Отговори
# 585
  • София
Мисти, не се разстройвай  Hug
По-скоро поговори с майка си (скастри я малко) - нека влезе в положението ти и да мине на "твоя страна". Ивета в момента има нужда да чува не само от теб, но и от различни страни, колко важно е посрещането на бебето, колко трудности ти предстоят, а и разходи... Редно е да имаш съмишленици, а не ... "контра-отбор", който да ожалва първородното. Поговори с майка си, наистина. Знаеш, че и ние като майки, често грешим. Но децата трябва да ни го покажат.

За козметиката, защото поръчах онлайн, та съм бяснааа! Никога не взимайте мляко на Кокона! Баси, това толкоз напарфюмирано, че не на бебе, на врага си не бих го намазала  #Cussing out Нищо, ще имам и аз проба-грешка, ще взема някакво друго мляко.

Гифтче, от завързване с конец аз лично имам абсолютно положителен резултат - премахнах си едно папиломче близо до зърното (страх ме беше, че бебето може да го разрани). Конецът е най-обикновен. И също, щом като двама доктори са ти потвърдили, че така може да действаш с конкретното израстъче, мисля, че може да си спокойна. Но. За всеки случай, нека и кожен да погледне малката и той да каже последната дума  Peace А като дойде времето за връзване, пиши ми. Ще ти кажа тънкостите за правилно завързване  Hug

Потичане на мляко си спомням, че имах не само когато моето бебе заврънка, но и всяко-всяко едно друго  ooooh! Сега си мисля, че може да е било хиперлактация, но беше ужасяващо... щом като чуя детски звук, или дори си представя бебе, моментално започваше бодеж и шурваше кърма. Това - по мнооого пъти на ден. Затова, сега съм се запасила яко с подплънки за кърмачки и горещо се надявам да не ме сполита повече тоз кравешки (д)ефект  Confused Може би в предишния си живот съм работела като професионална дойка  hahaha (А котката ни е била телефонистка / телеграфистка, убедена съм!  Mr. Green Щом заговорим по телефон, животното ни скача да се умилква с шумен мъркаж и се отрива в телефона като в... умрял плъх  Laughing )

Момичета, имам си най-най-страхотния мъж на света!  Heart Eyes Няма да навлизам в подробности, но не мога да мълча, колко съм щастлива и късметлийка с него... с какво съм заслужила... Желая и на вас такава идилия!  Hug

Отивам по дела (неделни, на седми-седми  Laughing ), но довечера ще ви погледна, кой е успял да изпълни плана за днес. С пожелание за лекота, разбира се, лекота и бързина - всички да се справите като Бейб - за 3-4 минутки!  Hug

# 586
Гифт и аз съм си махала с конец папиломче, няколко пъти на различни места, но ми се струва, че след всяко махане се появява на друго място, че май се увеличава броя  Thinking Сандалка има ли го и при теб този момент?
Козметика взех най-различна. За къпане и пране Тео бебе, за дупе олио на Джонсън и Бочко. Хич не искам да се втелявам обаче сега ще взема душ гела на Бюбхен мирише ми страхотно.
Мисти, доколкото разбрах това са размисли и страсти на баба та не на Ивета. Ако е така поговори с мама тя трябва да застане на твоя страна, а не да настройва Ивета срещу бебка. Еййй големи хора как пък не им идва на акъла.
Миряна как пък само 6кг бе жена. Браво! Ама като ти гледам крачетата като на врабче то колко ли да качиш  Heart Eyes

Въпрос към ЛЛЛ: Кърмя бебчо на поискване. Не давам вода и залъгалка. През ноща има поне 2 кърмения. Пълни много добре памперсите с напишкано и наакано, не съм ги броила колко са, но са доста. Дотук добре, но слагам го да суче, суче колкото суче пуска зърното и повече неиска да го поеме защото заспива. Слагам го в леглото и след 10-15 минути се буди и започва да плаче и да си лапа ръцете или пък ако нещо му се опре в бузата, я боди, я одеало започва да се върти все едно търси да яде. Днес след едно такова хапване изцедих гърдата и в нея имаше още 30мл кърма. Гърдите ми вече не са напрегнати и май вече не усещам онези бодежи при слизане на кърмата както беше в началото. Кърмя го доста често случва се и на 40 минути, че и по-често. Пия чай, но засега не виждам да се е увеличила кърмата. Та въпроса ми всъщност е винаги ли когато си лапа ръцете и търси гърдата с уста значи, че е гладен. Нямам нищо против да му давам като дава тези сигнали, но ММ вече твърди, че сигурно не ми стига кърмата и иска да го дохранваме, а искам да избегна това.

Последна редакция: нд, 07 юли 2013, 16:09 от моргана

# 587
  • София, св. Троица
ЛЛЛ:
Днес е трети ден след раждането.Йоан ми го дадоха на дванайстия час( #Cussing out),но не можа да засуче до вчера вечерта-в 18ч. му беше първото истинско сукане.Оттогава ми го даваха в 6ч сутринта,в 9,в 12,в 15,в 18 и в 21ч.През нощта не го даваха.Днес е сукал в 6,9,12,14:30 и 16ч.Преди малко изцедих и двете гърди-количеството е малко над линийката на 10 милилитра.Това много ме притеснява,кърмата ми дойде снощи и си мисля,че не му стига.Йоан спи спокойно по принцип,но си мляска и си търси гърдата,което ме навежда на мисълта,че остава ненахранен?Какво да правя?Сега си варя български лактогонен чай,пия вода.Дайте още идеи.

Здравей **Baby**,
Честито бебе Йоан  Hug  bouquet Да сте живи и здрави и много щастливи.  Hug

Разбирам, че за теб е било разтройващо, че сте били разделени и се е налагало да го кърмиш според наложения график от болницата. За съжаление все още в болниците, не всичко зависи от желанието на майката и потребностите на бебето. Важното е, че вече имаш възможност да си го кърмиш и че си така мотивирана за това. Обикновено позитивната нагласа и решителността помагат за бързото преодоляване на трудностите. Независимо какво се случва ти си най-прекрасната майка за твоето бебе, познаваш го по-добре от всички останали и твоята интуиция може да ти подскаже какво би било най-подходящо за него. Hug

Вече прекрасно се ориентираш в знаците, които Йоан ти дава, за да покаже, че иска да суче - върти главичка, мляска - действително това са ранните признанци за глад и е пркрасно, когато майката ги разпознава и предлага кърмене именно тогава.

Разбирам, че се притесняваш, че нямаш дпстатъчно кърма, защото изцеждаш малки количества. Това, че изцеждаш малко кърма, не е показател за количеството, което можеш да правиш. Много майки не могат въобще да се изцеждат и въпреки това кърмят успешно бебета си колкото дълго време пожелаят. Помпата не може да стимулира така добре гърдите, както едно ефективно и често сучещо бебе. Peace

В първите дни след ражднето коластрата е много малки количества( при едно изцеждане може да се събере в чаена лъжичка) и обичайно те са достатъчни за бебето. Бебето от свя страна пък има малко стомахче първоначално. колкото черешка, после става по-голямо като през първите една две седици е не по-голямо от прасковка. Ето защо и количествто, което си успяла да изцедиш всъщност би могло да е достатъчно. От друга страна това малко стомахче има нужда от по-често запълване, т.е. добра идея е да кърмиш бебето на по-малко от 3 часа. От една страна е малката вместимост на бебешкото стомахче, от друга страна кърмата за разлика от АМ се усвоява много по-лесно и бързо от бебето за около 30 до 90 мин. , което може да обясни защо кърменето бебета в първите седмици имат нужда от по-често кърмене, като оптималният вариант е между 10 и 12 кърмения и не по-малко от 8 за денонощие. При по-честото поставяне на гърда бебето от една страна има възможност да получва адекватно количество кърма, от друга страна може да стимулира гърдите по много по-ефективен начин гърдите. В тази връзка би ли споделила как се случва сукането при вас? Как усещаш гърдите си преди и след кърмене?  Как разбираш, че се е насукал на пример? Как усещаш зърната си? Дали вече сте си в къщи и ако така колко горе долу напишкани и наакани пелени има Йоан? Предлагаш ли у друго освен кърма - вода, чай, АМ, залъгалка?

Това, което би могла да направиш на първо веме, е да предлагаш кърмене на бебето винаги, когато видиш тези първоначлни признаци за глад, независимо, че е сукал известно време преди това. Понякога бебета имат нужда да правят по-чести сукания(пез 10-15 минути дори) и след което могат да спят по дълго. По този начин се зареждат с калории за по-дълъг период напред. В тази връзка е добре бебето да има не повече от една 4 часова пауза от сън за денонощие. В случай, че бебето е по-поспаливо може да е добра идея ти поемеш инциативата за хранене. Можеш да предлагаш и двете гърди на едно хранене и да ги редуваш, докато бебето се засити. Обичайно, когато бебето суче от едната гърда, кърма се отделя и в другата и обичайно най-много кърма се отделя по време на кърмене. Така че след като приключите с първата гърда и ти се увериш, че е добре изсукана, можеш да предложиш и втората, а след това при нужда да върнеш отново на първата.

Надявам се да имаш възможност да отговориш на въпросите ми, така мога да ти бъда по-полезна. Случват се понякога разни предизвикателства. Обикновено с някои малки реорганизации в кърменето, нещата се подреждат така както са най-добре за дадена двойка майка и бебе.

bouquet

Кърменето върви от зле та по-зле.Имам плоски зърна,затова използвам силиконови накрайници Авент,обаче от тях явно гълта много въздух,напъва се да пръцка и плаче много.Кърменето е кратко-десетина минути с няколко прекъсвания поне,защото той пуска.Другия проблем е,че не налапва добре зърното ,а само предната част,от което мен ме боли.Това ще го преживея,но днес сутринта ме разрани жестоко и почна да тече кръв.
Нощес изцедих 30 мл от двете гърди,дадох му тази кърма с шише и май ПАК не му стигна.Наистина ми е трудно,проблем след проблем.Иначе полагам усилия-пия вода,чай за кърмачка,правя топли компреси и след това изцеждам..
Иначе Йоан е много поспалив,направо ужас.Искам да се гръмна,че да не си мъча детето.

Здравей **Baby**,
Предизвикателствата понякога сякаш ни затрупват едно след друго и е трудно да видим светлината в тунела..  PeaceНедей да се гръмваш – ти си най-прекрасната майка за твоето бебе, такава каквато си. Старите хора казват, че винаги е най-тъмно, точно преди зазоряване. Стараеш се да отговориш на потребностите на бебето си, мотивирана си да кърмиш, търсиш информация и подкрепа, не си се отказала пред първата трудност, а вместо това търсиш начин да подобриш кърменето ви, така че и ти бебето да се чувствате добре.  bouquet Hug

Разбирам, че плоските зърна ви създават трудности. Повечето бебета свикват да сучат успешно, дори и майката да има плоски или вдлъбнати зърна. Причината е, че при засукването бебето не се нуждае толкова от зърното, колкото от гърдата – т.е. бебето суче гърда, а не зърно. Можеш да обърнеш внимание на това дали Йоан поема по-голямата част от ареолата в устичката си. С течение на времето и процеса на кърмене връзките, които придържат зърното по-прибрано към основата на ареолата се разтягат и то изпъква. Можеш да опиташ, непосредствено преди кърмене, да изцедиш малко гърдата с помпата, колкото да накараш зърното да изпъкне напред, след това с него можеш да погалиш горната устна на бебето, така че то да отвори широко уста и в този момент да напъхаш колкото можеш по-голяма част от ареолата в устичката му, така че Йоан да има възможност да направи хубав вакуум. Ако нещата се получат от първия път можеш да прекратиш кърменето, точно както Сандалка описва и да опитате отново. Бебетата също има какво да научат и усъвършенстват в кърменето въпреки добрите си инстинкти и понякога може и на тях да им е нужно малко повече време и практика.

Също така, понякога причина за чувствителност на зърната би могла да бъде не съвсем добро първоначално поемане на гърдата в устичката на бебето. Това наистина е от значение за доброто позициониране на зърното в устата на бебето. Добре е да следиш и устничките да са леко обърнати навън. Така зърното отива назад към гърлото на бебето, като попада между езика и мекото небце. Можеш да го стимулираш бебето да отвори по-широко уста, както описах по-горе или точно преди да захапе да натиснеш с пръст брадичката там, където се пада тръпчинката(точно под долната устна има вдлъбнатина). Това освобождава напрежението в челюстта и тя се отпуска надолу. Когато зърното сочи между горната устничка и нослето, вероятно главичката би отишла нагоре и назад, а бебето инстинктивно би могло да си отвори широко устата. Ето, тук има допълнителна информация за правилното поставяне на бебето на гърда: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=14870 и едно клипче: http://www.youtube.com/watch?v=Zln0LTkejIs .

В тази връзка предлагаш ли на Йоан залъгалка?
Позата при кърмене също е от значение – коремчето на бебето трябва да е срещу твоя корем, ушенцето, раменцето и бедрото на бебето трябва да са по възможност на една линия. Също така е добре ти да се настаниш максимално удобно, независимо къде и как, важното е ти да се чувстваш добре. За гърдата, която има чувствителност, би могла да опиташ да смениш позата, при която кърмиш. Много майки споделят, че биологичната поза им е помогнала да преодолеят проблема с разраняването. Ето как изглежда тя  http://www.biologicalnurturing.com/video/bn3clip.html или http://www.llli.org/faq/positioning.html Има и други пози и би могла да експериментираш и да видиш коя от всички пози ще е най-удобна за теб и бебето ти.

Силиконовите зърна, могат да бъдат нож с две остриета – понякога помагат бебето да се върне към гърда, друг път може да се постигне точно обратния ефект, а при някои майки не вършат никаква работа. За това ако прецениш че с тях нещата не се получават по-добре, може да удачно за сега да не ги ползваш.

Споделяш, Йоан е доста поспалив, в тази връзка, колко кърмения успявате да направите за денонощие? Той сам ли се събужда за да се храни или по-скоро ти го събуждаш? Как се държи той след кърмене? Може би тази статия за поспаливи бебета ще откриеш идеи за разбуждане http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=3137

Какво те кара да мислиш, че не му стига кърмата? Ако е удобно да попитам, Йоан приема ли и други течности освен кърма – вода, чай, АМ? В случай, че се налага да му даваш други течности, как е организирано това спрямо кърменето?

Надявам се информацията да ти е била полезна. Ако имаш въпроси не се колебай да ги зададеш. Ще очаква отговора ти.

bouquet

# 588
Ми Джине,искаме да го махнем защото е голямо и си мисля,че като попорасне малко ще си го дърпа,а по-късно в детската градина може и другите деца да й го дърпат.То не е малко като папиломче,а е голямо.Тези,които ме имат приятел във фб може би са го видяли на профилната ми.

Сандалче,надявах се ти да ми отговориш тъй като знам,че преди време премахва едно такова.
А за мъжа ти...разбирам го.Не му е трудно да те обича.То аз те обикнах,без изобщо да съм те виждала,пък какво остава за него,който живее с теб.Заслужила си всяка капка любов,която получаваш,с това,че си прекрасен човек.  bouquet

Ох,Моргана,стресна ме.Дано не се размножат и на малката,когато решим да й го премахнем. Praynig

# 589
Благодаря ви Hug
Тя майка ми е надъхана от Ивета, не че си ги е вкарала сама тези мисли. Почвам да си мисля, че няма да й поверя това дете и за 5 мин толкова вече й нямам доверие на мойта щерка.
Гифт на мен ми звучи страшничко това с конеца, няма ли някакъв вариант, като порасне малко да го изгорят с лазер, това поне гарантирам че не боли.
Сандалке честита годишнина!
И днес не се роди, сега съм сигурна, че няма да е в близките 2 седмици. Което е много лошо, щото вдругиден трябва да измисля, как културно да откажа преглед, и уговорка с доктор, че определено не искам предизвикано раждане. А не искам да обидя доктора, че ако се случи на смяна  Shocked Как се вкарах в този филм сама и аз не знам, май се оказва, че не искаш ли секцио хич по желание, хич не говори с никакви доктори.

# 590
МОРГАНА все едно говориш за нас.Ние сме точчно ,като вас.На мен ми намаля крмата от два дни и незнам да дохранвам ли?Имам вьпрос кьм родилите секцио-кьрвенето ми спря на 4-5 ден и нямах никакво,но днес изведньж пак трьгна и то с ясна крьв все едно ми е дошьл цикьла.Вьпроса ми е нормално ли е?И дали защото ми намаля кьрмата пак трьгна кьрвене?Незнам ,може да ви звучи тьпо,но се притеснявам,защото след предното секцио имах усложнения и крьвоизливи,та сега незнам как е нормално и колко да кьрвиш?

# 591
[

Здравей **Baby**,
Предизвикателствата понякога сякаш ни затрупват едно след друго и е трудно да видим светлината в тунела..  PeaceНедей да се гръмваш – ти си най-прекрасната майка за твоето бебе, такава каквато си. Старите хора казват, че винаги е най-тъмно, точно преди зазоряване. Стараеш се да отговориш на потребностите на бебето си, мотивирана си да кърмиш, търсиш информация и подкрепа, не си се отказала пред първата трудност, а вместо това търсиш начин да подобриш кърменето ви, така че и ти бебето да се чувствате добре.  bouquet Hug

Разбирам, че плоските зърна ви създават трудности. Повечето бебета свикват да сучат успешно, дори и майката да има плоски или вдлъбнати зърна. Причината е, че при засукването бебето не се нуждае толкова от зърното, колкото от гърдата – т.е. бебето суче гърда, а не зърно. Можеш да обърнеш внимание на това дали Йоан поема по-голямата част от ареолата в устичката си. С течение на времето и процеса на кърмене връзките, които придържат зърното по-прибрано към основата на ареолата се разтягат и то изпъква. Можеш да опиташ, непосредствено преди кърмене, да изцедиш малко гърдата с помпата, колкото да накараш зърното да изпъкне напред, след това с него можеш да погалиш горната устна на бебето, така че то да отвори широко уста и в този момент да напъхаш колкото можеш по-голяма част от ареолата в устичката му, така че Йоан да има възможност да направи хубав вакуум. Ако нещата се получат от първия път можеш да прекратиш кърменето, точно както Сандалка описва и да опитате отново. Бебетата също има какво да научат и усъвършенстват в кърменето въпреки добрите си инстинкти и понякога може и на тях да им е нужно малко повече време и практика.

Също така, понякога причина за чувствителност на зърната би могла да бъде не съвсем добро първоначално поемане на гърдата в устичката на бебето. Това наистина е от значение за доброто позициониране на зърното в устата на бебето. Добре е да следиш и устничките да са леко обърнати навън. Така зърното отива назад към гърлото на бебето, като попада между езика и мекото небце. Можеш да го стимулираш бебето да отвори по-широко уста, както описах по-горе или точно преди да захапе да натиснеш с пръст брадичката там, където се пада тръпчинката(точно под долната устна има вдлъбнатина). Това освобождава напрежението в челюстта и тя се отпуска надолу. Когато зърното сочи между горната устничка и нослето, вероятно главичката би отишла нагоре и назад, а бебето инстинктивно би могло да си отвори широко устата. Ето, тук има допълнителна информация за правилното поставяне на бебето на гърда: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=14870 и едно клипче: http://www.youtube.com/watch?v=Zln0LTkejIs .

В тази връзка предлагаш ли на Йоан залъгалка?
Позата при кърмене също е от значение – коремчето на бебето трябва да е срещу твоя корем, ушенцето, раменцето и бедрото на бебето трябва да са по възможност на една линия. Също така е добре ти да се настаниш максимално удобно, независимо къде и как, важното е ти да се чувстваш добре. За гърдата, която има чувствителност, би могла да опиташ да смениш позата, при която кърмиш. Много майки споделят, че биологичната поза им е помогнала да преодолеят проблема с разраняването. Ето как изглежда тя  http://www.biologicalnurturing.com/video/bn3clip.html или http://www.llli.org/faq/positioning.html Има и други пози и би могла да експериментираш и да видиш коя от всички пози ще е най-удобна за теб и бебето ти.

Силиконовите зърна, могат да бъдат нож с две остриета – понякога помагат бебето да се върне към гърда, друг път може да се постигне точно обратния ефект, а при някои майки не вършат никаква работа. За това ако прецениш че с тях нещата не се получават по-добре, може да удачно за сега да не ги ползваш.

Споделяш, Йоан е доста поспалив, в тази връзка, колко кърмения успявате да направите за денонощие? Той сам ли се събужда за да се храни или по-скоро ти го събуждаш? Как се държи той след кърмене? Може би тази статия за поспаливи бебета ще откриеш идеи за разбуждане http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=3137

Какво те кара да мислиш, че не му стига кърмата? Ако е удобно да попитам, Йоан приема ли и други течности освен кърма – вода, чай, АМ? В случай, че се налага да му даваш други течности, как е организирано това спрямо кърменето?

Надявам се информацията да ти е била полезна. Ако имаш въпроси не се колебай да ги зададеш. Ще очаква отговора ти.

bouquet

[/quote]

Благодаря Айдин,сега яде в 17ч,на следващото хранене ще го пробвам на гърда.Умирам от ужас,че го оставям гладен.
За залъгалките-не давам,това ми е противно.Тълкувам го като отбиване на номера.
Колко кърмения имаме на ден-за това денонощие е ял в 24ч-60 мл кърма от шише,
в 3ч-60 мл АМ,
в 5ч-65мл кърма от шише,
в 8ч-60 мл кърма,
в 10ч- 60 мл кърма от шише,
в 12ч-40 мл кърма от шише+20 мл АМ,
в 14:15ч-30 мл кърма от шише,10 мл Ам,
в 17ч-25 мл кърма от шише,20 мл АМ.

Сама виждаш,че му давам и адаптирано,защото той си остава гладен.Цедя на всеки два часа и половина.Честно,като чета постовете на Гърлинблу се депресирам.Искам и аз така!!!
По принцип го будя,за да се храни,защото той си е поспалив.Нощес се събуди сам след приема на АМ.За да го събудя просто му сменям памперса,говоря му,обяснявам какво правя и така нататък-просто всякакви глупости,колкото да има комуникация.Докато свърша с памперса вече е напълно буден,защото му е неприятно сменянето,въпреки че затоплям мокрите кърпички.След хранене го гушвам с коремче към мен,така заспива и го слагам в кошарата.

Какво друго да кажа?Не знам вече къде бъркам,искам да го кърмя,искам да си суче от гърда,ама със суликоновите зърна е мъка и за двама ни,без тях абсурд да захапе.Нощес четох за една техника,наречена "чаена чашка"-това ще ми свърши ли работа?Страх ме е да пробвам,защото ако пак шурне кръв в устата му....

# 592
  • София
Гифт, не зная колко е голямо това израстъче, но аз имах ходобно най-горе на бедъра, понастоящем бута, непосредствено до "госпожицата". Изгориха ми го, когато бях на 23 години, преди това не ми даваха да го махам, дори един лекар ми се скара, защото го бях чоплила. На твое място ще изчакам малката да стане поне на годинка и ще отида да и го премахнат в болница, не бих рискувала с конци и други подръчни материали.
Бейби, като те чета ми домъчнява Tired Но евала за ентусиазма Peace Аз не бих си го причинила...
На Весето май и днес не и е до бременност и раждане. Laughing
Пина не се е включвала, откакто стана мама Confused
Пък точно днес нямаме нито едно бебе, странна работа Thinking

# 593
Въпрос към ЛЛЛ: Аз се цедя и с биберон се храним. Цедя се на всеки 3 часа и изкарвам от 40 до 80 мл от двете гърди. Как да увелича количеството кърма? Беба за сега не я кърмя, защото ми изчезва зърното.., но пък не искам да я лишавам от кърма..вярно хамалогията е по голяма, защото се цедя час преди тя да се храни, за да мога да и дам кърма, но... и колко време може да се оставя кърма на стайна температура?

Привет, mims_70!
 Бебето от колко кърма се нуждае ( т.е. още колко има да се наваксва с количествата)? Колко време след раждането започна цеденето и от началото ли цедиш на 3 часа? Нощем цедиш ли и общо колко пъти се събират за цяло денонощие?

Ако се улесни изцеждането на млякото, ти би успяла да изцедиш по-вече мляко.  Ето някои техники, които може да са ти от полза:
 - изпиване на чаша вода или друга приятна за теб напитка 15тина минути преди цедене
 - влажен топъл компрес на гърдите за 10тина минути преди цедене (може памперс напоен с топла вода, защото запарва и прави като сауна на гърдата)
 - техники за релакс. Просто докато си държиш компреса, можеш да затвориш очи и да се отпуснеш на дивана; или да прилагаш разни техники за дишане, ако си запозната с тези, дето ги препоръчват и при раждане. Или ако някой може да ти направи масаж на гърба  yes
 - нежен масаж с кръгови движения, както и погалване с върха на пръстите от основата на гърдата към зърното. Масажите НЕ бива да са болезнени, а нежни. Ето така:
Скрит текст:
. Масаж може да се прилага и по време на цеденето от време на време.
 - задействане рефлекса на потичане на млякото с изцеждане на ръка. Дори да не умееш да цедиш на ръка, можеш да правиш движения като при цеденето. Тялото реагира по-добре на кожа, от колкотона пластмаса. И когато усетиш, че млякото се спуска (гърдите се напрягат, може да започне и спонтанно излизане на капки или дори струйка кърма), продължаваш с помпата(ако така ти е по-лесно, разбира се. А може да продължиш на ръка до края)
 - за едно изцеждане смяна на гърдите по няколко пъти, щом струята намалее.
 - редуване на изцеждане на ръка с изцеждане с помпа по няколко пъти за едно цедене (ако умееш да цедиш на ръка. Ако не, може да се научиш  Simple Smile )
 - бебе Simple Smile Тялото ти реагира най-добре на бебето. Ако можеш да го поставиш на гърдите си дори само за да ги оближе, докосне или просто да го погушкаш малко, това предизвиква тялото ти да отдели много повече окситоцин (хормонът, който е отговорен за отпускането на млякото от гърдата)

С практиката майките, които цедят стават все по-добри в уменията си, разпознават кои стимули са по-ефикасни при тяхното тяло и цеденето започва да отнема по-малко време в сравнение с първите дни и седмици. И все пак би могла да обмислиш вариант за връщане бебето на гърда, което е оптималния стимул за производството на кърма  Peace
 Споделяш, че имаш изчезващо зърно. Имаш предвид, че понякога или постоянно то е вдлъбнато навътре ли? Само едното или и двете? Такъв вид зърно наистина може да е предпоставка за потрудно засукване и приучаване на бебето да суче добре, но не е невъзможно. Много майки с плоски или вдлъбнати зърня кърмят съвсем успешно след малко обучение.

За съхранението на кърма зависи от температурата в стаята. Ако е спазена добра хигиена на съдовете и изцеждането, и температурата в стаята е под 25 градуса, кърмата би издържала поне 3-4 часа, дори повече. А ако температурата в стаята е по-висока, може и да издържи до следващо хранене, но по-добре да се опита дали не е започнала да има кисел вкус или мирис (вкуса на кърмата няма общо с този на кравето мляко и ако опитваш за първи път, може да ти се стори доста странен).[/color]
Бебка я родих секцио. Пробваме се на гърда от третия ден, когато ми я дадоха. Кърмата ми слезе на петия ден. По принцип имам хубаво зърно, но като започне да суче и изчезва - изравнява се с гърдата  newsm78. Започнах с помпа на Авент с нея се цедя. Първо се виждат капчици, а после струйки като душ. Но струйките са 3-4. Колко трябва да са отпушените канали? И как да отпуша останалите?? Като се напълни около 20 - 30 мл от двете гърди кърма от струйки като душ, гърдите ми омекват и почвам да ги цедя капка по капка, докато спрат да пускат..струва ми се ,че ми намаля кърмата последните два дни. На какво се дължи това?? Бебето се засища на 60 мл кърма/АМ на хранене, като иска и през нощта, но не винаги.
Пробвах компреса с памперса, помогна. Но за по бързо изцеждане на млякото. По принцип се цедя за около 40 мин.
Сега сложих бебка на гърда, като предварително изкарах зърното с помпата. Суха около половин час, но как да разбера колко е изсукала?? Пусна спокойно едната гърда и аз я преместих на другата и там вече ми се разсърди и заплака, но като плачеше видях ,че от устичката и излязоха капчици кърма, значи е сукнала нещо  newsm78..и после я дохраних с 40 мл. АМ

# 594
  • София

На Весето май и днес не и е до бременност и раждане. Laughing

А-ха, отпишете ме мен. Очаквай ме да ти се обадя по телефона когато всичко свърши, до тогава съм пас. Ама хич не ми се пише. Влизам само да видя дали имаме ново бебе. Но днес няма, сигурно, защото е неделя, а повечето сме планово секцио, което е през седмицата.

# 595
Весе, стига бе, джанъм, какво си се скофтила? Аз по график /термин/ утре треба да раждам, ма ко ми пука. Тоя младеж като не иска да излиза, ко да направя, няма да се ядосвам я. Ходя си разхождам кучето и си свиркам. Което ми напомня довечера по Нова ще дават "Марли и аз", ще издебна Милото, че го няма /той не ми дава/ и ще си го изгледам и ще си се нарева на воля.
Скрит текст:
Днес става 1 месец от както джиджа я няма.
Утре съм на тонове да видим какво ще кажат лекарите - ще раждам ли или няма?

# 596
  • София
Не съм се скофтила Гери. Добре съм  Hug , просто си се наслаждавам на последните дни, мисля да не забравя нещо, я за болница, я да съм подготвила всичко в къщи, че моите мъже сами ще се гледат. И така почивам си. Настройвам се за болницата и на моменти нямам търпение вече да видя малкото. Мечтая си за момента когато се приберем всички у дома и го сложа малкия в креватчето му. Имам и притеснения заради антителата които образувам, но се моля всичко да мине по най-лекия начин. Не ме мисли, добре съм, просто не ми се пише а и не се сещам какво, акъла ми е другаде вече.
Скрит текст:
Гушкай Маги и не се разстройвай.  Hug

# 597
Оф, и аз така, ма повече се притеснявам как ще ме посрещнат, отколкото как ще се справят без мен. Че аз съм една крива свекърва, искам всичко да ми е наредено, нагласено, те пък хич не ги притесняват тея неща. Милото е много добър в готвенето по телефона или на заведение, пералнята вече съм се прежалила, че като се прибера аз ще я пусна. /сега се замислих, че той и миялната не е пускал  ooooh!/ И режима на Маги ми е дерт, че трябва да се спазва /за да се научи по-бързо, а и за да не бършат белички/, нали сега се учим, а те тея двамата като се съберат толкова не могат да си правят график на нещата, които трябва да се свършат, а и колко са добри в губене на време. Искам да накарам някоя баба да мине предния ден да позабърше пода и да пръсне поне батериита на банята, ма то там е друга драма, майка не я виждам в тая роля /тя никога не идвала да ми помогне за нещо вкъщи/, а свекърва ми - оф, свекърва ми  Crazy. Абе, ко ми пука, ще се нагласят нещата.  Grinning

# 598
Джине - дано съня ти не излезе реален Simple Smile хаха, не ми се ражда още, пък!  Hug
Сандалче надявам се не си се охарчила за тази козмети...ползвай си я за тебе си, в крайна сметка Simple Smile
За козметиката - супер много ви благодаря за отговорите. Аз също мислех за Бочко, че ми се струва малко прекалено да взимам от тази скъпата. А и си купих в началото кремче на Мустела и не съм доволна, оставаше едно такова на парцали след време, те. не се разнасяше като хората....пък все си мисля, че ние сме отгледани с обикновен тоалетен сапун и сме пак идеално здрави. А и българското си е много добро...

А иначе днес бях на тонове и на преглед - толкова болезнено нещо (прегледа) досега не съм имала....напрово имах чувството, че тоя бърка да извади насила бебето Sad Засега няма да се ражда, макар, че той каза - ми кво искаш ти си на термин от една седмица Simple Smile Айде дано да не е моето бебе тази нощ, че доктора беше на смяна днес цял ден и ако тръгне през нощта, не знам как ще има сили за нас Simple Smile Каза ми да ходя много, ама наистина много и ще родя по-лесничко...и аз си спазих съвсем стриктно уговорката - не съм се прибирала цяяяял ден! Даже през протеста минах, но ми дойде в повече шума. Поне се отчетох... и съм леко възмутена обаче.....тези "много интелигентни хора" ме предредиха 1000 пъти на една опашка пред бутката за минерална вода Sad но нищо де, няма да се сърдя и да мрънкам Simple Smile

# 599
Момичета ,искам да ми стиснете силно палци ,защото после ми предстои разговор с мъжа ми относно раждането и искам да знам ,че някой ,някъде ме подкрепя  Sad
МНого съм разстроена ,много ми е мъчно .
Днес май ще минем без бебета ,уж много се точехме на хубавата дата .

Общи условия

Активация на акаунт