Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Нашите любими торти ... глазури, покрития и фигурки за тях 114

  • 105 065
  • 746
  •   1
Отговори
  • Пловдив
  • Мнения: 3 325
Добре дошли в новата тортена тема, мили дами!     bouquet

Моля ви когато задавате въпроси, ги маркирайте в друг цвят, за да изпъкват!


Т О Р Т Е Н А   Б И Б Л И О Т Е К А
Основна информация за начинаещи и рецепти



А това са линковете към старите темички:

Глазури, марципан, покрития за торти, фондан, фигурки за торти, 2, 3

Моите любими торти!!!, 2, 3, 4

Нашите любими торти... глазури, покрития и фигурки за тях, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50-та юбилейна, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 84, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101 , 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113





Галерия Торти - Тук пускайте само снимки на вашите торти с линкове към тях и по възможност с описание на пълнежа на тортата!


Най-често задаваните въпроси и отговори към тях:

В: Задължително ли е да се сложи крем под захарното покритие и какъв?
О: Добре е да се сложи, защото иначе прозира, става неравно и има опастност да се свлече покритието! Най-добре е да се сложи маслен крем (слага се много тънък слой, който не се чувства при консумация), леко разреден кайсиев мармалад, който се оставя да позасъхне или шоколадов ганаш, но с повече шоколад за да държи добре!

В: С кои захарни покрития се работи най-лесно и какво да избера?
О: За начинаещи препоръчвам марципан Варна или млечния марципан, евентуално захарното покритие от бонбони marshmallows. Но и тук както при други рецепти важи - всяка от нас си избира тестото, според това как се и работи с него, какъв е вкуса му, какви са продуктите, които се използват. Затова препоръчвам, ако Сте начинаеща, опитайте различните видове покрития и намерете това, което е най-удачно за Вас и Вашето семейство!

В: Кои захарни покрития се втвърдяват бързо и кои по-бавно?
О: Най-бързо се втърдяват захарните покрития в които има желатин, затова са подходящи за по-сложни и големи фигурки, които трябва да изсъхнат по-бързо! По принцип важи, че ако правите фигурки или цветя за тортата, е добре да са правени поне ден-два по-рано за да са напълно сухи.

В: Колко дълго издържат захарните покрития?
О: Издържат доста дълго - в хладилник поне 2-3 месеца, защото са с много захар, която е един вид консервант!

В: Как се реже блат за торта, как се сиропира?
О:Винаги правя блатовете поне ден преди сглобяването на тортата. Иначе при рязане се ронят и късат. Трябва да са абсолютно изстинали. Същото важи и за кремове, а сиропирането на блатовете се прави също със студена течност. Освен това гледайте да не я сиропирате много - има опасност да се разтече.

Няколко съвета за рязането на блатовете:

Блата трябва да е студен.
Изберете най-дългият нож, който имате и добре го наострете.
Мислено си разделете блата така, че всеки слой да е около 1-1.5 см висок.
Сега ако сте десняци (ако сте леваци, действайте противоположно) сложете лявата си длан на блата и през цялото време притискайте с цялата длан блата. Не много силно, но не и леко. Сега с дясната ръка в която е ножа, започнете да режете най-горната част на блата но само около 2см навътре,, като с лявата ръка леко завъртате блата(като продължавате да притискате).Гледайте да държите ножа хоризонтално и да спазвате  мислено дебелината на слоя.. Когато блата ви е разрязан така по цялата дължина, започнете да режете вече по-дълбоко, като следвате вече направения разрез. Лявата ръка продължава да притиска. Ножа извършва движението на трион(като при рязане на хляб).

В:Как се използват прахообразните сладкарски бои?
О: Направете си първо цялата захарна маса и после разделяйте според това какво количество ще ви е нужно. Боичките разтворете в няколко капки вода - не много - само колкото да се разпуснат.

В: Как да намажем тората отстрани с крем без да омажем подложката с крем?
О: Ето няколко идеи:

по въпроса за чистата чиния: при мен вариантите са следните:
- приготвям тортата и я пренасям вече готова украсена върху декоративната чиния;
- под най-долния блат слагам парчета хартия за печене - при украсяването глазурата пада върху тях, после само ги издърпвам внимателно.
- не правя нищо и накрая със салфетка внимателно почиствам около тортата.

Първо зависи какъв крем правя - колкото е по-гъст крема, толкова по-малко поразии има.
Второ използвам  ето това чудо за нанасяне на крема по страните на тортата - много удобно се нанася и не цапа толкова.
И трето - една моя "рационализация" Wink - тъй като когато пека блата за тортата си изрязвам за дъното на формата колело от хартия за печене, запазвам си изрезката от квадрата от който съм разяла и при мазане и украса отстрани я слагам около тортата. Дори и да се изцапа, после просто маха и готово!

Наскоро четох въпрос, чийто отговор не видях - как правим тортите така, че чинията или подноса около тях остава чист? Аз не съм голям спец, но в началото слагам голямо парче хартия за печене върху чинията, после работя, като не се притеснявам от мацането, а накрая, след като тортата се втвърди и е напълно готова, внимателно изрявзам с ножичка хартията по края на тортата и хартията не се вижда, и подноса е чист. Е, накрая, при ваденето на парчетата е добре да се сетиш да пъхнеш лопатката над хартията  Laughing Онзиден правих един кекс с глазура за гостите на щерката, забравих да сложа хартия, и докато се опитвах да избърша чинията, се сетих да го споделя.

Полезни съвети! Справочник за подправки! Мерни едниници!


Линкове към най-често правените торти:

Торта Трюфел

Алказар

Наполеон 1

Наполеон 2

Торта Рафаело

Торта Татяна - Блатовете НЕ се сиропират!!!

Шоколадова торта с рула на ЛЕО

Торта Медовик

Торта Шварцвалд -  Тането


ПРИБЛИЗИТЕЛЕН БРОЙ ПАРЧЕТА В ЗАВИСИМОСТ ОТ РАЗМЕРА НА ТОРТАТА

Кръгли торти:

Ф30- 18-20п.
Ф28- 16-18п.
Ф26- 16п.
Ф24- 12-14п.
Ф22- 12п.
Ф20- 10-12п.
Ф18- 8-10п.


правоъгълна 30х40см - 24-32п. зависи от размера на парчето.


Ако искате да поздравите някой по случай празника, подарете му тема ТУК

# 1
  • Мнения: 3 292
Благодаря за новата тема   bouquet

Радвам се , че ви харесаха цветовете. Беше вкусна тортата  и не остана  Mr. Green

# 2
  • у дома
  • Мнения: 1 572
записвам се, за да не ви изпускам  Flutter Flutter Flutter

# 3
  • София
  • Мнения: 2 658
Пепи, благодаря за новата темичка!

Rumi, ти май нещо се обърка, къде ме хвърли в "А" групата?  Laughing
Atalanta, прекрасни пеперуди! Пак ли рисува с оцветено какаово масло?


Така, пускам и моята сватбена. Като казвах екстравагантна, може би трябваше да уточня, че по мои представи не се доближава особено до сватбена торта. На срещата разказвах, че булката е една доста ексртавагантна дама от работата на мъжа ми. Каза, че иска тортичка само за ритуала, а нас ни чакат някакви десерти в буркани.  Laughing И аз точа ръце за китки на тел, за рязани дантели и тем подобни. Идва дамата у нас и ми казва :"ама аз не искам никакви телове и дантели, искам малки цветенца отгоре и това е". Понеже по роклята и има пеперуди и предложих и острани да сложим такива(благодарности на Валерия, че ми услужи с нейните   bouquet). На борда също има малки такива, но след като снимах 15 пъти тортата, пак не я докарах като хората, дано днес да направя по-читава снимка там.  Rolling Eyes И сега ме застреля жената с изискванията си за цветовете, иска да има цикламено, лилаво, оранжево и турско синьо.  Thinking На съмнението ми, че може да не се връзва съвсем, ми каза, че това са цветовете на нейната украса и се връзва.  Simple Smile Много си я хареса снощи като си я взе. А уж не искаше да я види и днес да се изненада, но не издържа и се набута в кухнята. Отвътре е с шоколадовия мус на Atalanta, обожавам го!


Последна редакция: сб, 25 юни 2011, 08:55 от petia_tag

# 4
  • Мнения: X
Засега само запис, а по-късно ще се опитам и да коментирам:)


Fairy cake by Mina Bakalova, on Flickr

# 5
  • в семейството
  • Мнения: 400
Добро утро!
Пепи, благодаря!  bouquet
Аз нещо в предната тема не се разписвах много, ама да почна в тази от началото.
Rumi T, и аз щях да ти задам въпроса дали Ариел е истинска, но Вал потвърди че ти си я сътворила и аз направо  Shocked . Много нежна и красива и ..просто е невероятна.  bowuu
lightblue, и двете тортички са впечатляващи!
Бетина, голямо търпение за толкова цветенца, а жабчето го видях в последния момент!
Maninka, личи кой е бил на семинара  Laughing ! Много са хубави рапанчетта. Мисля си дали нямаше да е по-добре морските звезди да са червени  newsm78 .
Патрияни, цигулката наистина е лъснала, като истинска!
DZ, а аз си мислех, че нарочно е тази форма  Laughing . Добре се  е получила.Фигурките с молд ли ги прави?
Вал, имам чувството, че напоследък повтарям едно и също относно твоето творчество. Ще започна да снимам и да публикувам физиономиите на всички на които показвам твоите торти. А освен това се и фукам, че те познавам на-на-на-на -нана.... newsm35
Аз докато публикувам и Мина ме е изпреварила с  прекрасна торти!
Ама те били 3 отговора   Crazy  Нещо се обърках ...
Внимание, докато пишехте, в темата бяха публикувани 3 нови отговора.

# 6
  • В сърцето на един мъж и половина, и една госпожица
  • Мнения: 1 834
Mинa, страхотна торта! Очите ми останаха на нея  Heart Eyes

# 7
  • Мнения: 1 069
Пепиииииииииииии  Hug

АУУУУУУУУУУУУУу, страхотно начало - Мина поздравления - много е изпипана!

petia_tag, страхотна е - много ми харесва подложката

# 8
  • Мнения: X
Пепи,    Heart Eyes

Да се запиша и аз, че в миналите теми доста липсвах...   Mr. Green
Мина ,страхотна е !Запазвам си идеята!    Peace Лицето ти ли го моделира?
petia_tag ,много е нежна и красива тортата!Направо си представям украсата на сватбата....    Grinning

малко торти и от мен...





# 9
  • София
  • Мнения: 2 671
Пепи, благодаря!

Аз се записвам с едно бебе-китче /за 40 човека  #Crazy /> Като го сложих в/у подложката 30х40 см, останових, че за морето ми трябва още една. То добре, ама хладилника побира само една, та така си остана  ooooh!



За първи път покривам с бързосъхнеща ММ - има си особеностите като например, че изсъхва бързо  Mr. Green и като се замотая да точа, става коричка и не може да се изглади като обикновената  Rolling Eyes
За другата седмица имам да правя дакел - ще оттренирам покриването  Simple Smile

# 10
  • Sofia
  • Мнения: 3 565
Най-безсрамно се записвам и аз преди да излезна и си оставям правото да ви коментирам като се върна по някое си време довечера.
Тортата е за рождения ден на една приятелка, пропътува благополучно вчера до Бургас.





ОЩЕТО


# 11
  • София
  • Мнения: 2 671
Valeria, девойката чак ми заприлича на някой, к. познавам  Simple Smile
Страшно ме изкефи обкова на куфара  Peace

Мина, къщичката е приказна! Каква е вътре тората?

Краси, Наздраве! Чак и кюфтенца за биричката  Laughing и твоата халба ме вълнува с какво е вътре да стои изправена?

Петя, много нежна и лятна сватбена торта, стана ми едно празнично  Heart Eyes


# 12
  • Мнения: 143
Здравейте,темата разбира се е открита с уникални красоти.Прекрасни са тези торти.Аз другата седмица ще правя торта,да видим дали ще стане.Имам една непоказана торта,че не беше за показване.Дано новата да не е такъв провал.

# 13
  • Бургас/Пз
  • Мнения: 5 334
Запис и от мен.
Валерия пак уби рибата, ама то не съм и очаквала друго де...  Mr. Green

Мина, тортата е прекрасна, а цветовете страхотни!

Петя, веднага открадвам идеята, имам приятелка, която също харесва такива комбинации от цветове и при първа възможност ще й я направя! Може ли да ми пратиш на ЛС крема на Атланта, че нещо явно съм го пропуснала!

Блуу, гледам че не ти остана много до финала, стискам палци всичко да е наред!!  Hug

Румя, ако това е бебето, представям си майка му , много е сладурско, а пък за морето не го мисли, просто китчето го е изпръскало  Grinning Grinning Grinning

Моят Матео в понеделник става на 2 месеца и днес мисля да спретна нещо за домашна употреба, дано диването да ме остави и да не реши да прави номера!  Mr. Green

И една молба, да ми препоръчате крем за Торта Татяна, че нещо сметаната не ми е от любимите кремове?!

Р.Р. Как съм изтървала халбата на Краси  Rolling Eyes страхотна е, цветът допълнително ли е боядисван??

Последна редакция: сб, 25 юни 2011, 11:40 от ani_d

# 14
  • Мнения: X
Валерияяя....какво да кажа?     Shocked    Беден ми е речника,сори!    Grinning

Краси, Наздраве! Чак и кюфтенца за биричката  Laughing и твоата халба ме вълнува с какво е вътре да стои изправена?

Наздраве! Ама не беше за мен...    Laughing   
Тортата е с готови блатове,вита.Реших, че така ще е най стабилна.С карамеления крем на Пепи....  че има масло в него ,да не изтича....

Общи условия

Активация на акаунт