Онлайн консултации с д-р Милена Янкова – специалист по педиатрия и детска пулмология

• 267 243
  • 4 333
  •   1
Отговори
# 3 660
Здравейте, д-р Янкова. Личния лекар изписа на дъщеря ми, която е на 10 години крем фусидин за мазане в носа, сутрин и вечер, заради съмнение за импетиго. Пусна ли сме изследвания, но съм притеснена за това кремче.  Моля, посъветвайте ме. Ще й навреди ли нещо, ако се окаже, че не е импетиго, а някаква раничка в носа, от това, че си бърка в него?
Благодаря ви!

Последна редакция: вт, 05 дек 2023, 01:28 от FBID100000133787351

# 3 661
Здравейте.
При пуснати кръвни изследвания се доказа железен дефицит на детето ми (9 год.),като неговата стойност е 4 единици и е под нормата.Приема капки Малтофер--2×15к
Колко дълго трябва да приема лекарството,за да има ефект?Колко често трябва да следя чрез изследвания нивото на желязото?
Благодаря ви! 🌷

# 3 662
Здравейте, излезе резултат от гърлен секрет на дъщеря ми на 3 години и 3 месеца, който показва наличието на стрептокок пиогенес, гр. А, оскъдно количество. Започваме антибиотик, но искам да ви попитам необходимо ли е да се изследваме останалите членове от семейството? Имаме още едно дете на една годинка.
Също ме интересува трябва ли да огранича напълно контактите с други деца по време на лечението. На детски площадки на открито мога ли да я водя?
Благодаря за отделеното време!

# 3 663
Здравейте, дъщеря ми на 4.5г вчера я диагностицираха с грип тип А. От неделя сутринта е с ужасно висока температура 39-40гр, която тази сутрин(вторник) спадна до 37-37.5 от самосебе си. Детето цял ден беше жизнено, но вечерта започна пак да вдига. В момента е с 38.4. Това е трети ден от симптомите. Приела е три пъти тамифлу, като първия път го повърна след час и половина. Другите симптоми са лека кашлица и сополи. Чудя се това говори ли , че има усложнения? Колко дни е нормално да вдига температурата?
Благодаря много.

# 3 664
Здравейте, излезе резултат от гърлен секрет на дъщеря ми на 3 години и 3 месеца, който показва наличието на стрептокок пиогенес, гр. А, оскъдно количество. Започваме антибиотик, но искам да ви попитам необходимо ли е да се изследваме останалите членове от семейството? Имаме още едно дете на една годинка.
Също ме интересува трябва ли да огранича напълно контактите с други деца по време на лечението. На детски площадки на открито мога ли да я водя?
Благодаря за отделеното време!
Здравейте, добре е да изследвате и другото дете. Обикновено възрастните имат добър имунитет и не се инфектират.
24ч след започване на АБ детето не е заразно и може да го извеждате навън.

# 3 665
  • Благоевград
Здравейте д-р Янкова!
Синът ми е на 3г.и 4м. В началото на месец септември започна да посещава детска градина и след 4 дни се разболя. По предписание на педиатъра по антибиотик Зетрум. Оправи се и след 2 седмици го пуснах отново на детска градина. Ходи 3 дни и пак се разболя (кашлица и сополи) лекувах симптоматично. Оправи се пуснах го отново края на октомври, отново се разболя лечението беше същото без антибиотик. След 1 седмица аз се разболях и явно го повтори и от края на октомври реално не е спрял да кашля. Лекарствата, които е приемал от септември до момента са: имунохелт, тантум верде, Панадол, Нурофен, голанил, Инфлуцид, цинабсин, бронхокод, фенистил, тусавит, коларголови капки, отривин, тобрадекс. В края на ноември му пуснах ПКК, носен и гърлен секрет. СУЕ 10 при референтна 25. ЦРП 0.6 при референтна 5. Завишени са гранулицитите 43.6 при референтна до 42 и хемоглобин 143 при референтна 130. Изследванията са на гладно и жадно. От модния секрет излезе бактерия Moraxella catargalis педиатърката и УНГ не го взеха предвид. Изписаха му рупафин. Кашлицата продължаваше и по антибиограмата аз взех капки цилоксан. Днес бяхме пак на лекар пулмолог преслуша го и каза, че гърдите са чисто и каза, че кашлицата е от рефлукс (никакви признаци не дава детето за рефлукс) и изписа gastrotuss baby 3 х 10 мл. И neobianocid при нужда когато се разлашля. Кашлицата в момента е през нощта около 2:00-3:00 часа всяка вечер се буди с кашлица и продължава половин един час успокоява се и спи до сутринта. Сутрин след ставане кашля доста и когато е активен физически. Детето кашля месец и половина. Какво да предприема?
Правилно ли е назначено лечението, защото блъскам детето с една чанта с лекарства, а резултат за момента нямаме.
Благодаря Ви предварително!

# 3 666
Здравейте д-р Янкова!
Синът ми е на 3г.и 4м. В началото на месец септември започна да посещава детска градина и след 4 дни се разболя. По предписание на педиатъра по антибиотик Зетрум. Оправи се и след 2 седмици го пуснах отново на детска градина. Ходи 3 дни и пак се разболя (кашлица и сополи) лекувах симптоматично. Оправи се пуснах го отново края на октомври, отново се разболя лечението беше същото без антибиотик. След 1 седмица аз се разболях и явно го повтори и от края на октомври реално не е спрял да кашля. Лекарствата, които е приемал от септември до момента са: имунохелт, тантум верде, Панадол, Нурофен, голанил, Инфлуцид, цинабсин, бронхокод, фенистил, тусавит, коларголови капки, отривин, тобрадекс. В края на ноември му пуснах ПКК, носен и гърлен секрет. СУЕ 10 при референтна 25. ЦРП 0.6 при референтна 5. Завишени са гранулицитите 43.6 при референтна до 42 и хемоглобин 143 при референтна 130. Изследванията са на гладно и жадно. От модния секрет излезе бактерия Moraxella catargalis педиатърката и УНГ не го взеха предвид. Изписаха му рупафин. Кашлицата продължаваше и по антибиограмата аз взех капки цилоксан. Днес бяхме пак на лекар пулмолог преслуша го и каза, че гърдите са чисто и каза, че кашлицата е от рефлукс (никакви признаци не дава детето за рефлукс) и изписа gastrotuss baby 3 х 10 мл. И neobianocid при нужда когато се разлашля. Кашлицата в момента е през нощта около 2:00-3:00 часа всяка вечер се буди с кашлица и продължава половин един час успокоява се и спи до сутринта. Сутрин след ставане кашля доста и когато е активен физически. Детето кашля месец и половина. Какво да предприема?
Правилно ли е назначено лечението, защото блъскам детето с една чанта с лекарства, а резултат за момента нямаме.
Здравейте, нормално е, когато ходи на детска градина детето да боледува често. Кашлицата е най-вероятно от хремата, така че не давайте излишни лекарства. Няма как да има рефлукс вече на тази възраст.

# 3 667
  • Благоевград
Здравейте д-р Янкова!
Здравейте, нормално е, когато ходи на детска градина детето да боледува често. Кашлицата е най-вероятно от хремата, така че не давайте излишни лекарства. Няма как да има рефлукс вече на тази възраст.
Благодаря Ви за бързият отговор!
В момента няма хрема и носът му не тече. Само кашля.

# 3 668
Здравейте, дъщеря ми на 4г беше с температура няколко дена и запушен нос, сега започна да кашля и да  има много гъст жълт секрет от носа. Пръскам със синулан спрей, Тобрин капки и сироп Синулан. Какво мога да и давам докато я заведа да я преслушат чак в Понеделник имаме час?

# 3 669
Здравейте д-р Янкова! Преди 4 седмици синът ми на 4год беше с остра болка в ушите и гърлото. След преглед му изписаха отипакс капки, джуниър ангин сироп, шуслерови соли 3 и 4 и вит ц, като ни пратиха на гърлен и носен секрет. Изолира се в носния стафилокок аурелис и прибавиха и капки с гентамицин правени и мупироназал. На 5ти ден след това през нощта вдигна 39 градуса и сутринта след пкк и дкк лл му изписа и клацид по 4мл на 12 часа. Този понеделник свърши антибиотика, но сопола остана и продължи лечение с хомеопатия и инхалации.... до тази сутрин когато се събуди отново с болка в ушите. След пкк и оше по-лоши от предишните резултати отново е на антибиотик (профикс на 12 часа по 5мл и цилоксан капки, а за сопола виброцил). Силно се притесних от левкоцитите и тромбоцитите днес, въпрекк че лл ми обяснява че било от силната инфекция. Според вас има ли какво още да се направи, много антибиотици са това за толкова кратко време?

# 3 670
Здравейте, д-р Янкова! Дъщеря ми е на 6. Борим се с Хемофилус Инфлуенце в носа. Открихме я оаралелно със Стрептококус Пиогенес в гърлото, след като вдигна температура 40 градуса, левкоцити 19000 и CRP 117. Още преди да излезе антибиограмата започнахме ударно Амоксиклав по 6мл на 8 часа за 10 дни. CRP се нормализира, както и останалите показатели. След спирането му отново се активизира Инфлуенцето, CRP се вдигна на 14, левкоцитите са в норма, СУЕ все още е високо 36 и сега сме на 10 последен ден от АБ капки Моксифлоксан. Промиваме със Стеримар, Nasopure, шуслерови соли 3,7,11, Имунокинд, Биозин с коластра и Омнибиотик ИмунД. Има подобрение, но се опасявам, че отново ще се изяви бактерията и вече не знам с какво ще лекуваме. Септември приключихме профилактика с Бронховаксом, а краят на октомври поставихме реваксинация Тетраксим. Отделно миналото лято прекара Мононуклеоза, след която се разболяваше месеци наред. Моля за Ваш съвет, препоръка, насока, как да се справим с тази бактерия и по какъв начин да засилим имунитета? Благодаря предварително!

# 3 671
Здравейте отново, доктор Янкова!
Имам въпрос за 3 годишната ми дъщеря, която е положителна за стрептококова инфекция, гр. А. Нашият педиатър изписа антибиотик панцеф. Приема го вече 4 дни, но не виждам особено подобрение. Днес прочетох в интернет, че за тази бактерия се пие пеницилинов антибиотик, а панцеф не бил такъв. И сега се притесних дали изобщо действа на тази бактерия или само излишно си тровя детето. Имаме и антибиограма, на която панцеф не присъства, но нашия педиатър е решил да изпише точно него, незнайно защо.
Искам да допълня, че клиничната картина при моето дете изобщо не протича по стандартния начин. Всичко започна една нощ когато започна да кашля. Първите дни кашляше само вечер, докато спи (суха кашлица). После започна да кашля и през деня от време на време, а след още няколко дни кашлицата стана ту суха, ту влажна. Други оплаквания не е имала, дори като бяхме на педиатър и прегледа гърлото не видя нищо притеснително. Та, въпросната кашлица не е спряла и до днес, 4-ти ден прием на антибиотик. Това нормално ли е? Какво бихте ме посъветвали? Правим също и инхалации с пулмикорт.
Благодаря!

# 3 672
Здравейте, д-р Янкова!
Дъщеря ми (1г4м.)  посещава ясла. От понеделник 04.12 започна лека хрема с бистър секрет, пръсках й физиологичен разтвор Zyme сутрин и вечер.
От вчера 08.12, обаче, хремата се задълбочи, носът й постоянно тече отново с бистър секрет. Започнах с вит.С, пръскам  Инфлуназал, както и мажа с клечка за уши носа отвътре с Низита унгвент.
Няма температура, гърлото не е червено, засега няма кашлица, дробовете са чисти, според педиатъра й “хремата е от зъби”, защото в момента изкарва последния кучешки зъб. Предни зъби също е вадила, придружени със сополи, но няма как в момента да ходи с обилна хрема на ясла.
Бихте ли ми препоръчали нещо друго освен това, което й давам?

# 3 673
Здравейте. При дъщеря ми се изолира масово количество streptococcus pneumoniae преди няколко седмици в носа. С аб капки симптомите отшумяха, водих я и на преглед при вас и казахте че кашлицата е от секрета от носа,така се оказа.
От около 1 месец кашлям и аз. Правиха ми снимка, носен и гърлен секрет-всичко е наред там.
Чета за микоплазма пневмония, възможно ли е от нейната бактерия да ме е заразила и оттам да е кашлицата ми? Какво трябва да изследвам?

# 3 674
Здравейте д-р Янкова! Преди 4 седмици синът ми на 4год беше с остра болка в ушите и гърлото. След преглед му изписаха отипакс капки, джуниър ангин сироп, шуслерови соли 3 и 4 и вит ц, като ни пратиха на гърлен и носен секрет. Изолира се в носния стафилокок аурелис и прибавиха и капки с гентамицин правени и мупироназал. На 5ти ден след това през нощта вдигна 39 градуса и сутринта след пкк и дкк лл му изписа и клацид по 4мл на 12 часа. Този понеделник свърши антибиотика, но сопола остана и продължи лечение с хомеопатия и инхалации.... до тази сутрин когато се събуди отново с болка в ушите. След пкк и оше по-лоши от предишните резултати отново е на антибиотик (профикс на 12 часа по 5мл и цилоксан капки, а за сопола виброцил). Силно се притесних от левкоцитите и тромбоцитите днес, въпрекк че лл ми обяснява че било от силната инфекция. Според вас има ли какво още да се направи, много антибиотици са това за толкова кратко време?
Здравейте, от последната ПКК СРП-то ви е 12.5, което е показател, че е е вирусна инфекция и АБ не ви е нужен. За състоянието на ушите трябва да ви види УНГ специалист.

Последна редакция: вт, 12 дек 2023, 11:15 от Рaдост

Общи условия

Активация на акаунт