Професия учител - 18

• 50 135
  • 736
  •   1
Отговори
# 150
Обясниха ми, че ставайки член на СБУ, автоматично ставаш и член на КНСБ, но не и обратното. Ако съм вече член на КНСБ трябва да плащам двойно членство и за двата синдиката.

# 151
  • София
Обясниха ми, че ставайки член на СБУ, автоматично ставаш и член на КНСБ, но не и обратното. Ако съм вече член на КНСБ трябва да плащам двойно членство и за двата синдиката.

За първи път чувам такова нещо - двойно членство. Избирате си синдикат, подавате заявление и ставате член. В нашето училище има  СБУ, на който до есента бях член. Вноската е 1% от заплатата. Има и Подкрепа - там вноската е 0,6% от заплатата. Допълнителните дни отпуск и за двата синдиката са 8. Разликата е сумата за членски внос.

Последна редакция: нд, 10 мар 2024, 17:53 от rehab

# 152
  • Пловдив
СБУ е към КНСБ, също и НУС. Членският внос е 1%, който се дели на 0.6, който отива в синдиката и 0.4, който остава в училището. Някъде предпочитат да събират само 0.6 за синдиката и да нямат пари в училището.
Членският внос към "Подкрепа" е 1%, който отива в синдиката.
И за двата синдиката - и "Подкрепа" и КНСБ важат едни и същи договорености, описани в КТД.

# 153
Има ли колеги, които работят на 1 хорариум в едно у-ще и на 0,5 в друг. Въпросът ми е дали в първото училище, което са на цял щат договорът се променя по някакъв начин и как? Благодаря!

# 154
Как се справяте с дисциплината в часовете? Млад учител съм, в единият от класовете на които преподавам мнозинството са момчета. Някои от тези момчета нямат елементарно възпитание. Позволяват си да стават по време на час, понякога ядат нещо, не пишат, дразнят съучениците си, в повечето случаи са без химикал и помагала. Налага по време на часа да  прекъсвам урока, за да въдворявам ред. Предмета, който преподавам е математика. Точно тези проблемни деца не знаят дори таблицата, на НВО 4 клас са имали слаби оценки . Резултатите са слаби и сега, не се трогват от нищо. Давала съм им проекти, за да може да изкарат по хубава оценка, но и от това няма ефект. Разговори с родители, с психолози и всичко е временно. Правата се ги знаят отлично, на не и задълженията. Политиката на училището както навсякъде, ако оставя двойка за срока, най - вероятно ще си навлека проблеми от ръководството.
Споделете вашата практика каква е в такава ситуация.

# 155
Аз от опит мога да кажа, че с "лошо" не става. Карам се, викам и на следващия ден е същото. Обаче аз съм начална и удържам нещата. С по-големите не знам как е положението.

Да не изляза расистка, ама ако децата са от малцинствата , се подхожда по друг начин. С много поощрения, с комплименти, с думи да се амбицират, да им се вдигне самочувствието. Отначало с много прости задачки, с които успяват да се справят. Да им е приятно в час, да се чувстват пълноценни и да не закачат другите. След това вече с по-серизната материя.
Не знам дали ще ми повярвате, но имах един ученик в 3 клас, който  беше оставен по течението от всички и всичко. Дошъл от село, записан на училище , защото трябва и на родителите му грам не им беше интересно какво се случва. Преписваше азбуката от дъската, само и само да е ангажиран , при което му се радвах, казвах му, че може, че ще се справи и с по-сложни неща и това дете толкова беше щастливо, че му се обръща внимание и не му се крещи отново, че започна да седи на чина, да ме следи с поглед. От време на време идваше сам да му давам задачи , да се мъчи да ги решава. Говоря ви за 3 клас /задачите, които му писах бяха - 1+4, 8-5, и т.н./. Завърши 4 клас и се върна пак на село. Не знам по-нататък какво е станало.

Като цяло много търпение от ваша страна, обръщане на повече внимание. Че трудно ще усвои материала е ясно, но поне може да не пречи на останалите. С времето разбира се може и да се промени и да реши да учи.

Разбира се може и да не е правилен начин, но с този ученик тогава сработи. Не смея да давам съвети, защото нямам кой знае колко стаж.

Последна редакция: вт, 12 мар 2024, 00:02 от Siyanchety

# 156
И аз нямам стаж. Преподавам в 100% ромско училище. При някой деца тактиката на колежката, от поста преди моя, работи добре. С други това е нож с две остриета, започват да си вярват и да придобиват много голямо самочувствие и отново поведението става нетърпимо.

# 157
Децата не са от малцинствата. Но някои са на разведени родители, други съвсем разглезени. С лошо не става, с добро пак не става, възползват се от добротата. Опитвам се да намеря баланса, но все едно и също.

# 158
В моя клас съм забелязала, че с "лошо" се получават много добре нещата. Имам едно хиперактивно момче и още 2-3 много палави и разглезени. Въобще не им действат "добрите" методи, но наказанията, лошите отзиви и повишаването на тон са безотказни. Сега вече си знаят, че дори само да ги погледна и трябва да спрат, не ми се налага вече толкова често да прибягвам до тези методи. Но е важно да има постоянство още в самото начало и наистина да има последствия след неприемливо поведение, за да видят, че няма да става както те си я мислят. Дори при хиперактивното дете наблюдавам значително подобрение в поведението в часовете, а в началото на годината бях отчаяна.
Може много хора и специалисти, и родителите да са против тези методи, да ги намират за остарели и т.н., но пък действат. 😁

# 159
# 160
Подписах я аз. Добре, че я качи тук, че аз не успях. Телефона ми прави някакви проблеми.

# 161
И аз я подписах. Мислете ли, че ще има ефект?

# 162
Здравейте,
Пуснах нова тема, но се сетих да питам и тук - обявени ли са някъде новите директори на училища в София от конкурса? Търся информация и нищо не намирам.

# 163
В сайта на РУО би следвало да ги има. За нашата област са обявени.
За нашето училище няма кандидати. Директорът ни се пенсионира след няколко месеца и ще има нов конкурс, за който подозирам, че пак няма да има кандидати. Тогава, доколкото разбрах, той ще посочи някой от колегите, но сред нас няма желаещи да заемат позицията. Та какво се прави в този случай, директорът се пенсионира, никой от колегите не иска да заеме длъжността и няма кандидати на обявените конкурси?

# 164
На сайта на РУО София град не намирам нищо. Ако някой знае къде е обявена информацията, нека да сподели. Интересувам се каква съдба ще имат някои училища.

Общи условия

Активация на акаунт