1 кг ягоди се почистват, измиват, поставят се в тенджера и се засипват с 1 кг захар от вечерта. На сутринта поставяте тенджерата на огъня и варите на среден огън. Отпенвате от време на време и бъркате често, за да не загори. Когато сиропът започне да се сгъстява така, че като сложите капчица върху чинията и тя не се разтича след като изстине, добавяте 1 ч.л. лимонтозу, бъркате още около 5 мин. и отстранявате от огъня.
Ако ще използвате сладкото за палачинки или сладкиши - т.е. ще го размазвате, може да не оставяте ягодите цели, а сутринта, преди да ги сложите на котлона, леко ги намачквате с ръка, колкото да се разкъсат и след това варите. Получавате конфитюр, много удобен за употреба.
Горещото сладко насипвате в сухи бурканчета и веднага обръщате. Не се вари. Може да се насипе и изстинало в бурканчетата.
постът тук