Избрани рецепти

  • 195 692
  • 105
  •   1
Отговори
  • София
  • Мнения: 1 833
Салати

Руска салата

Домашна майонеза

Картофена салата

Салата със сирене "Моцарела"

Зелена салата с риба тон и царевица

Салата Айсберг

Салата с бейби спанак



Предястия и гарнитури


Рошковци с чесън и морковчета


Гъбен сос

Печени картофи на фурна

Печени гъби с кашкавал

Задушени пресни картофи в тенджера под налягане

Хрупкави пикантни картофки

Солена палачинкова торта

Задушени гъби с чесън и магданоз


Патладжанени рулца с моцарела и сос песто

Фунийки от шунка и извара

Предястие

Скариди Пил Пил



Закуски

Овесени ядки с мляко

Тесто за мекици и пици



Супи


Спаначена супа


Гъбена "президентска" супа на marulka_s

Картофена крем - супа



Основни ястия
 

Лазаня

Ризото (стъпка по стъпка)

Пъстърва на фурна

Пълнени чушки с извара

Кашкавал на фурна

Зелеви сърми

Кашкавал с кренвирши (пушено месо) на фурна

Месна мусака със спанак и картофи

Кисело зеле с ориз и кайма

Заек в гърне

Котлет от сьомга със сметанов сос

Печено филе от сьомга с Икеа зеленчуков медальон

Kесадиля със спанак, сушени домати, гъби  и моцарела

Печено филе от сьомга




Ястия с пиле


Пилешко вретено

Печено пиле с масло и чесън

Пилешки дроб по селски (1)

Пилешки дроб по селски на фурна (2)

Пиле жулиен

Пиле по китайски със смес "Мигел"

Пиле с броколи

Пилешко филе на оребрен тиган

Пиле с гъби и сметана

Тортиля с (пикантно) пиле

Пилешки хапки със сметанов къри сос и топено сиренце



Ястия с риба


Ципура на фурна

Ципура по гръцки с лимонов сос




Ястия със свинско


Пикантни свински ребърца

Свинско месо с праз и вино

Задушени свински пържоли със сметана и гъби

Ветрило от свинско филе






Здравословни рецепти

Киноа със сушени домати, шунка и тиквички

Многозърнести блокчета със семена

Многозърнести блокчета с плодове

Бисквити с извара и овесени ядки

Печена киноа с ябълка

Здравословни овесени палачинки

Крекери с крем сирене и семена

Енергиийни бонбони с фъстъчено масло, без печене

Капрезе омлет

Палачинки с бадемово брашно




Десерти и тестени изделия


Крем-пита (стъпка по стъпка)

Баница с праз

Торта с кроасани

Тиквеник

Сладкиш с извара и белтъчна глазура

Бананов Сладкиш

Бананово - овесени бисквитки

Бананови мъфини

Ябълкови палачинки

Тирамису

Чийзкейк с пресни плодове


Грис с прясно мляко


Коледен кекс със сушени плодове


Козунак в машина за хляб

Козунак със заквасена сметана (стъпка по стъпка)

Шоколадов кувертюр

Шоколадово суфле

Торта" Шоколадова Снежанка"

Сълзици

Усукани пръчици с кашкавал (бутер пръчици)

Раирани кифлички с кашкавал

Палачинки

Овесени сладки със стафиди и орехи




Коледни сладки  

Дрезденски щолен (на Джемма)

Меденките на Джемма

Меденките на Джули (от Наталина)

Линцерови сладки на Наталина

Ванилени кравайчета ( на Наталина)





Захранване водено от бебето (рецепти)
Овесено - морковени бисквитки

Кюфтета с телешко, морков и пащърнак

Елдена "гозба" (Елдено брашно с тиква и ябълка )

Рибни кюфтета

Пърленки с извара

Баничка с жълтък, масло и сирене

Баничка с тиква и ябълка

Пилешки кюфтета с тиквички,моркови и пармезан

Детски овесени блокчета

Бананово - стафидени мъфини (без захар)

Последна редакция: пн, 15 яну 2024, 21:27 от Home raider

# 1
  • София
  • Мнения: 1 833


Рошковци с чесън и морковчета

Продукти:
7 - 8 по - големи картофа
1 глава чесън
1 - 2  моркови
за дресинга: зехтин, горчица, балсамико, соев сос, черен пипер, натрошен бульон.


Начин на приготвяне:

Картофките се обелват и се нарязват от едната страна, като ветрило. Но  не до края - целта е да останат цели.
В прорезчетата се поставят тънки резънчета чесънче и морковче.
Прави се дресинг от подрпавките и с четка се намазва хубаво всяко картофче.
Налива се половин чаена чашка вода в тавата и се завива с фолио.
Пече се на 250 градуса за около 30 мин. Маха се фолиото и се запича до златиста коричка и готовност на картофчетата.
Направо се топят в устата. Чесънчето почти се стопява и не е натрапчив вкусът му.
Става идеална гарнитура или основно ястие от тези картофки.

Източник

# 2
  • София
  • Мнения: 1 833


Крем-пита (стъпка по стъпка)

Необходими продукти:


1 пакет кори за баница
1 пакетче масло  (125 грама)
1 литър прясно мляко
5 яйца
2 ванилии
5 супени лъжици брашно
1 чаена чаша захар (ако обичате да ви е по-сладко може да сложите чаша и половина)
отделно 14 лъжици захар

Начина на приготвяне:

1. Корите се натрошават и заедно с маслото се слагат в тавичка ,за да се запекат до зачервяване.

преди запичането

след запичането

2. След като изстинат се напръскват с вода, в която е разтворена една супена лъжица захар.
Вариант е да се карамелизира захар и след това да се  налее вода, да се разстопи и с тази вода да се напръскат корите. Но е по-голяма играчка.



Кремът се приготвя като се разбият жълтъците, брашното, едната ванилия и една чаена чаша от прясното мляко.
Остатъка от млякото се слага заедно със захарта да заври.Когато заври, прибавяме горната смес при непрекъснато разбъркване с дървена лъжица, за да не загори.Когато се сгъсти, дърпаме от огъня.

готовият крем

3. Върху изстиналите и овлажнени кори разстиламе крема.

  разстилането

вече разстелен

4. Оставя се да изстине.
5. През това време белтъците се разбиват на сняг с щипка сол и 14 супени лъжици захар и втората ванилия.
разбитите белтъци
6. Разбитите белтъци разстиламе върху изстиналия крем.
    
7. Запича се във фурната само на горен реотан до порозовяване.


Добре е да престои поне два-три часа в хладилник, за да се стегне крема и при рязането да могат да се оформят хубави парчета.

Източник

Последна редакция: сб, 05 апр 2014, 17:43 от Home raider

# 3
  • София
  • Мнения: 1 833


Лазаня

Необходими продукти


1/2 пакет (12 листя) готови кори за лазаня
кашкавал
топено сирене

за плънката:
500 гр кайма
½ буркан (бутилка) доматен сок
4 5- с.л. доматено пюре
1/2 чаша бяло вино
1 морков
2 - 3 глави лук
2 - 3 скилидки чесън
зехтин или олио
Черен пипер
1 кубче бульон
чубрица

за бешамелов сос:

1 л прясно мляко
(60 гр) ½ пакетче масло
2,5 с. л. брашно

Начина на приготвяне:

Корите се пускат във вряща вода за около 1 минута (или по-малко). В тенджерата се поставят не повече от 3 кори, за не се слепнат. Като се извадя, се изплакват със студена вода и се подреждат една до друга. (Тази процедура може и да не се прави)

За плънката - Чесън се запържва в малко олио и се изважда. Лука, нарязан на дребно се запържва. Прибавя се ситно настърган или нарязан на кубчета морков, и се задушава под капак.
Прибавя се каймата.  Запържва се, като се прибавя по малко доматен сок, да не стане на бучки. След това се прибавят няколко пасирани домата (или дом.пюре) и подправки – черен пипер, кубче бульон и съвсем малко чубрица. Като започне да ври се налива и виното. Соса се вари до готовност, като трябва да бъде по - рядък.

За сос ‘Бешамел” брашното се запържва в маслото. Към него постепенно и с непрекъснато бъркане се добавя студеното прясното мляко. Накрая може да се добави още малко масло и да се подправи  със сол и черен пипер.
или Сос бешамел

Как се нарежда:
Винаги се започва със сосовете.
Най – отдолу се слага от доматения сос, после от бешамеловия, ред кори , кръгчета топено-пушено сирене и след това пак сосове, кори, топено сирене. Оставя  се от сосовете за отгоре, т.е завършва се със сосовете.

Това, което е важно е, лазанята да плува, нищо че ще тече извън редовете. Затова и сосовете не са много гъсти.

След като се наредят сосовете и корите по ъглите и в средата се слага масло.

Най – отгоре се покрива с настърган кашкавал. Пече се в предварително загрята фурна на 200-220 градуса до зачервяване на кашкавала.

Източник:
Рецепта на vesi_127 за лазаня
Рецепта на Lennie за лазаня

Последна редакция: чт, 19 дек 2013, 15:48 от Home raider

# 4
  • София
  • Мнения: 1 833


Ризото (стъпка по стъпка)

Необходими продукти:

(за около 4-5 порции)

300 г ориз за ризото  (1 пълна ч.ч.)
250 -300 г гъби
100 гр. бяло вино
150-200 г. пушен бут (филе, врат)
1 морков
2 чушки
2 -3 с.л. сладка царевица
150 гр. стерелизиран грах (ок 1/3 от малка опаковка от 400 гр)
1 л горещ пилешки бульон (2 кубчета бульон маги)
2 с.л. краве масло
2 с л зехтин (олио)
1 глава кромид лук
1 скилидка чесън
настърган Пармеза (обикновен кашкавал)
черен пипер
магданоз

Начин на приготвяне:

2 Приготвя се бульонът от 2 кубчета готов пилешки бульон и 1 л. вода и се оставя леко да къкри.
3.Нарязаното месо на кубчета се запържва заедно с нарязаните чушки. Чушките трябва да останат хрупкави.


4.Изваждат се и в същата мазнина се задушават ситно нарязания лук, счукания чесън  и морковите, нарязани на кубчета.
5. Прибавя се оризът, бърка се 1 мин., прибавя се виното и се вари, докато течността се абсорбира.


6. Прибавя се бульонът черпак по черпак, като се бърка непрекъснато и се изчаква всеки път напълно да се поеме от ориза на бавен огън.
7. Готовият ориз се разбърква с гъбите, чушките и месото, царевицата и граха и магданоза.

8. Сервира се  поръсен  с кашкавал


*Може да се използват и замразени зеленчуци. В този случай зеленчуците се поставят накрая и не се приготвят предварително.

Тези 2 рецепти ми помогнаха:
Ризото с гъби
Ризото

Последна редакция: пт, 28 дек 2012, 17:39 от Home raider

# 5
  • София
  • Мнения: 1 833

Пъстърва на фурна

Необходими продукти:
2 големи пъстърви
олио
сокът от 1 лимон
ок 100 - 150 гр. бяло вино
черен пипер и сол на вкус
червен пипер

Начин на приготвяне:
Рибата се изчиства и измива добре( махат се главите и опашките).
Разрязва се на две - по костта за да се получат две филета.
Овкусява се добре със солта и пипера.
В намазнена тавичка се поставят филетата (може да се поръси с 6-7 зърна бахар и 2 листа даф. лист).


Полива се  с лимоновия сок, виното и малко мазнина.  (Добре е да постои така с подправките поне 15 минути закрита вече с фолиото за печене-за да поеме от лимоновия сок)
Пече се на 170 градуса отгоре и отдолу около 20-30 минути.
След това се маха фолиото и се запича на горен реотан.


Източници:
Печена пъстърва
Пъстърва на фурна

Последна редакция: пт, 28 дек 2012, 17:40 от Home raider

# 6
  • София
  • Мнения: 1 833

Пълнени чушки с извара

Необходими продукти:

1 кг. чушки
500 гр. извара
4-5 яйца
сол, черен пипер, магданоз
олио

Начин на приготвяне:

Чушките се изтърбушват и почистват от семето. Всека чушка се осолява отвътре.
Прави се смес от изварата, яйцата, магданоза и малко черен пипер и се с нея се пълнят чушките.
Нареждат се в тавичка, поливат с олио и ок. 1 ч.ч вода и се запичат във фурна (на 200 градуса). Като се зачервят от едната страна се обръщат и се запичат до зачервяване и от другата страна.

И с печени чушки:

Последна редакция: ср, 21 яну 2015, 18:11 от Home raider

# 7
  • София
  • Мнения: 1 833

Пилешко вретено

Необходими продукти:
2 пилешки пържоли от бут
1 морков
300 гр. пресни гъби (или ок. 1 шепа мариновани)
1 кисела краставичка
50 гр. кашкавал
черен пипер
соев сос
лимонов сок


Начин на приготвяне:
*Пържолите се начукват през найлон, за да не се разкъсат. Поръсват се с подправки, лимонов сок и соев сос.!Соевия сос е солен! Оставят се да престоят в хладилник поне 1 час.


*Пресните гъби, нарязани  на ситно се задушават с масло и вода до готовност. Смесват се заедно с киселите краставички, кашкавала и моркова,  нарязани на кубчета.


*В средата на всякa пържола се слага част от плънката и се завива на руло, като се забожда с клечка за зъби и се увива с конец.

*Полученото руло се овалва в олио и соев сос. Поставят се в тавичка с малко бира на дъното и се пече в умерена  (180 градуса вентилатор) фурна за около 1 час.


Сервира се с Гъбен сос

Последна редакция: пт, 28 дек 2012, 17:44 от Home raider

# 8
  • София
  • Мнения: 1 833


Гъбен сос

Необходими продукти:
300- 400 гр. гъби
1 с.л брашно
масло
черен пипер
вода (мляко)

Начин на приготвяне:

Гъбите се нарязват на кубчета и се запържват с малко масло.
Отделно се запържва брашното с масло. Прибавят се почти готовите гъби и вода. Вари се докато се сгъсти.

Последна редакция: пт, 28 дек 2012, 17:45 от Home raider

# 9
  • София
  • Мнения: 1 833
Печено пиле с масло и чесън


Необходими продукти:
1 цяло пиле (или 1/2 пиле разрязано по дължина)
чесън
масло
подправка за пиле
соев сос
бира

Начин на приготвяне:

Пилето се разрязва на 2 през гърдите. Ако е цяло не се разрязва през гърба. Овалва се добре с подправка за пиле и соев сос. Преседява така в хладилник поне 1 час.
Шпикова се с чесън и се поставя върху пилето масло.
Поставя се в тава, полива се с малко бира (около един пръст на дъното на тавата) и се пече на фурна с инфрачервен нагревател (170 градуса) или просто на умерена фурна.

Сервира се с печени картофки

Източник:
отчасти от тук

Последна редакция: сб, 05 окт 2013, 09:47 от Home raider

# 10
  • София
  • Мнения: 1 833

Печени картофи на фурна

Необходими продукти:
(за 2 - 3 порции)
7 - 8 средно голями картофа
масло (олио)
сол
вода

Начин на приготвяне:

Картофите се обелват, измиват и нарязват на полумесец (на по - дребно).
Посоляват се и се заливат с ок.1 ч.ч.вода. Отгоре се слага масло (или олио) според вкуса. За предпочитане е да се пекат в тава с незалепващо дъно.
Пекат се на 180 гр. до зачервяването на картофите.

Последна редакция: пт, 28 дек 2012, 17:52 от Home raider

# 11
  • София
  • Мнения: 1 833

Спаначена супа

Необходими продукти:

250 - 300 гр. замразен спанак
1 глава лук
1 морков
1/3 ч.ч. ориз (2-3 с.л.)
3-4 с.л. олио(масло)
черен пипер, сол
за застройката
2-3 с.л. кисело мляко
1 яйце


Начин на приготвяне:

Лукът и спанакът, нарязани на ситно, се запържват в олиото.
Прибавя се и настъргания морков. Долива се вода.
Оставя се супата да заври, след което се добавя оризът и се подправя със сол и черен пипер. Оставя се да къкри до готовност на ориза.
Застройва се с яйце, разбито в киселото мляко.

Последна редакция: пт, 28 дек 2012, 17:53 от Home raider

# 12
  • София
  • Мнения: 1 833

Пилешки дроб по селски

Необходими продукти:
около 500 гр. пилешки дробчета
2 големи глави кромид лук
1 голям морков
300 гр. пресни гъби (по желание може да се прибавят)
1-2 чушки
½ ч.ч. чашка бяло вино
черен пипер, червен пипер, подправка за пиле или къри, чубрица
2-3 с.л. доматено пюре или ½  буркан домати от консерва(може и 2 пресни средни домата)
връзка магданоз
3-4 скилидки чесън
олио и малко вода

Начин на приготвяне:

Пилешките дробчета се почистват добре, измиват се и се накисват за 1 - 2 часа в прясно мляко. След това се изцеждат, подсушават се и се овалват в брашно. В по-дълбок тиган или тенджерка (желателно е да е тефлонова или с незалепващо покритие) се загрява олиото и се изпържват леко дробчетата ( да не се зачервяват).
Когато са почти готови се изваждат и в същата мазнина се запържва лука нарязан на полумесеци и настъргания морков. Като поомекнат се добавят гъбите нарязани на ивички гъби и чушки (ако слагате такива).
Разбърква се и се запържва още 5-7 мин. на по-тих огън. След това се прибавя виното, по желание 1-2 с.л. соев сос, сол на вкус, черния и червения пипер, подправка за пиле или къри.
Слага се доматеното пюре ( пресни обелени и нарязани на ситно домати или намачкани домати от консерва). Отново се разбърква и ако се налага се долива малко вода. Оставя се да къкри на бавен огън около 30 мин. докато остане почти на мазнина. Накрая се слагат 1-2 скилидки настърган чесън (по желание) и нарязан магданоз. Разбърква се и след 1-2 мин се сваля.

Източник:
с някои преработки от тук

Последна редакция: пт, 28 дек 2012, 17:54 от Home raider

# 13
  • София
  • Мнения: 1 833


Кашкавал на фурна
Необходими продукти:
350 г кашкавал
1/3 пакетче масло
3 с.л. брашно
1 - 1,5 ч.ч. прясно мляко
3 яйца

Начин на приготвяне:
Яйцата се разбиват с брашното и прясното мляко, добавя се настърганият на едро кашкавал и всичко се разбърква. С половината масло се намазва тавичката, сместа се изсипва и отгоре се слага останалото масло на малки парченца. Запича се в умерена фурна, предварително загрята, до зачервяване.


Източник:
рецептата на rrhh

Последна редакция: пт, 28 дек 2012, 17:55 от Home raider

# 14
  • София
  • Мнения: 1 833

Баница с праз

Необходими продукти:

400 гр. сирене
2-3 лъжици кисело мляко.
3 стръка праз
5 яйца
1 пакет кори за баница
олио, сол , чубрица

Начин на приготвяне:

Празът се почиства, нарязва се на 2 по дължина и след това на полукръгчета - целта е да се получат малки късчета които лесно да се разделят.
В малка тенджерка се сипва половин чаша вода и лъжица олио и се слага нарязания праз да се задуши.
Сиренето, малко олио, киселото мляко и две яйца се разбъркват.
Когато празът поизстине, и към него се добавят две яйца, и се разбъркват.
В намазнена тава се слагат корите, като се редуват плънките - веднъж сирене, веднъж праз. Последните две кори се слагат без плънка между тях.
С една лъжица по ръба на тавата, за да притиснете краищата на корите надолу - така баницата няма да стане много суха по края. С вилица се продупчват няколко дупки на произволни места в корите - за да може мазнината да се разпредели по-равномерно.
Последното яйце се разбива в чинията, да обере сиренето, и се използва за заливка. Размажете го хубаво с лъжица, и посипете с чубрица.
Пече се около половин час.

Източник:http://gotvarstvo.georgievi.net/a/vita_banica_s_izvara

Последна редакция: пт, 28 дек 2012, 17:58 от Home raider

Общи условия

Активация на акаунт