Готварската книга на „Искам да кажа...“

  • 302 874
  • 1 151
  •   2
Отговори
# 105
  • Мнения: 10 874
Идеи за оползотворяване на стар хляб

ЕлиТ пост
Аз оползотворявам хляба на крутони - печени във фурната с олио, сол и червен пипер (мерудия не слагам, защото ни горчи) или на мързелива баница (редиш филиите в тавата и заливаш с плънка за баница - кисело мляко, сирене, яйца и олио).

***
sophiemmaspencer пост

bread pudding

Може да го нарежеш на малки кубчета, поръсваш със захар и поливаш с мляко. В тава намазнена с масло смесваш хляба с ядки и сушени плодове, заливаш отгоре с мляко и май имаше яйца, не съм сигурна и печеш.

Може и да го направиш в солен вариант със зеленчуци (пипер, лук, броколи, аспержи). Отгоре поръсваш с настърган кашкавал и запичаш (първо печеш сместа).

# 106
  • Мнения: 10 874
Предястие с хляб, гъби и кашкавал, препоръчано от vanini*

За гъбите
10 средно големи гъби
1 с. л. масло
1 с. л. ситно нарязана мащерка
(в зависимост от сезона, можете да използвате и сушена)

За пълнеж
1 хляб (по избор бял, типов или домашен)
1 пакет кашкавал около 200 гр
1/2 к. ч. разтопено масло
1/2 ч. ч. ситно нарязан зелен лук
2 ч. л. макови семена

Загрейте тиган на средна температура и поставете супена лъжица масло. След като се разтопи, добавете гъбите предварително нарязани на тънки ивици. Запържете около 5 минути и добавете мащерката. Пържете още 3-4 минути, след което оставете гъбите настрани, за да се охладят.

Загрейте фурната на 200 градуса. Внимателно нарежете хляба по дължина и ширина и около 2/3 дълбочина (не трябва да достигате до долната кора). Изсипете в разрезите гъбите и пресния лук. Поставете нарязан на ивици кашкавал. Залейте разрезите с разтопеното масло и поръсете с макови семена. Пече се на 200 градуса до разтапяне на кашкавала. В зависимост от фурната ще е необходимо постоянно да наблюдавате и ако се наложи в даден момент да покриете с алуминиево фолоио, за да предпазите от прегаряне. Друг вариант е предварително да увиете в алуминиево фолио целия хляб и накрая да отворите и запечете за 5-10 минути.

Разбира се, за пълнежа можете да използвате различни продукти. Комбинацията кашкавал, бекон, домати е класическа или различни видове сирена с гъби и сметана.

постът тук

# 107
  • Мнения: 10 874
Мъфино-банички на Onna-bugeisha

6 филии хляб - препечен
2 яйца
250 гр. кисело мляко1 ч.л. сода
3 с.л. олио
4 с.л. брашно
сол, чубрица или други подправки
Всичко се разбърква, като хлябът предварително се начупва на дребни парченца. Сместа се разпределя в намаслени и набрашнени формички за мъфини. Пекат се около 30 мин.
Дозата е за 8 мъфинчета, като моите формички не са много големи.

постът тук

# 108
  • Мнения: 10 874
Агнешка чорба на svetal4o27

за агнешката чорба най-важното е да не забравиш да опениш в началото бульона. Иначе няма какво да й сбъркаш - чорба. Слагаш да ври месото с парче зелена чушка, морков и лук, няколко зърна чер пипер, задължително джоджен. Към края обикновено се прибавя шепичка ориз, но може и фиде (макар да не е класика). Обикновено се застройва с цяло разбито яйце, пуснато през цедка във врящата супа, да стане на парцалчета. За хубав цвят на супата (а и за всички супи) правиш каротинова запръжка: един настърган на ситното ренде морков задушаваш в малко зехтин или олио, прецеждаш и изсипваш оцветената мазнина в супата. Ръсваш малко магданоз закрасота, като я отстраниш от котлона и си готова.

постът тук

# 109
  • Мнения: 10 874
Арменски сладки от Осмичка

Слагаш една чаша вода и една чаша олио да заврат(на слаб котлон и го вардете,че става бомба иначе).Отделно си смесваш 3 чаши и половина брашно с 1 ванилия,1ч.л. хл.сода и щипка сол.Като заврат водата и олиото ги отместваш и добавяш брашното,аз бъркам с дървена бъркалка и пак си става супер тестото.Оставяш да се охлади.След като тестото изстине ,вземам едно топче тесто разстилам си го в дланта и слагам парченце локум и парченце орех,загръщам и си го овалвам пак на топче.И така стотина пъти Mr. Green После печеш на загрята фурна на 180 градуса,след като се изпекат докато са топли овалваш в пудра захар.Олиото в рецептата може да се замени с масло около 150-170 гр.

постът тук

# 110
  • Мнения: 10 874
Салата със спанак и киноа на Titina

Спанак , червен лук, киноа и сушени домати с билки.

Последна редакция: сб, 29 дек 2018, 23:38 от Лале в дъжда

# 111
  • Мнения: 10 874
Две салати с киноа от Onna-bugeisha

Топла салата с киноа
Състав
100 гр. киноа
50 гр. боб
150 гр. царевица
1 глава лук - нарязан на полумесеци
1 червена чушка - нарязана на малки парчета
250 мл вода
1 люта чушка
черен пипер
сол
лимонов сок
Приготовление
Киноата се сварява във водата. Бобът също се сварява. Лукът се запържва докато омекне и покафенее. Към него се прибавя лютата чушка. А сед това и обикновената. Пържат се 5 минути. Прибавя се сварената и отцедена киноа. След нея бобът и царевицата. Сваля се от огъня и се слагат подправките.

***
Салата с киноа
Състав
1 ч.ч. киноа
1 тиквичка -а нарязана на кубчета
1 чушка - нарязана на кубчета
5-6 гъби - нарязани на филийки
1 глава лук - нарязан на ситно
3 скилидки чесън - нарязан на ситно
100 гр. сирене - нарязано на кубчета
сушени домати в зехтин
магданоз
босилек
сол
Приготовление
Киноата се измива и се слага в тенджера с вода. Вари се 15 минути. Отцежда се и се оставя настрана.
Зеленчуците се запържват като се слагат последователно - първо лукът и чесъна, после тиквичката, чушката и гъбите. Когато се готови се слага и киноата. Разбърква се и се сваля от огъня. Пресипва се в голяма купа и се слагат сиренето, сушените домати и подправките.
Вкусна е както топла, така и студена.

постът тук

# 112
  • Мнения: 10 874
Пица от тиквички на Алечка

Тивичките се нарязват,овалват се  в брашно и се пържат.Аз ги пека нарязани на дълго  във фурната,  без брашно,с малко зехтин.После се нареждат в по-малка тавичка.Задушава се лук,моркови и чесън,ако има пресни е по-добре.Изсипват се върху тиквичките.Нарязват се домати на кубчета и се слагат върху тях,натрошава се сирене и се пече на 200 градуса до приятно зачервяване,Наръсват се с настърган кашкавал и се допичат,После може да се добави пресен копър.Това е.

постът тук

# 113
  • Мнения: 10 874
Тиквички на фурна от blackcat6

Отцедих ги както си пише и след това в смес от брашно бяло, царевично и галета - горе, долу в равни количества. Резултатът е хрупкава коричка и бяха много вкусни. Като купя, пак така ще ги приготвям.

постът тук

# 114
  • Мнения: 10 874
Фалшива шкембе чорба на Фафла с чуден крем

Рецептата е проста - сваряваш гъбки във вода и прясно мляко, пропорции на око, ама да има повечко млекце. Добавяш сол. После запържваш брашно в олио с масълце, че да не загори масълцето, после добавяш червен пипер и изсипваш в супата. Оставяш да поври и махаш от котлона. Сервираш топла с начукан или намачкан или нарязан ситно чесън в оцет и лют червен пипер. Това е.

постът тук

# 115
  • Мнения: 10 874
Торта с бишкоти на NinoTino

Значи бишкотите се нареждат в тавичка. Напояват се с кондензирано мляко - едно кенче натурално и 2/3 сладко! Оставят се и през това време се прави крема. 500 мл. течна сметана (животинска,  важно е да е хубава, а не имитиращ продукт) на котлона, две ванилии, 100 грама пудра захар. Захарта се слага когато е затоплена сметаната. В чашка със студена вода се разтваря 10 гр. желатин /едно пакетче е това/. Когато сметаната, ванилията и захарта забълбукат - веднага се маха от котлона. Слага се след това желатинът, да се разтвори и се остава да се охлади леко. След това се заливат бишкотите. Може да се настърже съвсем фино лимонова коричка за свежест, накрая, след като се залеят бишкотите, а не в самият крем, за да не се пресече.. Слага се за няколко часа в хладилника, желира се и се охлажда. Поръсих с филирани бадеми, които ако са леко запечени, придават божествен вкус. Отгоре, преди сервиране се слагат плодове по желание и предпочитания. Аз днес направих 1.200 л сметана и 300 мл. прясно мляко, общо 1.5 л. Съответно - 300гр. пура захар, 4 ванилии сложих и 3 пак. желатин.

постът тук

# 116
  • Мнения: 10 874
Тесто за пица от NinoTino

300 гр. брашно,  150 мл. хладка вода, 4 с.л. зехтин, 1 ч.л. сол и 5 гр. суха мая.
Правиш кладенче от пресатото брашно, слагаш всичко и накрая постепенно водата, месиш и оставяш 30 мин. да "почине".

постът тук

# 117
  • Мнения: 10 874
Празничен венец с пиле, гъби и сушени домати, препоръчан от Linofrina

Необходими продукти:
1 голям пакет бутер тесто – 2 кори (800 гр.)
250 гр. печурки, почистени, измити и нарязани на едро
2-3 с.л. заквасена сметана (или 1/3 чаша течна, неподсладена сметана)
2 чаши сварено бяло пилешко месо (или пуешко месо, качествена пилешка или пуешка шунка), нарязано на малки парченца
1/2 чаша сушени домати, предварително накиснати в зехтин, щипка босилек (и скилидка чесън по избор)
½ чаша маслини, нарязани на едро
½ чаша майонеза
1 ч.л. горчица + 1 ч.л. мед
½ ч.л. едро смелен черен пипер
3 с.л. магданоз, нарязан на ситно
120 гр. кашкавал Жоси Simple Smile, едро настърган
¼ чаша орехи, нарязани на едро
½ ч.л. сол (или на вкус)
1 белтък, леко разбит

Начин на приготвяне:
Задушаваме гъбите и сметаната на средно силна степен за около 10 минути или докато сметаната се поеме почти напълно и оставяме да изстинат.
След като гъбите вече са се охладили, смесваме всички съставки, с изключение на бутер тестото и белтъка, и оставяме да изстине добре.
Нарязваме с остър нож бутер тестото на равни квадрати, а след това – на триъгълници – по 8 триъгълника от всяка кора.
Подреждаме върху хартия за печене или съда, в който венецът ще се пече, нарязаното тесто от първата кора в кръг, като застъпваме леко широките краища на триъгълниците в основата им.
Подреждаме огледално нарязаното тесто от втората кора, като отново застъпваме широката страна на триъгълниците, като върховете им сочат центъра на кръга и леко притискаме с пръсти.
С лъжица нанасяме плънката в широката част на тестото, там където сме застъпили основите на триъгълниците.
Започваме да оформяме венеца, като завиваме плънката с триъгълниците от външния кръг тесто навътре, като леко подпъхваме върха на триъгълниците под месото.
След като сме приключили с външния кръг, започваме да завиваме вътрешните триъгълници – навън, като подпъхваме отново върховете на тестото под венеца и притискаме възможно най-добре (без да деформираме тестото), за да не се отлепят при печене.
Намазваме завития вече венец с предварително разбития леко белтък.
Част от плънката остава непокрита с тесто, но това не бива да ни притеснява - няма да се разпадне при печене Simple Smile а и след това изглежда много апетитно. 
Печем в предварително загрята на 200-220 С фурна за около 25-30 минути или до златисто кафяво.
Изваждаме от фурната и охлаждаме добре, преди да преместим венеца в съда, в който ще се поднася, за да не се разчупи Simple Smile.
Хубавото на рецептата е, че позволява волности и интерпретации според случая и личните ни предпочитания Simple Smile
И е страхотен вариант за оползотворяване на месото, останало от коледната пуйка например... Невероятно бърза и лесна за приготвяне рецепта - и най-вече - винаги неустоимо вкусен резултат.

# 118
  • Мнения: 10 874
Суши от Акаша

Купуваш си специалния ориз, оризов оцет и водораслите нори, и една рогозка за нагъване, соев сос, уасаби и там вече за пълнежа квото искаш - ние комбинирахме със сьомга, авокадо, краставички, маслинки, чушка.
Ориза става много бързо за 10 мин. После се овкусява с оризовия оцет, сол и захар и почваш да загъваш. После стягат в хладилника малко и режеш.

постът тук

Допълнения:

Check Please (пост)
То не е просто оцет, а готова течност за суши или поне така би трябвало да бъде. Може и да се направи от оризов оцет, олио, сол и захар като се загреят до разтопяване на захарта, която е доста като количество. Овкусяването не е просто да се добави течността към ориза и да се разбърка, а трябва продължително да се бърка в широк съд със шпатула. Докато единият майстор бърка, друг маха с ветрило за да изстине.  Mr. Green Последното съм го виждала не веднъж. Оризът е горещ, течността изстинала. Идеална работа вършат оризоварките, защото иначе оризът не става добре освен ако не е сварен на пара.
Ето една добра рецепта:
http://allrecipes.com/recipe/perfect-sushi-rice/

***
Акаша (пост)
Оризов оцет, захар и сол, като съотношението на захарта е повечко, ама забравих точните пропорции и загряхме на котлона докато се разтопи. После с дървена лъжица се омесва с ориза.

Последна редакция: нд, 03 яну 2016, 23:15 от Лале в дъжда

# 119
  • Мнения: 10 874
Суши, препоръчано от Onna-bugeisha

За оризовия оцет
Пропорциите са за 500 гр. ориз

    180 мл оризов оцет
    100 г захар
    щипка сол

Всички продукти се смесват и се загряват докато захарта се разтопи. Охлажда се.

За ориза
Тук, Цеци съветва да се спазва описанието от опаковаката на ориза за суши.

Следва овкусяването му с оризовия оцет. Овкусеният оцет се добавя към ориза докато той (оризът) е топъл. Разбърква се внимателно и автентично се охлажда с ветрило, веейки докато оризът се разбърква. След като оризът се охлади е готов за суши или се съхранява за едно денонощие в затворен съд за да не изсъхва. И не забравяй – никога в хладилник!

За сушито
Използвахме различни продукти, които ще опиша по-долу. Разбира се комбинациите може да варират според индивидуалните предпочитания.

    кори нори
    скариди
    пушена змиорка
    манго
    крем сирене Филаделфия
    бял и черен сусам
    омлет (палачинка)

Както вече казах, за сглобяването на суши е важно колко и как е разпределен ориза върху кората нори. Необходима е купичка с вода, в която да се топят ръцете преди да се работи с ориза, защото е много лепкав.

Една стандартна кора нори се срязва на две равни части. Едната част е достаъчна за едно руло. Върху грапавата страна на кората (лъскавата страна трябва да остане от външната страна на рулото) се разпределят внимателно 110 грама ориз. (Опитните майстори правят това с лекота и загребват с ръка точното количество ориз.) Върху ориза се подреждат желаните морски дарове и риби. Може да се добавят лентички авокадо, краставица или манго. Също така и японски омлет, който се приготвя от яйца, мирин, саке и соев сос. Рулото се завива с помощта на рогозка за суши. Стяга се добре, отвива се и се нарязва.

Сушито може да се приготви в различни варианти, които си имат различни наименования. Цеци приготви футу маки (големи ролки суши), ура маки (ролки, при които ориза е отвън) и нигири – оформен ориз, върху който се поставя скарида, сьомга, пушена змиорка или нещо друго.

Относно сьомгата – може да се използва пушена, но най-добре е да се използва прясна. За целта се избира наистина прясно филе сьомга, което се нарязва (от майсторите) на много тънки парчета напречно на мускулните влакна под определен ъгъл. Трудна работа. Вкусът на прясна сурова сьомга е невероятен.

постът тук

Общи условия

Активация на акаунт