охлади ,но не напълно и изсипваш върху тортата ,като разнасяш с нож.
Цолова ,чудесна гъбка къщичка Hug Hug Hug,пожелавам ти много поръчки Peace
Ето и моите русалки от днес.

Отивам да рисувам Ункс ,пък да видим какво ще се получи newsm78

# 13
  • Мнения: 141
Ванче, мерси за отговора. Hug Ще правя торта - овца, но ще е покрита със сметана. Обаче искат и панделка да има гадината и то розова. Някой може ли да ми каже от какво да я направя?  Wink

# 14
  • Мнения: 452
Хайде и от мен едно записче с торта,този път русалки.



Ванче,къде да погледна как рисуваш лицата?
На мен нещо не ми се получават.

Общи условия

Активация на акаунт