Онлайн консултации с д-р Мариана Мандажиева – специалист по клинична алергология

 • 77 729
 • 723
 •   1
Отговори
# 45
 • Мнения: 269
Здравейте д-р Мандажиева!
Интересуваме има ли универсално лекарство,антидот,което може да се купи свободно в аптечната мрежа в случай на внезапно появила се алергия?Например,човек никога не е бил алергичен към ядки.Купува си пакет ядки-микст.Хапва си.След малко започва кашлица,подуване на лицето,задух.Не може да стигне до болнично заведение.
Какво лекарство би помогнало ако има в себе си,в такъв случай?
Има такова лекарство. Това е адреналин ампула. Прилага се мускулно в бедрото. Устройството, което е произведено така, че да съдържа  заредена 1 доза адреналин и лесно да бъде поставена от самия пациент в бедрото, има различни търговски наименования. Не се намира в аптечната мрежа в България.
Когато човек има симптоми на остра алергичнна реакция, много добре описана от Вас, задължително е да се консултира с алерголог и да му се направят съответни тестове и изследвания. Не само ядките може да са причина за такава тежка алергична реакция при едни и същи пациент (в случая описания от Вас).

# 46
 • Мнения: 269
Здравейте д-р Манаджиева и благодаря,че отговаряте тук!
      Казвам се Елица и съм на 28 години.След направени алергични тестове имам установен  алергичен ринит-акари в домашен прах,мухъл и полени .Така съм от 7 години насам от април/май до септември/октомври с изключително неприятните симптоми сълзене и зачервяване на очите и носа,водниста хрема,кихане,намалено обоняние.Имам предположение ,че ринита се появи след като ми премахнаха оперативно сливиците.Възможно ли е?
Установих и че симптоми като кихане след контакт с акари в домашен прах съм имала от  дете (винаги кихах,докато бършех прах вкъщи).След направена  рентгенова снимка пък доктор установи крива преграда на носа,следствие на което пък едната ноздра ми е постоянно запушена.Когато се активира алергията,явно се получава възпаление и имам усещането ,че не мога да поемам достатъчно въздух,чувства се като задух.Правила съм тест за евентуална астма 2 пъти,като последно правих през 2019та година -в границите на нормалното съм. Ако стоя на място,където става течение или на сенчесто място с вятър се активират моментално кихане и оттам водниста хрема.Или например през лятото сутрин вкъщи,докато си пия кафето на разтворени врати и прозорци,става течение и се започва кихане и хрема.През годините съм използвала различни спрейове за нос,антихистаминови хапчета.Усещам временно облекчение  от хапчетата,но  е твърде незадоволително,а и не искам да загубя обонянието си.
ВЪПРОСИТЕ МИ КЪМ ВАС СА:
1.Има ли вариант за напълно преборване с алергените и какъв е той?
2.Какво е мнението Ви за имунотерапията?
3.Какво Бихте ме посъветвали?Как да продължа лечението си?Не искам само да контролирам/поддържам алергията,искам да я ИЗЛЕКУВАМ.
Здравейте, Елица,
При много от пациентите имунотерапията се оказва средство за излекуване на алергията. Но тя трябва да се прецизира много строго, за да се определи дали ще бъде успешна конкретно при Вас. Както казвате имате алергия към акари, полени и плесени, както и изкривена носна преграда и вазомоторна хрема. Успехът при имунотерапията зависи от много фактори. Заедно с Вашия алерголог е добре да ги обсъдите  предварително.

Здравейте, д-р Мандажиева!
От известно време кожата ми се зачервява силно ( множество малки червени точици) и ме сърби. Не мога да установя точно от какво се зечервява, но започнаха да ме сърбят първо дланите от вътрешната страна. След това забелязах, че се зачервявам от собствената ми брада:) Понякога не са малки точици, а все едно черта, като опарено от коприва. Забелязал съм, че се появяват и от слюнката на детето ми. Започва да ми пари и да ме сърби силно. Имам дискомфорт по тялото и при изпотяване. След 20,30 минути отшумява постепено. Какво е това състояние, какви изследвания да направя и с как мога да излекувам състоянието си? Благодаря предварително!
Състоянието прилича на уртикария поради факта, че е бързо преходно, имате сърбеж, индуцира се от допир и изпотяване. Необходимо е да направите доста изследвания, т.к. може да има различни причини за поява на уртикарията и конкретно на Вашите оплаквания.

Здравейте , д-р Мандажиева !
На 28 години съм и до преди 2 години не бях проявявала никакви алергични реакции . След пътуване в Египет започнах да се надувам -първо лактите и коленете , а в последствие и лицето . В спешното ми казаха , че е от приемане на някаква храна и ми сложиха система , урбазон и алергозан . Лятото работя на морето и от няколко години наблюдавам , че август месец започва една кашлица , която продължава повече от месец . Изписаха ми Азакс , след  2-рата таблетка се надух и пак в спешното , биха ми пак урбазон и алергозан , и спрях антибиотика . Обривите изчезнаха ... но след 1 ден  пак се обринах и надух .  В спешното ми дадоха медрол , но не помогна и се наложи отново да ми бият допълнително урбазон и да ме сложат на системи . След няколко дни посетих алерголог , който ми пусна кръвни изследвания  за алергии , назначи ми ериус и назостад . Няколко пъти ми се налага да посещавам дерматолог , тъй като страдам от суха кожа  и все по-често ми излизат екземи и лишеи . Медицинската козметика , която ми изписват не оказва особено влияние . Кортикостероидите помагат за известно време  , докато не се появи нов лишеи или екзема .  Забелязала съм , че  когато приемам ериус сърбежите със сухата кожа изчезват .
Кръвните изследвания (панел 11 – 54 хранителни и инхалаторни алергени ) показа завишение при: сладка пролетна трева 30 kU/L  , ежова главица 8.80 kU/L  , ливадна тимотейка 36 kU/L  и ръж цвят 33 kU/L   при референтни стойности 0.35.
Искам да попитам възможно ли е сухата кожа да е свързана с някаква алергия , има ли какво да направя , за  да предотвратя кашлицата лятото и трябва ли да правя тестуване , ако ми се наложи да приемам антибиотик  ?

# 47
 • София
 • Мнения: 623
Здравейте, доктор Мандажиева!
Имам подозрение, че имам сенна алергия, от март до по-топлите месеци носът ми се запушва, подсмърчам и кихам много често изляза ли веднъж навън. Тази симптоматика се повтаря всяка пролет от 4/5 години насам. Къде, кога и как мога да установя от какво точно съм алергична и какви лекарства/хомеопатия бихте препоръчали? Покрай този Ковид-19 получавам доста сърдити погледи щом кихна и подсмърчам и навън се напрягам, искам да си взема нещо на първо време докато установя със сигурност причината. Благодаря много!

# 48
 • Мнения: X
Здравейте докторе  искам да попитам моя син е на 4год.и има алергия от треви и полени. Въпроса ми е , много му се зачервяват очичките,  мажа го с макситрол и му минава ,но след няколко дена пак се обостря.  Купих му изкуствени сълзи и сега започнах и тях да слагам, за сега няма кой знай какъв ефект
Зачервяват се клепачите или очите? Давате ли антихистамин - сироп за алергия?
Зачервяват се очите вътре ,няма секрет , но го сърбят .От 4 месеца пие Рупафин

# 49
 • Мнения: 2
Здравейте , д-р Мандажиева !
Възможно ли е да се отключи бронхиална астма при вирус?
Как се лекува и това заболяване за цял живот ли е?

# 50
 • Мнения: 269
Здравейте докторе  искам да попитам моя син е на 4год.и има алергия от треви и полени. Въпроса ми е , много му се зачервяват очичките,  мажа го с макситрол и му минава ,но след няколко дена пак се обостря.  Купих му изкуствени сълзи и сега започнах и тях да слагам, за сега няма кой знай какъв ефект
Зачервяват се клепачите или очите? Давате ли антихистамин - сироп за алергия?
Зачервяват се очите вътре ,няма секрет , но го сърбят .От 4 месеца пие Рупафин
Най-добре да посетите очен лекар, а след това алерголог. Добре  е да се определи какъв тип е алергичния конюнктивит, за да е адекватно лечението. Явно детето няма полза от дългото лечение с Рупафин.

# 51
 • Мнения: 6
Здравейте, доктор Мандажиева.
Не съм сигурна дали е възможна такава алергична реакция при прием на нова храна при бебе, но бих се радвала да чуя мнението ви. Накратко на сина ми на 7м му дадох 1/8 жълтък за пръв път, а на следващия ден дадох 2л. каша от елда към вече многократното даваната оризова и на същия ден той започна да прави звучни вдишвания на въздух точно такива като някой, който има недостиг на въздух, ако ме разбирате. Един такъв звук чак наподобяващ човек стиснат за гърлото и опитващ да поеме въздух. На следващия ден продължи. Правеше го когато ставаше по-активен или започваше да се смее на нещо,а в по-спокойно състояние си дишаше съвсем нормално. Беше викната бърза помощ, премерен пулс, температура и взета кръвна проба, като по-късно от лекар в спешното след 2 часа чакане ни беше казано че щом показателите са добри и има мокри памперси,  то детето си е съвсем добре, но обяснение за такъв тип дишане и евентуална причина, не получих. Изминаха 3 дни от тогава в които спря да го прави напълно.. Какво мислите вие, трябва ли за всеки случай да не давам скоро жълтък и елда ако изобщо може да е причинено от тях? Благодаря.

# 52
 • Мнения: 1
Здравейте,
Възможно ли е от алергия към домашен любимец (куче) или нещо свързано с него да се поддържа продължителна субфебрилна температура?
Благодаря предварително!

# 53
 • Мнения: 269
Здравейте, доктор Мандажиева.
Не съм сигурна дали е възможна такава алергична реакция при прием на нова храна при бебе, но бих се радвала да чуя мнението ви. Накратко на сина ми на 7м му дадох 1/8 жълтък за пръв път, а на следващия ден дадох 2л. каша от елда към вече многократното даваната оризова и на същия ден той започна да прави звучни вдишвания на въздух точно такива като някой, който има недостиг на въздух, ако ме разбирате. Един такъв звук чак наподобяващ човек стиснат за гърлото и опитващ да поеме въздух. На следващия ден продължи. Правеше го когато ставаше по-активен или започваше да се смее на нещо,а в по-спокойно състояние си дишаше съвсем нормално. Беше викната бърза помощ, премерен пулс, температура и взета кръвна проба, като по-късно от лекар в спешното след 2 часа чакане ни беше казано че щом показателите са добри и има мокри памперси,  то детето си е съвсем добре, но обяснение за такъв тип дишане и евентуална причина, не получих. Изминаха 3 дни от тогава в които спря да го прави напълно.. Какво мислите вие, трябва ли за всеки случай да не давам скоро жълтък и елда ако изобщо може да е причинено от тях? Благодаря.
Здравейте, това което описвате е алергична реакция. Задължително преди да продължите с въвеждането на нови храни трябва да посетите алерголог, за да се направи тест и да се реши как да продължи захранването на детето. Не бива да забавяте въвеждането на нови храни. Колкото по-късно се захранва детето, толкова повече се увеличава вероятността за хранителна алергия. Във вашия случай това трябва да става под наблюдението на алерголог.

# 54
 • София
 • Мнения: 6 289
Здравейте, доктор Мандажиева.

От два месеца се боря със синузит, който доведе до болка в ушите и кашлица. Личният ми лекар изписа антибиотик зинат за 10 дни, синупрет и клариназе по една таблетка вечер. Свърших курса, имаше подобрение, но т.к. нещата не се изчистиха съвсем, препоръката беше да направя "опашка" от бисептол още 10 дни (В момента ми е 4-ти ден). Клариназе не съм пила вече 4 дни.
Днес се наложи да напръскам с препарат против мравки. Покрих устата и носа, напръсках бързо и излязох от помещението. Почти веднага след това започна сърбеж в носа, запушване и изтичане на бистри секрети. Малко по късно усетих пъпчица на езика. Т.к. беше късно за консултации с лекар, изпих една таблетка Ериус. След около 3 часа цялата основа на езика към гърлото беше покрита с подобни пъпчици, обли и неболезнени. Не знам дали изпаднах в паника, дали ми се кашляше от синузита, или имах пъпки и по тряхеята, но не ми достигаше въздух. Изпих още една таблетка ериус. След около час имаше подобрение и си дишах, но пъпките по езика останаха.
Възможно ли е тези пъпки да са реакция на инсектицида, след като се предпазих и почти не съм стояла в помещението или може чак на 4-тия ден да се прояви алергия на бисептол, или от нещо друго? Да прекратя ли приема на лекарството?

# 55
 • Мнения: 14
Здравейте,  имам един проблем появиха ми се преди няколко дни две зачервени петънца - едно на корема и едно на крака . Нямам сърбеж или болка . Какво може да е според вас ? благодаря предварително

# 56
 • Мнения: 278
Здравейте Д-р Мандажиева,
ето нашият проблем на кратко - при синът ми ( 3+ мес.) от втория месец се появи кръв и слуз в изпражненията. По съвет на педиатърката веднага спрях млечните храни, въпреки че тя предположи че е от колики ( бебето е изцяло на кърма , а първите 20 дена беше на смесено хранене). Проблема продължи и След 3 седмици посетихме алерголог който предположи алергия към белтъка на кравето мляко, изписа Фенистил капки и ми даде стриктна диета, въпреки че яз бях на такава диета вече почти месец. Каза ни че няма нужда от изследвания. Няма никакви други симптоми освен кръвта в изпражненията. От първата кръв минаха два месеца и въпреки лечението и диетата проблема продължава. На своя  глава пуснах кръвен тест за алергия към храни.
Конкретния ми въпрос към вас е: този тест и резултатите изключват ли напълно алергия към белтъка на кр. мляко или трябва някакъв друг специализиран тест?
Прилагам снимка.
Благодаря ви за отделеното време!

# 57
 • Мнения: 2 630
Здравейте доктор Мандажиева. Дъщеря ми (6 год) е почти постоянно с влажна кашлица (храчките са бледо зелени гъсти). След всеки вирус почти винаги й остава някаква кашлица, понякога е само сутрин и каго тича, друг пут е по-честа. Последните месеци след грипа направи бронхит, сега вече са й чисти гурдите. Но на ден по 4-5 пъти поне кашля секрет. Бяхме при алерголог, каза че леко е реагирала на плевели и забрани чайове и мед.
През годините сме били на много УНГ, то не беше 3та сливица, последния път каза че е някакъв детски синузит. Миналия октромври кашляше над месец, чисти гърди, гърло ок, не задния секрет не спираше. Няма сополи напред, ако има значи е хванала вирус. Тогава изписа АБ и капки Назонекс, мина й напълно, докато не се разболя от грип февруари. Бързо й мина, но остана кашлица, която стана бронхит. Излекувахме и него с вентолин, Ксизал и Мукосолван, но секрета не се е махнал напълно. Вече не знам при кой да я водим, възможно ли е да алергия? Остана да слагаме Назонекс до края на месеца и да пие сироп Улитис.
Благодаря и се извинявам за дългия пост!

# 58
 • Мнения: 269
Здравейте, доктор Мандажиева.

От два месеца се боря със синузит, който доведе до болка в ушите и кашлица. Личният ми лекар изписа антибиотик зинат за 10 дни, синупрет и клариназе по една таблетка вечер. Свърших курса, имаше подобрение, но т.к. нещата не се изчистиха съвсем, препоръката беше да направя "опашка" от бисептол още 10 дни (В момента ми е 4-ти ден). Клариназе не съм пила вече 4 дни.
Днес се наложи да напръскам с препарат против мравки. Покрих устата и носа, напръсках бързо и излязох от помещението. Почти веднага след това започна сърбеж в носа, запушване и изтичане на бистри секрети. Малко по късно усетих пъпчица на езика. Т.к. беше късно за консултации с лекар, изпих една таблетка Ериус. След около 3 часа цялата основа на езика към гърлото беше покрита с подобни пъпчици, обли и неболезнени. Не знам дали изпаднах в паника, дали ми се кашляше от синузита, или имах пъпки и по тряхеята, но не ми достигаше въздух. Изпих още една таблетка ериус. След около час имаше подобрение и си дишах, но пъпките по езика останаха.
Възможно ли е тези пъпки да са реакция на инсектицида, след като се предпазих и почти не съм стояла в помещението или може чак на 4-тия ден да се прояви алергия на бисептол, или от нещо друго? Да прекратя ли приема на лекарството?
Здравейте, ако нямате гнойна хрема и главоболие, е излишно да продължите терапията с Бисептол. Усещането за пъпки по езика се дължи най-вертоятно  на набъбнали папили на езика. Това състояние се получава при дисбактериоза в резултат на антибиотична терапия. Не е алергия. Оплакванията ще отминат бавно.

# 59
 • Мнения: 269
Здравейте,
Възможно ли е от алергия към домашен любимец (куче) или нещо свързано с него да се поддържа продължителна субфебрилна температура?
Благодаря предварително!
Здравейте, не е възможно алергична реакция към куче или какъвто и да е домашен любимец да протича със субфебрилна температура.

Общи условия

Активация на акаунт