Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Нашите любими торти ... глазури, покрития и фигурки за тях 106

  • 80 507
  • 739
  •   1
Отговори
  • София
  • Мнения: 2 671
Добре дошли в новата тортена тема, мили дами!     bouquet

Моля ви когато задавате въпроси, ги маркирайте в друг цвят, за да изпъкват!


Т О Р Т Е Н А   Б И Б Л И О Т Е К А
Основна информация за начинаещи и рецепти



А това са линковете към старите темички:

Глазури, марципан, покрития за торти, фондан, фигурки за торти, 2, 3

Моите любими торти!!!, 2, 3, 4

Нашите любими торти... глазури, покрития и фигурки за тях, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50-та юбилейна, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 84, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101 , 102, 103, 104, 105





Галерия Торти - Тук пускайте само снимки на вашите торти с линкове към тях и по възможност с описание на пълнежа на тортата!


Най-често задаваните въпроси и отговори към тях:

В: Задължително ли е да се сложи крем под захарното покритие и какъв?
О: Добре е да се сложи, защото иначе прозира, става неравно и има опастност да се свлече покритието! Най-добре е да се сложи маслен крем (слага се много тънък слой, който не се чувства при консумация), леко разреден кайсиев мармалад, който се оставя да позасъхне или шоколадов ганаш, но с повече шоколад за да държи добре!

В: С кои захарни покрития се работи най-лесно и какво да избера?
О: За начинаещи препоръчвам марципан Варна или млечния марципан, евентуално захарното покритие от бонбони marshmallows. Но и тук както при други рецепти важи - всяка от нас си избира тестото, според това как се и работи с него, какъв е вкуса му, какви са продуктите, които се използват. Затова препоръчвам, ако Сте начинаеща, опитайте различните видове покрития и намерете това, което е най-удачно за Вас и Вашето семейство!

В: Кои захарни покрития се втвърдяват бързо и кои по-бавно?
О: Най-бързо се втърдяват захарните покрития в които има желатин, затова са подходящи за по-сложни и големи фигурки, които трябва да изсъхнат по-бързо! По принцип важи, че ако правите фигурки или цветя за тортата, е добре да са правени поне ден-два по-рано за да са напълно сухи.

В: Колко дълго издържат захарните покрития?
О: Издържат доста дълго - в хладилник поне 2-3 месеца, защото са с много захар, която е един вид консервант!

В: Как се реже блат за торта, как се сиропира?
О:Винаги правя блатовете поне ден преди сглобяването на тортата. Иначе при рязане се ронят и късат. Трябва да са абсолютно изстинали. Същото важи и за кремове, а сиропирането на блатовете се прави също със студена течност. Освен това гледайте да не я сиропирате много - има опасност да се разтече.

Няколко съвета за рязането на блатовете:

Блата трябва да е студен.
Изберете най-дългият нож, който имате и добре го наострете.
Мислено си разделете блата така, че всеки слой да е около 1-1.5 см висок.
Сега ако сте десняци (ако сте леваци, действайте противоположно) сложете лявата си длан на блата и през цялото време притискайте с цялата длан блата. Не много силно, но не и леко. Сега с дясната ръка в която е ножа, започнете да режете най-горната част на блата но само около 2см навътре,, като с лявата ръка леко завъртате блата(като продължавате да притискате).Гледайте да държите ножа хоризонтално и да спазвате  мислено дебелината на слоя.. Когато блата ви е разрязан така по цялата дължина, започнете да режете вече по-дълбоко, като следвате вече направения разрез. Лявата ръка продължава да притиска. Ножа извършва движението на трион(като при рязане на хляб).

В:Как се използват прахообразните сладкарски бои?
О: Направете си първо цялата захарна маса и после разделяйте според това какво количество ще ви е нужно. Боичките разтворете в няколко капки вода - не много - само колкото да се разпуснат.

В: Как да намажем тората отстрани с крем без да омажем подложката с крем?
О: Ето няколко идеи:

по въпроса за чистата чиния: при мен вариантите са следните:
- приготвям тортата и я пренасям вече готова украсена върху декоративната чиния;
- под най-долния блат слагам парчета хартия за печене - при украсяването глазурата пада върху тях, после само ги издърпвам внимателно.
- не правя нищо и накрая със салфетка внимателно почиствам около тортата.

Първо зависи какъв крем правя - колкото е по-гъст крема, толкова по-малко поразии има.
Второ използвам  ето това чудо за нанасяне на крема по страните на тортата - много удобно се нанася и не цапа толкова.
И трето - една моя "рационализация" Wink - тъй като когато пека блата за тортата си изрязвам за дъното на формата колело от хартия за печене, запазвам си изрезката от квадрата от който съм разяла и при мазане и украса отстрани я слагам около тортата. Дори и да се изцапа, после просто маха и готово!

Наскоро четох въпрос, чийто отговор не видях - как правим тортите така, че чинията или подноса около тях остава чист? Аз не съм голям спец, но в началото слагам голямо парче хартия за печене върху чинията, после работя, като не се притеснявам от мацането, а накрая, след като тортата се втвърди и е напълно готова, внимателно изрявзам с ножичка хартията по края на тортата и хартията не се вижда, и подноса е чист. Е, накрая, при ваденето на парчетата е добре да се сетиш да пъхнеш лопатката над хартията  Laughing Онзиден правих един кекс с глазура за гостите на щерката, забравих да сложа хартия, и докато се опитвах да избърша чинията, се сетих да го споделя.

Полезни съвети! Справочник за подправки! Мерни едниници!


Линкове към най-често правените торти:

Торта Трюфел

Алказар

Наполеон 1

Наполеон 2

Торта Рафаело

Торта Татяна - Блатовете НЕ се сиропират!!!

Шоколадова торта с рула на ЛЕО

Торта Медовик

Торта Шварцвалд -  Тането


ПРИБЛИЗИТЕЛЕН БРОЙ ПАРЧЕТА В ЗАВИСИМОСТ ОТ РАЗМЕРА НА ТОРТАТА

Кръгли торти:

Ф30- 18-20п.
Ф28- 16-18п.
Ф26- 16п.
Ф24- 12-14п.
Ф22- 12п.
Ф20- 10-12п.
Ф18- 8-10п.


правоъгълна 30х30см - 24-32п. зависи от размера на парчето.
Ето и 3 варианта за големини, като и трите са нормални парчета.
За 24п. - 4х10см. парчето
за 30п. - 3х10см. парчето
за 32п. - 4х8см. парчето


Ако искате да поздравите някой по случай празника, подарете му тема ТУК

Последна редакция: нд, 07 ное 2010, 21:23 от Rumya

# 1
  • Vaudreuil Canada
  • Мнения: 2 609
Първаааааа  bouquet

Rumya благодаря за темата.

Благодаря и за хубавите коментари за тортите, които пуснах  Hug

# 2
  • Мнения: 2 708
Eeeee И аз уцелвам първа тема Simple Smile
И да си препиша от крайната
Много си харесах футболиста на Валерия и летящите пеперудки на Ванчето  Laughing

Раяяя чантата е невероятна Simple SmileSimple SmileSimple SmileХодих да разглеждам детайлите, шевовете са просто като истински. Много е барната  Peace
Ииии една много хубава оранжева торта видях  Лельо Ог много голяма работа е падало по тез бисквитки. Предполагам, че черните детайли са оцветявани допълнително с четка. Или има начин да се докара такова черно на тесто? Аз до сиво го докарвам и грам нататък не придава черно да стане Simple Smile
На Нелка тортата, както винаги е стилна, различна и много много красива Simple Smile



ееееее не успях да съм първа Simple Smile

# 3
  • София
  • Мнения: 2 671
nin4e,  newsm59
Крис4е, по-вода да ти вървят поръчките  Peace

Ето и от мен материал за критика:

Цветът на покритието е яйчено жълт, но на мойте снимки  #Cussing out изглежда прасковен  Rolling Eyes
Да ви питам всичкото пшенично натурално нишесте ли е е с леко зърнеста структура или само аз улучих такава партида? Винаги съм ползвала царевично, сега какво ми щукн да го сменям  Rolling Eyes Кондензът разбира се се погрижи за останалото по повърхността нишесте, но все пак ме издразни - много неприятно за работа  Stop
А! виждам, че и кафевите листа изглеждат лилави, а червените - цикламени... потрес!

# 4
  • Мнения: 6
Nin4e Една свещичка повече гори,една сълза в очите ти блести.Не си с година остаряла,Ти просто повече си помъдряла!Честит рожден ден!

# 5
  • Vaudreuil Canada
  • Мнения: 2 609
Нинче Честит Рожден Ден!

Крисче много добре си се справила с русалките.
Румя точно щях да кажа нещо за цвета на листенцата ама се оказа че явно не е реалистичен този - пробвай да снимаш пак.

# 6
  • Мнения: 1 297
Уха...айде и аз тука.

Румка, благодаря.
Много ги е хубава тортата. Явно за цветовете, проблемът е в снимките.
За нишестето - не съм случвала на такова, винаги е много фино.

Крисче, харесват ми русалките. Верно, че едната е с по-изпъкнали очи, но нищо й няма. Добре е. Продължавай творчеството в същия дух.

Нинче, Честит Рожден Ден! Бъди много здрава.

Ето и от мен една торта, че бях в тортен застой.
Не я харесвам много, има какво да се желае. Правана е за кръщене на една малка Виктория.
В свещта има шишче.


# 7
  • Мнения: 3
b]Катичка[/b] аз скоро правих бувки от тестото на Димитрана, то е като РМ2 и много трудно съхнеше- от влагата че тогава валеше. Но мисля че от ММФ хептем няма да изъхнат, освен ако имаш да сложеш и тайлоза. Аз когато правя рози от ММФ те си стоят меки, много трудно съхнат. По правило фигурите трябва да съхнат на стайна температура, но аз съм забелязала че като че ли в хладилник, може би по-слаб съхнат по-добре.
Крисче ха ЧЕСТИТА ти първа поръчка, да завалят още мнооого! Отлично си се справила, рапаните по метода на Патрияни ли ги прави? Ще ти пусна линка и мойта кройка, но хайде да е друг път че сега вече издишам.
Нинче Да си жива и здрава миличка, много щастие ти желая и реализиране на всичките ти мечти! Мнооого изкушаващи торти! Аз тези готовите кремове нещо не ги долюбвам, бях пробвала ром и ми беше много тежък, но виж ти ми даде идея-така като се смеси със сладк. сметана няма да е толкова натрапчиво.
Ето една тортичка от мен, утре още една като я снимам на дневна светлина

# 8
  • Мнения: 1 243
Здравейте майсторки  Hug
Престраших се да пиша  праекрасната ви вкусна темичка. Никога не бях виждала подобни красоти, за които най-искрено ви се възхищавам   bouquet
Аз съм абсолютен новак в тортената сфера  Embarassed На 30г но до сега и един кекс не съм извъртяла. Е, тази вечер с епрестраших и си изпекох едни блатове, подготвих си и марципан Варна за фигурки. Блгодарение на вас и събраната информация, която си поднесли не беше никак трудно- до тук. Но.... сега възникнаха няколко въпроса- Марципан Варна става освен за фигурките и за покритие на тортата , нали?
Реших да направя торта Рафаело-мога да я покрия с марципан Варна , нали?
Предварително ви благодаря з аотговорите, на леко тпичките ми въпроси  Embarassed
 И още нещо, поръчвала съм за рождените дни на сина ми торти от ЛАмор-Варна. Покритието им е невероятно, меко и лъскаво и някак си по- еластично. Поръчвала съм и торти с други покрития, дори бях на гости на една приятелка, която твори такива красоти като вашите, но и нейното покритие е по-твърдичко. Някой знае ли как точно с еправи покритието на тортите на Галя от Ламор Варна?

# 9
  • София
  • Мнения: 1 076
nin4e, честит рожден ден!   bouquet Да знаеш, че навлизаш в много хубави години!  Simple Smile
Много са ти красиви и елегантни тортите и звучат много вкусно. Simple Smile

Krische
, твоите русалки също са много готини.  Grinning

Дарилка, аз пък много ти харесвам тортата, нежна и изчистена.
 Да ви призная хич не ми харесват тортите под формата на кръст за кръщене - някак си съвсем друго нещо си представям, но не и кръщене.

# 10
  • Пловдив
  • Мнения: 3 325
Аз се записвам да ви следя... нямам време за показване на торти, а и не смятам, че ще е честно да пльосна няколко снимки и пак да зачезна  Blush

# 11
  • Vaudreuil Canada
  • Мнения: 2 609
Аз се записвам да ви следя... нямам време за показване на торти, а и не смятам, че ще е честно да пльосна няколко снимки и пак да зачезна  Blush

Ти дай тортите пък после зачезвай като се налага ... няма излишни снимки в темата.

Цолова много идейна торта си пуснала - браво на теб.

Дарилка много е нежна тортата и ми харесва - не и виждам кусурите но идеята за шишче във свещичката влиза в наръчниците.

# 12
  • Мнения: 17
Мерси за пожеланията момичета, тортата ми изостана в предната тема, но поне да се запиша тук...

# 13
  • Мнения: 1 297
Дарилка много е нежна тортата и ми харесва - не и виждам кусурите но идеята за шишче във свещичката влиза в наръчниците.

Тоя наръчник съм го пропуснала, ама правилно съм се сетила Simple Smile

Пепи
, давай тортитеееее

# 14
  • Vaudreuil Canada
  • Мнения: 2 609
Дарилка много е нежна тортата и ми харесва - не и виждам кусурите но идеята за шишче във свещичката влиза в наръчниците.

Тоя наръчник съм го пропуснала, ама правилно съм се сетила Simple Smile

Абе той още не е издаден ... сега събирам материал за него  Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт