Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Нашите любими торти ... глазури, покрития и фигурки за тях 131

 • 98 688
 • 742
 •   1
Отговори
 • Мнения: 1 965

ДОБРЕ ДОШЛИ В НОВАТА 131 ТЕМА!

Моля, преди да пишете в темата да прочетете правилата

•  Постове от сорта: "Запис" „Записвам се за да ви следя” или "Благодаря за новата тема" или емотикончета вместо "Здрасти", са неприемливи и нежелателни. Използвай бутона "ИЗВЕСТИ", предоставен от БГ МАМА, за да следиш темата.
• Имате право да публикувате снимка на своя торта, само ако сте коментирали поне 5 торти преди вас.   Колкото и да сте новаци при тортите, все нещо ще ви е впечатлило в тортата, която “не смеете да коментирате“. Ако виждате грешка или имате друго виждане – посочвате. А, не празни коментари – "Твоето е върха" , "Не мога да коментирам".
Ако не желаете да коментирате, публикувате тортата си в ТОРТЕНАТА ГАЛЕРИЯ, а, не в темата.
• Да не се публикуват постоянно повтарящи се торти. Всеки знае за себе си, че тази торта е показвал и няма смизъл да се повтарят. Като изключение, могат да се показват с линк-препратка към албума.
•  За да се избегнат постоянно повтарящи се дискусии на една и съща тема, на въпрос ще се отговаря, ако не е бил засяган в текущата или предходната тема,  или ако отговора липсва  в библиотеката. В противен случай, въпроса ви се игнорира и подминава. За да си спестите отговора: "Провери в библиотеката или на 1ва страница", първо прочетете наличната информация.
• Въпросите задължително се оцветяват в друг цвят, за да бъдат видими.
• Публикувайте само 1 снимка с тортата и линк-препратка към останалите снимки.
• Слагайте  задължителна препратка към рецептата, която сте  използвали или я напишете в темата.
• Хумор, шеги и закачки са позволени, стига да не обиждат или провокират останалите.
• Лични спорове и обидни обвинения са абсолютно нежелателни.
• Постовете „през един”, са нежелателни, ако не става въпрос за отговор на даден въпрос или текуща дисуксия. Можете да съберете впечатленията си от някойлко страници и да ги напишете в общ пост. Също така, можете да използвате бутона "РЕДАКТИРАЙ", предоставен от БГ МАМА.
• Винаги, когато използвате чужда идея, или копирате модела на някой друг, го цитирате при показването на тортата ви.
• Когато публикувате торта и получите въпрос, свързан с нея, редно е да отговорите на него.

Моля,  преди да зададете въпроса си в темата, първо потърсете отговора по-долу на същата страница или тук:
Т О Р Т Е Н А   Б И Б Л И О Т Е К А - Основна информация за начинаещи и рецепти
БЛОГ БИБЛИОТЕКА
http://www.lovelytutorials.com/forum/ Руски форум, подобен на нашата библиотека. В него можете да намерите всякакви постъпкови снимки и всякакви хитрини.  За да не се лутате напразно из сайта, прочетете  ТЕЗИ РЕДОВЕ
Моля ви когато задавате въпроси, ги маркирайте в друг цвят, за да изпъкват!

А това са линковете към старите темички:
ГАЛЕРИЯ ТОРТИ - Тук пускайте само снимки на вашите торти с линкове към тях и по възможност с описание на пълнежа на тортата!

Линкове към електронните магазини за всякакви сладкарски консумативи, бои и инструменти в БГ
Скрит текст:
CookiBooki - Сладкарски бои, инструменти, формички, резци и всякакви помощни материали и консумативи, фондани Satin ice, Ovalette, Regal ice, FunCakes - марципани,  SugarVeil® айсинг, суха смес.
Хcerx - Моделиращи маси Covapaste от Flemings,  , сладкарски бои, инструменти, формички, резци и всякакви помощни материали и консумативи.
Aromashouse линка излиза като рекламен спам, но се изписва *aromashouse точка com *- Сладкарски бои, бои за шоколад,  инструменти, формички, резци и всякакви помощни материали и консумативи, моделиращи маси Satin ice,  Satin Ice - Гъм пейст и др..
Hitrini - Сладкарски бои, инструменти, формички, резци и всякакви помощни материали и консумативи, фондани Satin ice, Ovalette, Regal ice, Satin Ice - Гъм пейст, Готов айсинг за декорация, PME  фондан, FunCakes - марципани, Renshaw Regalice - захарен фондан, Мексиканска паста - суха смес, Смес за Роял айсинг (белтъчна глазура) , SugarVeil® айсинг, суха смес, шаблони за торти, захарна хартия за декорация.
П.И.К.Ко - Моделираща маса ПикКо, Шоколади, кувертюри, блатове, кремове и други сухи смеси,  и всякакви помощни материали и консумативи.
Gastrogroup - Инструменти, формички и всякакви резци
Almalibre - Сладкарски консумативи
Магазин Слънчоглед - магазин за художествени материали, от който може да се намерят много полезни инструменти, шаблони и др.
lobbi bg - Суровини за хранителна промишленост
СЛАДКАТА КЪЩА - Шоколади, кувертюри, блатове, кремове и други сухи смеси,  и всякакви помощни материали и консумативи
СЛАДКО ХОБИ - Сладкарски бои, инструменти, формички, резци и всякакви помощни материали и консумативи
За повече инфо, погледнете в библиотеката.

Най-често задаваните въпроси и отговори към тях:
Скрит текст:
В: Задължително ли е да се сложи крем под захарното покритие и какъв?
О: Задължително се слага! , Защото иначе прозира, става неравно и има опастност да се свлече покритието! Най-добре е да се сложи маслен крем (слага се много тънък слой, който не се чувства при консумация), леко разреден кайсиев мармалад, който се оставя да позасъхне или шоколадов ганаш, но с повече шоколад за да държи добре! Може да овкусите с ванилия или есенция масления крем. Може да се смесят финно смляни трохи от блатове с маслен крем или течен шоколад. С тази смес се шпаклова тортата. Идеално изравнява повърхността и предпазва покритието от разтапяне поради допир с пълнежа на тортата.

В: С кои захарни покрития се работи най-лесно и какво да избера?
О: За начинаещи препоръчвам марципан Варна или млечния марципан, евентуално захарното покритие от бонбони marshmallows. Но и тук както при други рецепти важи - всяка от нас си избира тестото, според това как се и работи с него, какъв е вкуса му, какви са продуктите, които се използват. Затова препоръчвам, ако сте начинаеща, опитайте различните видове покрития и намерете това, което е най-удачно за Вас и Вашето семейство! Рецепти за домашно приготвени покрития, има в Библиотеката. Т. 1.5.  Шоколадовите фондани са в т. 1.6. Готови покрития могат да се закупят от магазинито онлайн по-горе или от складовете, изброени в библиотеката. Точка 2.2.

В: Кои захарни покрития се втвърдяват бързо и кои по-бавно?
О: Най-бързо се втърдяват захарните покрития в които има желатин, затова са подходящи за по-сложни и големи фигурки, които трябва да изсъхнат по-бързо! По принцип важи, че ако правите фигурки или цветя за тортата, е добре да са правени поне ден-два по-рано за да са напълно сухи. Готовите фигури НЕ СЛАГАЙТЕ в хладилник. Те се сушат поне 24 часа на открито /може да покриете със салфетка за да не са прашат/, след което приберете в картонена кутия, която няма да ги запарва. Кутията дръжте в шкаф, не в хладилник.

В: С какво се слепват елементите на фигурките и с какво се залепват самите фигурки към тортата?
О: За лепило може да послужи лепило направено от разтворена във вода Тайлоза. За дребни елементи, може да се ползва чиста вода. Намазва се с четка и се прикрепя към фигурата. Също така, може да се използва глюкоза, айсинг или размекната с вода моделираща маса. Трябва да се постигне полукашава консистенция. Със същите смеси, се прикрепват фигурите към самата торта. За прикрепване, може да се ползва и маслен крем или разтопен или течен шоколад.

В: Колко дълго издържат захарните покрития?
О: Издържат доста дълго - в хладилник поне 2-3 месеца, защото са с много захар, която е един вид консервант! Независимо от моделиращата маса, тя трябва да бъде добре увита във домакинско фолио. В пакета не трябва да има въздух, защото той втвърдява покритието и го прави негодно за употреба. Ако масата е засъхнала, опитайте се да я размесите с малко ГЛИЦЕРИН/ГЛИЦЕРОЛ, който можете да закупите от всяка Аптека. Някои покрития реагират добре и на премесване с леко омазнени с олио ръце.

В: С какво да почистя нишестето от готовата торта?
О: Първо изчеткайте тортата с мека четка. Много подходящи са ЧЕТКИТЕ ЗА РУЖ. Може да опитате и с мека гъба. Ако и това не помогне, натопете мека гъба във водКа или друг алкохол и почистете тортата. Алкохола се изпарява и не остава миризма. По този начин обаче, ще получите лъскава повърхност.

В: Глюкозата  от аптеките, подходяща ли е за заместил на стандартната глюкоза?
О: Категорично НЕ! Използвайте глюкозата в бурканчета, която се продава в повечето хранителни магазини. Гъстотата и варира от консистенция на боза, до гъста смес, която дори не се излива от буркана. Свойставата и  са еднакви, обаче. Обикновенно глюкозата стои на диетичните щандове. Има и пакетчетата със прахообразна глюкоза. За момента обаче, не се знае как да се използва в сладкарството. Ако не намерите глюкоза, може да използвате мед със светъл цвят и по-голяма гъстота. Меда обаче, променя вкуса на покритията и често ги прави меки и трудни за съхнене. Не всяка рецепта може да се промени с мед. Най-добрия вариант е, да си намерите глюкоза.
В: Как се залепва вафлената плака /картинка/ към тортата?
О: - За плаката се използва Фарситура Кристалина. Това е безцветно сладкарско желе, без аромат. Мястото за плака задължително се намазва с Кристалина, независимо дали е покрита с чаршаф или е измазана със сметана, маслен  или друг крем.  Кристалината се загрява в слаба МВ, и се разстила равномерно върху тортата. Плаката се притиска върху Кристалината и се избутват всички мехурчета въздух. Отгоре се залива отново с Кристалина и с мокър нож или шпатула се изравнява повърхността, като по този начин се пукат и мехурчетата които се образуват. Фарситурата не е задължителна за отгоре, може да се пропусне, зависи от търсения ефект на продукта. Не дръжте плаката върху торта повече от 48 часа. След този срок, цветовете започват да се размиват и размазват.
Плаката може да се залепи с чист маслен крем или сладк. лепило, но по този начин става гумена и неприятна за ядене. Не омеква и в повечето случаи се набръчква.
Фарситура Кристалина може да се закупи от "Змееборец" или склада на "Илчовски". Вафлени плаки също се разпечатват на двете места. Адресите може да намерите в библиотеката. Някои от онлайн магазините, изброени по-горе също предлагат фарситура и разпечатване на плака.

В: Как да си подбера хубава картинка за разпечатване на вафлена плака?
О: Изберете си снимка с висока резолюция. Минимум 600х600 . Ако намерите 1024 пиксела - още по-добре. Колкото по-висока е резолюцията на снимката, толкова по-чисто копие ще се получи. Подберете снимка с по-малко тъмни цветове. Снимки с тъмен фон и тъмен централен обект не са подходящи. При разпечатването, рискувате да се слеят и да виждате само светлите елементи.

В: Как да си направя езерце, река, вода?
О: Най-добре се получава с Фарситура Кристалина. Тя не разтапя и не размеква покритието на тортата. Оцветете го с боя, загрейте го леко ако се налага и го разлейте на желаното място. Същото може да се постигне със светъл мед или друго светло желе. Вълнички могат да се направят с маслен крем.
Желатинът НЕ Е подходящ върху фондан. Той размеква и разтапя покритието. Можете да сложите парче найлон върху мястото и отгоре да налеете леко стегналия желатин. Така ще изолирате покритието.
С обикновен маслен крем, оцветен в подходящ цвят, също може да се постигне ефект на вода. Разбита сладкарска сметана също. Но, за лъскав цвят и най-добра имитация, най-подходящо е желето.

В: Как се реже блат за торта, как се сиропира?
О:Винаги правя блатовете поне ден преди сглобяването на тортата. Иначе при рязане се ронят и късат. Трябва да са абсолютно изстинали. Същото важи и за кремове, а сиропирането на блатовете се прави също със студена течност. Освен това гледайте да не я сиропирате много - има опасност да се разтече.

Няколко съвета за рязането на блатовете:

Блата трябва да е студен.
Изберете най-дългият нож, който имате и добре го наострете.
Мислено си разделете блата така, че всеки слой да е около 1-1.5 см висок.
Сега ако сте десняци (ако сте леваци, действайте противоположно) сложете лявата си длан на блата и през цялото време притискайте с цялата длан блата. Не много силно, но не и леко. Сега с дясната ръка в която е ножа, започнете да режете най-горната част на блата но само около 2см навътре,, като с лявата ръка леко завъртате блата(като продължавате да притискате).Гледайте да държите ножа хоризонтално и да спазвате  мислено дебелината на слоя.. Когато блата ви е разрязан така по цялата дължина, започнете да режете вече по-дълбоко, като следвате вече направения разрез. Лявата ръка продължава да притиска. Ножа извършва движението на трион(като при рязане на хляб).
Особенно подходящ е ТОЗИ ИНСТРУМЕНТ. Евтин е, намира се в повечето големи вериги магазини и има възможност за регулиране на дебелината на блата. В комплекта има и резервна "струна"
Блатовете се напояват по различен начин и с различно количество сироп.  Ако ви трябва леко сиропиран блат, нанасяйте сиропа с четка. Ако ви трябва по-сочен блат, разливайте с лъжица. Следвайте стриктно рецептите. Някои блатове НЕ се напояват.

В:Как се използват прахообразните сладкарски бои?
О: Направете си първо цялата захарна маса и после разделяйте според това какво количество ще ви е нужно. Боичките разтворете в няколко капки вода - не много - само колкото да се разпуснат. Добър вариант е, сухата боя  да се разтвори в малко безцветен алкохол, например водКа. Някои ползват медицинки спирт от аптеката.  СБезцветна ракия също върши работа. Ако разтваряте по-голямо количество боя, може да добавите и пудра захар. Целта е да постигнете консистенция на кашичка, която много по-лесно се смесва с моделиращата маса и не я разкашва толкова много, колкото само втечнената боя.
В: Как да сглобя и нарежа многоетажна торта?
О: - Предварително се приготвят тортите за всеки етаж. Всяка торта трябва да бъде на собствена подложка, която да е изрязана с размера на тортата. Добре е да се остави по 1-2 мм подложка. След измазване и покриване, тези резервни мм изчезват. Етажите се измазват поотделно с маслен крем и се прибират в хладилник за да се стегнат. Дайте им поне 4-5 часа. Най-добре цяла нощ. Етажите се покриват поотделно и отново се прибират в хладилник. Във всеки етаж /без най-горния/  н се забиват подпори. Дори тортата да е малка и да изглежда лека и стабилна, подпорите са задължителни. Много хора използват специални бамбукови шишове, които обаче са скъпи в БГ. За по-малки торти, използвайте обикновенни пластмасови сламки за напитки или шишчета за месо. За по-тежки конструкции, увеличете броя на сламките и в тях допълнително пъхнете шишчета. На много места се предлагат дебели коктейлни сламки. Те са достатъчно издържливи. Нагледен урок за сглобяване на самите етажи, можете да видите ТУК. Между етажите е добре да се сложи спойка. Маслен крем или айсинг е добре. Етажите се редят ЗАЕДНО с подложките. Те изолират тортата от покритието на долния етаж, държат я права, спомагат слепването на етажите и предпазват от пропадане на етажите. Дори двуетажна торта се изгражда със отделни подложки. Методите за рязане на многоетажна торта са 2. Режат се директно, без да се разглобяват отделните етажи. започва се от най-горния малък етаж. Ножа опира в подложката и предотвратява сриването на тортата. 2рия начин е да се подпъхне нож или шпатула под подложката на горния етаж, да се свали  и да се реже самостоятелно. Не забравяйте, че отдолу има крем, който ще цапа.
Полезни съвети! Справочник за подправки! Мерни едниници!
 
ПРИБЛИЗИТЕЛЕН БРОЙ ПАРЧЕТА В ЗАВИСИМОСТ ОТ РАЗМЕРА НА ТОРТАТА

Кръгли торти:

Ф30- 18-20п.
Ф28- 16-18п.
Ф26- 16п.
Ф24- 12-14п.
Ф22- 12п.
Ф20- 10-12п.
Ф18- 8-10п.
правоъгълна 30х40см - 24-32п. зависи от размера на парчето.
Когато правите многоетажна торта, независимо от формата,  добре е да спазвате правилото за рамер на етажите. Всеки етаж се намалява с 10 /8/ см, за да се получи добра пропорционалност на готовата торта.

Ако искате да поздравите някой по случай празника, подарете му тема ТУК

Моля, ако не можете да качите вашата снимка или да сложите линк с препратка, упражнете се ТУК

РАЗМЕРИ НА ЕТАЖИТЕ ПРИ МНОГОЕТАЖНИ ТОРТИ:
Идеи и сътношения на различните нива можете да изберете ТУК

# 1
 • Мнения: 660
Тъкмо да кажа, че ви изпуснах ...а то ще се запиша сигурно от първите.  Laughing

benomiti, чудни торти! И аз останах зяпнала как го направи това перфектно сърце в блатовете! Shocked

ilariana, и моят син е влюбен в това филмче за клуба на Микки и май ще мисля и аз нещо подобно за неговият рожден ден през май...Поне едната торта, но след обясненията на betina33 вероятно не бих се справила... май ще заложа на обикновена торта с налепен клуба отгоре и ще опитам да измоделирам само Микки...ама да видим, че то време не остана. Thinking

betina33 , приказни са и твоите торти. Аз мисля тортата едната, която ще е вкъщи да я направя такава 2-ка. Има едни силиконови форми и мисля да купя от тях. Ти как направи блатовете - в подобни форми, или ги ряза и наснадва? Някой беше пуснал схема на това как се правят блатове за цифри и съм я копирала, но не помня кой беше.  newsm78 Да ме извини, ако ме прочете, моля! Embarassed

Бадем, с всяка твоя торта ти ставам по-голям фен. Тази шоколадовата даже мъж ми си я поръча за тези дни..ама не знам дали бих могла да се справя....но ще опитам. Wink

van444eto,   bouquet ти си знаеш, че ти благодаря за темата. Wink

# 2
 • Мнения: 469
Здравейте! Правя торти от време на време, но съм още далеч от нивото тук на украса. Правя торта за годишнина от сватбата на брат ми и снаха ми, интересувам се трябва ли да е престояла във фризера тортата, за да стегне хубаво и тогава да се сложи чаршафа върху нея?
Смятам да я измажа и изравня от страни с крем от разтопен черен готварски шоколад и масло, а после, за да залепне чаршафа, да напръскам с пулверизатор с водка - добра идея ли е?

# 3
 • Мнения: 2 558
Да се запиша в новата тема с една торта която не е нищо особено но ми беше интересно как ще стане.Имах проблеми от проклетата буря спираха тока през 10мин и за първи път хладилника ми направи конденз.

# 4
 • Мнения: 10
Azalea това с пулверизатора с водка не го проумявам? защо ти е да пръскаш, нали чаршафа си залепва и без да се пръска с нещо.... За фризера - категорично не, освен ако искаш да си докараш конденз. Достатъчно е тортата да е престояла в хладилник 1 ден, не е нужно във фризер...и без друго след това ще се наложи да я чакаш за да размръзне.

# 5
 • Мнения: 469
Ясно, мерси много! Водката я ползвам за лепило на чаршафа и на по-малки украси върху него. Понякога не ми залепва хубаво чаршафа върху шоколадовия крем и за това, за всеки случай, пръскам малко водка, лепи добре, а иначе бързо се изпарява и не остава аромат или вкус.

# 6
 • Мнения: 2
Честита нова темичка, момичета=) Пожелавам в нея да има още по-хубави торти от предходната=)
Много благодаря за коментарите относно последното ми творение... а сега нека изкажа своето мнение относно вашите=)

betina33 - много ти е хубава 12-ката=)) и не само тя де, но определено ми направи силно впечатление!=)
mamaeli8000 ... чудна ти е калинската тортичка=) Лично на мен ми допада. Поздравявам те, че си успяла да я направиш толкова гладичка=)
МаринаД катеричокът е страшен=))) Толкова съсредоточен си го направила =))) какъвто по принцип е! Хубава идея=)
mimi0585 честно казано при теб срещам нещо в цветовете,(при синята ти торта) което определено не ми харесва. Идеята ти не е лоша, просто аз също срещам затруднение в тях, когато направя основата цвят, който трудно се съчетава с останалите. Аз съм по-взискателна и претенциозна, затова не гледай на мнението ми като на чиста монета... Просто ти споделям нещо, което съществува като проблем и при мен=)
lux, свежа си и много ми харесва това, което си ни споделила!=)
metchopooh, Силвенце... Мауската ти е чудесна=)) Голяма хубостница си я направила!
Beni2, добра тортичка. Мисля, че тепърва ще се справяш и по-добре с човешките фигурки=)
marulka_s, чудесно творение!=) Поздравявам те. Освен всичко друго... с четките се справяш отлиииично!=)


Аз искам да се оплача. Последния път, когато правих торта, смесих 500гр несъхнеща и 500 съхнеща маса... Много лошо ми се получи, стана на малки дупчици, а месих много... много... Чак се разстроих като видях резултата, когато покрих... Вече започвам да вдигам ръце и от комплекта бои на AmeriColor, които ползвам... Това зелено ми извади душата.. Така и не успях да направя онзи зелен цвят, който да ми грабне окото... А ММ толкова лепнеше, че скъсах сто чифта ръкавици, докато месих... В общи линии мога само да се оплаквам=) ... но моля ви, споделете ми - кое по-точно ще реши този проблем с лепненето (ако въобще съществува такова вълшебство  Grinning ) и какви са вашите наблюдения от боите на пазара, които си струват? Виждала съм много торти, които стоят така, все едно цветовете им са пастелни... на кое се дължи - на фондана или на боите?   Другото, което ми е любопитно и исках да ви попитам е дали сте доволни от платките, които могат да се закупят от Илчовски? Малко в повече ми идва, когато правя блат и за отстрани и вече се убедих на 100% , че трябва да ползвам от готовите,без да си усложнявам живота, но не знам дали точно тези са добри, споделете. И последен въпрос - моля ви, ориентирайте ме в подложките за торта! Купих си едни от hitrini, но са ми много тънки. Гледах едни в Джъмбо, но не ми харесаха, защото бяха изключително малки на диаметър.

Благодаря ви предварително и съжалявам ако на някой съм се сторила твърде банална=)
Хубава вечер, момичета и много творчески размисли!=)

# 7
 • Мнения: 1
Момичета,
Много ми е трудно да правя торти, да си гледкам бебчето и едновременно с това да ви следя. Но малко помалко смогвам... От 2 седмици пиша, дописвам и то стана супер дълго... Не е готино, като въпреки минималното врме, което имам ми се налага да чета някакви лични спорове и кавги, вместо полезни коментари и съвети за тортоправенето... Моето мнение е, че форумите са свободно място, където всеки си споделя и пита каквото си иска по темата, пък си е лична преценка на другите е дали да обърнат внимание и дали изобщо да отговорят. И аз не съм получавала отговори – никой не ми е длъжен, както и в други случай ужасно много сте ми помагали ... Та да отхвърлим това настрани. Правите страхотни неща, просто нямам думи...
Да си кажа впечатленията.
shemet_neveroiaten – много благодаря за коментарите за дъмитата и за тортичките ми... Винаги като чета твой коментари се усмихвам, много си свежа... Тортите ти са много нежни... Китито е супер, хем детско, хем стилно... Наистина много ми допада стила ти на работа  Peace... Бъклицата е просто перфектна... А червеното сърце – нямам думи... Тази торта ме остави с отворена уста и изплезен език. От къде си си купила този трансфершиит? Искам и аз такъв – МНООГО  #Crazy!!!
radost_bonbon – нееее, мечето си е плюшено  Simple Smile.
ilariana – много ми харесва златната ти панделка, но кръговете са ми малко кривички. Мисля си, че по-готино би се получило ако ползваш кръгли кътъри с различни диаметри и ги лепиш едно върху друго. Много ме вдъхнови тази трта  Thinking. Смърфовете са мнооого сладички  Laughing. ЕнгриБърдс е просто перфектна. С еърбръш си я пръскала, нали? Колкото до тинкърбел, явно наистина й има нещо в очите..., а аз толкова си я харесах, като я направих... хихихи.
 MamaEli – тортата с мечо пух и приятели е сладичка... Би ли споделила панделката отдолу купена ли е или си я правила от фондан? Ако си я купувала – от къде? Всъщност от къде купувате панделки и дантелки в София? Аз ходих до няколко магазина за шивашки материали на Сливница и Пиротска, както и в Слънчоглед, но не намерих хубави – някакси нямаше избор... Калинката ти е много сладка  Simple Smile.
ani_d – щъркела ти е много готин  Simple Smile... На такава торта бих предложила под фигурките отстрани да се сложат кръгли платки изрязани от друг цвят захарно тесто... Иначе стоят просто сложени и незавършени там... Но това си е мое мнение, надявам се не се сърдиш  newsm78... Джунглата обаче е жестока... Маймунките са много сладички... абе цялата торта е перфектна  smile3501.  Много благодаря за линка за сглобяването – ще ми е от полза определено. Ти като цяло си много добричка... Винаги си на линия и отговаряш на всички. Лъха ми ено спокойствие от твоите коментари  Praynig. Благодаря ти.
Бадем – много благодаря за хубавите коментари   bouquet. Мечето ти е много сполучливо Simple Smile. Страхотно е! Бяло-червената торта също много ми харесва, въпреки проблемите, които си имала с шаблона. По ръба е малко по-бледо, но така си е като желан ефект Simple Smile. Искаше ми се да те попитам подложката ти каква е? Винаги съм се чудила от къде купувате толкова дебели подложки за да закрепите сатенената панделка по борда. Боксьорите също си ги докарала много готини, само този с вдигнатия крак ми стои малко неестествено, незнам защо. Синята торта също е много нежна. Шоколадовата – ммм ще я изям  Joy....
МаринаД – Черепа ти е невероятен...!!!! Знам, че като няма време е много изнервящо положението, но въпреки това се е получил много готин... В повечето случай, кусурите, които ние тук си виждаме и си споделяме другите не ги виждат (или пък просто не си казват... )
benomiti – супер е тортата с дядо вади ряпа ... само надписа малко ми вади очите. Следващия път може да пробваш с фитилчета... Ама това си е мое изкривяване – хич не обичам надписи върху торти... Въпреки, че и на мен ми се налага. Вижда се по-долу Simple Smile.
purpurina – разбирасе, че няма да се сърдя – копирай на воля – и аз непрекъснато чепя идей от вас и от нета, нама как. Покажи после какво си сътворила... Твоите джуджета са супер Simple Smile, много са сполучливи Simple Smile. На тортата за дъщеря ти как си направила геройте отгоре?
betina33 – много весела торта на БейбиТВ... Браво – бая си си поиграла Simple Smile. Тази с картите също много ми харесва – двата цвята много си пасват.
Саси – да, аз съм рисувала картините отстрани на тортата с Пипи – обожавам да рисувам на ръка Simple Smile...
*nin4eto* - много благодаря за коментара Simple Smile... Твоята торта също е сладка... Само малко бабунки има... Имаш ли си шпатулка за заглаждане?
Пепи_ - много благодаря за снмката с цветовете... Често се чудя как да съчетавам.
jiorjita – хубава ти е тортата на художествена тема Simple Smile. Би ли споделила с какъв инструмент изряза толкова прави цветните линии? Мерси  Hug.
lux –Супер тортичка, свежичка. Доста си си поиграла - и твоята подложка е много хубава. Слепила си няколко стандартни подложки или тя си е такава. А по борда на подложката какво си сложила?
blueeye®, donika dineva - поздравления за рисуването  bowuu.
мегало – Тортата ти за колежката е много стилна. Страхотна е  Simple Smile. И твоята подложка е супер... много ми се иска да знам от къде ги купувате или си ги правите токова дебели... Би ли споделила?
iri.kupenska – тортата е уникална. Нямам думи. Розовите бордове – подложки ли са? С какво си закрепила етажите под и над цветята?
ditsan – музикалната торта е много, много готина. Прекрасна е...

marulka_s – Жестока, жестока индииска торта. Цветята отпред на ръка ли си ги рисувала? И хобита е перфектен. Жестоко, нямам думи... Ахнах... И той ли е рисуван на ръка? С какви бои работиш?

lux – много свежи торти. Прекрасни цветове .
betina33 – Много са ти изпипзни тортите. Помислила си за всичко.

Future* - аз съм много доволна от блатовете на Илчовски и изобщо от техните продукти – сметаната, шоколада, пудрата захар. Относно боичките аз ползвам гелови на рейнбол, поръчани от ибей – много добре оцветяват. Ползвам CovaPaste от Ксеркс – по 5 кг. в кашонче. Когато ми трябва по плътно тесто и по-бързо съхнещо за фигури и цветя добавям СМС 1-2 чаени къжички на 250 г. тесто – става супер. Относно лепкането според мен зависи повече от боите. Аз като боядисвам с течни на Америколор лепне, но с гелови не. Последния път оцветих зелено с гелова боя на Рейнбол и дъстнах с жълта прахова – стана много сомпатично електриково зелено  Naughty. Та за лепненето – работи с голи ръце и като започне да ти лепне много си измии и подсуши хубаво ръцете и пак меси... Разбирасе... – ще си оцветиш ръцете, но после със сода за хляб всичко пада Wink. Относно подложките – МОЛЯ НЯКОЙ, КОЙТО ЗНАЕ ДА ОТГОВОРИ НА ТОЗИ ВЪПРОС и мен много ме интересува от къде да си купя толкова дебели подложки, на които да мога да сложа панделка по борда.

Аз искам и да попитам нещо  Blush.  Ще правя няколко великденски торти за декор – от дъмита, едната от които ще е многоетажна. Дали са ми пълна свобода на действие. Искат само да са много цветни. Ще се радвам ако някой е срещал хубави великденски предложения да сподели за идея... Та... искам да споделя нещо относно тези дъмита. Предния път си поръчах 8 цилиндъра с височина 10 см. и разлини диаметри от Атиа – цената ми излезе 66 лв. Сега отново исках да поръчам 6 цилиндъра, един паралелепипед и един пресечен конус – дадоха ми цена 250 лв.!!! Обадих се да попитам дали не е станала някаква грешка. За съжаление – НЕ! Цената била такава заради пресечения конус (трябваше ми за торта саксия)... Без него пак цената е 66 лв.!!! Егати конуса! Та някой знае ли къде мога да си поръчам криви стериопорени дъмита за кривите многоетажни торти или някаква идея какво неядливо да ползвам за плънка? Например също имам идея да направя кокошка и се чудя с какво да я напълня върте. Ако някой може да помогне ще съм много признателна. Мисля го от 5 дни и сън не ме лови. Егати конуса – 200 лв.!!!

Ето да покажа и аз 3 торти - мексикански куфар, барселонска и една по-стара кошница с цветя, която не съм показвала май.едната е с шоколадови блатове на Ири и ганаж, а другите две са с пандишпанови блатове, маскарпоне, рикота и ягодки  Laughing Laughing Laughing.

Последна редакция: пн, 18 мар 2013, 21:47 от Мишоченце

# 8
 • Мнения: 148
Future,прекалено много не съхнеща си сложила.Аз слага, 600-700 съхнеща и 200-300 не съхнеща.50/50 не съм правила.Общо взето правя на око взимам по-голямо парче съхнеща и добавям по малко не съхнеща,меся и гледам да стои стегнато тестото да не лепи.Лепи ли значе много е не съхнещата и добавям още съхнеща.А когато боите така ми разкашкват тестото доомесвам със нишесте,а и самата боя преди да я сложа във тестото я правя на кашичка със нишесте.

# 9
 • Мнения: 10
Мишоченце, благодаря, че си ме споменала - по въпроса с панделките - купувам ги от Пиротска/два магазина/ и от едно магазинче, което е на пресечка на Екзарх Йосиф. Ще видя като ходя точния адрес - води се магазин за панделки и дантелки. Специално панделката, която е на тортата с мечо пух - тя е поръчка и ми я доставиха от едно ателие за декорации, като направиха за мен изключение просто - дадоха ми я за 30 лева ролката, но тя е широка лента и не е двустранна. За двустрнна ти препоръчвам да видиш на Пиротска в частта и между пазара и Христо Ботев /два магазина има/. Отдлено много евтини панделки има в Джъмбо. С подложките имам проблем обаче - не намирам никъде дебели подложки за торти на добри цени. Слепвам си по две подложки, но и това не дава възможност за панделка, малка ми е височината като цяло. На Илчовски блатовете са хубави - да!!! Сега ги смених с блатове от Алимко /за да пробвам/ и НЕ съм доволна - много ми се накъсват, много са нежни, много фини. Тия от Илчовски ми бяха по-стегнати и по-хубави, по-устойчиви,....но пък се минах с маслото, което взех от Илчовски - не ми се получава с него масления крем, не се втвърдява...така, че от там едни неща ги харасвам, други - не!  Grinning

Пропуснах да напиша, че най-хубавите панделки на метър съм виждала в Слънчоглед! Имат от пиле мляко! Не са евтини, но си заслужават, десените са супер! Simple Smile

Последна редакция: пн, 18 мар 2013, 23:36 от mamaeli8000

# 10
 • Мнения: 272
здравейте дами, докато бях отпуска вие сте творили ли творили

дитсън, много голям проект за детето ти, много ми харесва, не ми изглежда никак претрупана. супер си е

бадем, харесва ми цветето и работата с шаблона, само ми е някак много тюркоазена, не ми се връзва основния цвят. шокото е страхотна, ето това е торта за нашия дом

марулка, много идейна и страхотна като изпълнение е етно тортата. другата също е супер, аз и за седмица не мога да направя и подобие на нея...

илариана, не ги разбирам какви са тези птици, но етажите и подложката много ми харесват. как се прави такава паважна? само панделата долу ми е твърде бяла за тортата

мечо, мини ти е перфектна и как си работила с айсинга също. въобще торта мечта за някоя принцеса

марина, това ми е любим персонаж, сладур голям, милия. много много ми хареват пукнатините, как си работила със светлосенките, много реалистични

мими, тук дължа коментар - стъпка напред. много добре си изгладила тортата с мечовците, ама да им беше отпуснала по-голям парче торта, гледай как жално гледат

лукс, цветно, весело, страхотно. страхотни ги правиш тези момиченца. а на легото "брадавичките" отделно ли ги лепи на блокчетата

бетина, много ми харесва 12ката и мисля, че е много подходяща точно за тази възраст. но пиноко също, щурчо е барнат

мамаели, хубава калинка, прилича на предишната

беномити, орхидеята е много хубава, а и отвътре е много прецизна тортата

мишоченце, тревата на терена много ми допада, как я направи. предстои ми и на мен да се пробвам с кошница, но мисля да я плета, твооята с какво е направена. цветята ми харесват, само в листата има нещо, което ми е странно, но не мога да определя

за подложката на моята последна торта, аз ги купувам такива, 10-12мм са дебели, съответно съм си взела панделки от 10мм.


# 11
 • Мнения: 1
МамаЕли - много ти благодаря за отговора   bouquet

# 12
 • Мнения: 554
Здравейте , от доста време все отлагам да пиша и да си метна тортата  (с правилата малко ми се усложни, другата тема хич и не я следя (в тази ми е интересно и релаксирам) , но утре може да си довърша поста), но много държа да похваля Илчовски за корекно отношение: за торта си поръчах от захарната им маса, пудра захар и шоколад - след няколко дена се обадих пак - мацката ме беше забравила (наистина са ми малко продуктите, ама са си за мен  Confused) Извини се ; На следващият ден Еконт ми ги доставиха - ех, че бях щастливааааа, но отворих си колетчето - захарта я нямаше, а исках да си меся от вече любимото ми тесто на Наталина (уточнявам - само няколко торти правя в годината) . Звъннах им и им се оплаках , а тя не ми била записала захарта  ooooh! въпреки всичко реших да си я поръчам (доставката ми ляга двойно, ама пусти мерак и за юбилей на татко ...). Получих си я и те си бяха поели доставката  - благодарна съм им за професионалният завършек на моята одисея  Laughing (ПП аз все пак съкратено написах поста).  Blush

# 13
 • Мнения: 153
Future* , Мишоченце дебели подложки има и в ХИТРИНИ и в AROMAS HOUSE ...., но не са евтини..., аз винаги си покривам подложката с "лист" тесто / тортата има много по-добра визия така/ а и след като изсъхне, дебелината си става точно да можеш да си залепиш панделка покрая / от по-тънките или разточваш по-дебело за др. /. Или покриваш първо цялата подложка 2 дена по-рано / като изсъхне става доста твърда /, или пък само покрай тортата правиш някакво бордче, но по-трудно ще ти е с лепенето на лентата. Като видя непокрита подложка спирам да оглеждам и тортата, не е чак толкова трудоемко че да я оставиш така да лъска! Хвърлила съм поглед на плочите от едно време на майка ми ... точно са  Joy, тъкмо ще ми стигнат и без това правя по 3-4 торти в годината!

# 14
 • Мнения: 1
Мегало - кошницата съм я правила с шаблон на тухлички и после съм оцветявала с еърбръш. А за каква трева говориш? Истинската ли хихихи?
Точно такива подложки искам и аз - ти от къде ги купуваш?
Доника Динева - мерси Simple Smile...

Общи условия

Активация на акаунт