Eто моята любима питка, покажете и вашите! - 16-та тема

  • 194 151
  • 762
  •   1
Отговори
  • Мнения: 1 283
Здравейте момичета!
Заповядайте в новата 16-та тема!
Нека да има повече радостни поводи, за да присъства питката на нашата трапеза, което за нас българите е традиция.
 
              Пожелавам ви да усетите  аромата на прясно изпечената питка!

























Болярска питка
Питка хризантема
Основно тесто за пити, питки, тутманици, бюреци, кремвиршки от Танита
Погача на Морена
Празнична пита за Никулден
Питка от Пепика
Питка Мимето
Питка от Момчешка мама
Питка "Милинка"
„Короната на готвачката” - Лабрекс
Питка Слънце
Погачата на Хриси от evak
БЪРКАНА ПИТА / БЕЗ МЕСЕНЕ
Питка Цвете от Пепика
Сладка питка от Селма
Вкусен домашен хляб от Лабрекс

Рецепти от тема N 2
Питка rallii
Фокача със сирене
Сватбарска пита - Пепика
Миткова пита- Пепика
Питка с шунка и кашкавал
Питка  "Слънце" - Джемма
Питка Добито
Питка Алекс
Житен клас

Рецепти от тема N 3
Питка "Мама Цоцоланка"
Пита"Роза"
Питка HappyPolly

Плетена пита на Пина
Солена корона на Котка
Хляб с домати и маслини на Umbra
Хляб в саксия - Asyalein
баница с мая на мама Цоцоланка
направа на розички първи вид
изработка на розички - 3 вида
Плетене на пити, козунаци, баници и др.тестени изделия
Сладък ароматен хляб
Как се прави вита баница - първи вариант
Как се прави вита баница - втори вариант
Сладка пита-прощъпулник - maria m
Радкината питка - еххо
Рогчета - Pina
Кашкавалки - Pina
Кифли с локум и Виенски кифли - Pina
Шарена питка - Мама Цоцоланка
Питка Маргаритка - Биляна
Шведско хлебче с крема сирене и копър - Labrex
Завъртяната пита на vens - Labrex
Питка Цвете - Краси.мира

Рецепти от тема N 7
Питка със сирене и сусам - nordina
Питка с майонеза - nordina
Питка с извара - nordina
Царевична питка със сирене  - nordina
Козунак на Venetta
Питка с кисело мляко на Селма
Цвете с рецепта на Labrex
" Матнакаш"- Labrex
Оформяне и фокуси с тесто - Labrex
Венец от кифлички - Селма с рецепта
Хлебчета за домашни хамбургери - Labrex
Оформяне на хлебчета - Labrex
Ароматни обедни питки - Nordina
Питка - стъпка по стъпка - alina si
фигурки от тесто- предоставено с любезното съдействие на Labrex
питка стъпка по стъпка и рецепта - Пепика

Осма тема
рецепта за козунака на Max-mama, с обясненията на galaUSA, за начинаещи
Сръбска погачица - Labrex
Nordina - две питки с рецепти

рецепта за питка с ракия - toni nikolova
кроасани и питка с пълнеж - рецепти - Venetta
Тутманик и рецепта - kasier
Stasi 76-питка с рецепта, стъпка по стъпка
Мазна пита - nela 66
Тесто с едно втасване - питка с кисело мляко - max-mama


Девета тема

Съвети за захарта в Козунака - Pina
Дебелата кора и конците на козунака - Pina
Защо две втасвания ? - Pina
Животинки от тесто - Venetta
Как се правят розички от тесто - Labrex
Типова питка и Пълнозърнеста със сирене и риган - Nordina
Експресни кифлички от супер тесто - Labrex
Кифлички с кренвирш - kapri z
Бързи козунаци - max-mama
съотношение суха-жива мая - Дядо Хаджия
Козунака на Venetta
Козунака на Pina
Козунака и питката на Butterfly
подготовка на тесто за козунак- max-mama
кифлички и рецепта за тестото - Labrex
Тутманикът на майка - Labrex
Тесто за солени, пухкави кифлички - Labrex


Десета тема
чеснови хлебчета -Labrex
Пирожки - Labrex
Питка , стъпка по стъпка - Polina
Гевречета - Labrex
Турски гевречета - Labrex
Усуканата пита с мед и орехи на Танита - Labrex
Постни гевречета - didinik

Питки Паркър-Polin a
Оформяне на питка -стъпка по стъпка -jujito.i 
Рецепта за баница с точени кори-Любопитко
Картофен хляб- Venetta
Картофени питки - Nordina
точене на баници -Пепика
Пълнозърнести питки с мак - Nordina
Типови питки с риган-Nordina
Кифлички със сирене -Пина
Моят козунак- Venetta
Сладки агънца-Venetta
Типови питки с кашкавал - Nordina

Eдинадесета тема


сплитане на тесто от сръбска погачица - Labrex
фигурки от тесто - adenis
фигурки от тесто-Venetta

Дванадесета тема

Грозд - Лабрекс
тутманика на Лабрек с тестото на Мариета
тутманика на Аелис, без втасване
тутманика на Мари77
Ръжено бял хляб - Венетта
Питки с прясно мляко - Венетта
Слънчева питка - Венетта
Коледна содена питка - Венетта
Моят тутманик - Венетта
кроасани - Венетта
Козунак с фруктово мляко и нишесте - Венетта

хляб без глутен - Венетта

Тринадесета тема
Кашкавалената пита на Стаси
майсторство за оформяне на тесто- линк в поста на Лабрекс

Тринадесета тема
фокуси с тесто в линка на Лабрекс



"Никой не е по-голям от хляба"!


Божествено благо, основа на живота, почитана храна от хилядолетия.

Свещен от древни времена - безкръвна жертва, тайнство и символ.

Дар за Деметра - богинята на хляба, зърното и земеделието.

Древните „любители на хляба" - египтяните, отрупвали гробниците с огромни количества от божествената храна.

Хлябът е молитва "Насъщния ни хляб дай ни днес" - храна за тялото и душата, която приема със Светото Причастие.

Хляб наричат за здраве, благоденствие, благословение, опрощение...

Хляб съпровожда житейския път на човек от раждането, в делник и празник, в радост и скръб - Великден, Гергьовден, Коледа, сватба, прощъпулник, задушница, служба на светец, нова къща...

С хляб и сол посрещат скъпи и желани гости.

Обредният хляб се замесва от млада жена, облечена празнично, от най-едра и чиста пшеница с „мълчана" вода и билки в съпровод на песни. Украсяват се богато и се освещават с прекадяване. Разчупват се на кръст и се раздават за единение между всички.

Хлябът без квас осъществява връзката между два свята - видим и невидим,  преди и сега. Пàрата, която се издига от топлия хляб е душа, а самия хляб наричат душица.

„Хлебният" етикет предвижда редица забрани -  хляб не се боде с вилица, а се отчупва с ръце, за да не се „мушат душите". Не бива да се тъпчат трохи, а грях е да се изхвърля хляб. Не се обръща, тъй като донася нещастие. Не се оставя недояден залък, за да не се губи сила. Поднася се към устата, а не се отхапва. Най-нарушаваното правило е да не се топи или дроби с хляб ястието.

„И като ядяха, Исус взе хляба, благослови, и го разчупи и като го раздаваше на учениците, рече: Вземете, яжте, това е Моето тяло. "

(Евангелие от Матея, 26:26-28)

Просфората е кръгъл, квасен пшеничен хляб с отпечатък - квадрат с кръст и надпис "ИС ХС НИКА". Малко хора са виждали този хляб цял, тъй като остава в олтара, където с молитви се извършва претворяването на хляба и виното в тяло и кръв Христови. Нарязана на малки парчета част се раздава на вярващите - нафора за опрощение на греховете и за вечен живот.

Блага пита
- безквасен сладък хляб, съпътства обредите при преход от едно в друго социално-възрастово състояние. Меси се при обичая „засевки" в началото на сватба, при посрещане на невестата и след брачната нощ, за да е сладък и сговорчив животът на младоженците. С втасал хляб обредно „залебват" новото семейство - "Както шукнува квасът, така да шукне всичко на младоженците" .

Богородичен е хлябът за из път на Св. Богородица, която бърза да помогне на друга родилка след раждане, а за да е сит животът на новороденото, гощават с безквасна прясно опечена питка.

Питка от бяло брашно, намазана с мед, вино и гозби, масло, орехи, червен лук се оставят на софра до главата на новороденото на третия ден в дар на орисниците, които „пишат" съдбата му.

Първескините приготвят за Бабинден обреден хляб с дупка по средата, през която баба-акушерка провира три пъти ленена риза, престилка, пъстри вълнени чорапи и благославя за здраве майката и детето.

"Погачата" - представяне на бебето пред обществото след "чиста" молитва в църква на 40-тия ден. Гостенките „наричат" здраве и късмет, а в бяла кърпа върху питката оставят пари, с които бебето да си купи сън. Майката я завързва не много стегнато, за да не бъде скъперник. Сладката погача разчупват над главата на майката с бебето и ритуално го „захранват" със залъче и мед.

С медени безквасни питки омилостивявали различни митични същества, посрещали Баба Марта, пропъждали шарката и болестите. Месели ги в чест  на светец покровител - Св. Харалампи, Св. Варвара. В тези обреди квасът, поради свойството си да увеличава своя обем, би допринасял магическото размножаване на злото и болестите.

# 1
  • забравих си мисълта...
  • Мнения: 5 728
Пепика, благодаря за новата тема!  Hug   bouquet

Хлябът е направен от брашно, което е смес от 10 вида зърна.
((10- Kornmehl))



# 2
  • Мнения: 4 864
Благодаря за новата тема! Скоро ще се разпиша с творение Wink

# 3
  • София
  • Мнения: 1 176
Мерси Пепика за новата тема  Hug
Вени хляба изглежда много вкусен да ми пратиш едно парченце моля  Peace
Аз не съм месила скоро, но ще се отчета обещавам  Wink

# 4
# 5
  • Русе/София
  • Мнения: 1 826
и аз тук

# 6
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
Момичета, днес остарявам с още една година и съм щастлива от което. Почерпете се за мое и на сестра ми /която също е родена на тази дата/ здраве с още парещата питка:



А тази беше за рождения ден на голямото ми момче, което скоро навърши 12 години:

# 7
# 8
# 9
  • Мнения: 5
Момичета и аз да се запиша. След тези творения на Мариета моето предложение е за една автентична питка от Банско,наречена попарник,със свинска мас.



Ако някой иска да види подробности-в блога.

# 10
  • Мнения: 3 535
Здравейте,
отскоро съм се запалила по печенето на хлябове и погачи и ще ми е интересно да видя вашите произведения Simple Smile
Всъщност имам и въпрос и тази тема беше най-близо до проблема.
Не ми стана козунака!!!  Confused Twisted Evil Twisted Evil Confused Изглажда страхотно ,мирише страхотно, но е като една голяма курабия ! Аз искам истински козунак - на конци
Използвах ето тази рецепта
http://www.receptite.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0 … D0%BD%D1%86%D0%B8
Излишно е да казвам че ми беше за първи път Simple Smile
моля за коментари!!

# 11
  • Мнения: 20
Пепика, благодаря за новата тема  Hug
mari_eta   bouquet
 И аз да се отчета с една питка

Последна редакция: пн, 18 мар 2013, 14:32 от megan marinova

# 12
  • На запад от Сетагая
  • Мнения: 4 545
Тъкмо идвам да си покажа днешната питка и виждам, че има нова тема. Браво! Благодаря, Пепика!

mari_eta, честит рожден ден! Жива, здрава и всичко най-добро. Малко със закъснение, но сега виждам новата тема... Чудесни питки! Втората я видях наскоро и в блога ти.
ТЯ, страхотен попарник! Не съм от този край и не съм опитвала, но имам въпрос сирене слага ли се вътре?

Ето я и моята питка от днес... Нещо взе да ме домързява да ги правя по засукани и набързо с три пласта между тях сирене, нарязах и оформих. Отгоре я намазах с жълтък, олио, прясно мляко и поръсих със сусам.

# 13
  • Мнения: 112
Още първата страница се изпълни с красиви питки  bouquet
mari_eta , да сте живи и здрави всички рожденици у вас  bouquet
janach , с козунаците трябва търпение и стаж Peace Не се отказвай! Повече месене трябва при тях. Аз не съм с много голям опит в козунаците, но започват да ми се получават вече Grinning

Тази вечер правих нещо като Питка-Милинка със соленко отгоре Heart Eyes

# 14
  • Мнения: 3 535


janach , с козунаците трябва търпение и стаж Peace Не се отказвай! Повече месене трябва при тях. Аз не съм с много голям опит в козунаците, но започват да ми се получават вече Grinning

Simple Smile благодаря
лошото е че несполучливите опити трябва сама да си ги ям   chef

Общи условия

Активация на акаунт