Как да научим дете да си прави сметката

• 10 327
  • 349
  •   1
Отговори
# 225
От състудентите ми няколко се налагаше да работят и учат едновременно, единия дори се наложи да прекъсне, щото нямаше начин да ги съчетае. Към настоящия момент след 20 години, повечето от тези са наистина успешни, говорим за хора със стотици подчинени в частен или държавен сектор.
Аз също работя в бизнеса на нашите като се почне от 8-и клас да попълвам декларации и тръжна документация на баща ми, до техник по строежите като студент през лятото. Няма да забравя последното лято след 3 месеца гърч с къв кеф си отидох на занятията като почна учебната година, казах им на моите бачкери, че ги зае***вам и си изкарах супер още една учебна година. Естествено на следващата нямаше такива опции, сигурно без подготовката от преди щеше да ми се види много нагорно.
Иначе модерните схващания как ще го дундуркаме и носим на ръце златното детенце и след 12-ти клас шута в г*за и да се оправя, или след дипломата същото, доста са погрешни. Най големите оплаквачи и мрънкачи, дето все държавата, фирмите, частниците и вселената им пречат да си развият огромния потенциал, все са били дундуркани до доста късна възраст.

# 226
  • София
Ама какво значи гонене и шут в гъза?
Родителите, дори и по закон, са длъжни да издържат децата си, докато учат. Само дето, който иска и над издръжката, за са има самочувствието, че не лежи само на родителите си и да натрупа опит, стаж и себеуважение, търси начин.

# 227
Задължителният стаж на юристите преди изпита за правоспособност беше нещо супер несериозно. След втори и трети курс по мое време нямаше, сега не ги знам какво правят. Аз по собствено желание отидох два месеца в адвокатска кантора и това ми уби завинаги желанието да стана адвокат. В този смисъл беше полезно, в друг не - даваха ми задачи от сорта да ходя в съда и да се мъча да направя справка по дело без пълномощно - е, как да стане. То не е редно. Порядките в кантората също не ми харесаха. И тъй.

# 228
  • Down south
И в България има стаж, без който не можеш да завършиш. Само казвам.
Едно е на 15, друго е 3-ти курс...

Да, лекарите дават дежурства още от ранните курсове, някои се скъсват, но не ми се коментира заплащането. Не може един млад лекар да взима, колкото един кол центрист. Ама може.

Вероятно заплащането не като за лекар, а като за санитар или медицинска сестра, взависимост от периода, в който се намира?

# 229
  • Пловдив
Студентът не е още лекар.

# 230
  • София
Човек, който веднага иска високо заплащане се посвещава на занаят, не на професия. Професията изисква по-продължително обучение и отлагане на високите доходи с 5, а понякога и с 10 години. Маникюристка и фризьорка се става за няколко месеца или година. Същото и за плочкаджия и друг майстор, те също взимат доста пари. Вече за икономист, юрист, лекар и прочее си трябва време и никой не гарантира по 6-10 000 месечно. Човек трябва да си прецени, но не може всичко едновременно.

# 231
Ранното започване на работа има и още едно предимство. Имаш време да станеш професионалист и да натрупаш активи, с които да си позволиш на по-ранна възраст да намалиш темпото и да имаш време за себе си, за семейството си и т.н. И работата да не е по принуда с цел осигуряване на насъщния, а за надграждане и по-добър живот.
Иначе може и наопаки. Да си от живееш с парите на родителите ти до 30, ама после да се блъскаш до 80, когато вече и физически си уморен.

Така е, ама ако става дума за ранно започване на ДОБРА  работа, а не на нещо каквото и да е.

И аз не виждам разлика по отношение на навиците между съвестното следване в университета и ходенето на работа в офиса. И в двата случая се спазва график, има задачи за изпълнение, има контрол, има самостоятелна работа, графици, подчинение на авторитети, правила и дисциплина.  Разликата е само в парите - като студент си плащаш, като работиш ти плащат.

# 232
Всички може да са винаги студенти, няма нужда да работят Simple Smile

Моето студентство не е имало нищо общо с работа. Имам си диплома с добър успех от СУ. Но да съм пък работила в Университета и да съм придобила навици..? Не. Учех за изпити и това е.

# 233
Баси следването ако не можеш да работиш лятото, при натоварването и нивото, което имат повечето наши университети, значи трябва да си хептен зян. Сега ясно, като има лекции и занятия по цял ден през семестъра, няма как да се получат нещата, ама лятото по принцип би трябвало да е свободно освен ако нямаш една камара изпити останали за септември, тогава обаче наистина опираме вече до капацитет.
Сега медицината и може би някои други специалности са изключение, ама тук обсъждаме общия случай.

Ами да, работи се лятото и на тази работа и викат стаж. Там се трупат специфични навици, студентът може да види дали реално му харесва да работи това, а и от другата страна ако го харесат направо предлагат работа, без да разпраща CV-та.  Впрочем те се изпращат за да те вземат на стаж, но поне тогава някак на човек му е по-широко около врата.

# 234
  • София
Много незрял начин на диалог от пораснали  хора с претенции за интелигентност.
Ако няма аргументи, спокойно могат да се пропуснат изказвания като "няма нужда да работят никога", "най- добре до 50 вкъщи" и подобни пасивно- агресивни реплики. Най- малкото са неуважителни към всички други потребители, които пишат примери и дават аргументи по тезата си.
Така ли общувате на работа, след като научихте великите трудови навици.
Тцтцтц

# 235
  • Пловдив
Друго си е малко по-активно агресивни реплики от типа на "вие държите децата да работят, щото нямате пари да ги гледате и не е ясно защо сте ги направили".

# 236
Ами човек,който има достатъчно, няма да си гърби детето не само като студент, а и след това. Тука който няма кредит е нищо, който не работи е нищо, е не на всички им се налага да робуват на банки и работодатели.

# 237
  • Пловдив
Самото приписване на други потребителки на твърдение, че задължително всеки трябва да работи на 18 като сервитьор, е вече манипулация. Оттам - всичко останало за многото деца, незнайно защо правени, некадърността да се погрижиш за тях, та ги пращаш невръстни на 20 да работят като сервитьори почасово за джобни, да си съсипят следването и сивито, и саркастичната уговорка, че форумките са богати и уж за тях не се отнася, ами за филанкишията. И сигурно пак на филанкишията извън форума се приписва злоба и чувство за прецаканост.

Иначе който не се глези като героя на темата и не смята хиляда лева за нищожна сума, може да кара с родителските преводи, без да работи като сервитьор.

# 238
  • София
Дадохме и примери, и доводи, че и персонални обиди получихме.
По въпроса:: на мен на работа вече не ми се налага да общувам, защото почнах рано и рано насмогнах да мина на айляшки стил.

Буболина, човек, когато постигне нещо, иска децата му да знаят как да постигнат повече.
Да работи човек не винаги означава гърбене или тежки физически усилия.
И си права, че да стигне човек до кредит, нещо куца.
Най-успешните хора, които познавам, са именно такива, чиито родители са им дали личен пример и после са ги научили как да минат по всички стъпала в бизнеса, вкл. един мина от чистач през експерт до СЕО във фирмата на баща си . Фирмата е една от водещите в Европа в техния бранш.

# 239
Ами човек,който има достатъчно, няма да си гърби детето не само като студент, а и след това. Тука който няма кредит е нищо, който не работи е нищо, е не на всички им се налага да робуват на банки и работодатели.
Направо да се чуди човек защо деца на милионери и милиардери работят. Тъпи хора... Grin

Общи условия

Активация на акаунт