Майчинството счетоводно - 37

• 28 509
  • 740
  •   1
Отговори
  • Майничка
Моля, прочетете внимателно този първи пост! Отговорът на Вашият въпрос може би е някъде тук! Благодаря!

Темите до сега: Тема 1; Тема 2; Тема 3; Тема 4; Тема 5; Тема 6; Тема 7; Тема 8; Тема 9; Тема 10; Тема 11; Тема 12; Тема 13; Тема 14; Тема 15; Тема 16; Тема 17; Тема 18; Тема 19; Тема 20; Тема 21; Тема 22; Тема 23; Тема 24 Тема 25, Тема 26 Тема 27, Тема 28, Тема 29, Тема 30, Тема 31, Тема 32, Тема 33, Тема 34, Тема 35, Тема 36

bouquet ЗА ВСИЧКИ КОНСУЛТАНТИ:    bouquet
Ала-Бала; Lady Brinne; ДейзиГ; Elfita; sis7; Стики; jakinik; Viva 123

Телефони на НОИ София за проверка на обезщетенията
926 10 10

Калкулатор за изчисляване на брутни и нетни заплати - на КиК
Адреси на ТП на НОИ където можете да получите информация за болнични и др. обезщетения - в сайта на НОИ - Контакти

Във форума
- тема за детските
- Тема за програмата „В подкрепа на майчинството”

Справки може да си правите в сайта на НОИ по ПИК - персонален идентификационен код. Ако нямате ПИК, в НОИ по адресната ви регистрация ще може да получите - лично.

Много полезен код!  Peace

С него на сайта на НОИ ще виждате какъв е осигурителният ви доход, какви обезщетения и кога сте получили, както и дали са ви предадени болничните и др. документи.

Напр:
-   справка за това на какви суми са ви осигурявали –
е-услуги - Справка за социалното осигуряване
https://socialsecurity.nssi.bg/
Там ще видите осигурителния си доход. За месеците, когато сте били в болнични, ще са повече суми - съберете ги.   Wink

-   справка за изплатените болнични -
е-услуги - Справки по ЕГН и Булстат - "Справка за изплатени парични обезщетения и помощи от ДОО чрез НОИ по ЕГН "
https://benefits.nssi.bg/EGN/

-   справка за статуса на болничния (кога е предаден, изплатен ли е, всички данни по него – попълнени от доктора и счетоводството)
е-услуги - Справки по ЕГН и Булстат - най отдолу на страницата е "Справка за представени в НОИ документи за обезщетения и помощи от ДОО, статус на обработка и изплащане"
https://benefits.nssi.bg/detailedegn/ReportBolnForEGN1.asp

Как се изчисляват болнични? актуализирано за 2011, благодарение на Стики  bouquet

Кога бъдещата майка има право на обезщетения?

Какво включва майчинството?

Застъпване на майчинства

Документи за ползване на обезщетение за бременност и раждане,и отпуск за гледане на дете до 2 г

Процедура по прехвърляне на отпуска за гледане на дете до 2 г

Необходими документи за обезщетенията - http://www.noi.bg/ - от менюто в ляво избирате УКАЗАНИЯ

Териториални поделения на НОИ, филиали, и архивни стопанства в страната

# 1
  • София
  Извинявам се предварително, но въпреки че се постарах да изчета всичко по въпроса, който ме интересува, имам нужда и от ващето разяснение.
  Детето ми е на 1г. и 6м. От 01.12.2010г. си прекратих отпуската за гледане на дете. Детето не е на ясла. В случая полагат ли ми се 120 лв. (1/2 от обезщетението) до навършването на 2г.от НОИ или не. Счетоводителката ми твърди, че ми се полагат, но превод този месец все още нямам. А ако детето тръгне на ясла?
 Благодаря!

# 2
  • Пловдив
 Извинявам се предварително, но въпреки че се постарах да изчета всичко по въпроса, който ме интересува, имам нужда и от ващето разяснение.
  Детето ми е на 1г. и 6м. От 01.12.2010г. си прекратих отпуската за гледане на дете. Детето не е на ясла. В случая полагат ли ми се 120 лв. (1/2 от обезщетението) до навършването на 2г.от НОИ или не. Счетоводителката ми твърди, че ми се полагат, но превод този месец все още нямам. А ако детето тръгне на ясла?
 Благодаря!

да,полагат ти се-още е рано да ги получиш обаче.подадена ли е необходимата декларация
ти си се върнава на работа,нали

Стики   Hug

# 3
Момичета, страхотни сте   bouquet
Viva 123, благодаря за отговора в предишната тема   bouquet
Имам едно питане във връзка с болничните (ако не се ползва от бременна)... По време на болничния се дължат само здравни осигуровки, нали?
И друг въпрос - във връзка с обезщетение от БТ - това обезщетение (около 350 лева/на месец) влиза ли в базата за изчисление на майчинство в пълен размер?

# 4
Благодаря за новата тема  Hug
Ако при изчисляването на майчинството се застъпи период,в който съм била в неплатен отпуск,какъв доход ще ми бъде отчетен за тези месеци?

Последна редакция: пт, 07 яну 2011, 09:39 от Мама МиМи

# 5
  • Пловдив
Момичета, страхотни сте   bouquet
Viva 123, благодаря за отговора в предишната тема   bouquet
Имам едно питане във връзка с болничните (ако не се ползва от бременна)... По време на болничния се дължат само здравни осигуровки, нали? да
И друг въпрос - във връзка с обезщетение от БТ - това обезщетение (около 350 лева/на месец) влиза ли в базата за изчисление на майчинство в пълен размер?-не,не влиза-за месеците на БТ се взима 240 лв

# 6
  • София
 Благодаря!

да,полагат ти се-още е рано да ги получиш обаче.подадена ли е необходимата декларация
ти си се върнава на работа,нали

Стики   Hug

В платен отпуск съм до април (чистя стари отпуски). Подадени са всички документи, да.
  Благодаря, Елфита!  bouquet

# 7
Здравейте, не открих отговор на въпроса си в темите и затова ще попитам тук.

От 28 февруари ще изляза в 45 - дневен болничен преди раждане. Мисля за целия февруари от 01 до 27 да помоля гинеколога си за болничен 9 общо заболяване). Въпросът ми е кога трябва да се отнесе този болничен където трябва - още във февруари или в началотот на март заедно с 45- дневния? До сега никога не съм ползвала болничен и от там идва неинформираността ми. Благодаря предварително!  bouquet

# 8
  • София-Младост

От 28 февруари ще изляза в 45 - дневен болничен преди раждане. Мисля за целия февруари от 01 до 27 да помоля гинеколога си за болничен 9 общо заболяване). Въпросът ми е кога трябва да се отнесе този болничен където трябва - още във февруари или в началотот на март заедно с 45- дневния? До сега никога не съм ползвала болничен и от там идва неинформираността ми. Благодаря предварително!  bouquet
Принципно в рамките на 2-3 дни от издаването на самия болничен е хубаво да се предаде във фирмата.

# 9

От 28 февруари ще изляза в 45 - дневен болничен преди раждане. Мисля за целия февруари от 01 до 27 да помоля гинеколога си за болничен 9 общо заболяване). Въпросът ми е кога трябва да се отнесе този болничен където трябва - още във февруари или в началотот на март заедно с 45- дневния? До сега никога не съм ползвала болничен и от там идва неинформираността ми. Благодаря предварително!  bouquet
Щом искаш да излезеш в болничен от 1-ви февруари ще представиш болничния лист в счетоводството след като ти бъде издаден.  Peace

# 10
Благодаря за новата тема  Hug
Ако при изчисляването на майчинството се застъпи период,в който съм била в неплатен отпуск,какъв доход ще ми бъде отчетен за тези месеци? - 240 лв

# 11
Благодаря за бързите отговори, но въпросът ми беше от счетоводството към НОИ кога трябва да се предвижи болничния? Още във февруари или чак през март?

# 12
Да попитам и тук- в момента ползвам неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8 годишна възраст. Имам ли право да го прекъсна и да ползвам болнични за мен или детето?

# 13
  • София-Младост
Благодаря за бързите отговори, но въпросът ми беше от счетоводството към НОИ кога трябва да се предвижи болничния? Още във февруари или чак през март?
Ти попита кога ти трябва да го предадеш  Wink
Счетоводството ще го предаде в НОИ чак март месец, но по наредба ти трябва в 2-дневен срок да им го предадеш. В зависимост от отношенията ви можеш и март да им го занесеш с другия болничен.

# 14
Да попитам и тук- в момента ползвам неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8 годишна възраст. Имам ли право да го прекъсна и да ползвам болнични за мен или детето?
да  Peace

Общи условия

Активация на акаунт