Онлайн консултации с д-р Мариана Мандажиева – специалист по клинична алергология

• 98 426
  • 752
  •   2
Отговори
# 270
Благодаря Ви!
Здравейте, може ли консултация? Синът ми е на 2м и половина. Преди около 1месец в изхожданията му имаше слуз,хранехме го с аптамил, обикновеният.Педиатърът ми смени млякото с Аптамил Ха, след което вече няма слуз. Възможно ли е да има алергия? Трябва ли да се консултираме с гастроентеролог?Захранването по-късно ли трябва да стане?
Здравейте,
Ако в изпражненията се появи и кръв, е възможно да се касае за алергия към белтъка на кравето мляко. На този етап нямате повод за притеснение. Не трябва да забавяте захранването, т.к. се увеличава рискът от развитие на хранителна алергия при късно захранване.
Поздрави!

# 271
Честа суха кашлица, без други симптоми (температура, хрема или зачервено гърло), която прераства в лаеща в някои случаи, а в други липсва и направо губи гласа, след което има затруднено и шумно вдишване. Преди ходехме до спешен за урбазон, след това взех капки Солдесанил( дексаметазон, мисля, е активното вещество) и след една доза запозва да диша по-спокойно, но кашлицата лекуваме поне 5 дни с инхалации с пулмикорт. И след 2-3 дни се започва отново с подкашляне и нов епизод на лаеща кашлица, последния път, заради фортекала, предполагам, поне не направи ларингоспазъм.

Т. к. най-вероятно сте от София и  няма да Ви е трудно да дойдете на преглед, ще е най-добре да прегледам детето. При отрицателен тест за алергия, не е възможно и не е редно да се вземе каквото и да е решение за по-нататъшни изследвания без преглед.

Поздрави!

# 272
  • Страната на чудесата
Благодаря Ви, записах час за Петък в 10.30

Последна редакция: нд, 25 окт 2020, 12:01 от Lucky Plam

# 273
Здравейте д-р Мандажиева,
Въпросът ми е за дете 15 г, с продължителна хрема от която кашля. Това се наблюдава последните 2-3 години. През есенно- зимния период след вирус предполагам, се започва хрема, която не отшумява въпреки капки, инхалации, чай и т.н. При преглед личния лкар казва гърдите са чисти, но има едно постоянно кашляне с отхрачване. Според мен продължава с месеци. Има моменти на затихване, но след седмица пак се започва хрема и едно постоянно кашляне.  В по-ранна възраст до 3 години, детето правеше бронхоспазми при вирус.  Друго оплакване е едно постоянно заглъхване на дясното ухо, което се засилва при настинка. Случва се да заглъхва дори лятото, без наличие на активна настинка. Двама лекари от ИСУЛ и Токуда, не намират причина за заглъхването, но то е факт.  Какви изследвания бихте ми препоръчали? При алерголог какво да изследваме? Преди години сме правили изследване при алерголог и не се установиха алергии. Благодаря за насоките, които бихте ми дали!

Здравейте,
Най-добре алерголог съвместно с УНГ специалист да преценят какви изследвания се налагат в момента. Алергията при децата е динамичен процес. Много други състояния могат да наподобяват алергия. Да налучкваме изследвания, някои доста скъпи,  без преглед не е оправдано.
Поздрави!

# 274
Здравейте, д-р Мандажиева!
Синът ми, на 7г, още от 3 годишен прави ларингити с ларингоспазми. Обикновено са сезонно, пролет или есен по един. Тази година от Септември прави четвърти ларингит. Беше хоспитализиран в педиатрията в Пирогов, правиха Спирометрия, която показа добър резултат и се повлия само 4% след впръскване на Вентолин. Правен е и рентген с Бариева каша, който не показа данни за рефлукс. Носния секрет показа наличие на Метицилин резистентен стафилокок, който лекувахме по схема за 10 дни и следващата седмица ще пуснем отново за контрола. Правен е и кръвен тест за алергии, като там е завишен 10 пъти еозинофилния катионен протеин, но за всички тествани алергени е под нормата. Прегледа при техен УНГ не показва оточност или възпаление на лигавиците и предположи, че детето прави спазъм от нервно напрежение.
Направихме консултация и в педиатрия на Александровска болница, където правиха кожен тест детски панел, където отново няма данни за алергия към тестуваните алергени. Изписан му е Фортекал 4мл дневно, но на фона на терапията направи четвъртия ларингит, без ларингоспазъм този път. Инхалираме Пулмикорт 2мл.сутрин и вечер, правим и инхалации с физиологичен разтвор още два пъти за деня. Моля ви за насоки какво друго бихме могли да предприемем, за да излезем от този омагьосан кръг, защото като цяло детето не е често боледуващо и не е типично за него през 10 дни да прави ларингити. Ще съм благодарна за всякакви насоки и препоръки!
Здравейте, отново,
Ползвате ли омекотители и ароматизатори, също и дезинфектанти?

# 275
  • Страната на чудесата
Здравейте, тъй като сестра му беше с алергична астма още преди раждането му не ползваме омекотители или ароматизатори, както и дезинфектанти. При чистене на баня и тоалетна задължително проветрявам и го изолирам в друга стая. Перем всичко в домакинството с бебешки прах, няма плюшки на открито, спи на нов матрак и възглавница (  от три месеца), така, че отхвърлиха и варианта за акари. А епизодите са от Септември, след смяната на матрака. Единственото ново преди да започнат тези състояния Септември е реимунизация на БЦЖ след отрицателно Манту ( през Август) Не знам може ли да се търси причина във ваксината.

# 276
Здравейте д-р Мандажиева, синът ми е на 8 г. и е с доказана чрез кожен тест сезонна алергия към тревни/житни полени. Проявите са май-юни - хрема (обилна на моменти) и кихане, като честото кихането почва още от март. Овладява се добре с Ериус, като в сезона пие ежедневно.  Препоръчаха ни метода Десенсабилизация орално, която да за почнем от този януари. Въпросите ми са има ли рискове в процеса, които да задълбочат алергията и има ли опасност да се прекъсне приема в случай, че се разболее от някаква инфекция и да се провали курса. Имайки предвид, че ходи на училище и е контактен. Има ли шанс това да отшуми и нещата да се оставят така. Благодаря предварително!
Здравейте,
Посредством десенсибилизацията се лекува алергията, а не само симптомите. Това доказано лечение с повече от 100- годишна история, се понася добре и при ранно започване най-често води до напълно отзвучаване  на алергичните симптоми, и най-важното спира прогресиране на алергичния риноконюнктивит към бронхиална астма. Не съществува риск, както казвате Вие, от задълбочаване на алергията. При остра вирусна инфекция лечението се прекъсва и след излекуване за подновява отново. При наличие  на сенсибилизация (положителни тестове) към няколко алергена, е задължиъелно лечението да се провежда с водещия алерген.

Поздрави!

# 277
Здравейте, тъй като сестра му беше с алергична астма още преди раждането му не ползваме омекотители или ароматизатори, както и дезинфектанти. При чистене на баня и тоалетна задължително проветрявам и го изолирам в друга стая. Перем всичко в домакинството с бебешки прах, няма плюшки на открито, спи на нов матрак и възглавница (  от три месеца), така, че отхвърлиха и варианта за акари. А епизодите са от Септември, след смяната на матрака. Единственото ново преди да започнат тези състояния Септември е реимунизация на БЦЖ след отрицателно Манту ( през Август) Не знам може ли да се търси причина във ваксината.

Ваксината няма не може да е причина за симптомите на детето. Няма никаква връзка.

# 278
Здравейте, от 3 години имам алергия най-остро изразена през пролетта и лятото.  Установена е алергия към полени, но през зимата пак продължава, протича така: сутрин започва с много кихавица, хрема и утихва, вечер се повтаря. При влизане в банята за душ и излизане в дъждовно време се наблюдава също. Предложиха ми иновативно лечение с капки под езика, но първо ми е скъпо, второ - вече съм правила лечение на предишна алергия(преди 15г., Подуване  на клепачите и устните-хранителна алергия)с терапия инжекции и явно преминава от една в друга. Въпросът ми е: искам второ дете, но ме притеснява изострянето на алергията, което налага да пия ксизал за известно време,  мога ли да използвам хомеопатия, въобще някаква друга алтернатива имам ли?

# 279
Здравейте отново може ли да получа консултация на поставените по-рано въпроси

# 280
Аз също ще се радвам на отговор, благодаря.

# 281
  • София
Здравейте имам недоказана алергия. Алергията се изразява в следното: сълзене на очите, залепване на клепачи и кихане постоянно. Странното е, че се обостря когато съм в апартамента си и то зимата. Имам доказана алергия към котки попринцип и то доста силна. Бях на очен лекар понеже смятах, че имам конюктивит, той каза, че вероятно е алергия, но доста трудно би се разбрала. Може ли да ме посъветвате и насочите от какво точно да се тествам понеже в лабораториите виждам страшно много пакети, който са за алергии... Благодаря предварително.

# 282
Здравейте, от 3 години имам алергия най-остро изразена през пролетта и лятото.  Установена е алергия към полени, но през зимата пак продължава, протича така: сутрин започва с много кихавица, хрема и утихва, вечер се повтаря. При влизане в банята за душ и излизане в дъждовно време се наблюдава също. Предложиха ми иновативно лечение с капки под езика, но първо ми е скъпо, второ - вече съм правила лечение на предишна алергия(преди 15г., Подуване  на клепачите и устните-хранителна алергия)с терапия инжекции и явно преминава от една в друга. Въпросът ми е: искам второ дете, но ме притеснява изострянето на алергията, което налага да пия ксизал за известно време,  мога ли да използвам хомеопатия, въобще някаква друга алтернатива имам ли?
Здравейте,
Аз не лекувам с хомеопатия и не знам дали ще има ефект при Вас. По време на бременност при една трета от пациентките алергичните заболявания се влошават, при една трета остават непроменени, а при останалата част симптомите изчезват по време на бременността.  В зависимост от хода ще видите с Вашия алерголог дали се налага лечение и как да се проведе.
Поздрави!

# 283
Здравейте д-р Мандажиева, моля Ви за помощ и лекарско мнение. Ма 27-28 октомври седмица синът ми вдигна температура неделя до четвъртък - 37.5-38.6, давах температуропонижаващи Панадол и Нурофен бебе след 38 градуса. Без други симптоми, без да е отпаднал, само температура. В процес на никне не на зъби сме, в събота изби зъбче, на 10 месеца, 10.500 кг .
 От миналия понеделник обаче му излезе един обрив по цялото тяло, който според двама педиатри е от препотляне в следствие на температурата, а двама дерматолози - алергичен обрив. Обръвът се появи първо по корема, после ръцете и краката в рамките на 2 часа. Давам фенистил и Ериус, калциев глюконат. По 10 капки, 1 път Ериус вечер. От там на следващия ден пъпките изчезнаха, после се по изпоти и пак избиха. На сутринта нямаше и спомен от обрив, следобяд - изби по лицето и ръцете и краката, главно в частите, които лятото бяха ОТКРИТИ. Цялата седмица озбиваха и се прибирах, снощи беше ужас - целите му крака. Възможно лли е това да е розеола или обрив в следствие на изкаран вирус. Според лекарите е алергия към белтъка на краввто мляко, без никакви кръвни или каквито и да е изследвания и от няколко дни сме на безмлепна, без местна и без глутенова диета и двамата, тъй като кърмя все още. Възможно ли е да направя тест за алергия към белтъка на кравето мляко, при все, че давам фенистил и други антихистаминови препарати и дали изобщо е възможно да има такава алергия, която да се отключи едва на 10 м., като е захранен с кисело мляко и млечни от 8ми месец, а е на адаптирано мляко вечер от 4т? Сега давам Фризолак HA вечер
    [/list][/url]Благодаря ви предварително
    Здравейте,
    Съжалявам за забавения отговор, но чак сега виждам Вашия въпрос. Пишете ми, ако детето все още има обрив. Ще отговоря веднага.

Поздрави,

# 284
    Здравейте. От около 2 години имам чести алергични обриви по краката. Ходила съм при няколко дерматолога, правени са ми тестове за контактни алергии. Установи се алергия към нещо подобно на формалдехид, казаха ми да нося само по-широки памучни панталони, да се мажа с емолиентен крем, а ако се появи обрив да го мажа 2 пъти дневно за една седмица с кортикостероиди, след което една седмица по веднъж и още една седмица 2 пъти седмично по веднъж. Дотук добре, обаче спазвайки всичко, в рамките на 2 месеца се мазах по този начин 3 пъти. Знам че не е полезно честото мазане с кортикостероиди и то на големи площи и искам да попитам има ли друга алтернатива на тях и как се процедира с нещо такова?
    Здравейте,
    Контактната алергия често се развива на фона на атопичен дерматит и  други атопични заболявания като астма и алергичен ринит. При Вас е добре да се изключи атопичен дерматит, да се оцени тежестта на обрива  и след това да се прецени коя терапия е най-подходяща. Има алтернатива на кортикостероидите.

Поздрави!
    Благодаря за отговора! Може ли повече информация относно това как може да се определи тежестта на обрива? Попринцип често ми се появява дерматит и по лицето. Изобщо - какви са стъпките в такъв случай?
    Здравейте,
    Тежестта на обрива се определя от лекар според площта на засягане на кожата и характера на обрива. След това се предприема лечение в зависимост от типа на кожното възпаление и според различните кожни участъците с  обрив - лице, кожни гънки, крайници.
    Поздрави,

Общи условия

Активация на акаунт